lovas huszárok
Gyermek / Családi,  Hagyományőrző / Történelmi,  ÜNNEP

MÁRCIUS 15-EI ÜNNEPSÉGEK

Élménydús programok országszerte

Március 14-én és 15-én országszerte számtalan programlehetőség vár az ünnepélyes megemlékezések mellett. Érdemes kimozdulni a családdal és bekapcsolódni a különböző kulturális és családi eseményekbe, amelyek között lovasfelvonulás, ügyességi feladatok vagy koncertek épp úgy lesznek, mint kiállítások és tárlatvezetések, filmvetítések vagy fegyverbemutatók. Ezekből adunk most egy válogatást.

Március 15-ei programok Budapesten

Zászlófelvonás a KOSSUTH TÉREN
Reggel 9 órakor a szokásoknak megfelelően felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth Lajos téren. Ezt követően ünnepélyes huszármenet indul a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol 10 óra 30 perckor díszünnepség kezdődik.

Nyílt nap a PARLAMENTBEN
Március 15-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepének alkalmából nyílt nap lesz az Országházban. 10 és 18 óra között megtekintheted a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát is.
Kiállítások: Az Országgyűlési Múzeum Látogatóközpontban található A magyar törvényhozás ezer éve elnevezésű kiállítás március 14-én és 15-én 9 és 17 óra között. Újra látogathatók lesznek az Országház egykori szellőző alagútjában található tárlatok: így az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás, valamint a Kőtár március 15-én 10 és 18 óra között.
Mindhárom tárlat díjmentesen tekinthető meg.
További információ: https://www.parlament.hu/web/orszaghaz/aktualis

Családi programok a BUDAVÁRI PALOTANEGYEDBEN
Az YBL6 Művészeti Tér, a Csikós udvar vagy a Lovarda is helyet ad majd március 15-én azoknak a programoknak, amelyek egész napos élményt kínálnak a kicsiknek és a nagyobbaknak.
A Várkert Bazár Déli palotájában nyílt YBL6 Művészeti Térben ingyenesen tekintheted meg a hazai műgyűjtés egyik legismertebb mai kollekciójának, a Jáky-gyűjtemény válogatását. A kiállítás címe: Vagyok, aki vagyok – Magyar képzőművészet 1945 után. Este 18órától egy zenés stand-up est vár, amelyben Petőfi forradalmi költészetét ismerheted meg versekkel, verselő dalokkal, daloló versekkel a költő születésének 200+1. évfordulója alkalmából – közös gitár- és harmonikakísérettel.
Az újjászületett Lovarda épülete is válogatott események helyszíne lesz: kézműves foglalkozások, toborzó harangjáték, fegyver- és harcászati bemutatók, citerás katonamesék, valamint egy érdekes festmény- és makettkiállítással várnak.
A Csikós udvaron kardcsörtetéstől hangos fegyverbemutató, a régmúlt katonai hagyományai várnak. Láthatsz fegyver- és harcászati bemutatót, honvéd díszjárőr-szolgálatot, hallhatsz pattogós térzenét fúvós huszárzenekar előadásában, s megcsodálhatod a Budavári Palotanegyedben járőröző lovas huszárokat is.
A Főőrség épületében többek között a reformkori Pest és Buda mindennapi életéről hallhatsz előadást, valamint a Momentán Társulat felidézi az 1848–49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit és történelmi szereplőit
A Szent István-terem március 15-én ingyenesen látogatható.  Megtekintheted az újjászületett Szent István-terem iparművészeti csodáit és a hozzá tartozó kiállítást, valamint a Hauszmann-sztori című tárlatot. Megjegyzés! Javasolt az előzetes online időpontfoglalás.
Nem maradnak el a Budai Várséták sem. A Nem engedünk a ’48-ból! – történelmi séta az 1848–49-es forradalom és szabadságharc helyszíneit járja be a budai Várban. 
Megjegyzés: A családi események ingyenesek, de több programnál előzetes regisztráció szükséges.
További információ: https://varkertbazar.hu/esemenyek/unnepi-csaladi-programok-marcius-15-en

Ünnepélyes és családi programok a MAGYAR NEMZETI MÚZEUMBAN
A március 15-én 10.30 órakor kezdődő diszünnepség után délután 14 órától, majd 16-án és 17-én egész nap a nemzeti ünnephez kapcsolódó programokkal várják a családokat a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Például 4 különböző múzeumi túraútvonalon fedezheted fel a múzeum rejtett kincseit. A Múzeumi Játéktér játékai között kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek is megtalálhatják a számukra izgalmas feladatokat. Többek között forradalmi szélforgó – óriás társasjáték, illetve óriás kirakó idézi majd meg a történelmi alakokat. A Memóriajátékban a tárgyakon keresztül elevenedik meg nemzetünk történelme, a Múzeumi Kincskereső által megismerheted, mit mesélnek múltunkról a kővé vált szobrok és a festmények, a Múzeumi Színező Sarokban pedig a kisgyerekes családok kerülhetnek közelebb a Nemzeti Múzeum legszebb és leghíresebb műtárgyaihoz és a magyar történelem alakjaihoz az elragadóan szép színezők segítségével. A gyerekeket egész nap kézműves foglalkozások várják, a felnőttek számára a múzeum kurátorai pedig tárlatvezetéseket tartanak a kiállításokban, illetve több témában épülettörténeti séták közül lehet választani.
Megjegyzés: Március 15-17-én a múzeum kiállításai és programjai ingyenesen látogathatók.
További információ: https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/programok-nemzeti-unnep-alkalmabol-marcius-15-17

Március 15-ei programok vidéken

NAGY KOKÁRDA NAPOK a komáromi Monostori Erődben
Március 15–17. között a Nagy Kokárda Napok különleges programjaival vár a Monostori Erőd. A minden órában induló tárlatvezetések mellett lesz apródkiképzés, játékos vívásoktatás, kézműveskedés, fajátékok, huszár karüsszelbemutató, valamint megnyílik a Pékmúzeum, valamint a Várak – Elődök – Vitézek című kiállítás is.
Kiemelt program: A költő visszatér  – rockopera a Magyar Dalszínház előadásában (március 15., 16., 17.)
Megjegyzés: Az adott napra megváltott színházjeggyel ingyenesen látogathatók a Nagy kokárda napok című rendezvény ugyanazon napra szóló programjai.
További információ:
https://erod.hu

Huszáros nap a SKANZENBEN
Március 15-én ismét ünnepi programmal várnak a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ahol Huszártábor, lovas díszbemutatók és verbuválás is színesíti a programot az 1848-as forradalom ünnepén. Huszárok népesítik be a múzeum területét, akik ügyességi játékokkal, bemutatókkal, huszárkiképzéssel hozzák közel a huszárok mindennapjait, és mutatják be katonai képességeit, viseletét, fegyvereit. Az érdeklődő „kis huszárok” megismerkedhetnek a március 15-i ifjak történetével, próbára tehetik tudásukat a kiképző iskolában és zenés-táncos verbuválás során felcsaphatnak katonának.  Nem maradhatnak el a kézműves foglalkozások sem, ahol a 48-as viseletek elengedhetetlen kellékei készülnek. 
Az Erdély épületegyüttesben az 1848–1849-es szabadságharc erdélyi eseményeit és a 210 éve született Gábor Áron tüzér, ágyúöntő életének erdélyi helyszíneit ismerheted meg tárlatvezetés keretében.
Megkóstolhatod az erdélyi konyha népszerű eledelét, a puliszkát, de terítékre kerül Petőfi Sándor egyik kedvenc eledele, a túrós csusza pörccel.
Megjegyzés!
Március 23-án és 24-én 9–16 óráig, majd március 28-tól teljes nyitvatartással (vagyis kedd–vasárnap 9–17 óráig) vár a szentendrei Skanzen.
További információ: https://skanzen.hu/hu/programok/rendezvenyek/huszaros-nap-a-skanzenben

lovasok
képforrás: szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

MOST SZÉP LENNI KATONÁNK… – szezonnyitás a Sóstói Múzeumfaluban
A nemzeti ünnep alakalmából ingyenes programokon vehetsz részt a Sóstói Múzeumfaluban, ahol élmény a hagyomány. A látványos lovas felvonulás után igazi programkavalkád vár: láthatsz előadást, amely a szabadságharc eseményeit idézi fel, „huszárkodhat” a család apraja-nagyja egy interaktív zenés-mesés program kapcsán, egy látványos táncbemutató után megtanulhatod az igazi magyar verbunk lépéseit, de megismerheted a huszárok egyenruháját is és a pitykegombok szerteágazó sokszínűségét. A legkisebbeket egész nap kézműves foglalkozás,  népi játszóudvar és a kosaras körhinta várja, de lesz itt térképes kincskereső játék, s az elmaradhatatlan a falusi vásár  Egész nap vár a Huszártábor a huszárokkal, tüzérekkel, ágyúval, málhás szekerekkel, ahol az interaktív bemutatókon keresztül megismerheted a könnyűlovasok életét, mindennapjait. Megidézik a Pilvax Kávéházat is, s a Skanzen Moziban láthatsz egy 4 részes dokumentum filmet is Petőfi utazásairól.
Megjegyzés! Március 16-án és 17-én szintén az ünnephez kapcsolódó programokkal várnak.
További információ: https://muzeumfalu.hu/programok

FÜREDI TAVASZI FESZTIVÁL
Négy nap (március 15–19.) az 1848/49-es események szellemében. Sokszínű és gazdag programsorral ünnepli Balatonfüred városa a forradalom és szabadságharc születésnapját. A különböző műfajokat felvonultató fesztivál tartalmas feltöltődést ígér.

Balatonfüred tavaszi fesztivál
képforrás: Tourinform Balatonfüred

Március 15-én a 10.30 órakor kezdődő ünnepélyes megemlékezést követően a Vaszary Galériában a gyerekeket játszóház várja, majd este különleges élményt ígér a 18 órakor induló fáklyás felvonulás is, melynek útvonala: Kisfaludy Színház oszlopai – Gyógy tér – Széchenyi-szobor – Jókai-obeliszk. Közreműködnek a Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara és a Balatonfüred Néptánc Együttes mellett hagyományőrző csoportok, csepűrágók és ifjú, valamint kevésbé ifjú forradalmárok. A fesztivál március 16-án és 17 én is különleges programokkal folytatódik.
További információ: https://balatonfured.hu/2024/03/08/furedi-tavaszi-fesztival-5/

Nyitókép képforrás: Várkapitányság

Oszd meg másokkal is az eseményt!