Advent, karácsony

Makón találod az ORSZÁG LEGSZEBB BETLEHEMÉT

Ebben az évben is meghirdették a Magyarország Legszebb Betleheme pályázatot, melynek idei győztese a Makó lett. Érdemes ellátogatnod a városba, ahol az adventi időszakban meghitt kikapcsolódás lehet a betlehem megtekintése.

Hazánk legszebb betlehemét a Hagymatikum előtt, a Makovecz téren állították fel. Terveit a helyi művésztanár, Bertus-Barcza Anikó készítette. Fontos volt számára, hogy az esztétikai élményen túl a szakrális szimbólumok, az építészeti elemek felhasználásával Makovecz Imre alkotásaihoz méltó művet hozzon létre. A négyszer négy méteres alapterületű, három és fél méter magas betlehem Makovecz motívumait idézi meg, és különlegessége, hogy nemcsak kívülről csodálhatod, hanem az építménybe be is léphetsz, ahol lehetőség van az elmélyülésre, a töltekezésre, hit erősítésére.  Jézus születésének pillanatát művészi szépségű figurák jelenítik meg egy barlang előtt, a csillagos ég alatt, nyolcszögletű építmény főbejáratát pedig egy betlehemi csillag ékesíti. Az építményen lévő ablakokon bekukucskálva a gyermeki rácsodálkozást szerette volna megjeleníteni.

Makói betlehem
képforrás: MTI, fotó: Rosta Tibor

A most felállított betlehem – az önkormányzat tervei szerint – az elkövetkező években minden ad­­vent idején látható lesz Makó belvárosában.

Megjegyzés! A pályázat második helyezettnek járó díjat a Bükk lábánál található Tardona települése kapta. Harmadik helyezést idén nem osztottak ki, de Trella Erik fafaragó mester munkáját külön díjazták, akinek idei szobrai Ajakon, a katolikus plébánia mellett emelik a betlehem értékét.

Csodáld meg Te is hazánk legszebb betlehemeit!

Nyitókép: Makói betlehem, képforrás: MTI, fotó: Rosta Tibor

Oszd meg másokkal is az eseményt!