Kápolnásnyék kastély advent
Advent, karácsony,  ÜNNEP

ADVENT A KASTÉLYBAN

Az adventi időszakban hazánk kastélyai is ünnepi díszben várnak, hogy még varázslatosabbá tegyék az adventi készülődést és az ünnepvárást. Koncertek, családi programok, meghitt kézműves foglalkozások, karácsonyi ízek és illatok, melyhez a kastélyok termei és kertjei gyönyörű díszletet nyújtanak.

képforrás: Halász-kastély

ADVENTI KASTÉLYNAPOK – KIRÁLYI KARÁCSONYOK
Gödöllő (Gödöllői Királyi Kastély)

Az esztendő legbensőségesebb időszakában az újra ünneplőt öltő Gödöllői Királyi Kastély számos érdekes programmal vár. December 3-tól 5-ig a Gödöllői Kamarazenei Fesztivál keretében elsősorban Bartók Béla dallamai csendülnek fel, december 11-én Gloria in Excelsis Deo címmel adventi koncertet élvezhetsz a kastély Lovarda termében, 12-én pedig B. Török Fruzsina Sisi c. prózai színművét Gubás Gabriella (Sisi) és Dózsa Zoltán (Lucheni) adják elő. Az Adventi Kastélynapokon december 18-án és 19-én idén a gyerekeket kézműves vásárral, ajándékkészítéssel, interaktív meseelőadásokkal és ünnepi finomságokkal várják. A felnőttek Pozsgai Zsolt Látnivágyók c. abszurd komédiájátláthatják, valamint  az Arpeggio Gitárzenekar koncertjét élvezhetik. December 28-án találkozhatsz Erzsébet királynéval, és egy családi nap – Erzsébet királyné karácsonyai – keretében megismerheted a királyi család egykori ünneplését is.
Ne hagyd ki a kastély kiállításainak – például Erzsébet királyné gardróbja kamarakiállítás – megtekintését sem.

Gödöllő - kastély
Gödöllői Királyi Kastély
képforrás: Gödöllői Királyi Kastély

Gödöllői Kamarazenei Fesztivál (december 3–5.) ● Gloria in Excelsis Deo – adventi koncertet (december 11.) ● Sisi –prózai színmű (december 12.) ● Adventi Kastélynapok (december 18–19.) ● Arpeggio Gitárzenekar koncertje (december 18.) ● Pozsgai Zsolt: Látnivágyók – abszurd komédia (december 18., 28.) ● Erzsébet királyné karácsonyai – családi program (december 28.)
További információ: https://kiralyikastely.hu

Advent a HALÁSZ-KASTÉLYBAN
Kápolnásnyék (Halász-kastély)

Az adventi időszakban az ünnepi díszbe öltöztetett Halász-kastélyban és udvarán hangolódhatsz az ünnepekre gyertyagyújtással, forralt borral, karácsonyi dallamokkal és előadással.

Kápolnásnyék - kastély
Halász-kastély, Kápolnásnyék
képforrás: Halász-kastély

November 27-én a 100 éve született Pilinszky Jánosra emlékezhetsz, 28-án Iván Szandra és Jász Andris karácsonyi koncertjét élvezheted. December 5-én az Adventi Fülemüle keretében kastélykoncert lesz gyerekeknek Bartek Zsolttal és vendégeivel. Az adventi időszakban – december 12-én – újra Nádasdy Borbála grófnő mesél kalandos életéről, a Nádasdy-családról, a nádasdladányi kastélyról, valamint gyermekkora legszebb karácsonyairól, az ünnepek jelentőségéről. Az esten az eddig megjelent kötetek megvásárolhatók, és a grófnő szívesen dedikálja is azokat. Közreműködik a MusiColore Énekegyüttes. December 27-én Országos János-napi Jótékonysági Vadászat indul a Halász-kastélytól.
A programok mellett a kastély történetét bemutató kiállítást is megtekintheted.
November 27., 28., december 5., 12., 27. 
További információ: http://www.halaszkastely.hu

Séta a KÁROLYI-KASTÉLY kertjében
Fehérvárcsurgó (Károlyi-kastély)

Advent harmadik vasárnapján  a kastély látogatása után egy szakvezetett botanikai sétán is részt vehetsz a majd 23 hektáros történeti kertben. A természetvédelmi területen 100–170 éves őshonos és egzóta faállomány is található, mellette kis tóval és gloriette-vel.

Fehérvárcsurgó - kastély
Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó
képforrás. Károyi József Alapítvány

A kastély történetét bemutató állandó kiállítás mellett érdemes megtekintened a volt trónörökös és európai államférfi, Habsburg Ottóról szóló Életút és örökség című tárlatot is. A kiállítás december végéig látható.
December 19.
További információ:
https://www.karolyi.org.hu

ADVENTI VÁSÁR
Noszvaj (De la Motte kastély kertje)

Egy családias hangulatú, kisebb karácsonyi vásár vár a noszvaji, késő barokk stílusban épült De la Motte kastély előkertjében, ahol egy pohár forralt borral vagy friss süteménnyel a kézben sétálhatsz. Találkozhatsz a helyi termelőkkel, akiktől kézműves lekvárokat, adventi koszorúkat és kisebb ajándékokat vihetsz haza.

Noszvaj - kastély
De la Motte-kastély, Noszvaj
képforrás: Noszvaj – web


A vásár idején a kastélykert díjmentesen látogatható, de érdemes az épületet is bejárnod, ami belépőjeggyel lehetséges. Ha gyerekekkel érkezel, ne hagyjátok ki a Tündérösvény bejárását sem.
December 4–5, 10–12., 17–19.
További információ:
https://delamottekastely.hu

ADVENTI SZOMBATOK
Gyula (Almásy-kastély)

Továbbra sem csak a különleges kiállítása miatt érdemes felkeresned az egykori főúri épületet decemberben.
Adventi szombatok a kastélyban címmel három alkalommal is karácsonyi készülődésre várnak gyulai Almásy-kastélyban, a nemrég átadott Stefánia-szárny látványkonyhájában és csemegetárában.
A december 4-én mézeskalácsot készíthetsz és díszíthetsz, 11-én Luca-napi pogácsa készül, miközben a Luca-napi népszokásokat ismerheted meg, 18-án délután pedig szaloncukor készül majd.

Gyula - kastély
Almásy-kastély, Gyula
képforrás: Gyulakult Kft.

A két ünnep között Esküvők régen és ma címmel a régmúlt és a mai korok ételeire, terítékeire és esküvői ruháira csodálkozhatsz rá a résztvevők a két ünnep között, szintén az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában.
A kastély garantált programjai mellett szombatonként 17.30 órától gyertyafényben járhatod be  a kastély pincéjét, cselédlépcsőjét és a 19. századi főúri enteriőröket.
Adventi szombatok a kastélyban (december 4., 11., 18. ) ● Esküvők régen és ma (december 27–30.)● Gyertyafényes tárlatvezetések (december 4., 11., 18., 17.30 órától)

ajándék TIPP! Tedd a kastélyt a fa alá!
A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont ajándékutalványával maradandó élménnyé varázsolhatod karácsonyi ajándékodat szeretteidnek. A kastély mellett a Gyulai Vár, az Erkel Ferenc Emlékház, a Ladics-ház és a Kohán Képtár is ajándékba adható.
További információ: https://gyulaikastely.hu

ADVENT A KASTÉLYBAN
Mór (Lamberg-kastély)

A kastély és kertje az adventi készülődés helyszíne Móron. Advent vasárnapjain kézműves vásárt tartanak különböző gyerekprogramokkal, koncertekkel kiegészítve, valamint 16.30 órától ünnepélyes gyertyagyújtás lesz. December 5-én megérkezik a Mikulás, december 7–9. között az adventi ünnepkör jeles napjait és szokásait ismerheted meg, valamint mézeskalácsot is díszíthetsz a múzeumpedagógiai foglalkozásokon. December végéig a móri Tücsök Művek Kulturális Egyesület tagjainak adventi kiállítását is megnézheted.

Lamberg-kastély, Mór
képforrás: Lamberg-kastély – Facebook

Karácsonyi kézműves vásár (november 28., december 5., 12., 19.) ● Adventi gyertyagyújtás (november 28., december 5., 12., 19., 16.30 órától) ● Óriás – Mikulásvárás, interaktív előadás (december 5.) ● Múzeumpedagógiai foglalkozás (december 7–9-én, 9, 11 és 13 órakor) ● Karácsony Művek – adventi kiállítás (december 28-ig
További információ:
http://www.lambergkastely.hu/muvelodesi-kozpont/mori-advent-2021

Nyitókép: Advent a kápolnásnyéki Halász-kastélyban, képforrás: Halász-kastély

Oszd meg másokkal is az eseményt!