Vác fesztivalok.info
Advent, karácsony,  ÜNNEP

ADVENT – kicsit másképp I.

A járványügyi helyzetet és a hatályos rendelkezéseket figyelembe véve idén a hagyományoktól eltérően, másképp ünnepeljük az adventet, másképp készülünk a karácsonyra.

Ugyan elmaradnak az adventi vásárok, és a köréjük szerveződő legtöbb ünnepi program online térben élvezhető, de megmaradnak az adventi fények. A legtöbb helyen ünnepi díszbe öltöztek a főterek, a sétálóutcák és a kirakatok, amelyeket érdemes megcsodálni, és így élvezni a karácsonyi hangulatot. A turistákat csalogató múzeumok, éttermek, turisztikai célpontok ugyan zárva vannak, de mégis kellemes napot tudsz eltölteni egy-egy településen, ahol kicsit csendesebben, nyugodtabban hangolódhatsz a karácsonyra.

képforrás: pixabay.com

Íme néhány város – Debrecen, Vác és Székesfehérvár, de szó lesz majd Szegedről, Miskolcról Pécsről, Győrről vagy Szentendréről is –, ahol a megszokottól kicsit eltérően élvezheted az adventi fényeket.

Ajándékot Debrecenből!

Debrecen ünnepi fényben pompázik advent alkalmából. Több mint 200 ezer fényforrás világítja meg a város utcáit, a megszépült Dósa nádor tér is karácsonyi díszbe öltözött, adventi villamosok közlekednek, a megszokott karácsonyi vásár azonban elmarad.

Advent Debrecenben
képforrás: Főnix Rendezvényszervező Kft.

Hogy még se kelljen lemondanod azt itt beszerezhető kézműves portékákról, a szervezők összegyűjtötték a Debreceni Adventi Vásár méltán népszerű kereskedőinek elérhetőségeit, így könnyen kapcsolatba léphetsz velük, ha idén is szeretnéd az általuk készített termékekkel megajándékozni szeretteidet.
Az árusok elérhetőségeit ide kattintva érheted el.

Advent Debrecenben
képforrás: Főnix Rendezvényszervező Kft.

TIPP! Ha a városban jársz, ezt ne hagyd ki!
Református Nagytemplom – Debrecen jelképe, az ország legnagyobb református temploma, nemzeti emlékhely. Tornyaiból csodálatos látvány tárul a városra. (Jelenleg a turisztikai célú látogatás szünetel.)
Debreceni Nagyerdő – Kedvenc pihenő övezet, mely télen is élvezhető. Hatalmas fák, sétányok, tanösvények, a Békás-tó – itt érdemes egy sétát tenned.

További információ: https://www.debrecen.hu, http://fonixinfo.hu

Váci Advent barokk díszletek között

A barokk kisvárosban is rendhagyó módon közelít a karácsony. Bár idén nincs karácsonyi vásár, nincs jégpálya, nem tartanak közös programokat, mégis ünnepi a hangulat. A helyi felajánlásoknak köszönhetően idén négy karácsonyfa pompázik a különböző városrészeken. Szép hagyomány, hogy az egyik fenyőt az év folyamán született váci gyermekek nevével és fényképével ellátott mackófigurák díszítik. Örömteli látvány a sok újszülött „kismackó” a karácsonyi fényben.

Váci Advent
képforrás: Tourinform–Vác

A város főterén egy 30 éves ezüstfenyő áll. Mellette ott találod a hatalmas adventi koszorút, a Betlehemet, valamint ünnepi installációkat, amelyek a karácsonyi fényben ideális hátterei a fotóknak. Van egy nagy szán is, a Városháza előtt pedig diótörő figurák.

Váci Advent
képforrás: Tourinform–Vác

A főtéri cukrászda és étterem előtt fazékban főzik a forraltbort, a harangpavilonból pedig este 7 óráig karácsonyi zene szól. Az adventi gyertyagyújtásokat online közvetítik.

TIPP! Séta a barokk díszletek között
Miközben kellemes zene szól, érdemes egy pohár forrócsokival vagy forralt borral a kézben felfedezned a gazdag egyházi műemlékeket és múzeumi épületeket. A barokk kisváros 1000 éves püspöki székhely, mely az évszázadok alatt vált azzá a hangulatos és sokszínű kisvárossá, melyben ma is sétálhatsz. A város főtere és az itt található paloták a barokk kor hangulatát idézik, székesegyháza az országban a harmadik legnagyobb, de itt található az ország egyetlen diadalíve is. Ehhez jön még a Duna-parti korzója, kedves szobrai és különleges gyűjteményei, melyek egyedülállóvá teszik a várost.

További információ: http://www.turizmusvac.hu

Fehérvári Advent

Székesfehérvár belvárosa ünnepi díszben különleges fényekkel, meghitt hangulattal, gyönyörű karácsonyfával vár, a megszokott programok pedig az online térben valósulnak meg.

Fehérvári Advent
képforrás: Fehérvári Programszervező Kft, fotó: Lőrincz Miklós

A virágkötők által feldíszített Városháza udvarán Betlehem áll. A város gyönyörű karácsonyfa mellett idén is zakatol a kicsik kedvenc, a kisvonat péntektől vasárnapig 16–19 óra között.

Fehérvári Advent
képforrás: Fehérvári Programszervező Kft, fotó: Lőrincz Miklós

Adventinaptár-vetítés nem lesz ugyan, de a városi online felületeken kinyílnak a naptár ablakai december 1. és 24. között mindennap 19 órakor, amikor meglepetés produkciókat láthatsz.
Elérhető itt: https://www.facebook.com/fehervar

December 24-ig mindennap 18.30 órakor az online adventi színpadon válogatást láthatsz az elmúlt évek adventi produkcióiból. Hétköznapokon gyermekcsoportok előadásait, hétvégeken pedig ismert és kedvelt énekesek, zenekarok, kórusok műsorszámait láthatod.
Elérhető itt: https://www.facebook.com/fehervariprogram

Fehérvár adventi koszorúján hagyományosan minden vasárnap 17 órakor lobban fel egy gyertya lángja, de a koszorú idén nem a téren, hanem a Városháza dísztermében áll – a gyertyagyújtást és a meghitt pillanatokat színesítő műsorszámokat a Fehérvár TV élőben közvetíti.
Elérhető itt: www.fehervartv.hu/elo_adas és www.szekesfehervar.hu/elo

TIPP! Ismerd meg a belváros gyöngyszemeit!
A kivilágított városban érdemes felfedezned a belváros nevezetes épületeit: így például a Városházát, a Hiemer-ház barokk-rokokó stílusú épületét, a Székesfehérvári egyházmegye központját, vagyis a Püspöki palotát vagy az Árpád Fürdőt, mely egy szecessziós stílusú, kagylódíszítésű, kupolás műemlékfürdő.

További információ: https://turizmus.szekesfehervar.hu

Nyitókép: Váci karácsonyi hangulat, képforrás: Tourinform Vác

Oszd meg másokkal is az eseményt!