Kápolnásnyék kastély advent
Advent, karácsony,  ÜNNEP

ADVENTI PROGRAMOK A KASTÉLYOKBAN

Az adventi időszakban hazánk kastélyai is ünnepi díszben várnak, hogy még varázslatosabbá tegyék az adventi készülődést és az ünnepvárást. Koncertek, családi programok, meghitt kézműveskedés, karácsonyi ízek és illatok, melyhez a kastélyok termei és kertjei gyönyörű díszletet nyújtanak.

Ünnepi programok a hazai kastélyokban

Gödöllői Királyi Kastély
ADVENTI KASTÉLYNAPOK

Az esztendő legbensőségesebb időszakában az újra ünneplőt öltő Gödöllői Királyi Kastély számos érdekes programmal vár. Az Adventi Kastélynapokon december 16-án és 17-én a gyerekeket kézművesvásárral, ajándékkészítéssel, interaktív meseelőadásokkal és ünnepi finomságokkal várják. 16-án átszik az Apacuka zenekar, Lázár Ervin A Négyszögletű Kerek Erdő mesejátékát pedig a Scene-műhely előadásában láthatják. A felnőtteket a L’art Pour L’art Légitársaság legelső járatának legénysége köszönti, valamint 17-én Caramel koncertjét is élvezhetik. December 18-án az Orlai Produkció előadásában az Amy Herzog Jaj, Nagyi! kerül műsorra, december 20-án pedig a Fórum Színháztól egy túszkomédia. December 19-én Adventi zsolozsma gyertyagyújtással és kortárs kórusmuzsikával. December 28-án találkozhatsz Erzsébet királynéval, és egy családi nap – Erzsébet királyné karácsonyai – keretében megismerheted a királyi család egykori ünneplését is.
Ne hagyd ki a kastély kiállításainak – például Schönbrunn kincsei Gödöllőn időszaki kiállítás – megtekintését sem!

Gödöllő - kastély
Gödöllői Királyi Kastély
képforrás: Gödöllői Királyi Kastély

Adventi Kastélynapok (december 16–17.) ● Amy Herzog Jaj, Nagyi! (december 18.) ● Adventi zsolozsma (december 19.) ● Ürmös Zsolt–Kövesdi Miklós Gábor: Aki túsz, aki nem, jövök!(december 20.) ● Erzsébet királyné karácsonyai – családi program (december 28.) ● Schönbrunn kincsei Gödöllőn időszaki kiállítás (2024. január 28-ig)
További információ: https://kiralyikastely.hu

● Almássy-kastély (Gyula)
KARÁCSONYI VARÁZSKASTÉLY

A gyulai kastély is felölti ünnepi ruháját, s programjaival adventi hangulatot varázsol a kastély falai közé és a kastélykertben. A kastély karácsonyfáját a télikertben állítják fel, a Mikulás hálószobájába a fogadótérben tekinthetsz be, szombatonként – december 2., 9., 16. – pedig adventi vásár, kézműves és ételkészítési workshopok várnak. Az adventi vásárban akár a karácsonyi ajándékot is beszerezheted, hiszen lesznek itt varrott, gravírozott vagy kovácsolt dísztárgyak, mézeskalácsok, karácsonyi figurák, de a gyulai pálinkák is, valamint finom ételeket és italokat is megkóstolhatsz.

Gyula - kastély
Almásy-kastély, Gyula
képforrás: Gyulakult Kft.

A kastélyparkban kihelyezett fotópontoknál hangulatos képeket készíthetsz.
December 23-án 16 órakor az Erkel Ferenc Vegyeskar ad karácsonyi koncertet a kastélyparkban.
Karácsonyi Varázskastély programjai (december 2. – 2024. január 7.)
További információ: https://gyulaikastely.hu/esemeny

● Festetics-kastély (Keszthely)
ADVENT A HELIKON KASTÉLYMÚZEUMBAN

Az ünnep alkalmával megnyitja kapuit a kastély északi szárnya, így olyan termeik is megtekinthetőek lesznek mindkét nap a nagyközönség előtt – nagy bálterem, kis bálterem, velencei tükörterem, lakosztályok –, amelyek a hétköznapokon zárva tartanak.
December 16-án és 17-én szakmai tárlatvezetéseken vehetsz részt, 17-én este pedig meghallgathatod a Helikon Kórus adventi koncertjét a nagy bálteremben.

kastély
Festetics-kastély, Keszthely
képforrás: Tourinform Keszthely

December 27–30. között egyedülálló komplex szórakozási lehetőséggel várja a család minden tagját a Varázshangok Családi Játszóház a kastély északi szárnyában. 27-én 18 órától Film-harmónia címen filmzenei koncerten vehetsz részt, 29-én Helikoni Éjszakák című rendezvény keretében korhű ruhába öltözött tárlatvezetőkkel ismerheted meg a főúri enteriőr-kiállítást.
2024. január 1-én 15 órától újévi koncerttel indíthatod az évet. 2024. január 5-ig a Madách Imre – Az ember tragédiája című képzőművészeti vándorkiállítás keretében az „Az ember tragédiája” színterei kelnek életre a Festetics-kastélyban
Advent a Helikon Kastélymúzeumban (december 16–17.) ● Varázshangok Családi Játszóház, koncert tárlatvezetés (december 27–30.) ● Újévi koncert (2024. január 1.) ● Madách Imre – Az ember tragédiája című képzőművészeti vándorkiállítás (december 1. – 2024. január 5.)
További információ:
https://nof.hu/hu/events/keszthely-advent-a-helikon-kastelymuzeumban

● Esterházy-kastély (Fertőd)
KARÁCSONYI MESEHÉTVÉGE

Karácsonyi filmvetítések a kastélyban. December 16-án: Jégvarázs (10 óra) és Karácsonyi Artúr (15 óra) ● December 17-én: Télapu (10 óra) és Karácsonyi ének (15 óra)
Advent vasárnapjain 17.30 órától ünnepi gyertyagyújtás a kastély díszudvarán. Előtte ünnepi koncertek és egyéb izgalmas programok várnak.
További információ: http://eszterhaza.hu/programok

Esterházy-kastély, Fertőd
képforrás: Esterházy-kastély – web

További programok

December 17.
Püspöki Palota (Sümeg)
– Harangok, szóljatok! – a Hévíz Quartett adventi koncertje.

December 23.
Kinizsi-vár (Nagyvázsony)
– 100 fős Betlehem élő jószágokkal

További információ: https://nof.hu/hu/programok

TIPP! Igényelj ingyenes KASTÉLYKÁRTYÁT!
A Kastélykártya változatos kedvezményeket és exkluzív programokat biztosít a magyarországi kastélyok, várak és emlékhelyek széles körében. A műemléki helyszínek egyikén belépőjegyed megváltását követően ingyenes igényelheted. További információ: https://nof.hu

Nyitókép képforrás: Halász-kastély

Oszd meg másokkal is az eseményt!