Hollókői Húsvét
Húsvét,  ÜNNEP

HÚSVÉTI ZSONGÁS

Húsvéti programok országszerte

A kereszténység legnagyobb ünnepét, a húsvétot idén április 9-én és 10-én ünnepeljük. Országszerte hagyományőrző programok, színes forgatagok, húsvéti locsolkodások, tavaszköszöntő koncertek vagy kézműves vásárokok várnak. Íme néhány esemény – például kiállítás, tojáskereső játék, túra vagy épp egy koncert –, amivel színesebbé teheted a család húsvéti ünnepét.

A húsvéthoz kapcsolódó hagyományokról ebben a cikkünkben olvashatsz: HÚSVÉTI HAGYOMÁNYOK

Húsvéti programajánló

GYŐRI HÚSVÉTI VÁSÁR
2023. március 31. – április 8., Győr (Arany János utca – Baross út)

Győr belvárosában rendezik meg a Húsvéti Vásárt, ahol színvonalas kézművesportékák vásárolhatók, a Csónakos szobor környéke pedig igazi Húsvét-szigetté változik. A vásár teljes időtartama alatt színes programok várnak: így például lesz húsvétra hangolódó kézműves foglalkozás, 9 nap–9 mese vagy kincskeresés.
További információ: https://hellogyor.hu/esemenyek/gyori-husveti-vasar

HÚSVÉTI PARK
2023. április 1-jétől., Balatonlelle (Művelődési Ház parkja)

Április 1-jén 10 órakor megnyit Balatonlellén az ország egyik legszebb húsvéti parkja, ami nem mindennapi látványosság: lampionok, óriási, 3D-s tojások, különleges figurák és egy dúsan díszített hatalmas tojásfa ékesíti majd a balatonlellei húsvéti parkot. A programok között megelevenednek a népszokások, találkozhatsz tojáspatkolókkal és tojásfestőkkel, s számos népi fajáték is várja a kicsiket. Műsort adnak a helyi ovisok, lesz kisállatsimogató, s megnézheted a lellei óvodások és iskolások óriás hímes tojásait is.
További információ: https://www.balatonlelle.hu

nyuszi fesztivalok.info
Balatonlelle – Húsvéti park
képforrás: Balatonlelle – web

A HÚSVÉT A MŰVÉSZETBEN – mozifilm
2023. április 1., 4, 18 óra, Budapest (Várkert Bazár, Testőrpalota)

Látványos film az emberiség történelmének egyik legkiemelkedőbb eseményéről, Jézus Krisztus kereszthaláláról és feltámadásáról. Ez a szemet gyönyörködtető dokumentumfilm a húsvét ünnepkörét járja körbe, azt vizsgálja, hogyan jelenik meg az ó-, kora kereszténységtől kezdve napjaink reform kereszténységéig a képzőművészetben. Caravaggio, Leonardo, Raffaello, El Greco és Dalí megkerülhetetlen munkáit középpontba állító dokumentumfilmet a műkincsek kiállítási helyén, a múzeumokban és galáriákban forgatták.
További információ: https://varkertbazar.hu/esemenyek/a-husvet-a-muveszetben

gképforrás: Várkapitányság

HÚSVÉTI NYULADALOM
2023. április 7–10., Siófok (Fő tér)

Az egész család önfeledten szórakozhat az ingyenesen látogatható eseményen. Lesz Nyuszi Buli, nyúlfutam és tojásfadíszítés, láthatsz táncbemutatókat, a gyerekeknek Kalap Jakab-gyermekkoncert (április 8.), Kaláka-koncert (április 9.), valamint Varázs Tamás fergeteges bűvészműsora (április 10.), de lesz a régi idők hagyományát idéző népi locsolkodás is az idén 60 éves Balaton Táncegyüttes jóvoltából (április 10.). A színpadán fellép Kozma Orsi és Zenekara (április 7.), Rácz Gergő (április 8.) és a Kiscsillag zenekar (április 9.) is.
További információ: https://www.siofok.hu/hu/hir-reszletek/husveti-nyuladalom-siofokon

FALUSI HÚSVÉT
2023. április 7–10., Nyíregyháza (Sóstói Múzeumfalu)

Éld át az igazi falusi húsvét hangulatát a Sóstói Múzeumfaluban!  Ismerd meg a népi szokásokat, készülj úgy a húsvétra, ahogy annak idején nagyszüleink tették! Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri múzeuma Nyíregyháza üdülőövezetében, Sóstógyógyfürdőn található, a belvárostól mindösszesen 10 perc autóútra. A skanzenben az ünnepi ráhangolódás és készülődés már április 7-én, pénteken elkezdődik. Hagyományos tojásfestés, húsvéti ételek, kézműves foglalkozások és tradicionális, falusi locsolkodás vár minden résztvevőre.
További információ: https://nyiregyhaza.info.hu/programok/falusi-husvet-a-muzeumfaluban-2023/

képforrás: nyiregyhaz.info.


HÓLLÓKŐI HÚSVÉT
2023. április 7–10., Hollókő (Ófalu)

Az immár négynapos Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Egy hely, amit Neked is látnod kell! Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia és népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, valamint koncertek, családi és gyermekprogramok nyújtanak feledhetetlen élményeket a a bájos ékszerdoboz-faluba, ahol az Ófalu parasztházai és köves utcája, valamint a felújított vár csodás díszletet nyújtanak az eseménynek.
További információ: https://www.husvetifesztival.com

Hollókői Húsvét
képforrás: Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.

HÚSVÉT AZ EGRI VÁRBAN
2023. április 7–10., Eger (Egri vár)

Az ünnepi hosszú hétvégén gazdag programkínálattal, felejthetetlen élményekkel várnak: lesznek tárlatvezetések, fegyver-és viseletbemutatók, vitézi életképek, gyermekprogramok és kiállítások.
További információ: https://egrivar.hu/hu/programok/esemenyek/c/husvet-az-egri-varban-518

húsvét Egri vár
képforrás: Egri vár – web

HÚSVÉTI FORGATAG
2023. április 7–10., Hévíz (több helyszínen)

Ugrálóvár, népi játékok, tojáskeresés, gyermekelőadások, zene. A jó hangulat mellett nem maradnak el a kézműves árusok, boros és réteses standok sem. Lesz Légvarász Játszóház, filmvetítés, óriástojás-festés és báránysütés és utcabál. Koncertet ad Arona Jorge Alberto pánsípon, a Chanson Brass Fúvósok és a Lélekmadár együttes.
További információ: https://www.heviz.hu/hu/programok/programok/husveti-forgatag

képforrás: Hévíz – web

PITYERSZERI HÚSVÉTVÁRÓ
2023. április 8., Szalafő–Pityerszer (Őrségi Népi Műemlékegyüttes)

Egész napos kikapcsolódás a húsvétvárás jegyében. Lesznek kézművesek, őstermelők kirakodó vására, kulturális műsorok, kézműves foglalkozások, gyalogtúrák, s persze megkóstolhatod az őrségi konyha finomságait is.
További információ: http://www.szalafo.hu

NYUSZI HOPP!
2023. április 8–10, Zalakaros (Karos Korzó)

A húsvéti hagyományokra építve állítják össze a programokat Zalakaroson: így lesz állatsimogatás, locsolás, az elmaradhatatlan nyúl- és tojáskergetés, locsolóbál, valamint fellépők, borházak és kézműves vásár is színesítik a kínálatot.
További információ: https://zalakaros.hu/programok/nyuszihopp

TOJÁSFUTÁS
2023. április 9., Szigetbecse (Faluközpont)

A húsvéti tojásfutás nagy hagyományokkal bíró, egyedülálló program, melyet a 18. század elején idetelepített sváb családok hoztak magukkal.  Szülőföldjükön honos népszokás volt – megőrzésével a folytonosságot, kapcsolatot biztosítottak régi hazájukkal. A hagyomány azóta kisebb változásokon ment át, összeolvadtak a magyar és sváb kultúra elemei.
Régebben húsvét hétfőjén, ám már évek óta vasárnap tartják a tojásfutást, amelyet az előző napon megelőz a tojásgyűjtés. Egykor ezt a 17-21 éves legények végeztek, ma pedig az iskolások. Ezeket a tojásokat azután a játék napján kiviszik a Petőfi Sándor utcára, és 20-30 centiméteres távolságokra lerakják egyenesen, sorban. A futás régen amolyan virtus volt a legények közt: a versengés a szegényebb alszeg és a gazdagabb fölszeg között is folyt. A két futó öltözete szinte semmit sem változott: bő, fehér gyolcsing, gatya, fekete kalap, rajta piros, zöld szalagok, s ugyanilyenek átkötve a vállukon, csuklójukon és a bokájukon, és megmaradt a kasmírkendő, amit a derekukra kötnek. A csizmát felváltotta a sportcipő. A fiúk így lépkedtek a tojások között. Elmaradhatatlan a fehér kesztyű, hidegben pedig a száj elé tartott fehér zsebkendő is.
A futás után következett a tényleges tojásgyűjtés versenye, amikor szintén ellenkező irányba elindultak a legények, de most már ügyesen zenére „futva”, közben fel-felkapkodva a földről a tojásokat. Ma már a táncolásra, a szórakozásra helyeződik a hangsúly.
A tojásfutást követően húsvéti bált rendeznek.
További információ: https://szigetbecse.hu/tojasfutas

SZALÓKI HÚSVÉTOLÓ
2023. április 9., Egerszalók (Barlanglakások, Sáfránykert)

A húsvéti hétvégén a hagyományőrzéssel és kézműveskedéssel várnak a Barlanglakásoknál. Lesz itt tojáskeresés, kézműves foglalkozások, kézműves kirakodó vásár és hagyományőrző programok.
További információ: http://www.gyogyvizekvolgye.hu/rendezvenyek

HÚSVÉT NOSZVAJON
2023. április 9–10., Noszvaj (több helyszínen)

Mindkét napon húsvéti vendégvárással, tojásvadászattal és rengeteg családi programokkal várnak.
Húsvétvasárnap tojáskeresés lesz faluszerte hegyen-völgyön által kicsiknek és nagyoknak. Miközben keresed a faluban a „tojáspontokat”, megismered Noszvaj kincseit, helyeket, ízeket, embereket. Jó szórakozás az egész családnak vagy baráti társaságoknak is. Húsvéthétfőn a Gazdaházba várnak vásárral, folklórral, gyerekprogrammal, kemencében sült ételekkel és borkóstolóval. Nézelődhetsz, kóstolhatsz, szórakozhatsz, táncolhatsz, kézműveskedhetsz, és a vásárból haza viheted a húsvéti vásárfiát.
További információ: https://turizmus.noszvaj.hu/programok/husvet-noszvajon-2023-04-09-10/11845

IBOLYA-NAP ÉS HÚSVÉT A KASTÉLYBAN
2023. április 9–10., Gödöllő (Királyi Kastély)

Az Ibolya-nap hagyományos szezonnyitó családi rendezvény a Királyi Kastélyban. Húsvétvasárnap Erzsébet királyné kedvenc virága jegyében zajlanak az események, Húsvéthétfőn pedig színes, hagyományőrző és családi programokkal várnak. Lesz például ibolyakiállítás és -vásár, galgamenti locsolkodó és folklórbemutató, hímestojás-kapirgáló, viaszkép festőműhely, vertcsipke-kiállítás és -bemutató, kisállat-simogató, sok-sok mese és játék. Erzsébet királyné is jelen lesz, aki fogadást tart a Díszteremben, de hallhatsz izgalmas koncerteket is. A gyerekeknek játszik a Hurrá Zenekar, élvezheted a Lawn Dogs jazzkoncertjét és fellép az Arpeggio Gitárzenekar is.
További információ: https://kiralyikastely.hu

HÚSVÉT A SKANZENBEN
2023. április 9–10., Szentendre (Szabadtéri Néprajzi Múzeum)

Ezen az ünnepen a Skanzen portáin határon innen és túlról elevenednek fel az egyházi hagyományok és a népszokások. A színpadi programok mellett játékos ismeretátadási helyszínekkel, kézműves foglalkozásokkal és meghívott közösségek bemutatkozásával várnak. Az idei évben kiemelt programelemekkel készülnek, amik által bemutatásra kerülnek az erdélyi magyarok hagyományai az Erdély tájegységben.
További információ: https://skanzen.hu.

Skanzen húsvét
képforrás: Szanadtéri Néprajzi Múzeum

MATYÓ HÚSVÉT
2023. április 9–10., Mezőkövesd (Hadas városrész)

Az UNESCO szellemi örökség részét képező mezőkövesdi Matyó Húsvéton megismerkedhetsz a matyó hagyományokkal, a színpompás matyó népviselettel. A rendezvény ideje alatt a kirakodó vásárban kézműves sajtokat, édességeket, matyó pálinkát, borokat, kürtőskalácsot vagy a jellegzetes matyó péksüteményt, a pipícset lehet kóstolni. A madárka formájú keltkalácsot a matyó lányok a locsolásért cserébe adják a legénynek. A városban lesz bábelőadás, koncert, fellépnek néptánccsoportok, hagyományőrző csoportok, a Hadas városrészben pedig több alkalommal vödrös locsolkodást is láthatsz. A színpadon gyermekkoncertet ad a Kiskaálsz Zenekar (április 9.), valamint fellép Vastag Csaba is (áprilius 10.). Az ünnep ideje alatt a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő mellett a múzeumok, kiállítóhelyek, alkotóházak is nyitva lesznek, a Mezőgazdasági Gépmúzeum udvarán pedig kovácsbemutató, valamint húsvéti állatudvar és -simogató fogadja a gyerekeket.
További információ: http://www.mezokovesd.hu

HÚSVÉT A LÁZÁR LOVASPARKBAN
2023. április 9–10., Domonyvölgy (Lázár Lovaspark)
Családi programok a lovasparkban. 10 órától kemencében sült lángossal fogadnak, 12 órától hagyományőrző lovaselőadást tartanak, 13 órától pedig svédasztalos ebéd lesz húsvéti fogásokkal. 14.30 órától a Nyakigláb, Csupaháj meg Málészáj – a Maszk Bábszínház óriásbábos és élőszereplős előadását élvezheti az egész család, utána bábfilmvetítéssel, interaktív társasjátékkal. Ezek mellett egész nap lovaskocsikázás, játszótér, állatsimogató, kézműves foglalkozások várják a kicsiket és a nagyokat, valamint megtekinthető a Lazareum múzeum is.
További információ: https://lazarlovaspark.hu

SZERI HÚSVÉT
2023. április 10., Ópusztaszer (Nemzeti Történeti Emlékpark)

Húsvéthétfőn életre kel Ópusztaszeren a skanzen. Korhű ruhákba öltözött menyecskék és legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, húsvéti tojásfestés, régimódi (vödrös) locsolás, tojáskeresés, muzsikaszó, mesekert, lovaskocsizás, népzene és néptánc ésmeglepetések várnak az emlékparkban. .
További információ: https://opusztaszer.hu

locsolkodás fesztivalok.info
képforrás: Ópusztaszer – web

Kiállítások

A HÚSVÉT ÜZENETE AZ ÍROTT TOJÁSOKON – időszaki kiállítás
2023. március 17. – április 22., Kecskemét (Népi Iparművészeti Gyűjtemény)

Az időszaki kiállítás Jókainé Gombosi Beatrix népi iparművész és 8 fiatal alkotó (a mester és a tanítványai) viasszal írt hímestojásait mutatja be. A motívumok tekintetében az erdélyi mustrák dominálnak: megjelennek a gyimesi hímestojások mellett a moldvai, hétfalusi és a háromszéki minták is. A falakon pedig a húsvéti rítusokat bemutató fotók illusztrálják az ünnepkört.
További információ:http://www.nepiiparmuveszet.hu

képforrás: Kecskemét, Népi Iparművészeti Gyűjtemény

HÍMELT TOJÁSOK – Mészáros Józsefné tojásfestő alkotásai
2023. március 21. – április 17., Tokaj (Világörökségi Bormúzeum)

950 darab hímes tojás a 950 éves városnak.
További információ: https://tokajimuzeum.hu

A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják. Indulás előtt feltétlenül győződj meg arról, hogy a programot megtartják-e a szervezők!

Nyitókép: Húsvéti Fesztivál – Hollókő, képforrás: Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.

Oszd meg másokkal is az eseményt!