Diótörő - Opera fesztivalok.info
Advent, karácsony,  GYEREKEKNEK,  ÜNNEP

A DIÓTÖRŐ

Kicsiknek, nagyoknak, felnőtteknek

Bátran mondhatjuk, hogy nincs karácsony „diótörő” nélkül. A diótörő minden idők legnépszerűbb meséje, amely évről évre minden generációt képes elbűvölni, karácsony készülődés közben kihagyhatatlan családi program. Sikerét mutatja, hogy a klasszikus balett mellett idén télen is mindenféle műfajban találkozhatsz a történet szereplőivel – ezekből adunk egy válogatást.

A diótörő történetéről

A Diótörő és Egérkirály gyönyörű történetét E.T. A. Hoffmann vetette papírra 1816-ban, s azóta fantasztikus sikernek örvend. A mese szól egy kislány, Marika beteljesületlen álmáról, a Diótörő hercegről, a küzdelemről a herceg szerelméért az Egérkirállyal, valamint a barátságról, mely mindenen átsegít.

A történet számos feldolgozás alapja, amelyek közül kiemelkedik A diótörő című balett. Az ötlet a cári színház egykori igazgatójától származott, aki olyan mesebalettet akart színpadra vinni, ami hangzásban és látványban is minden addigit felülmúl. Hoffmann meséje alapján Csajkovszkijt kérte fel a muzsika megkomponálására. A diótörő zenéjéből előbb a hat tételes szvit került bemutatásra 1892 márciusában, majd ugyanezen év decemberében bemutatták a pompásan kiállított színpadi művet is hatalmas sikerrel.

Ez a sikersorozat a mai napig tart: szerte a világon játsszák, főként a karácsonyi időszakban, miközben minden generációt újból és újból elbűvöl. A klasszikus balett mellett idén télen is mindenféle műfajban találkozhatnak a történet szereplőivel – ezekből adunk egy válogatást.

A diótörő – mesebalett, Magyar Nemzeti Balett
képforrás: Magyar Állami Operaház

Diótöró Magyarországon

A Magyar Királyi Operaházban először 1927. december 21-én mutatták be Brada Ede koreográfiájával. 1950-ben megalakult hazánkban az Állami Balettintézet, melynek repertoárjában az orosz-szovjet balettirodalom legjobbjai között A diótörő is szerepelt. A budapesti Operaházban 65 éven keresztül az Vaszilij Vajnonen 1950-es koreográfiája alapján játszották hatalmas sikerrel.

2015-ben radikális átalakításon ment keresztül a darab Wayne Eagling és Solymosi Tamás új koreográfiájával. Három helyett kétfelvonásos lett az előadás több tánccal és látványosabb elemekkel. Például a festett vásznak helyett kiépítették a díszleteket, különböző karakterek jelentek meg a darabban, a gyerekek több és hangsúlyosabb szerepet kaptak, és a keresztény hagyomány is beépült: a nagymama templomba viszi a gyerekeket, amíg a szülők a fenyőfát díszítik.

A diótörő – mesebalett, Magyar Nemzeti Balett
képforrás: Magyar Állami Operaház

Diótörő minden műfajban

A diótörő (mesebalett) – a Magyar Nemzeti Balett előadása
2021. november 26., december 3., 5., 8., 10., 11., 12., 17., 18., 19., 21., 22., 23., 24., 25., 26., 28., 31., 2022. január 2., 8., Budapest (Erkel Színház)

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a igen várt családi program. 2018 decemberében visszatért az Erkel Színház színpadára Oláh Gusztáv legendás díszlete és a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti elvárásainak megfelelő új előadás.

A klasszikus zenei anyagra egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreografált új, korszerű 3 felvonásos mesebalettet.
További információ: https://www.opera.hu/hu/musor/megtekint/a-diotoro-2021

Diótörő (bábelőadás) – a Budapest Bábszínház előadása
2021. November 27., 28., december 5., 6., 24., , Budapest Bábszínház

Az 1978-as bemutató óta sok családban vált hagyománnyá, hogy december 24-én a gyerekek megnézik a Bábszínházban Diótörő herceg és Marika történetét.

képforrás: Budapest Bábszínház – web

Csajkovszkij zenéjének minden mozzanata, köztük Diótörő és az Egérkirály harca, a népek tánca, a csodás utazás valóban megelevenedik, hiszen a játékosság a bábtechnikák széles skálájának köszönhetően kimeríthetetlen. És miközben a színpadon egymást követik a csodák, otthon is megtörténik a varázslat: a gyerekeket feldíszített karácsonyfa várja.
További információ: https://budapestbabszinhaz.hu

Csajkovszkij: A diótörő (közvetítés felvételről, a londoni Royal Opera House-ból) – a Royal Ballet előadása
2021. december 9-től a budapesti és vidéki mozikban

2021. november 28., december 5., 12., 19., Budapest (Várkert Bazár)
A Royal Ballet ragyogó A diótörő produkcióját Peter Wright alkotta meg 1984-ben Lev Ivanov eredeti koreográfiája alapján, és bátran kijelenthetjük, azóta is Európa-szerte a legkedveltebb balett-előadások egyike. Csajkovszkij tündöklő muzsikája, a káprázatos jelmezek és díszletek és a Royal Ballet magával ragadó tánca minden korosztály számára igazi karácsonyi élménnyé teszik az előadást. Koreográfia: Peter Wright, Lev Ivanov nyomán
Szereposztás:  Akane Takeda, Cesar Corrales, Christopher Saunders, Isabella Gasparini, Luca
További információ:
https://www.pannonia-entertainment.hu/opera-es-balett/royal-opera-house-csajkovszkij-a-diotoro/,
https://varkertbazar.hu/esemenyek/a-diotoro-varkert-mozi

The Royal Ballet
képforrás: Várkert Bazár – web

Diótörő (balett) – a Szegedi Kortárs Balett előadása
2021. december 3., 4., 5, Szeged (Szegedi Nemzeti Színház, Kisszínház)
2021. december 12., Budapest (Erzsébetligeti Színház)
2021. december 17., 18., 19., Budapest (Nemzeti Tánszínház)

Juronics Tamás koreográfiájában a táncosok egytől egyig remek színészeknek bizonyulnak, nagyszerű stílusérzékkel keltik életre a karaktereket, s a karácsony misztériumával átitatott világot.
További információ: https://szegedikortarsbalett.hu

Diótörő (zenés mesejáték)– a Nektár Színház előadása
2021. december 11., Budapest (Pestszentimrei Közösségi Ház)

A Nektár Színház egy új feldolgozást készített az eredeti mese alapján,  klasszikus zenei és balett betétekkel. A gyönyörű előadás immár hagyományos Pestszentimrén, a krácsonyi ünnep része.

képforrás: Nektár Színház – web

Az előadást elsősorban az óvodásoknak, iskolásoknak ajánlják, de az őket elkísérő felnőttek sem fognak unatkozni.
További információ: http://www.nektarszinhaz.hu  

Diótörő (családi balett) – a Székesfehérvári Balett Színház előadása
2021. december 14., 15., 28., Székesfehérvár (Vörösmarty Színház)

Egerházi Attila Harangozó-díjas koreográfus, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója a Diótörő című családi balett előadását Csajkovszkij muzsikájával, de a balett klasszikus verziójától eltérő módon állítja színpadra.

A nagyívű, a teljes társulatot kettős szereposztásban felvonultató táncszínházi művel minden korosztályt igyekeznek megszólítani. 
További információ: https://www.vorosmartyszinhaz.hu/repertoar/198-diotoro-szekesfehervari-balett-szinhaz

A diótörő – karácsonyi varázslat – a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház közös előadása
2021. december 22., 23., Pécs (Kodály Központ)
Zene, tánc, mese egy estén. Az előadást még izgalmasabbá teszi, hogy a zene és a tánc mellett a Bóbita Bábszínház művésze néha narrátorként, néha pedig az előadás tevőleges résztvevőjeként lesz jelen a produkcióban.


További információ: https://www.pfz.hu/koncert/1554/a-diotoro-karacsonyi-varazslat, https://www.pecsibalett.hu/repertoar/a-diotoero-karacsonyi-varazslat/135

Nyitókép: A diótörő – mesebalett
Képforrás: Magyar Állami Opeeraház, fotó: Nagy Attila

Oszd meg másokkal is az eseményt!