Vörsi Betlehem fesztivalok.info
Advent, karácsony,  MOZDULJ KI!,  ÜNNEP

A VÖRSI BETLEHEM

Európa legnagyobb beltéri Betleheme

Az apró Somogy megyei faluban épült fel Európa legnagyobb templomi Betleheme, melyre több tízezren kíváncsiak, a határon túlról is. A vörsi karácsonyi életkép idén november 27-től 2023. január 22-ig várja a látogatókat.

A Vörsi Betlehem története

A Kis-Balaton szomszédságában fekvő Vörs bájos kis falu, ahol a Szent Márton püspök templom beltéri Betleheme mára igazi kuriózum lett, melynek története egészen 1948-ra nyúlik vissza. Egy falubeli kezdeményezés hatására lebontották a Jézus Szíve oltárt a templomon belül, és annak helyére egy kisebb Betlehemet építettek.
Ma már a 60 négyzetméter alapterületű alkotás – az ember és állati figurákat leszámítva – gipszből és kizárólag természetes anyagokból készül. A Betlehem felépülése több mint egy héten keresztül zajlik és kizárólag a falubeliek kitartó és jól megszervezett csapatmunkájának eredménye. Minden évben teljesen más elrendezéssel, folyamatos újításokkal várja több tízezres hazai és külföldi érdeklődőit.
A Betlehem minden évben advent első vasárnapjára készül el.

Betlehemi Pásztorjáték

A bábtáncoltatás hagyománya Vörsön régmúltra tekint vissza, az idősek szerint már több mint száz éve járták a falut a pásztorok. A családokhoz is elmennek a betlehemi örömhírrel, és hogy minél több helyre eljussanak, már karácsony előtti napokban elindulnak. A falusi ruhába öltözött figurákkal eljátszott történet karácsonyi öröménekléssel párosul.
Előadások: adventi vasárnapokon a 14 órás mise előtt, majd utánna. December 24-én az éjféli mise előtt is bemutatják.

Vörs Adventi Vásár

November 27-én idén is megnyitja kapuját a Vörsi Adventi Vásár közvetlenül a templomban található beltéri betlehem közelében. A vásár meghitt hangulatban étkezési és pihenési lehetőséget  teremt a falut és a betlehemet megtekinteni vágyóknak. A vásárban kapható többek között forralt bor és tea, pálinkák, minőségi borok, valamint hagyományos falusi ételek.

TIPP! A beltéri Betlehem mellett nézd még meg:
– hazánk első vidéki Tűzoltó Múzeumát,
– a Talpasházat, valmint
– járd be a Kele-túraútvonalat, amely különleges gólyaszobrokat foglal magába.


VÖRSI BETLEHEM
2022. november 27. – 2023. január 22., Vörs (Szent Márton római katolikus templom)
Látogatható: mindennap 10–16 óráig, december 24-én 10–12 óráig.

Vörs (Szent Márton püspök templom)

https://vorsbetlehem.hu, https://www.facebook.com/vorsibetlehem

További információ: https://vorsbetlehem.hu

Nyitókép: Vörsi Betlehem, képforrás: Vörsi Betlehem – web, fotó: Mihály Szilvia

Oszd meg másokkal is az eseményt!