Advent, karácsony,  ÜNNEP

MÉZESKALÁCSFALU Geresdlakon

Advent első vasárnapjára idén is felépült mézeskalácsból a baranyai település kicsinyített mása, amely már évek óta hagyomány itt. A terepasztalon házak sorakoznak, állnak a fák, tehenek a karámban, helyére került a templom, megformázták a focipályát, a benzinkutat, a boltot, ahogy számos geresdlaki eseményt is.

Az elkészítésében a falu apraja-nagyja részt vesz, immár 15. alkalmmal: közösen készítik a tésztát, sütik és díszítik a mézeskalácsfigurákat, a házikókat, melyhez idén 70 kg liszt, 30 kg porcukor, 7 liter méz, 300 tojás, 20 csomag fahéj, 10 kg margarin és fél kiló szódabikarbóna kellett.

A kiállítótér, ahol az édes falu megelevenedik 25 négyzetméteres – ez a valóságban 88 hektárnak felel meg.

Mézeskalács falu – Geresdlak
képforrás: Geresdlaki Önkormányzat

Az idei édes kiállítás is tartogat meglepetést: Ukrajnából menekült, háromgyermekes család is részt vett a megépítésében, akik az elhagyott házukat, valamint az új, geresdlaki otthonukat is megmintázták. Egy-egy zászló jelzi a különleges épületeket a békét szimbolizálva.

A kiállítás mára igazi turisztikai célpont, hiszen minden évben több ezer látogató kíváncsi a mézes-fahéjas látványosságra.

Mézeskalács falu – Geresdlak
képforrás: Geresdlaki Önkormányzat

A mintegy 100 épület álló geresdlaki Mézeskalácsfalut előzetes bejelentkezés alapján, kiscsoprtokban tekintheted meg a régi iskola épületében, mely ma kiállítóhely. A mézes kiállítást az ünnepek után sem bontják le, egész évben látogatható lesz.

További információ: http://geresdlak.hu

Látogass el Geresdlakra, ahol rengeteg értéket és szépséget találsz!

Ne hagyd ki!

A hagyományőrző falu további kiállításai
A gyönyörű természeti környezetben, igazi dombvidéki területen található község 1968-ban Geresdből, Püspöklakból és Kisgeresdből jött létre, ahol a hagyományokat a mai napig tisztelik és ápolják. A kevesebb mint 800 főnyi településen a magyar és a sváb lakosság mellett mintegy 100 finn és német is él a faluban.
Több kiállítás is található a kis településen, bemutatva mindazt, amire méltón büszkék az itt lakók. Így a Tájház mellett van itt Babaház, Kendő- és vállkendő-kiállítás, Kézimunka-kiállítás.
A falu híres szülöttjének, Koffán Károly festő-, grafikus, báb- és fotóművész, ornitológus, tiszteletére pedig külön galéria nyílott a Koffán-házban, ahol a „polihisztor” munkásságát ismerheted meg.
+ Geresdlaki kilátó – A kiállítások mellett érdemes ellátogatnod az itt található kilátóhoz is, ahonnan tiszta időben szép kilátás nyílik a településre és a környező dombokra.
További információ: http://geresdlak.hu

Nyitókép: Mézeskalácsfalu – Geresdlak, képforrás: Geresdlaki Önkormányzat

Oszd meg másokkal is az eseményt!