Baláca fesztivalok.info
Balaton,  Látnivaló,  MOZDULJ KI!

ÚJRA LÁTOGATHATÓ A VILLA ROMANA BALÁCA

Egy csepp Itália a Balaton mellett

A Balaton-felvidéken található hazánk egyik legnagyobb, mintegy 56 hektáros, kerítésfallal övezett római kori magánbirtoka, a balácai Villa Romana, amely több fejlesztést követően újra bejárható. A római kori emlék Veszprémtől és a Balaton partjától is alig 10 km-re, Nemesvámos és Veszprémfajsz települések között található.

Megújult az ókori Pannónia egyik legjelentősebb emléke

Az egykori Pannonia Provincia területén 1904-ben földművesek bukkantak a szántóföldben rejtőző római kori földbirtokközpont maradványaira. A több tucat földben rejtőzködő épület romjait fokozatosan feltárták, majd teljes felújításon ment keresztül. A balácai Villa Romana fejlesztésének első ütemében korszerűsítették az elektromos hálózatot, a világítást, új burkolatot kapott a padló és szellőztető rendszert alakítottak ki. A padló az eredeti római padló kinézetének megfelelő, de modern lapokkal törtét, amelyek biztosítják az alattuk lévő eredeti, mintegy 1700 évespadló szellőzését. A belső udvari 1600–1700 éves falfestményt üvegfal védi, így közelről is láthatod az alkotásokat. Négy egyedülálló mozaikkal büszkélkedhet – ebből az egyik eredeti a múzeum Római Kőtárában található. 
A második ütem során a teljes tetőszerkezet megújult: a mintegy 2000 négyzetméter méretű védőtető teljesen lefedi az ország egyik legnagyobb római kori központját, mely ismét teljesen bejárható.

Magyarország egyik legnagyobb, mintegy 56 hektáros, kerítésfallal övezett római kori magánbirtoka a Magyar Nemzeti Múzeum védett műemléki telephelye.
A rómaiak jelenlétéről a Balaton körül számos villa és egyéb emlék tanúskodik, de a balácai méreteivel és fennmaradt emlékeivel – épületeivel, mozaikjaival, freskóival – a legfontosabb közülük: hazánk legnagyobb látogatható római kori villagazdasága, amely Közép-Európában is páratlan római kori emlék.

A rómaiak már az 1. században megjelentek Balácán, feltehetőleg egy veterán légiós katona volt az első tulajdonosa a területnek. A kezdeti kis birtok a 2-3. századra hatalmas komplexummá nőtte ki magát, a 4. század végéig folyamatosan bővültek épületei. Egykori tulajdonosai nemcsak Pannóniában, de az egész Római Birodalomban is a római elit, a legfelsőbb társadalmi réteg tagjai voltak. A központhoz tartozó birtoktest léptékeiben nagyjából a fél Balaton-felvidéket jelenthette. A tulajdonos család gazdagsága a híres Seuso-kincs birtokosának gazdagságával volt egyenértékű. Kortársak voltak a 4. században, a két család tagjai akár találkozhattak is, vendégeskedhettek is egymásnál.

Fedezd fel Balacát!

A villagazdaság tulajdonképpen egy majorság volt, egy római kori farm, ahol mezőgazdasággal és állattartással foglalkoztak, valamint sok esetben fel is dolgozták azokat.

A mediterrán hangulatú gondozott parkban a 3-4. századi tulajdonosok grandiózus méretű lakóházát és a környező épületeket tekintheted meg. A föld birtokosának lakóházát és központi gazdasági épületeit szabálytalan trapéz alaprajzú, 10 hektárt lezáró kőfal vette körül, ez képezte a gazdaság belső magját. A lakóházhoz fürdők, fogadóhelységek, gazdasági épületek, és egy itáliai mintára épült római temetkezési hely (halomsír) is tartozik, ez utóbbi a kerítésfalon kívül, a háztól kb. 500 méterre található, romjai ma is láthatóak. A központi lakóépület és a különböző gazdasági épületek egykoron közel 55 hektárnyi területen helyezkedtek el, ebből jelenleg közel két hektár látogatható.

Ha már korábban láttad is az egykori római birtokot,
megújulása miatt teljesen új élményt fog adni, s átélheted, hogyan éltek itt az egykor a rómaiak.

A romkert legimpozánsabb történelmi emléke a központi lakóház, amely mintegy 2400 négyzetméteres alapterületével – ma kb. 20 átlagos családi ház is elférhetne benne – a legnagyobb ismert pannóniai villaépületek közé tartozik. A főbejáratát egy díszkerten és egy széles lépcsősoron keresztül lehetett elérni. A díszes előszobán áthaladva a ház központi részébe, a folyosóval körbevett belső udvarba juthatsz.  A körfolyosóról nyíltak a különböző funkcióval bíró helyiségek: a lakószobák, az apszisos záródású fogadótermek, hálótermek, étkezők, a konyha és a pince. A falfestménnyel és mozaikpadlóval díszített termek reprezentatív szerepet töltöttek be: a vendégek gyönyörködtetése, az előkelőség és a vagyon megmutatása volt a cél. A főépület több termét padló- és falfűtéssel látták el, így a hatalmas épületet a téli időszakban is tudták használni. A lakóházat három évszázadon keresztül lakták, ez idő alatt többször átépítették vagy felújították.

Az épületben többek között feltártak egy pincét teljes felszerelésével, valamint négy mozaikpadlót. Ezek közül három eredeti helyén tekinthető meg. A negyedik, közel 70 négyzetméteres darab a Magyar Nemzeti Múzeum Kőtárában található, de pontos másolata Balácán is látható.

Balácamozaikpadló fesztivalok.info
Villa Romana Baláca – az egyik mozaikpadló
képforrás: Magyar Nemzeti Múzeum – web

A római kori életmód és lakáskultúrát átélheted az ún. „vörös ebédlő” falfestmény rekonstrukcióval kiegészült enteriőr által.

A villagazdaság két épületét összekötő folyosóban a Veszprém megyében előkerült római kori faragott kőemlékek darabjait mutatják be.

A központi építmény mellett megtalálod a fürdőt, amely a balácai villagazdaság tulajdonosának vagyoni helyzetét jól érzékelteti. A nagyméretű, falfestményekkel díszített magánfürdő megépítésére a 3. század végén vagy a 4. században kerülhetett sor.

De több épület maradványai is megtalálhatók itt, amiket különböző célokra használtak: így volt köztük magtár, istálló, vagy a szolgálók és az őrség szálláshelyét biztosító építmények.

A villagazdaság kertjében fűszer- és gyógynövények vannak, valamint római mintára készített, korhű napóra mutatja az időt, de áll itt egy római mintára épített kemence is.

Baláca kert fesztivalok.info
Villa Romana Baláca – kert
képforrás: Magyar Nemzeti Múzeum – web

A római korból ilyen részletek a legritkább esetben maradnak fenn – ezért oly értékes a Villa Romana Baláca.

Hamisítatlan római kori hangulat,
autentikus környezet, kellemes időtöltés, ismeretszerző kaland az egész családnak!

VILLA ROMANA BALÁCA – római kori romkert és múzeum
8248 Nemesvámos-Baláca

https://mnm.hu/hu/tagintezmenyek/balaca

Megközelítés: autóval vagy autóbusszal Veszprémből (a Veszprémfajszra induló járatok állnak meg a kiállítóhely előtt)

További információ, nyitvatartás: https://www.facebook.com/balaca, https://mnm.hu/hu/tagintezmeny/balaca

Nyitókép képforrás: Villa Romana Baláca – Facebook

Oszd meg másokkal is az eseményt!