lovas huszárok
Gyermek / Családi,  Hagyományőrző / Történelmi,  ÜNNEP

Élménydús programok MÁRCIUS 15-ÉN

Ezen a napon országszerte számtalan programlehetőség vár az ünnepélyes megemlékezések mellett. Érdemes kimozdulni a családdal és bekapcsolódni a különböző kulturális és családi eseményekbe, amelyek között lovasfelvonulás, ügyességi feladatok, koncertek épp úgy lesznek, mint kiállítások és tárlatvezetések, filmvetítések vagy fegyverbemutatók. Ezekből adunk most egy válogatást.

Március 15-ei programok Budapesten

Nyílt nap a PARLAMENTBEN
Március 15-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepének alkalmából nyílt nap lesz az Országházban. 10 és 18 óra között megtekintheted a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát is.
Kiállítások: Az Országgyűlési Múzeum Látogatóközpontban található A magyar törvényhozás ezer éve elnevezésű kiállítás március 14-én és 15-én 9 és 17 óra között. Újra látogathatók lesznek az Országház egykori szellőző alagútjában található tárlatok: így az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás, valamint a Kőtár március 15-én 10 és 18 óra között. Mindhárom tárlat díjmentesen tekinthető meg.
További információ: https://www.parlament.hu/web/orszaghaz/latogatas

Családi programok a BUDAVÁRI PALOTANEGYEDBEN
A Várkert Bazár, a Csikós udvar és a Lovarda is helyet ad majd március 15-én azoknak a programoknak, amelyek egész napos élményt kínálnak a kicsiknek és a nagyobbaknak.
A Várkert Bazárban a programok a Petőfi 200 emlékév szellemében a János vitéz köré épülnek. Szabadtéri kiállításként lehet megtekinteni Gyere ki a partra címmel a Kisképző diákjainak válogatott vizuális alkotásait, amelyek a János vitéz elbeszélő költeményének részleteit mutatják be a mai fiatalok szemszögéből. A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik. Ha még több János vitéz-élményt szeretnél, lehetőséged lesz megnézni Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusát is.
Az újjászületett Lovarda épülete is válogatott események helyszíne lesz. Kézműves foglalkozások, toborzó harangjáték, huszárnóták és furfangos akadálypályák és játékos feladatok is várnak.
A Csikós udvaron kardcsörtetéstől hangos fegyverbemutató, a régmúlt katonai hagyományai várják a
családokat. A nagyobbak az Élő történelem improvizációs előadásain ismerhetik meg az 1848–49-es
forradalom és szabadságharc Budai várhoz köthető eseményeit és történelmi szereplőit. De pattogós térzenét is lehet majd hallgatni a fúvós huszárzenekar előadásában, vagy megcsodálni a Budavári Palotanegyedben járőröző lovas huszárokat.
Megjegyzés: A családi események ingyenesek, de több programnál előzetes regisztráció szükséges.
További információ: https://varkertbazar.hu/esemenyek/unnepi-csaladi-programok-marcius-15-en

Ünnepélyes és családi programok a MAGYAR NEMZETI MÚZEU
A múzeum az 1848/49-es forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó idén is egész napos ünnepi eseménysorozatot tart. A családi, a gyermek és a felnőtt programok ingyenesen látogathatók, kézműves foglalkozásoktól a forradalmi óriásjátékokon át kurátori tárlatvezetésekig minden korosztály talál kedvére valót a múzeum kínálatában. Például 4 különböző múzeumi túraútvonalon fedezheted fel a múzeum rejtett kincseit. A Múzeumi Játéktér játékai között kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek is megtalálhatják a számukra izgalmas feladatokat. Többek között forradalmi szélforgó – óriás társasjáték, illetve óriás kirakó idézi majd meg a történelmi alakokat. A Memóriajátékban a tárgyakon keresztül elevenedik meg nemzetünk történelme, a Múzeumi Kincskereső által megismerheted, mit mesélnek múltunkról a kővé vált szobrok és a festmények, a Múzeumi Színező Sarokban pedig a kisgyerekes családok kerülhetnek közelebb a Nemzeti Múzeum legszebb és leghíresebb műtárgyaihoz és a magyar történelem alakjaihoz az elragadóan szép színezők segítségével. A gyerekeket egész nap kézműves foglalkozások várják, valamint marcipánból kokárdakészítés a múzeumkerti Geraldine (Auguszt) cukrászdában. Felnőttek számára a múzeum kurátorai tárlatvezetéseket tartanak a kiállításokban, illetve több témában épülettörténeti séták közül lehet választani.
Megjegyzés: Március 15-én a Múzeumkertben az ünnepélyes programok 10 órakor kezdődnek, a családi programok pedig 11 órakor. Minden program ingyenes, de több program regisztrációhoz kötött.
További információ: https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/marcius-15-magyar-nemzeti-muzeumban-0

Március 15-ei programok vidéken

NAGY KOKÁRDA NAP a komáromi Monostori Erődben
A városi megemlékezés után különleges programmal vár a Monostori Erőd.
A minden órában induló tárlatvezetések mellett lesz apródkiképzés, játékos vívásoktatás, kézműveskedés (pl. mézeshuszár-dekorálás, csákó- és pártakészítés, logikai- és készségfejlesztő játékok stb.), mesekuckó, fajátékok, döröckölő, patkóhajítás, mocsárjárás, zoknicsata, stb.
Kiemelt programok: A költő visszatér  – rockopera a Magyar Dalszínház előadásában (12.30 óra) ●
15.30 – 1848-49 es fegyver- és ágyúbemutató az Ágyúterem (15.30 óra) ● Kormorán-koncert (16.30 óra)
Megjegyzés: A rendezvény belépődíjas.
További információ:
https://erod.hu

Huszáros nap a SKANZENBEN
Március 15-én ismét ünnepi programmal várnak a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ahol Huszártábor, lovas díszbemutatók és verbuválás is színesíti a programot az 1848-as forradalom ünnepén. Huszárok népesítik be a múzeum területét, akik ügyességi játékokkal, bemutatókkal, huszárkiképzéssel hozzák közel a huszárok mindennapjait, és mutatják be katonai képességeit, viseletét, fegyvereit. Az érdeklődő „kis huszárok” megismerkedhetnek a március 15-i ifjak történetével, próbára tehetik tudásukat a kiképző iskolában és zenés-táncos verbuválás során felcsaphatnak katonának.  Nem maradhatnak el a kézműves foglalkozások sem, ahol a 48-as viseletek elengedhetetlen kellékei készülnek. Megkóstolhatod az erdélyi konyha népszerű eledelét, a puliszkát, de terítékre kerül Petőfi Sándor egyik kedvenc eledele, a töpörtyűs pogácsa is.
Megjegyzés: Április 1-jétől teljes nyitvatartással vár a szentendrei Skanzen.
További információ: https://skanzen.hu/hu/programok/rendezvenyek/huszaros-nap-a-skanzenben

lovasok
képforrás: szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

MOST SZÉP LENNI KATONÁNK… – szezonnyitás a Sóstói Múzeumfaluban
A nemzeti ünnep alakalmából ingyenes programokon vehetsz részt a Sóstói Múzeumfaluban, ahol élmény a hagyomány. A látványos lovas felvonulás után igazi programkavalkád vár: láthatsz előadást, amely a szabadságharc eseményeit idézi fel, „huszárkodhat” a család apraja-nagyja egy interaktív zenés-mesés program kapcsán, egy látványos táncbemutató után megtanulhatod az igazi magyar verbunk lépéseit, de megismerheted a huszárok egyenruháját is. A legkisebbeket egész nap kézműves foglalkozás,  népi játszóudvar és a kosaras körhinta várja, de lesz itt térképes kincskereső játék, elmaradhatatlan a falusi vásár (a faluközpont), de a nap folyamán részese lehetsz a barabási iskolában egy hagyományos népiskolai tanítási órának, találkozhatsz Sándor huszárral és a kocsmáros feleségével is, s megidézik a Pilvax Kávéházat is. Egész nap vár a Huszártábor a huszárokkal, tüzérekkel, ágyúval, málhás szekerekkel, ahol az interaktív bemutatókon keresztül megismerheted a könnyűlovasok életét, mindennapjait.
További információ: https://muzeumfalu.hu/programok

FÜREDI TAVASZI FESZTIVÁL
Négy nap (március 15–19.) az 1848/49-es események szellemében. Sokszínű és gazdag programsorral ünnepli Balatonfüred városa a forradalom és szabadságharc születésnapját. A különböző műfajokat felvonultató fesztivál tartalmas feltöltődést ígér.

Balatonfüred tavaszi fesztivál
képforrás: Tourinform Balatonfüred

Március 15-én a 10 órakor kezdődő ünnepélyes megemlékezést követően a Kisfaludy Galériában a gyerekeket játszóház várja, majd délután Benedek Elek nyomán vásári kesztyűs bábjáték lesz élőzenével –a Ziránó Bábszinház a Babszem Jankó mesejátékot adja elő. Különleges élményt ígér a 18 órakor induló fáklyás felvonulás is, melynek útvonala: Kisfaludy Színház oszlopai – Gyógy tér – Széchenyi szobor – Jókai obeliszk. Közreműködnek a Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara és a Balatonfüred Néptánc Együttes mellett hagyományőrző csoportok, csepűrágók és ifjú, valamint kevésbé ifjú forradalmárok.
További információ: https://balatonfured.hu/2023/02/23/x-furedi-tavaszi-fesztival

Nyitókép képforrás: Várkapitányság

Oszd meg másokkal is az eseményt!