Pécs advent fesztivalok.info
Advent, karácsony,  ÜNNEP

ADVENT- kicsit másképp III.

Idén másképp érkezik hozzánk a karácsony. Maszkban, távolságot tartva, bezárt éttermek, kávézók, múzeumok között –, de nyitott szívvel ünnepeljük az adventet.
Adventi összeállításunk harmadik részében Pécs, Siófok és Szentendre ünnepét ajánljuk kiegészítve egy-két ötlettet, hogy még kellemesebben – kicsit másképp – töltsd el az idődet az adott városban.

A korábbi cikkeket itt találod:
ADVENT – kicsit másképp I. és ADVENT – kicsit másképp II.

Pécsi Advent új és megszokott programokkal

Visszafogottabb, de meghitt az ünnepi rendezvénysorozat, amely részben az online térbe költözött át. A belváros mellett a külvárosi részekben is van ünnepi díszkivilágítás, a 17 méteres karácsonyfa pedig a városközpontba csempészi be az ünnepi hangulatot. Ezt fokozzák a Dzsámira vetített alkotások is, melyekre előzetesen egy fényfestő gyermekrajz-pályázatot írt ki a Zsolnay Örökségkezelő NKft. 14 év alatti gyermekek álmodtak mintákat a pécsi dzsámi fényfestésére, amelyek közül a legszebbeket a dzsámi homlokzatára a Laluz Visuals alkotócsoport fényművészei vetítik ki.

Pécsi Advent – Fényfestés
képforrás: Facebook/AdventPécs

A produkcióban a gyermekrajzok mellett egyéb alkotások is láthatók. (Vetítés ideje: december 20-ig, esténként 16.30–19.30 óra között.)
A vetítésről készült felvételek online is elérhetők, így otthon, biztonságos körülmények között is megtekintheted a csodás alkotásokat.
Idén újdonság, hogy a pandémia miatt nem a főtéren előadott műsorral mutatkoznak be az érintett iskolák és a tehetséges diákok, hanem az online térben.

Pécsi Advent – Fényfestés
képforrás: Facebook/AdventPécs

Rotary Advent – ezúttal online
A Rotary Advent a város egyik legnagyobb jótékonysági eseménye, melyben idén 28 pécsi általános és középiskola egy-egy tehetséges, de nehéz szociális helyzetben lévő tanulója kap adományát. Az iskolák a kitüntetettjük köszöntésére rövid videókat készítenek, amelyek szintén láthatóak (naponta egy) a Rotary Club Facebook-oldalán, illetve Youtube-csatornáján.

TIPP! Török kori emlékek
Fedezd fel a török kori emlékeket a városban! Mi most 3+1-et ajánlunk.
1. A Gázi Kászim pasa dzsámijára vetített fényfestés előtt érdemes az épületet belülről is megnézned. A pécsi dzsámi – ma Gyertyaszentelő Boldogasszony plébániatemplom – a magyarországi török-iszlám építészet legjelentősebb alkotása.
2. Memi pasa fürdője –  A test megtisztulását szolgáló egykori fürdőben padlófűtés is működött, voltak benne masszírozó padok, az előcsarnokban pedig díszes csorgókút állt.
3. Jakováli Hasszán pasa dzsámija – A legjobb állapotban megmaradt magyarországi dzsámi és minaret, mely ma is imahely.
+1 Idrisz Baba türbéje – A „szentként” tisztel török férfi sírhelye mohamedán zarándokhely. Hasonló csupán a budai Gül Baba sírja ismert.

További információ: https://www.adventpecs.hu

Siófok Téli Varázsa

Siófok téli varázsa idén is Mindenkinek jár! Sok-sok játékkal, fotóval és videóval várnak decemberben, hogy Te is részese lehess a város nyújtotta téli élményeknek. A siófoki virtuális adventi naptár szentestéig minden napra meglepetést tartogat. Bemutatkoznak a helyi kézművesek, akik segítenek a díszítésben, találkozhatsz cukrászokkal, akikkel a legfinomabb sütiket készítheted el, megismerheted a tökéletes halászlé titkát, de olvashatsz jótékonysági kezdeményezésről és a decemberi hagyományokról is. A Mikulás is ellátogat Siófokra: ha figyelmesen követed a Hello Siófok Facebook-oldalt, akár Te is találkozhatsz ajándékaival a városban egészen december 24-ig.

Siófok Téli Varázsa
képforrás: Siófoki Fürdőegylet T. E.

Az ünnepi pompában ragyogó Siófok varázslatos helyszíneit Instagram oldalukon is körbejárhatod, és vasárnaponként együtt gyújthatod meg a gyertyát a város adventi koszorúján.

TIPP! Városi kódfejtő játék
A játék során egyénileg, barátokkal vagy a családdal a szobrok, az épületek és látnivalók között barangolva fedezheted fel a belváros látványosságait, amelyekkel kapcsolatban egy-egy kérdésre kell felelni.
Nyisd ki a siófoki adventi naptár első ablakát, amit itt találsz: https://www.facebook.com/hellosiofok/posts/1496287987233676

Megjelenik ott egy feladatlapot, amellyel elindulva egy igazán kalandos délutánt tölthetsz Siófok belvárosában. Ha pedig beküldöd a 12 számból álló kódot a megadott e-mail címre, hivatásos siófoki kincsvadásszá avatnak, és megkapod Kódfejtő Okleveleteket is!

Siófok Téli Varázsa
képforrás: Siófoki Fürdőegylet T. E.

További információ: http://www.hellosiofok.hu

Advent Szentendrén

Szentendre történelmi belvárosa ünnepi díszbe öltözött az adventtől vízkeresztig tartó időszakban: a Fő téren, a hatalmas városi karácsonyfa mellett az adventi koszorú, a betlehem és a világító hógömbök is helyet kaptak. Az ünnepi események viszont az online térbe kerültek át, amiket a KultOnline csatornáin találhatsz meg.

Advent Szentendrén
képforrás: Szentendrei Kulturális Központ

Idei újdonság a Világító kalendáriumi ablakok és a kalandos séták Szentendre utcáin.

Bővebb cikk a programsorozatról itt: ADVENT SZENTENDRÉN

További információ: https://szentendreprogram.hu, https://www.facebook.com/AdventSzentendre

Nyitókép: Pécsi Advent, képforrás: Facebook/AdventPécs

Oszd meg másokkal is az eseményt!