Várkert Bazár fesztivalok.info
Advent, karácsony,  ÜNNEP

ÜNNEP A VÁRKERT BAZÁRBAN 2023

A hagyományokhoz híven koncertek, családi programok, kézműves foglalkozások, szabadtéri kiállítás és iparművészeti vásár is szerepel a Várkert Bazár ünnepi programjában.

Az adventi hétvégéken ingyenes kézműves programokkal, családi workshopokkal, kortárs iparművészeti vásárral és különleges hangulatú zenei produkciókkal, valamint karácsonyi tematikájú vezetett sétával várnak. Az esti koncertek előtt a fellépőkkel közösen meggyújtják a Hello Wood által alkotott adventi koszorú egy-egy gyertyáját, és néhány ünnepi gondolat megfogalmazásával teszik meghitté az adventi várakozást.

Várkert Bazár
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság

Kiemelt adventi programok

2023. november 26., 19 óra
ÚJ UTAKON – Wolf Kati Band lemezbemutató koncertje

Hazánk egyik legjobb hangú énekesnőjének és állandó zenekarának koncertjén a nagy slágerek mellett nyolc vadonatúj dal és két feldolgozás hangzik el az Új utakon című lemezről, amelyek személyes kötődés alapján kerültek fel a lemezre. A lemezbemutató koncert különleges látványvilággal és nagyzenekari hangzással párosul, s meglepetésekkel teli élményt nyújt majd közönségének.

Wolf Kati Band
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság

● 2023. november 30-tól
MESÉL AZ ASZTAL. Ünnepi ételek Borbás Marcsival – kiállítás a Csikós udvarban

A Csikós udvarban díszes karácsonyfa, betlehem, barátságos hangulatú vásár, valamint forró italok és ünnepi finomságok várnak. Az itt látható szabadtéri kiállítás a Kárpát-medence ünnepi ételeit és a hozzájuk kapcsolódó tradíciókat mutatja be adventtől vízkeresztig.
Borbás Marcsi december 9-én és 12-én rendhagyó, kóstolóval egybekötött tárlatvezetésen kalauzol az ünnepi ételek és szokások között.

● 2023. december 2–3., 9–10., 16–17.
IPARMŰVÉSZETI BAZÁR

Az adventi hétvégéken a magyar kortárs iparművészet legjavával találkozhatsz a Várkert Bazárban. A szakmai zsűri által válogatott és bírált alkotók csodás munkáikaz hozzák el, így garantált a magas színvonal. A több mint 100 iparművész között van üveg- és ékszerművész, ötvös, illusztrátor, textilművész, selyemfestő, bőrműves, keramikus, nemezjáték-készítő, cipő- és ruhatervező és még hosszan lehetne sorolni… Megismerkedhetsz a tárgyak alkotóival is, akik mesélnek a műalkotások anyagáról, stílusáról, történetéről, de akár workshopon is részt vehetsz.

képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság

Nyitva: szombaton 14 órától, vasárnap 10 órától a Várkert Bazár esti programjai végéig.
Az esti programokra érkezők vásárlási kedvezményt is kaphatnak.

Információ: https://www.facebook.com/artbazaaradvent

● 2023. december 2., 19 óra
ADVENT HAJNALÁN – a Honvéd Férfikar ünnepváró koncertje

A Honvéd Férfikar adventi koncertjén nem mindennapi zeneművek és átiratok szólalnak meg a reneszánsztól napjainkig. A koncert igazi különlegessége lesz a francia zeneszerző, Francis Poulenc: Assisi Szent Ferenc négy kis imája, a kortárs amerikai zeneszerző, Randol Alan Bass: Gloriája, amely már a karácsonyi angyalkórust idézi, de hallhatod majd Mosonyi Mihály, Ambrož Čopi, Jan Nieland, Franz Biebl és Szergej Rahmanyinov zeneszerzők szerzeményeit is.

Honvéd Férfikar
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság

● 2023. december 3., 10., 17.
ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS

Az adventi vasárnapok napközbeni és esti programjait a gyertyagyújtások kötik össze. A különleges adventi koszorúk gyertyáit ünnepélyes keretek között az esti fellépőkkel közösen gyújtják meg.

● 2023. december 3., 10., 17.
VÁRKERT MOZI

Csajkovszkij: A DIÓTÖRŐ – a The Royal Balett előadása, a Royal Opera House közvetítésében

Diótörő fesztivalok.info
A diótörő
Fotó: Royal Ballet – ROH
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság

● 2023. december 3., 10., 17., 10 órától
KÉZMVESSAROK – családi program

Az ingyenes kézműves foglalkozások keretében adventi koszorúk, apró ajándékok és díszek készülnek az ünnepekhez. Ha pedig minden ajándék elkészült, animátoraink segítségével kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik interaktív karácsonyi játékokat.

● 2023. december 3., 10., 17., 11 órától
BELEFÉR EGY PICI SZÍVBE – Grecsó Krisztián előadása
gyerekeknek, családoknak
Grecsó Krisztián verseire épülő, zenés-verses előadása a színház varázsát, a koncert szívdobogását hozza el a gyerekekhez. Az interaktív produkció a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető kicsiket és családjukat.

előadás fesztivalok.info
Belefér egy pici szívbe
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság

● 2023. december 3., 15.30 és 18.30 óra
ÜNNEP – a Bagossy Brothers Company (dupla)koncerje

A 2013 májusában gyergyószentmiklósi zenekar népszerűsége elképesztő, energikus, közönségcentrikus koncertjeivel rövid idő alatt vált az egész Kárpát-medencei magyarság egyik legnépszerűbb zenekarává. A csapat eddigi pályafutása során 4 nagylemezt, 1 szimfonikus koncert lemezt, 1 EP-t, számtalan klipet és egyéb anyagot jelentetett meg, s számos díjat zsebelt be.
Az idén 10 éves zenekar advent első vasárnapján egy teljes értékű, hosszúságú igazán karácsonyi hangulatú, akusztikus koncert keretében mutatja be új lemezének legfontosabb dalait. A karácsonyi lemezen a saját szerzemények mellett helyet kap néhány karácsonyi tematikájú, autentikus, helyi és egyházi ihletettségű dal is, csupa olyan alkotás melyhez a tagok gyermekkoruk óta személyesen is kötődnek.

Bagossy Brothers Company
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság  

● 2023. december 5.
KARÁCSONYI ÉS ÚJÉVI SZOKÁSOK A 19. SZÁZADBAN – beszélgetés a Rejtélyes Történelem sorozat kereté
ben

Az esten a program házigazdája Katona Csaba történész beszélget Fónagy Zoltánnal, az ELTE BTK habilitált egyetemi docensével és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársával a karácsonyi ünnepkörhöz és az újévhez kapcsolódó szokásokról.

● 2023. december 9., 19 óra
TÁNC A HÓBAN – Szarka Tamás és zenekara karácsonyi koncertje

A Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző és költő művészete a gyökerekből táplálkozik, előadásmódjában benne van a táltosok ősereje. Szarka Tamás albumról-albumra, koncertről-koncertre képes megújulni és a ma emberéhez szólni. A mostani koncerten szereplő dalok arra ösztönöznek, hogy emeljük fel tekintetünket az égbe, és lássuk meg a másik embert is. A dalokat hallgatva lelkünkbe szinte észrevétlenül kúszik be a lelkesedés, a hit és a szeretet érzése. A koncert a karácsonyi misztériumot, ünnepet, közösségteremtést, hagyományt és az ezekben született újat járja körül.
Közreműködik: Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, valamint a Szent Angéla Ferences Iskola kórusa (karnagyok: Semjénné Menus Gabriella és  Sirákné kemény Kinga)

Szarka Tamás
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság

● 2023. december 10., 19 óra
ZENEI UTAZÁS AZ EZERARCÚ BALKÁN DALLAMAIVAL – a Barcelona Gipsy balKan Orchestra koncertje

Különböző nemzetek zenészeinek csoportjából alakult a Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO), amely a Balkán, a közel-keleti és a mediterrán dallamok őszinte újraértelmezésével és robbanásszerű energiájával szól a közönséghez. A cigány-jazz vibrálásával, a rock’n’roll energiájával és a klasszikus zene eleganciájával ötvözik a Balkán, a katalán-ibériai, a görög, az olasz, az orosz és a Közel-Kelet zenéit.
A formáció 2022-ben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, 2023-ban pedig új dalokkal és a régóta várt hetedik albummal jelentkezik.
Közreműködik: Margherita Abita (ének, Olaszország), lvan Kovačević (nagybőgő, Szerbia), Julien Chanal (gitár, Franciaország), Pere Nolasc Turu (hegedű, Spanyolország), Fernando Salinas (harmonika, Spanyolország), Xavi Pendón (klarinét, Spanyolország), Albert Enkaminanko (ütőhangszerek, Spanyolország)

Barcelona Gipsy balKan Orchestra
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság

● 2023. december 12.
ANGYAL ZENÉJE, GYERTYAFÉNY – Várkert Irodalom

A karácsonyi különkiadáson együtt élhetjük át a várakozást és készülhetünk közös történetekkel, családi receptekkel a közelgő karácsonyra. Juhász Anna irodalmár vendége ezúttal Borbás Marcsi televíziós szakember és Szederkényi Olga író lesz.

● 2023. december 16., 19 óra
EZ A CSALÁD  – az Irie Maffia adventi koncertje

Az ország szuper-groupja, a tizenegy tagú Irie Maffia egy igazi család. Bizonyítja ezt közel húsz éves aktív zenei munkásságuk és megannyi slágerük.
A zenekar különleges koncerttel zárja az évet: ezen az estén külön fúvósokkal és gospel kórussal egészül ki a zenei nagycsalád. Műsorukban pedig adventi időszakhoz méltó, meghitt hangulatú dallamok csendülnek majd fel.

Irie Maffia
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság

● 2023. december 17., 16 és 20 óra
KARÁCSONYI KONCERT – a Budapest Bár (dupla)koncertje

Idén sok új dallal és régi kedvencekkel érkezik a zenekar. Ami vár Rád: kitűnő dalok, remek feldolgozások, csodálatos zenészek és nagyszerű énekesek, valamint felhőtlen szórakozás, dráma, szerelem, öröm és örömzene közel két órában. Ezúttal színpadra áll Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kollár-Klemencz László és Mező Misi is.
A zenekarnak köszönhetően elfeledett dallamok váltak újra a fiatalok kultúrájának részévé, számos régi dalt leporoltak, elfeledetteket élesztettek újra, közismerteket öltöztettek új köntösbe, az utóbbi időben pedig újakat is írtak.

Budapest Bár
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság

● 2023. december 23., 19 óra
CHRISTMAS LIGHTS – a Szent Efrém Férfikar lemezbemutató koncertje

A nyolctagú a capella formáció idén első alkalommal készített karácsonyi albumot. A nagyszabású bemutatókoncerten a magyar, angolszász, észak-európai és Kárpát-medencei népek karácsonyi és advent énekei mellett híres világi dallamok is felcsendülnek majd sajátos feldolgozásban.

Szent Efrém Férfikar
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság

TIPP! További ünnepi programok

● VAGYOK, AKI VAGYOK – új kiállítás az Ybl6 Művészeti térben
A kiállítás a Jáky-gyűjtemény részét képező 120 festményen keresztül mutatja be a magyar képzőművészet 1945 utáni történetét.

● Adventi séták
SISI KARÁCSONYA / A FŐVÁROS ÉKSZERDOBOZA

A Budai Várséták népszerű programjainak sorában a Sisi karácsonya sétán Erzsébet királyné ünnepeit ismerheted meg, míg A főváros ékszerdoboza sétán a Várkert Bazárt barangolhatod be a lenyűgöző budapesti panorámában gyönyörködve.
Információ: https://www.budaivarsetak.hu

● 2023. december 30., 20 óra
Előszilveszter: RANDON TRIP-koncert

A Raondon Trip egy ütős all-star csapattal lép színpadra, ezúttal a rock jegyében.

● 2023. december 31., 20 óra
Szilveszter: BE MASSIVE SZILVESZTER

Az óesztendőt hazánk egyik legnevesebb elektronikus zenei party-sorozata, az idén húszéves Be Massive koncertje zárja,

● 2024. január 1., 20 óra
BUDAPEST BÁR Újévi koncertje

Adventi segítségnyújtás

Ha ellátogatsz az adventi programokra, idén is csatlakozhatsz az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség adománygyűjtéséhez: a Szent István-teremben, az YBL6 Művészeti Térben és a Várkert Bazárban kihelyezett perselyekbe lehet majd elhelyezni az adományokat, illetve idén először a jegy.hu-n online jegyvásárlás esetén is adományozhatsz , ha jegyet vásárolsz valamelyik eseményre.

Várkert Bazár
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság

ÜNNEP A VÁRKERT BAZÁRBAN 2023
2023. november 25. – 2024. január 1., Budapest (Várkert Bazár)
https://varkertbazar.hu/esemenyek/advent, https://www.facebook.com/varkertbazar

Nyitókép: Várkert Bazár, képforrás: Várkapitányság

Oszd meg másokkal is az eseményt!