Hollókői Húsvét
Húsvét,  ÜNNEP

HÚSVÉTI PROGRAMOK ORSZÁGSZERTE

A kereszténység legnagyobb ünnepét, a húsvétot idén március 31-én és április 1-jén ünnepeljük. Országszerte hagyományőrző programok, színes forgatagok, húsvéti locsolkodások, tavaszköszöntő koncertek vagy kézművesvásárokok várnak. Íme néhány esemény – például kiállítás, tojáskereső játék, túra vagy épp egy koncert –, amivel színesebbé teheted a család húsvéti ünnepét.

A húsvéthoz kapcsolódó hagyományokról ebben a cikkünkben olvashatsz: HÚSVÉTI HAGYOMÁNYOK

Húsvéti programajánló

GYŐRI HÚSVÉTI VÁSÁR
2024. március 22–30., Győr (Belváros)

Győr belvárosában rendezik meg a Húsvéti Vásárt, ahol színvonalas kézművesportékák vásárolhatók, a Csónakos szobor környéke pedig igazi Húsvét-szigetté változik. A vásár teljes időtartama alatt színes programok várnak: így például lesz húsvétra hangolódó kézműves foglalkozás, utcaszínház-jelleggel megjelenített gyerekelőadás, és a Cumifa is újra látogatható lesz. A Csobolyó Néptáncegyüttes húsvéti népszokásokat elevenít fel, és a húsvéti időszakhoz kapcsolódóan a Generációk Háza március 17-én rendezi meg a Hímes Tojás Napját. Az itt kiállított, számos különböző technikával készített tojást iparművészek hozzák el, a bátrabbak pedig instruktorok segítségével próbálhatják ki a tojásdíszítés folyamatát.
További információ: https://mufegyor.hu/2024/02/06/husveti-vasar

ZENGŐVÁRKONYI HÚSVÉT
2024. március 24. – április 1., Zengővárkony (Tájház és Míves Tojás Múzeum)

Az alig négyszáz lelkes kis település mesés természeti környezete mellett számos látnivalóval is büszkélkedhet. Ezek közül az egyik a Míves Tojás Múzeumban, amelyben hazánk első állandó hímes tojás kiállítása látható, amely Európában is ritkaságnak számít. Itt megtudhatod, hogyan patkolják a tojást, kipróbálhatod a tojásírást méhviasszal, megnézheted a több ezer különböző hímes tojást és szalmatárgyat. A programok már Virágvasárnap, vagyis március 24-én elkezdődnek, többek között egy Országos Ifjúsági Tojásíróversennyel, a következő napokban ismerkedhetsz a különböző tojásdíszítő technikákkal, de készíthetsz szalmából is húsvéti díszeket. Lesz még hímestojás-keresés, ünnepi istentisztelet, Húsvéthétfőn pedig láthatod a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület locsolóműsorát.
További információ: https://zengovarkony.hu/events/

HÚSVÉTI TOJÁSPARK
2024. március 24-től, Hajdúszoboszló (Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár melletti park)

Az ország egyik legnagyobb húsvéti parkja vár Hajdúszoboszlón, ahol a helyi civil szervezetek, intézmények, baráti körök és munkaközösségek kézzel készült díszei öltöztetik csodálatos húsvéti köntösbe a művelődési ház előtti parkot. Tojásfák és további húsvéti dekorációkat láthatsz a szabadtéri kiállításon.
További információ: https://hajduszoboszlo.hu/rendezvenyek/husveti-tojaspark-hajduszoboszlon

HOLLÓKŐI HÚSVÉT
2024. március 29. – április 1., Hollókő (Ófalu)

Az immár a négynapos Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Egy hely, amit Neked is látnod kell! Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia és népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, valamint koncertek, családi és gyermekprogramok nyújtanak feledhetetlen élményeket a bájos ékszerdoboz-faluban, ahol az Ófalu parasztházai és köves utcája, valamint a felújított vár csodás díszletet nyújt az eseménynek.
Ajánló az eseményről: HOLLÓKŐI HÚSVÉTI FESZTIVÁL 2024
További információ: https://www.husvetifesztival.com

Hollókői Húsvét
képforrás: Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.

HÚSVÉTI NYULADALOM
2024. március 29. – április 1., Siófok (Fő tér)
Az egész család önfeledten szórakozhat az ingyenesen látogatható eseményen. Lesz Nyuszi Buli, nyúlfutam és tojásfadíszítés, láthatsz táncbemutatókat, a gyerekeknek játszik a Lóca együttes, Mihályi Réka és Pocó, valamint Farkaházi Réka és a Tintanyúl zenekar. A régi idők hagyományát idéző népi locsolkodást a Balaton Táncegyüttes jóvoltából élvezheted, a színpadon pedig fellép többek között Zoltán Erika, a Hot Jazz Band és a Group ’n Swing zenekar.
További információ: https://siofok.hu/husveti-nyuladalom

HÚSVÉT AZ EGRI VÁRBAN
2024. március 29. – április 1., Eger (Egri vár)

Az ünnepi hosszú hétvégén gazdag programkínálattal, felejthetetlen élményekkel várnak: lesznek tárlatvezetések, fegyver-és viseletbemutatók, vitézi életképek, állatsimogató, népi játszótér, gyermekprogramok és kiállítások is a 10. alkalommal megrendezett eseményen.
További információ: https://egrivar.hu/hu/programok

húsvét Egri vár
képforrás: Egri vár – web

HÚSVÉTI FORGATAG
2024. március 29. – április 1., Hévíz (több helyszínen)

Ugrálóvár, népi játékok, tojáskeresés, gyermekelőadások, zene. A jó hangulat mellett nem maradnak el a kézműves árusok, boros és réteses standok sem. Lesz Légvarázs Játszóház, filmvetítés, óriástojás-festés és báránysütés és utcabál. Koncertet ad a Chanson Brass rézfúvós kvintett, a Vagabond együttes és a  Start zenekar.
További információ: https://www.heviz.hu/hu/programok

PITYERSZERI HÚSVÉTVÁRÓ
2024. március 30., Szalafő–Pityerszer (Őrségi Népi Műemlékegyüttes)

Egész napos kikapcsolódás a húsvétvárás jegyében. Lesznek kézművesek, őstermelők kirakodó vására, kulturális műsorok, kézműves foglalkozások, vezetett séták az európai bölényekhez, műemlékek bemutatása, s persze megkóstolhatod az őrségi konyha finomságait is.
További információ: http://www.szalafo.hu

képforrás: Hévíz – web

SZALÓKI HÚSVÉTOLÓ
2024. március 31., Egerszalók (Barlanglakások, Sáfránykert)
A húsvéti hétvégén a hagyományőrzéssel és kézműveskedéssel várnak a Barlanglakásoknál. Lesz itt tojáskeresés, kézműves foglalkozás, kirakodóvásár és hagyományőrző program is.
További információ: http://www.gyogyvizekvolgye.hu/rendezvenyek

TOJÁSFUTÁS
2024. március 31., Szigetbecse (Faluközpont)

A húsvéti tojásfutás nagy hagyományokkal bíró, egyedülálló program, melyet a 18. század elején idetelepített sváb családok hoztak magukkal.  Szülőföldjükön honos népszokás volt – megőrzésével a folytonosságot, kapcsolatot biztosítottak régi hazájukkal. A hagyomány azóta kisebb változásokon ment át, összeolvadtak a magyar és sváb kultúra elemei.
Régebben húsvét hétfőjén, ám már évek óta vasárnap tartják a tojásfutást, amelyet az előző napon megelőz a tojásgyűjtés. Egykor ezt a 17-21 éves legények végeztek, ma pedig az iskolások. Ezeket a tojásokat azután a játék napján kiviszik a Petőfi Sándor utcára, és 20-30 centiméteres távolságokra lerakják egyenesen, sorban. A futás régen amolyan virtus volt a legények közt: a versengés a szegényebb alszeg és a gazdagabb fölszeg között is folyt. A két futó öltözete szinte semmit sem változott: bő, fehér gyolcsing, gatya, fekete kalap, rajta piros, zöld szalagok, s ugyanilyenek átkötve a vállukon, csuklójukon és a bokájukon, és megmaradt a kasmírkendő, amit a derekukra kötnek. A csizmát felváltotta a sportcipő. A fiúk így lépkedtek a tojások között. Elmaradhatatlan a fehér kesztyű, hidegben pedig a száj elé tartott fehér zsebkendő is.
A futás után következett a tényleges tojásgyűjtés versenye, amikor szintén ellenkező irányba elindultak a legények, de most már ügyesen zenére „futva”, közben fel-felkapkodva a földről a tojásokat. Ma már a táncolásra, a szórakozásra helyeződik a hangsúly. A tojásfutást követően húsvéti bált rendeznek.
További információ: https://szigetbecse.hu/tojasfutas

HÚSVÉT NOSZVAJON
2024. március 31., Noszvaj (Gazdaház)

Húsvéti vendégvárással, tojásvadászattal és családi programokkal várnak Noszvajra.
Húsvétvasárnap tojáskeresés lesz faluszerte hegyen-völgyön kicsiknek és nagyoknak. Miközben keresed a faluban a „tojáspontokat”, megismered Noszvaj kincseit, helyeket, ízeket, embereket. Jó szórakozás az egész családnak vagy baráti társaságoknak is. Eközben a Gazdaházban vásárral, folklórral, gyerekprogrammal, kemencében sült ételekkel és borkóstolóval várnak. Nézelődhetsz, kóstolhatsz, szórakozhatsz, táncolhatsz, kézműveskedhetsz, és a vásárból haza viheted a húsvéti vásárfiát.
További információ: https://turizmus.noszvaj.hu/programok

HÚSVÉT A SKANZENBEN
2024. március 31. – április 1., Szentendre (Szabadtéri Néprajzi Múzeum)

Ezen az ünnepen a Skanzen portáin határon innen és túlról elevenednek fel az egyházi hagyományok és a népszokások. A színpadi programok mellett játékos ismeretátadási helyszínekkel, kézműves foglalkozásokkal és meghívott közösségek bemutatkozásával várnak.
Ajánló az eseményről:  HÚSVÉT A SKANZENBEN
További információ: https://skanzen.hu.

Skanzen húsvét
képforrás: Szanadtéri Néprajzi Múzeum

FALUSI HÚSVÉT
2024. március 31. – április 1., Nyíregyháza (Sóstói Múzeumfalu)
Éld át az igazi falusi húsvét hangulatát a Sóstói Múzeumfaluban!  Ismerd meg a népi szokásokat, készülj úgy a húsvétra, ahogy annak idején nagyszüleink tették! Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri múzeuma Nyíregyháza üdülőövezetében, Sóstógyógyfürdőn található, a belvárostól mindösszesen 10 perc autóútra. Hagyományos tojásfestés, húsvéti ételek, kézműves foglalkozások és tradicionális, falusi locsolkodás vár minden résztvevőre.
További információ: https://nyiregyhaza.info.hu/programok/falusi-husvet-muzeumfalu-2024/

képforrás: nyiregyhaz.info.

IBOLYA-NAP ÉS HÚSVÉT A KASTÉLYBAN
2024. március 31. – április 1., Gödöllő (Királyi Kastély)

Az Ibolya-nap egy tavaszköszöntő fesztivál, hagyományos szezonnyitó családi rendezvény a Gödöllői Királyi Kastélyban. Húsvétvasárnap Erzsébet királyné kedvenc virága jegyében zajlanak az események, Húsvéthétfőn pedig színes, hagyományőrző és családi programokkal várnak. Lesz például ibolyakiállítás és -vásár, galgamenti locsolkodó és folklórbemutató, népi játszókonyha, játékos labirintus, állatsimogató és pónilovaglás, több mesejáték és bábelőadás. Erzsébet királyné is jelen lesz, aki fogadást tart a Díszteremben, de hallhatsz izgalmas koncerteket is.
További információ: https://kiralyikastely.hu

MATYÓ HÚSVÉT
2024. március 31. – április 1., Mezőkövesd (Hadas városrész)

Az UNESCO szellemi örökség részét képező mezőkövesdi Matyó Húsvéton megismerkedhetsz a matyó hagyományokkal, a színpompás matyó népviselettel. A rendezvény ideje alatt a kirakodóvásárban kézműves sajtokat, édességeket, matyó pálinkát, borokat, kürtőskalácsot vagy a jellegzetes matyó péksüteményt, a pipícset lehet kóstolni. A madárka formájú keltkalácsot a matyó lányok a locsolásért cserébe adják a legénynek. A városban lesz bábelőadás, koncert, fellépnek néptánccsoportok, hagyományőrző csoportok, a Hadas városrészben pedig több alkalommal vödrös locsolkodást is láthatsz. 
A színpadon gyermekkoncertet ad a Kalap Jakab zenekar, valamint fellép Pál Dénes is. Az ünnep ideje alatt a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő mellett a múzeumok, kiállítóhelyek, alkotóházak is nyitva lesznek, a Mezőgazdasági Gépmúzeum udvarán pedig kovácsbemutató, valamint húsvéti állatudvar és -simogató fogadja a gyerekeket.
További információ: http://www.mezokovesd.hu

SZERI HÚSVÉT
2024. március 31. – április 1., Ópusztaszer (Nemzeti Történeti Emlékpark)
Húsvétkor életre kel Ópusztaszeren a skanzen. Korhű ruhákba öltözött menyecskék és legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, húsvéti tojásfestés, régimódi (vödrös) locsolás, tojáskeresés, muzsikaszó, mesekert, lovaskocsizás, népzene és néptánc és meglepetések várnak az emlékparkban.
További információ: https://opusztaszer.hu

locsolkodás fesztivalok.info
képforrás: Ópusztaszer – web

EMMAUSZ HÚSVÉTHÉTFŐI VIGASSÁG
2024. április 1., Bóly (Pincesor)

Az Emmausz-járás máig fennmaradó, több mint 100 évre visszanyúló, bólyi német népszokás, amely Húsvéthétfőn délelőtt  – jó idő esetén – a Kálvária dombon szabadtéri szentmisével kezdődik. Az ünneplés a kora délutáni órákban a pincesorban folytatódik, ahová az évszázados hagyomány szerint a családok kivonulnak, s nyitott ajtókkal és a táj jellegzetes boraival várják rokonaikat és ismerőseiket.
Programajánló: Húsvéti koncert (Batthyány–Montenuovo-mauzóleum, 14.30 óra) ● Pincesori fellépők: Héttorony Hangászok (Alsó-Tukár, 15 óra), Lustige Bohler (Felső-Tukár,15óra) ● Fotókiállítás ● Táncház ● Borkostoló
További információ: https://varos.boly.hu/rendezvenyeink

Kiállítások

HÍMESEKNEK TULIPÁN KERTJE – kiállítás a Tojásdíszítők Egyesülete fennállásának tíz éves jubileuma alkalmából
2024. április 13-ig, Budapest (Hagyományok Háza)

Közel 700 hímestojás látható a Kárpát-medence különböző tájegységeiről, amelyek bemutatják a Kárpát-medencei hagyományok tojásdíszítésének változatosságát. A többségében viasszal írt hímestojások mellett helyet kapnak a karcolt és a drótozott tojások is.
További információ: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/himeseknek-tulipan-kertje

HÍMES TOJÁSOK – kiállítás
2024. április 6-ig., Kecskemét (Népi Iparművészeti Gyűjtemény)

 A minitárlat neves népművészek különféle technikával díszített hímeseit mutatja be
További információ:http://www.nepiiparmuveszet.hu

képforrás: Kecskemét, Népi Iparművészeti Gyűjtemény

További 25 húsvéti program

HÚSVÉTI PROGRAMOK (március 28–30., Balatonfüred, több helyszínen)
NYÚSZIFÜL FESZTIVÁL (március 29., Gyenesdiás, Festetics Imre Élményközpont)
NÚYSZI ÜL A FŰBEN – családi program (március 29., Kalocsa, Innovációs Központ)
HÚSVÉTI SOKADALOM (március 29. – április 1., Budapest, Mogyoródi úti Sportpálya)
HÚSVÉT A VELENCE-KORZÓN (március 29. – április 1., Velence, Velence-korzó)
SONKA- ÉS KALÁCSFESZTIVÁL (március 29. – április 1., Csopak, Strand parkolója)
HÚSVÉTI FORGATAG (március 29. – április 1., Szenna, Skanzen)
HÚSVÉTOLÓ (március 30., Balatonfűzfő, Rendezvény tér)
HÚSVÉT RÁCALMÁSON (március 30., Rácalmás, Jankovich-kúria)
HÚSVÉTI JÁTSZÓ (március 30., Kápolnásnyék, Halász-kastély)
HÚSVÉTI KAVALKÁD (március 30., Balatonalmádi, Magtár)
HÚSVÉT A NÁDASDY-VÁRBAN (március 30–31., Sárvár, Nádasdy-vár)
HÚSVÉTI CSALÁDI NAP (március 30. – április 1., Kecskemét (Katona József Múzeum Népi Iparművészeti Gyűjtemény)
NYUSZI HOPP! (március 30. – április 1., Zalakaros, Karos Korzó)
HÚSVÉTI NYUSZI-BULI (március 31., Tihany, Tájház udvara)
SONKASZEGŐ FESZTIVÁL (március 31., Vác, Kilátó Központ udvara)
TAVASZI VÁRKAPU TÁROGATÓ (március 31. – április 1., Füzéri vár)
HÚSVÉT A KISNÁNAI VÁRBAN (március 31. – április 1., Kisnánai vár)
HÚSVÉT A HORTOBÁGYI VADASPARKBAN (március 31. – április 1., Hortobágyi Vadaspark)
HÚSVÉT A LÁZÁR LOVASPARKBAN (március 31. – április 1., Domonyvölgy, Lázár Lovaspark)
HÚSVÉTI LOCSOLÓFUTÁS (április 1., Balatonederics, Tájház)
HAGYOMÁNYŐRZŐ HÚSVÉT (április 1., Felsőtárkány, Tájház)
HÚSVÉTHÉTFŐ (április 1., Szombathely, Vasi Skanzen)
SZEZONNYITÓ HÚSVÉTHÉTFŐ (április 1., Budapest, Vasúttörténeti Park)
PALKONYA HÚSVÉT (április 5–6., Palkonya, Gasztrofalu)

A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják. Indulás előtt feltétlenül győződj meg arról, hogy a programot megtartják-e a szervezők!

Nyitókép: Húsvéti Fesztivál – Hollókő, képforrás: Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.

Oszd meg másokkal is az eseményt!