Egri Advent fesztivalok.info
Advent, karácsony,  ÜNNEP

Legszebb VIDÉKI KARÁCSONYI VÁSÁROK

A főváros mellett a vidéki városok is hangulatos karácsonyi vásárral és ünnepi programokkal várnak. Tölts el egy-két napot valamelyik városban a családdal vagy a barátokkal együtt, és a látnivalók megtekintése mellett élvezd a karácsonyi hangulatot, hiszen ahány város, annyi élmény! A csodás karácsonyi vásárok közül mi most 15 eseményt ajánlunk, amelyek kiszakítanak a mindennapokból és segítenek ráhangolódni a közelgő ünnepre.

Csodás karácsonyi vásárok vidéken

1. DEBRECENI ADVENT
2023. november 25. – december 23., Debrecen (Belváros)

A mesés Debreceni Advent a négy hét alatt varázslatos karácsonyi légkört áraszt, melynek egyedülálló hátterét Debrecen belvárosának csodálatos épületei nyújtják. Hatalmas fenyőfa, különleges fényinstallációk, karácsonyi vásár, gasztronómia, szabadtéri koncertek és jégpálya is vár. 

Debrecen karácsony
Debreceni Advent
képforrás: Tourinform Debrecen

A debreceni ünnepi programokról itt olvashatsz bővebben: DEBRECENI ADVENT
További információ: https://debreceniadvent.hu, https://www.facebook.com/DebreceniAdvent

2. ADVENT GYŐRBEN
2023. november 25. – december 23. Győr (Széchenyi tér, Dunakapu tér)

Az Advent Győrben programsorozat varázslatos környezetben, különleges kulturális és gasztronómiai programkínálattal vár idén is. Az ünnepi díszkivilágítás mellett a tér igazi mesevilággá változik: a környék épületeinek megfestésével és a Bencés Rendház falára vetített kisfilmmel új hangulat fogad majd a tér, ahol felállítják mindannyiunk karácsonyfáját is, mely a Széchenyi tér igazi ékessége. E köré építik meg a hangulatos faházakat, amelyekben forralt borokat, teákat vagy csokikat, valamint édes és sós finomságokat kóstolhatsz. A gyerekek örömére újra lesz kisvasút, amelyre felülhetnek. Az adventi gyertyákat minden vasárnap 17 órakor lobbantják fel a Széchenyi téren, december 5-én és 6-án pedig a gyerekek a Mikulással is találkozhatnak a Mikulásházban. Ezen a helyszínen minden pénteken és szombaton adventi koncertek várnak, ahol olyan népszerű művészek lépnek majd fel többek között, mint Kozma Orsi, Csondor Kata vagy Lantos Gábor. A legkisebbek többek közt a Jégvarázs interaktív programján énekelhetik a népszerű mese dallamait. 

Győr Advent
Advent Győrben
képforrás: Tourinform Győr

A Dunakapu téren felülhetsz az 50 méter magas óriáskerékre, ahonnan csodalatos rálátás nyílik az ünnepi belvárosra, de lesz még itt dodzsem és selfibox is. December 1-jétől január 31-ig újra kinyitja a kapuit a jégpálya is, ahová hétvégén jégdiszkóval várják a fiatalokat. A kézműves adventi forgatag, a forralt bor és a sült gesztenye csábító illata mellett Győr gazdag programkínálata is tartalmas kikapcsolódást nyújt kicsiknek-nagyoknak egyaránt.
További információ: https://hellogyor.hu/esemenyek/advent-2

3.EGER ADVENT, több mint egy ünnep
2023. november 25. – december 24., Eger (Dobó tér és további helyszínek)

Az adventi készülődés idején csillogó fények, csodálatos díszletek, remek programok és hamisítatlan karácsonyi hangulat vár a meseszép barokk belvárosában.
Ünnepi fényárba öltözik a Dobó tér, a Gárdonyi tér, a Végvári vitézek tere és a Vár. Lesz itt térzene, koncertek és forralt borok végeláthatatlan kínálata, hagyományos adventi ételek és italok, valamint színes programok kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az új Betlehem a Minorita templom előtt elhelyezett karácsonyfa tövében kap majd helyet. Az egri belváros mellett a Szépasszonyvölgy vendéglátóhelyei is ünnepi arcukat mutatják ilyenkor és érdemes az egri szálláshelyek ajánlatai közül is választani.

Egri Advent fesztivalok.info
Egri Advent
képforrás: Tourinform Eger, fotó: Szinok Gábor

November 25-én a megnyitót és a városi díszkivilágítás felkapcsolását követően a Malek Andi Soulistic ad koncertet. Vasárnaponként 16 órakor lesz az adventi gyertyagyújtás, este 19 órától pedig karácsonyi koncertet ad Zséda (december 3.), Szekeres Adrien (december 10.) és Rakonczai Imre (december 17.). Érdemes a többi napot is figyelni, mert számtalan adventi program lesz: a helyi óvodások és iskolások bemutatói mellett műsort ad a gyerekeknek Kovácsovics Fruzsina, valamint Farkasházi Réka és a Tintanyúl, lesznek táncbemutatók, s a helyi zenekarok mellett itt lesz a Bon bon, Hauber Zsolt x Bonaza Banzai, Falusi Mariann & Sárik Péter Trió, valamint Agárdi Szilvi is. A Városháza Üvegtermében a Jégpalota várja a gyerekeket és a családokat hétvégenként, ahol rengeteg játék, mesekuckó és foglalkozások szórakoztatják a kicsiket. Váljon Eger a Te igazi történeteddé, zárd szívedbe az élményt!
További információ: https://egeradvent.hu, https://www.facebook.com/egeradvent, https://visiteger.com/programok/csaladi/eger-advent-2023-4

4. ADVENTUS DOMINI
2023. november 25. – 2024. január 7., Vác (Március 15. tér, Pannon Ház, Elefántos Ház)

Csodaszép adventi hangulattal és ünnepi programokkal várnak Vác főterére. Lesz itt karácsonyi vásár, adventi forgatag, vasárnaponként közös gyertyagyújtás, kiállítás, koncertek a Pannonia Házban, s idén is elindul az Adventi Kisvonat.
A téren felállított szabadtéri színpad programjai, az óriás karácsonyfa, a karácsonyi vásár hangulatos faházai, a tél közkedvelt ízei és illatai, a csillogó díszek és világító fák mindenkit elvarázsolnak. Itt láthatod a különleges adventi koszorút, az embernagyságú alakokból készült Betlehemet, élvezheted az adventi forgatagot, mely számos programot rejt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Váci Advent
Váci Advent
képforrás: Tourinform Vác

Zenés műsorok, gyerekprogramok, kézműves foglalkozások, állatsimogató és régi karácsonyi képeslapok kiállítása színesítik az adventi hétvégéket a szabadtéri színpadon, a Pannónia Házban és az Elefántos Házban.
A váci ünnepi programokról itt olvashatsz bővebben: ADVENTUS DOMINI
További információ: https://visitvac.hu/esemenyek

5. EGERSZEGI ADVENT
2023. november 27. – december 24., Zalaegerszeg (Dísz tér)

Nem marad el a karácsonyi hangulat Zalaegerszegen sem, ahol idén is lesz városi karácsonyfa, díszítések, karácsonyi zenék, karácsonyi dallamot játszó óra, szán és a szelfipont is. A karácsonyi vásár forgatagában a forró italok mellett friss házirétest, kürtőskalácsot, lángost és a lepényeket is kóstolhatsz.
További információ: https://zalaegerszegturizmus.hu/info/programok/egerszegi-advent-2023/

6. VESZPRÉMI ADVENT
2023. november 30. – december 24., Veszprém (Óváros tér)

A királynék városában idén is ragyogó díszkivilágítással és szuper adventi programokkal, karácsonyi ízek és illatok kavalkádjával, koncertek, gasztroélmények és kézműves termékek vásárával várnak.
Veszprém egyik legújabb helyszínén, a Gyárkertben egész hónapon át elérhető a havas pálya, ahol szánkózni, síelni és hócsúszkázni is tudsz.

Veszprémi Advent
képforrás: Veszprém-Balaton 2023

A város szívében novemberben és decemberben hangulatos fényekkel, kürtőskalács illattal, finom falatokkal, forralt borral, tematikus programokkal, termelői és kézműves portékákkal vár az Óváros Piac. Az ActiCityben december 8–10. között élvezheted a Portéka – Kézműves és design vásárt, ahol a hangulatos és a bohém kézműves termékek közül válogathatsz – itt biztosan találkozol majd nem megszokott dolgokkal is.
A Fructus Flaviorum Komolyzenei Fesztivál keretében advent első három hétvégéjén a város több katolikus és református templomában olyan nagyhírű nemzetközi és hazai előadók koncertjeit hallgathatod meg, mint a világ talán legmagasabb színvonalú énekes hagyományait őrző brit Tenebrae kórus, a korabeli rézfúvós hangszereken játszó His Majestys Sagbutts & Cornetts, a magyar Custos Együttes vagy a Budapest Bach Consort.
December 11-én a Gospel Karácsonyon a Virginia State Gospel Chorale gospel kórus lép fel, akik először járnak Magyarországon. December 31-én a különleges évzáró utcaünnepen nemcsak az óév végét és az újévet ünnepelheted, de Veszprém és a Bakony-Balaton régió sikereit, ragyogását is.
További információ: https://www.veszpreminfo.hu/hu/esemenyek, https://veszprembalaton2023.hu

7. SZEKSZÁRDI ADVENT
2023. december 1–22. Szekszárd (Babits Mihály Kulturális Központ, Garay tér)

Igazi karácsonyváró hangu­lattal várnak Szekszárdra, ahol a karácsonyi vásárban a faházas árusoknál különböző ajándéktárgyak és karácsonyi finomságok közül válogathatsz. Lesz itt kürtőskalács, mini fánk, waffel, hamburger, hot-dog, tea, forró csoki és forralt bor is. A kirakodó vásár és az izgalmas programok mellett vasárnaponként elmaradhatatlan a közös gyertyagyújtás. A gyerekek idén is találkozhatnak a Mikulással, részt vehetnek egy remek kikapcsolódást nyújtó adventi kézműves foglalkozáson, de az idősebb korosztály képviselői is megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb programot. Vasárnap délután és este a következő fellépők várnak: Fehér Karácsony – a Kicsi Gesztenye Klub előadása (november 26.) ● Vabadaba – Geszti Péter koncert-est Váczi Eszterrel (december 3.) ● A Pál utcai fiúk (december 10.) ● Zorán-koncert (december 17.)
További információ: https://www.szekszardagora.hu/programok

8. MISKOLCI ADVENT
2023. december 1–23., Miskolc (Szent István tér, Erzsébet tér, Városház tér)

Idén a város több pontján számíthatsz adventi programokra: így az Erzsébet téren a korcsolyapályára, amely december 31-ig lesz nyitva, a Városháza téren a meseösvényre manóházzal, ahol majd a Mikulás is várja a gyerekeket.

Adventi villamos
képforrás: MIDMAR Kft., fotó: MVK Zrt.

A nagy rendezvények a szépen kivilágított Szent István téren lesznek: itt szólnak majd a könnyűzenei koncertkek, az itt található adventi koszorún gyúlnak meg a gyertyák, körülötte pedig az adventi vásár forgatagát élvezheted, ahol meseszép kézműves termékek közül válogathatsz. Természetesen Miskolc elmaradhatatlan ékessége, az Adventi villamos is elindul, amely idén teljesen új köntöst kap.
További információ: 
https://www.hellomiskolc.hu

9. ADVENT PÉCS
2023. december 1–23., Pécs (Belváros)

Az ünnepek alatt a város főtere ékszerdobozzá változik, melyet a mesék, az ízek, az illatok, a közös élmények, a meghitt hangulatok hatnak át. Az adventi időszak heteiben a város apraja-nagyja, a családok és a barátok újra együtt lehetnek, közösen csodálhatják a fényfestést és az épületvetítéseket, közösen várhatják a vasárnapi gyertyagyújtásokat, az ünnepi programokat vagy az adventi vásár színes forgatagát. A Pécsi Advent kiemelt helyszíne idén is a főtéri Dzsámi lesz, melyet mindennap késő délutántól egy ünnepi, animált vagy akár gyermekrajzokat megjelenítő fényfestés díszít majd, sőt a mellette lévő városháza épülete is hétvégenként egyedi díszítést kap.

Pécs advent fesztivalok.info
Pécsi Advent
képforrás: Tourinform Pécs

Az adventi időszak alatt, szombaton és vasárnap hangulatos színpadi programok szórakoztatnak majd. Karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó zenés és prózai műsorral készülnek a Pécsi Nemzeti Színház művészei, de fellép Mátyás Pribojszki, Jazzation, Zséda is, az adventi koncertsorozatot pedig Herczku Ágnes estje zárja majd.
A Mikulás idén is ellátogat a főtérre a gyerekek nagy örömére, valamint tűzoltó- és katasztrófavédelmi autók kipróbálására is lesz lehetőség. Az idei Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár helyi termelőknek ad teret, akik csodás kézműves termékeket árulnak. 
További információ: https://www.adventpecs.hu

10. KARÁCSONYI ÜNNEPI HETEK, ami összehoz és elvarázsol
2023. december 1–24., Szeged (Dóm tér, Dugonics tér, Klauzál tér)

A rendezvénynek több belvárosi helyszín ad otthont, s az egész család számára élményt nyújtó karácsonyváró programokat kínál az adventi programsorozat.
Az ünnep programsorozat elsődleges helyszíne a Dóm tér lesz. A téren kapnak helyet a kézművesek és a kereskedők, akik számtalan érdekességet és karácsonyi ajándék ötletet, a vendéglátósok pedig forralt bort, kürtőskalácsot és más különlegességeket kínálnak.

Szeged Karácsonyi Hetek
Szegedi Karácsonyi Hetek
képforrás: Tourinform Szeged

Októberben már elindult az 50 méteres óriáskerék, melynek kosaraiból a belváros meseszép panorámája tárul a szemed elé.  Idén is lesz szalmalabirintus és kölyökkuckó a gyerekeknek, akik körhintázhatnak, de akár felülhetnek kedvenc pónilovukra is. Két új látványelemet is találsz majd: egy gömb, valamint egy szív alakú világító szelfipontot,  ahol remélhetőleg sok kedvenc fotó készül majd.
Programból sem lesz hiány: péntekenként izgalmas tűzzsonglőrshow varázsol majd egyedi hangulatot a térre, vasárnaponként pedig gyertyagyújtásra kerül sor az óriási adventi koszorúnál.
A Klauzál téren és a Dugonics téren is lehet majd forralt borozni és természetesen idén ünnepi ruhát ölt a belváros, lesz karácsonyi díszvilágítás, óriás rénszarvas és Mikulás-szán is.
További információ: https://www.facebook.com/szegedikaracsony

11. SOPRONI ADVENT
2023. december 1–24., Sopron (Várkerület, Fő tér)

December 1. és 24. között adventi vásár és közös ünnepvárás vár Sopron belvárosában, ezúttal két helyszínen. Meghitt hangulattal és ünnepi fényekkel várnak a Mária-szobor mellett, ahol felállítják a város karácsonyfáját, valamint az adventi koszorút, ahol vasárnaponként 18 órakor gyújtják meg a gyertyákat (a negyedik alkalom december 23-án, szombaton lesz). Hétvégenként gyönyörű fényfestés mellett kínálják majd forró karácsonyi italaikat, ételkülönlegességeiket, kézműves termékeiket az árusok. Újdonság, hogy több év kihagyás után visszatérnek az ünnepi fények és a jellegzetes adventi faházak a város Fő terére is, ahol helyet kap a Betlehem és az Adventi kalendárium is. Az adventi rajzpályázatot ezúttal is meghirdették.
További információ: https://www.facebook.com/SoproniAdvent

12. ADVENT  SZENTENDRÉN
2023. december 2. – 2024. január 7., Szentendre (Belváros)

Talán ez egyik legvarázslatosabb arcát mutatja Szentendre adventkor, amikor a történelmi belváros ünnepi díszbe öltözik és megannyi programmal vár Adventtől Vízkeresztig: lesznek világító adventi ablakok, koncertek, közös gyertyagyújtások, előadások, kézműves programok és kiállítások.
A négy adventi vasárnapon a város lakói már hagyományosan gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún, amiket közös ima és az óvodások kedves műsora kísér.

Szentendre advent
Advent Szentendrén
képforrás: Tourinform Szentendre

December 1-jétől 24-ig ismét más-más helyen ragyog fel a Világító Adventi Kalendárium, az Adventi Vásár pedig különleges termékekkel vár. A kézműves portékák között találsz ékszereket, kozmetikumokat, apró díszeket, ajándéktárgyakat, édességeket, kedvességeket, no és persze, ami nemcsak szemnek, de szájnak is ingere: forralt bor, ínyenc sajtok, pálinkák, kürtőskalács, kenyérlángos… A finomságokkal, ajándékokkal feltöltekezve hangulatos séták várnak a kanyargós utcákon és a Duna-parton, a város intézményei pedig számos ünnepi programmal készülnek. 
További információhttps://szentendreprogram.hu/fesztivalok/advent-szentendren/, https://www.facebook.com/AdventSzentendre

13. FEHÉRVÁRI ADVENT
2023. december 3–23., Székesfehérvár (Belváros)

A legszebb hazai vásárok közé is beválogatott székesfehérvári adventi forgatag mintha egy képeskönyv lapjairól kelt volna életre. A helyi óvodások és kisiskolások műsorai mellett közismert hazai énekesek, együttesek és kórusok is fellépnek. Az első vasárnapon a sok-sok kisdiákból álló Kisangyalok karát hallhatod, majd a gyertyagyújtás után Radics Gigi énekel. A következő alkalmakon Caramel, Éliás Gyula és Jazzation műsora vár a Városház téri színpadon, ahol a város kórusai is fellépnek majd a várakozás időszakában.
A gyerekek számára különösen népszerű attrakció a karácsonyi kisvonat, amely minden évben a Városház tér hatalmas karácsonyfája körül szállítja gyerekutasait.

Székesfehérvár Advent
Fehérvár Advent
képforrás: Tourinform Fehérvár

Lesz Betlehem, valamint adventi naptár, mely minden napra kínál meglepetést a Városház téren járóknak egy-egy dal, mese, vers vagy táncjelenet formájában, a kézműves vásárban pedig tökéletes karácsonyi ajándékokat vadászhatsz.
A Püspöki Palota kertjében jótékonysági és kézművesvásár tartanak, a Mézeskalács várost a Városháza első emeletén tekintheted meg, a Vasvári Pál utcában Manóváros várja a kicsiket, a közösségi karácsonyfákat pedig a Zichy ligetben találod majd.
További információ: https://turizmus.szekesfehervar.hu/fehervari-advent2023

14. TÉLI VARÁZS SIÓFOKON
202. december 3–23., Siófok (Fő tér)

Meghitt karácsonyi fények, ünnepváró koncertek, karácsonyi meseerdő és körhinta, karácsonyi kisvonat, forró téli csemegék, elbűvölő gyermekprogramok és varázslatos hangulat készülődik a Víztorony körül. Az ünnepvárás minden napjára jut téli ajándék és élmény kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

Siófok fesztivalok.info
Siófoki karácsonyi vásár
képforrás: Tourinform Siófok

15. NYÍREGYHÁZI ADVENT – Karácsonyi forgatag
2023. december 3–31., Nyíregyháza (Kossuth tér)

A város karácsonyfája már november közepén a helyére kerül és illatával fokozza majd az ünnepi hangulatot. A fára a gyerekek is elhelyezhetik díszeiket vagy kívánságukat, ami Nyíregyházán már hagyománynak számít. Az ünnepvárás és az adventi programok a fények felkapcsolásával az első adventi gyertya meggyújtásával veszi kezdetét.

advent selfi
képforrás: Nyíregyháza TDM

A téren vendéglátósok és árusok kínálja finomságait és portékáit, de az itt található kávézókban is szívesen látnak. A kisebbek örömére a Mikulás is megérkezik Nyíregyházára, aki december 3–8. között várja a gyerekeket 13 órától 19 óráig a Mikulás-házban, a karácsonyfa mellett. Szekeres Adrien december 8-án, Dolhai Attila pedig 9-én ad adventi koncertet, a jótékonysági koncertre pedig december 16-án kerül sor. Ha pedig a magasból szeretnéd megcsodálni a várost vagy a karácsonyi fényeket, ne hagyd ki a Római katolikus templom tornyát, ahová 94 lépcsőfok vezet fel. Megéri felkapaszkodni, mert a közel 30 méteres magasságból gyönyörű a kilátás.
További információ https://nyiregyhaza.info.hu/programok/adventi-forgatag-nyiregyhazan

További információ: az egyes vásárok saját weboldalán

Nyitókép: Egri Advent, képforrás: Tourinform Eger

Oszd meg másokkal is az eseményt!