Egri Advent fesztivalok.info
Advent, karácsony,  ÜNNEP

Legszebb VIDÉKI KARÁCSONYI VÁSÁROK

Budapest mellett a vidéki városokban is hangulatos karácsonyi vásárral és ünnepi programokkal várnak. Megcsodálhatod a fényárban pompázó tereket, a feldíszített utcákat, a különleges fényinstallációkat, a fabódék között sétálva válogathatsz a kézműves portékák között, miközben fahéj, szegfűszeg, forralt bor vagy sült gesztenye illata árad a levegőben. Tölts el egy-két napot valamelyik városban a családdal vagy a barátokkal együtt, és a látnivalók megtekintése mellett élvezd a karácsonyi hangulatot, hiszen ahány város, annyi élmény! A csodás karácsonyi vásárok közül mi most 15+1 eseményt ajánlunk, amelyek kiszakítanak a mindennapokból és segítenek ráhangolódni a közelgő ünnepre.

Csodás karácsonyi vásárok vidéken

1. EGER ADVENT, több mint egy ünnep
2022. november 18. – december 24., Eger (Dobó tér és további helyszínek)

Az adventi készülődés idején csillogó fények, csodálatos díszletek, remek programok és hamisítatlan karácsonyi hangulat vár a meseszép barokk belvárosában.
Ünnepi fényárba öltözik a Dobó tér, a Gárdonyi tér, a Végvári vitézek tere és a Vár. Lesz itt térzene, koncertek, forralt borok végeláthatatlan kínálata, hagyományos adventi ételek és italok, valamint színes programok kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Egri Advent fesztivalok.info
Egri Advent
képforrás: Tourinform Eger, fotó: Szinok Gábor

November 18-án felkapcsolják az ünnepi fényeket és ezzel együtt elindulnak a programok is. Már aznap délután hat órától Bedhy, november 19-én este az Andörkaver, 25-én pedig a Groovehouse lép fel.  November 26-án gyújtják meg az adventi koszorú első gyertyáját az Egri Érseki Palota udvarán, majd Báder Elemér & Molnár Dániel ad koncertet. Advent első vasárnapján a Dobó téren is lesz gyertyagyújtás, majd azt követően az Egri Érseki Fiúkórus lép fel. December 6-án megérkezik a Mikulás, 10-én pedig az Alma együttes játszik a kicsiknek. A fellépők között ott lesz még többek között Takács Nikolas, Heincz Gábor “Biga”, az Ámokfutók, Rakonczai Imre, Gájer Bálint és Vastag Csaba is. December 31-én pedig fergeteges hangulattal, koncertekkel és  tűzijátékkal várnak egy szilveszteri bulira a Dobó térre.
Részletes program, fellépők itt: https://visiteger.com/programok/zene/2022-eger-advent
További információ: https://egeradvent.hu, https://www.facebook.com/egeradvent

2. EGERSZEGI ADVENT
2022. november 24. – december 24., Zalaegerszeg (Dísz tér)

Nem marad el a karácsonyi hangulat Zalaegerszegen sem, ahol idén is lesz városi karácsonyfa, díszítések, karácsonyi zenék, karácsonyi dallamot játszó óra, szán és a szelfipont is.
December 21–26. között lesz „élő Betlehem” is, mely a gyermekek kedvence. Karácsonyi fények lesznek ugyan, de a Dísz tér körüli épületek fényfestése elmarad, valamint a fényoszlop sem lesz látható.
További információ: https://zalaegerszegturizmus.hu/info/programok/egerszegi-advent

3. ADVENTI ÖRÖMÖK – ELMARAD!
2022. november 25. – december 18., hétvégenként, Tata (Kossuth tér)

November 25-től ünnepi hangulat öleli körbe Tatát: a Kossuth téren megnyílik az adventi vásár, amely minden évben kedvenc helyszíne a karácsonyváróknak. Az Adventi örömök rendezvény a négy adventi hétvégén – péntekenként 16 órától, szombaton és vasárnapi napokon pedig 14 órától – neszmélyi borokkal, gasztronómiai csemegékkel, és kézműves vásárral vár.
További információ: https://visittata.com

4. KARÁCSONYI ÜNNEPI HETEK, ami összehoz és elvarázsol
2022. november 25. – december 23., Szeged (Dóm tér, Dugonics tér, Klauzál tér)

A rendezvénynek több belvárosi helyszín ad otthont, s az egész család számára élményt nyújtó karácsonyváró programokat kínál az adventi programsorozat.
Az ünnep programsorozat elsődleges helyszíne a Dóm tér lesz. A téren kapnak helyet a kézművesek és a kereskedők, akik számtalan érdekességet és karácsonyi ajándék ötletet, a vendéglátósok pedig forralt bort, kürtőskalácsot és más különlegességeket kínálnak.
Újdonság, hogy a Dómmal szemben került felállításra az óriáskerék, melynek kosaraiból a belváros meseszép panorámája tárul a szemed elé. A tér közepén a hatalmas szalmalabirintus várja a gyermekeket. Programból sem lesz hiány: péntekenként izgalmas tűzzsonglőrshow varázsol majd egyedi hangulatot a térre, vasárnaponként pedig gyertyagyújtásra kerül sor az óriási adventi koszorúnál.

Szeged Karácsonyi Hetek
Szegedi Karácsonyi Hetek
képforrás: Tourinform Szeged

A Dugonics tér egy ünnepi találkahely, ahol megpihenhetsz a „világító szarvas” és a díszes mikulásszánja mellett a forró italok és a gasztronómiai specialitások kóstolása közben, a Klauzál téren pedig hatalmas karácsonyfa vár.
További információ: https://www.facebook.com/szegedikaracsony

5. ADVENT GYŐRBEN
2022. november 25. – december 23. Győr (Széchenyi tér, Dunakapu tér)

Az Advent Győrben programsorozat varázslatos környezetben, különleges kulturális és gasztronómiai programkínálattal vár idén is – bár a jelenlegi helyzet miatt szolidabb körülmények között. A szerényebb ünnepi díszkivilágítás mellett felállítják mindannyiunk karácsonyfáját, mely a Széchenyi tér igazi ékessége. E köré építik meg a hangulatos faházakat, amelyekben forralt borokat, teákat vagy csokikat, valamint édes és sós finomságokat kóstolhatsz. A gyerekek örömére újra lesz kisvasút, amelyre felülhetnek.

Győr Advent
Advent Győrben
képforrás: Tourinform Győr

A Dunakapu téren felülhetsz az 50 méter magas óriáskerékre, ahonnan csodalatos rálátás nyílik az ünnepi belvárosra, de lesz még itt dodzsem, és selfibox is. A kézműves adventi forgatag, a forralt bor és a sült gesztenye csábító illata mellett Győr gazdag programkínálata is tartalmas kikapcsolódást nyújt kicsiknek-nagyoknak egyaránt.
További információ: https://hellogyor.hu

6. VESZPRÉMI ADVENT
2022. november 25. – december 23., Veszprém (Kossuth Lajos utca)

Ünnepelj Veszprémben, ahol színes karácsonyi műsorok, kézműves gyerekfoglalkozások, játszóházak, karácsonyi ízek és illatok, adventi fényfestés, óriás hógömb, angyali szelfifal, kézműves portékák, állatsimogató és élő betlehem is lesz a kínálatban. A színpadon a helyi zenekarok lépnek fel: így játszik többek között a Gravity Blues Band, az LGT Emlékzenekar, a M.C.S. Blues Band, a  FunThomas Band Zenekar, a The Bluesberry Band, a Sakk Matt Company Zenekar és a Légierő Zenekaris. November 25-én aTűzzsonglőrök bemutatóját láthatod, december 3-án megérkezik a Mikulás, 4-én fellép Bernáth Ferenc gitárművész és Szoroka Dániel harmonikaművész, 10-én pedig a Petőfi Színház művészeinek operett műsorát élvezheted.
További információ: https://www.veszpreminfo.hu

7. SOPRONI ADVENT
2022. november 25. – december 24., Sopron (Mária-szobor környéke)

A korábbi évekhez képest kisebb területen ugyan, de lesz adventi vásár Sopronban, ahol meghitt hangulattal, ünnepi fényekkel várnak a Mária-szobor mellett. Itt állítják fel a város karácsonyfáját, valamint az adventi koszorút, ahol vasárnaponként 18 órakor gyújtják meg a gyertyákat. Az adventi rajzpályázatot ezúttal is meghirdették.
További információ: https://www.facebook.com/SoproniAdvent

8. ADVENT PÉCS
2022. november 25. – december 24., Pécs (Belváros)

Az ünnepek alatt a város főtere ékszerdobozzá változik, melyet a mesék, az ízek, az illatok, a közös élmények, a meghitt hangulatok hatnak át. Az adventi időszak heteiben a város apraja-nagyja, a családok és a barátok újra együtt lehetnek, közösen csodálhatják a fényfestést és az épületvetítéseket, közösen várhatják a vasárnapi gyertyagyújtásokat, az ünnepi programokat vagy az adventi vásár színes forgatagát.

Pécs advent fesztivalok.info
Pécsi Advent
képforrás: Tourinform Pécs

A Pécsi Advent kiemelt helyszíne idén is a főtéri Dzsámi lesz, melyet mindennap késő délutántól egy ünnepi, animált vagy akár gyermekrajzokat megjelenítő fényfestés díszít majd, sőt a mellette lévő városháza épülete is hétvégenként egyedi díszítést kap. Az adventi időszak alatt, szombaton és vasárnap hangulatos színpadi programok szórakoztatnak majd. A Mikulás idén is ellátogat a főtérre a gyerekek nagy örömére, valamint tűzoltó- és katasztrófavédelmi autók kipróbálására is lesz lehetőség. Az idei Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár helyi termelőknek ad teret, akik csodás kézműves termékeket árulnak. 
További információ: https://www.adventpecs.hu

9. ADVENT MISKOLCON
2021. november 26. – december 19., Miskolc (Szent István tér)

A jelenlegi gazdasági helyzet miatt díszkivilágítás idén nem lesz a városban és az adventi vásár is elmarad, de az adventi villamosr idén is elindul.

Adventi villamos
képforrás: MIDMAR Kft., fotó: MVK Zrt.

A számos nemzetközi díjat elnyert, káprázatos adventi villamos november 27-től január elejéig a Tiszai pályaudvar és Felső-Majláth végállomás között jár majd, amelyre érvényes jeggyel, bérlettel, illetve utazásra jogosító okmánnyal szállhatsz fel.
Csodás látvány, igazi élmény az utazás rajta, melyen idén egyszerre 120 fő utazhat.
További információ: https://advent.miskolc.hu

10. DEBRECENI ADVENT
2022. november 26. – december 23., Debrecen (Belváros)

A mesés Debreceni Advent a négy hét alatt varázslatos karácsonyi légkört áraszt, melynek egyedülálló hátterét Debrecen belvárosának csodálatos épületei nyújtják. Hatalmas fenyőfa, különleges fényinstallációk, kézműves vásár, gasztronómia, szabadtéri koncertek és jégpálya is vár. 
A Piac utcai, a főtéri és a Dósa nádor téri vásári korzón modern és tradicionális termékeket egyaránt találsz majd: helyet kapnak a torontáli szőnyegek, a kelim szőttesek, a cserépedények, a mázas bögrék, a kézzel készült fajátékok, a mézeskalácsok, a hargitai gyógyfüvek, a teák, a karácsonyi díszek és a szaloncukrok is. Több mint 90 ünnepi díszbe öltözött stand kínál hagyományos kézműves termékeket, karácsonyi díszeket, szezonális ajándékokat, és közel 30 faház nyújtja az ínycsiklandó finomságok, a különleges kulináris élvezetek széles választékát.

Debrecen karácsony
Debreceni Advent
képforrás: Tourinform Debrecen

A 750 négyzetméteres nagyságú jégpálya mindennap nyitva tart, valamint a különböző tematikájú esteken jégdiszkóval is várnak. 
A Kossuth téren találod majd az Adventi Kuckót, ahol Te is felfedezheted a kézzel készített ajándékok csodáját, valamint december 3. és 5. között itt fogadja a kicsiket a Mikulás.
A színpadon különböző produkciók váltják egymást: a városba érkezik többek között Csemer Bogi, Pál Dénes, a Budapest Bár és a HoneyBeast, fellép a Kodály Filharmónia és a Szent Efrém Férfikar, Pál István „Szalonna” és bandája, a M.É.Z. Együttes, a gyerekeket a Garagulya Gólyalábas, a Langaléta, a Lángoló Csigák és az Agyagbanda szórakoztatja.
További információ: https://debreceniadvent.hu, https://www.facebook.com/DebreceniAdvent

11. ADVENT  SZENTENDRÉN
2022. november 26. – 2023. január 8., Szentendre (Belváros)

Talán ez egyik legvarázslatosabb arcát mutatja Szentendre adventkor, történelmi belvárosa hagyományosan minden évben ünnepi díszbe öltözik. A hagyományos szentendrei advent szerényebben és takarékosabban ugyan, de idén is megannyi programmal vár Adventtől Vízkeresztig: lesznek világító adventi ablakok, koncertek, közös gyertyagyújtások, előadások, kézműves programok és kiállítások, s Mikulásfutáson is részt vehetsz.

Szentendre advent
Advent Szentendrén
képforrás: Tourinform Szentendre

A négy adventi vasárnapon a város lakói már hagyományosan gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún, amiket közös ima, műsor és fényfestés kíséri.
December 1-jétől 24-ig ismét más-más helyen ragyog fel a Világító Adventi Kalendárium, az Adventi Vásár pedig különleges kézműves termékekkel vár.
Szentendre az adventi időszakban a legjobb téli élményeket nyújtja, válogathatsz kedvedre a lehetőségek között, ahol a város intézményei is számos ünnepi programmal készülnek. 
További információ: https://szentendreprogram.hu/fesztivalok/advent-szentendren

12. ADVENTUS DOMINI
2022. november 26. – 2023. január 8., Vác (Március 15. tér, Curia, Pannon-ház)

Csodaszép adventi hangulattal és ünnepi programokkal várnak Vác főterére. Lesz itt karácsonyi vásár, adventi forgatag, vasárnaponként közös gyertyagyújtás, kiállítás, Éneklő Betlehem, koncertek a Pannonia Házban, s idén is elindul az Adventi Kisvonat.

Vác advent fesztivalok.info
Váci Advent
képforrás: Tourinform Vác

Minden vasárnap 17 órakor közös gyertyagyújtásra készülhetsz, melyen a négy egyházi méltóságtól (katolikus, református, evangélikus és a baptista) hangzanak el ünnepi gondolatok. Egy kiállítás keretén belül megismerheted a Régi idők karácsonyát. A Curia épületében a Vác Civitas kamarazenekar adventi hangversenyeit hallgathatod, de lesznek itt kézműves foglalkozások is. A Pannon-házban adventi műsorokat láthatsz, valamint a váci és Vác környéki alkotóművészek hagyományos téli kiállítása is megnyílik. December 4-én újra futásra hív a Mikulás. Az induló helyszín ezúttal is a város főtere, a Március 15 tér lesz. December 14-én a Váczi Néptáncegyüttes betlehemi műsorát láthatod a főtéren, ahol 18-án állatsimogatót tartanak,  31-én pedig a New Level Empire és a MADE IN zenekar koncertjével zárhatod az évet, majd kezdődik a hajnalig tartó szilveszteri buli.
Az Adventi Kisvonat november 26-tól december 18-ig közlekedik, amely Vác főteréről indul minden szombaton és vasárnap (kivéve: december 3–4.)
További információ: https://visitvac.hu/event/adventus-domini-karacsonyi-vasar/all/

13. SZEKSZÁRDI ADVENT
2022. november 27. – december 25. Szekszárd (Béla király tér)

A Béla király téren igazi karácsonyváró hangu­lattal, színpadi produkciókkal, ünnepi fényfestéssel, szalmalabirintussal és vasárnapon­ként közös gyertyagyújtással várnak. A karácsonyi vásárban a faházas árusoknál különböző ajándéktárgyak és karácsonyi finomságok közül válogathatsz. Lesz itt kürtőskalács, mini fánk, waffel, hamburger, hot-dog, tea, forró csoki és forralt bor is. A kirakodó vásár és az izgalmas programok mellett vasárnaponként elmaradhatatlan a közös gyertyagyújtás.
További információ: https://www.szekszardagora.hu/programok/szekszardi-advent-2022

14. FEHÉRVÁRI ADVENT
2022. november 27. – december 24., Székesfehérvár (Belváros)

A legszebb hazai vásárok közé is beválogatott székesfehérvári adventi forgatag mintha egy képeskönyv lapjairól kelt volna életre.

Székesfehérvár Advent
Fehérvár Advent
képforrás: Tourinform Fehérvár

A helyi óvodások és kisiskolások műsorai mellett közismert hazai énekesek, együttesek és kórusok is fellépnek. Az első vasárnapon több mint 600 kisdiák – kisangyal – énekel karácsonyi dalokat a belvárosban, majd a gyertyagyújtás után Szulák Andreát hallhatod. A következő alkalmakon Takács Nikolas, Zséda és Fool Moon műsora vár a Városház téri színpadon, ahol a város kórusai is fellépnek majd a várakozás időszakában. A gyerekek számára különösen népszerű attrakció a karácsonyi kisvonat, amely minden évben a Városház tér hatalmas karácsonyfája körül szállítja gyerekutasait. Lesz adventi naptár, mely minden napra kínál meglepetést a Városház téren járóknak egy-egy dal, mese, vers vagy táncjelenet formájában, a kézműves vásárban pedig tökéletes karácsonyi ajándékokat vadászhatsz.
További információ: https://fehervariprogram.hu/event/fehervari-advent-2022

15. NYÍREGYHÁZI ADVENT – Karácsonyi forgatag
2022. november 27. – december 31., Nyíregyháza (Kossuth tér)

November 27-én a Nyíregyházi Cantemus Kórus előadásával és az első adventi gyertya meggyújtásával veszi kezdetét az advent. Ezt követően hétről hétre keddtől vasárnapig karácsonyra hangolódó programokkal várnak a Kossuth térre, ahol elsősorban a helyi általános és középiskolák diákjai és tanárai adnak műsort a helyi zenekarok mellett.

advent selfi
képforrás: Nyíregyháza TDM

Közel 13 méter magas fenyőfa díszíti a teret, amelyen a gyerekek is elhelyezhetik díszeiket vagy kívánságukat, ami Nyíregyházán már hagyománynak számít. A téren mintegy 50 vendéglátós és árus kínálja finomságait és portékáit, de az itt található kávézókban is szívesen látnak.  A forgatagban most is frissen sülnek az „ajándék” lapcsánkák, amit Te is megkóstolhatsz csütörtökönként délután.
A kisebbek örömére a Mikulás is megérkezik Nyíregyházára, aki december 4–11. között várja a gyerekeket 13 órától 19 óráig a Mikulás-házban, a karácsonyfa mellett. A város karácsonyi koncertjére december 16-án 19 órakor kerül sor a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar és a Nyíregyházi Cantemus Kórus fellépésével.
Ha pedig magasból szeretnéd megcsodálni a várost vagy a karácsonyi fényeket, ne hagyd ki a 30 méter magas óriáskereket vagy Római katolikus templom tornyát, ahová 94 lépcsőfok vezet fel. De megéri felkapaszkodni, mert a közel 30 méteres magasságból gyönyörű a kilátás.
További információ: https://nyiregyhaza.info.hu/programok/adventi-forgatag-nyiregyhazan

+1 TÉLI VARÁZS SIÓFOKON
2022. november 26 – december 31., Siófok (Fő tér)

A Téli Varázsról és további balatoni programokról bővebben itt olvashatsz:
Ünnepi készülődés a BALATONNÁL

Siófok fesztivalok.info
Siófoki karácsonyi vásár
képforrás: Tourinform Siófok

További információ: az egyes vásárok saját weboldalán

Nyitókép: Egri Advent, képforrás: Tourinform Eger

Oszd meg másokkal is az eseményt!