Látnivaló,  MOZDULJ KI!

VÁC, a hangulatos kisváros

Vác városát a barokk kor hangulatát idéző főtere, a színes paloták, az ország harmadik legnagyobb székesegyháza, az ország egyetlen diadalíve, Duna-parti korzója, kedves szobrai és különleges gyűjteményei teszik egyedülállóvá. Az 1000 éves múlttal rendelkező püspöki székhely az évszázadok alatt vált azzá a hangulatos kisvárossá, melyben ma sétálhatsz.

Nézzük, melyek Vác nevezetes építményei és eseményei, amelyek emlékezetessé teszik a várost!

MÁRCIUS 15. TÉR
Tudtad, hogy Vácon található a legnagyobb, Magyarországon egyedülálló háromszög alakú barokk főtér? Vác barokk főtere, ahogy most, úgy a középkorban is egyházi, gazdasági és kulturális központ volt.

A tér északi oldalán a Bécsi kapu áll, szemközt a városháza, majd a jól körüljárható Szent Mihály-templom, melynek kerítő falaihoz épültek a piac bódéi is. Így alakult ki különleges, nyújtott háromszög formája. A teret körülölelő házak jórészt alápincézett középkori alapokra épültek. A 18. század építő püspökei nyomán nyerték el mai formájukat, mellyel országosan kiemelkedő műemlék együttessé váltak. Egykor Főtérnek, Piactérnek, Városháza térnek, Konstantin térnek hívták, majd 1949-től Március 15. térnek nevezik.

Váci főtér
képforrás: Tourinform Vác

Az új főteret 2006 szeptemberében adták át a nagyközönségnek, tervezője Sáros László Ybl-díjas építész. A tér déli oldalán található a Fehérek temploma. Mellette a harangjátékos zenepavilon mögött a Curia épülete, egykori káptalanház, mely a 18. században vendégfogadóként, szállóként működött, ma vendéglátó- és kiállítóhely. A Bécsi kapu felé haladva lakóházak mellett áll az egykori Püspöki Palota, ma Siketnéma Intézet, az egykori Nagypréposti Palota, ma Váci Egyházmegyei Gyűjtemény, az egykori Aranyszarvas Fogadó, ma a Váci Művészeti Gyűjtemények otthona. A tér nyugati oldalán található az Irgalmasrendi Kórház és Kápolna, a Városháza, valamint a Memento Mori kiállítás.

DIADALÍV
Tudtad, hogy itt található az ország egyetlen diadalíve, a Kőkapu? A váci Diadalív, melyet a helyiek Kőkapunak is hívnak, Magyarország egyetlen diadalíve, melyet 1764-ben Migazzi Kristóf építtetett Mária Terézia látogatásának tiszteletére.

Mária Terézia hajóval érkezett a Dunán, melyet ágyúlövéssel jeleztek. A legenda szerint, amikor a királynő megtudta, hogy a diadalív mindössze öt hónap alatt készült el, nem mert áthajtatni hintójával alatta, hanem kiszállt és gyalog ment el mellette.

Diadalív (Kőkapu)
képforrás: Tourinform Vác

A Kőkapu magassága 20, szélessége 12, vastagsága pedig 4 méter. Rajta az uralkodóház tagjainak körbezárt domborművű képei között feliratos márványtáblák vannak elhelyezve. Mária Terézia és Ferenc császár mellképe mellett látható Ferdinánd és Miksa főherceg, valamint II. József és II. Lipót képe is.

SZÉKESEGYHÁZ
Tudtad, hogy a váci székesegyház Magyarország első, klasszicizáló késő barokk épülete? 30 év telt el mire újból ilyen stílusban emeltek épületeket.

Váci székesegyház
képforrás: Tourinform Vác

A Konstantin téren magasodik Magyarország első, klasszicizáló későbarokk stílusú székesegyháza, mely Isidore Canevale tervei alapján épült 1761–1770 között. Szűz Mária és Szent Mihály tiszteletére szentelték fel. A belső tér késő barokk stílusú, a szentély bábos kőkorlátja a reneszánszt idézi. Kupolafreskója és oltárképe Maulbertsch alkotása, a szobrokat Bechert József helyi mester készítette. A székesegyház altemploma jelentős váci személyek temetkezőhelye volt.

KŐSZENTES HÍD
Tudtad, hogy Vácon van az egyetlen épen maradt barokk kőszentes híd, ami még a mai napig is járható?

Kőszentes híd
képforrás: Tourinform Vác

A Gombás-patak hídja az egyetlen ma is álló barokk kőhíd hazánkban. 1753–1757 között Althann Mihály Károly püspök megbízására készült, különlegességét jelentő szobrait jórészt Bechert József készítette. A szobrok eredeti 18. századi alkotások: Kamillust, Borbálát, Nepomuki Szent Jánost, Pétert és Pált, Venetianust és Júdás Tádét ábrázolják.

DUNA-PARTI KORZÓ
Tudtad, hogy a váci Duna-part a leghosszabb kiépített korzó, melyen végig bicikliút vezet?

Ha végigjártad a műemlékeket, csak egy lépés a Duna-part. Bár Mária Terézia 1764-es látogatásakor rendbe tették, a korzó 1889-re készült el. A Duna-partot kőfallal erősítették meg, és nemes fákkal, platánnal és vadgesztenyével ültették be. Láthatod azt az öntöttvas korlátot, ami korábban az Országház körül díszelgett. Az ország leghosszabb kiépített korzója különböző szabadidős tevékenységeknek, piknikeknek ad lehetőséget, végig bicikliút vezet rajta.

Váci Duna-part
képforrás: Tourinform Vác

A kompkikötőt Nepomuki Szent János, a vízen utazók, a molnárok és a halászok védőszentjének szobra őrzi. A révvel a szemközti Tahitótfaluba tudsz eljutni. A környező romantikus kis utcácskákban családias éttermek, hangulatos kávézók várnak. Érdemes megvárnod a váci naplementét: a változó víztükör a lemenő nap fényében… lenyűgöző látvány.

MEMENTO MORI kiállítás
Tudtad, hogy Vác híres a múmiákról? Az ország egyetlen ilyen jellegű lelete itt található.

Felbecsülhetetlen értékű, a világon egyedülálló kultúrtörténeti kincs került napvilágra1994-ben Vácon, amikor a Fehérek templomának helyreállítási munkálatai során, a templomtorony alatt, kívülről nyíló kriptát tártak fel. A 150 éve befalazott kripta 262 koporsót rejtett, amelyekben kiszáradva, természetes úton mumifikálódva, díszes halotti öltözetükben megmaradtak a holttestek. Az egykori váci polgárok testeit a 18. század közepétől a 19. század elejéig temették ide. A leletek vizsgálatára azóta is a világ minden tájáról érkeznek szakemberek.

Memento Mori kiállítás
képforrás: Tourinform Vác

A Tragor Ignác Múzeum Memento Mori (Emlékezz a halálra!) tárlatán három múmiát is láthatsz, valamint a sírokban talált temetkezési kegytárgyakat és koporsókat is megtekintheted.
További információ: http://muzeumvac.hu

SAJDIK–KARIKATÚRAGYŰJTEMÉNY
Tudtad, hogy Vácon tekinthető meg Sajdik Ferenc grafikus és karikaturista életműkiállítása? Ő alkotta meg az ismert mesehősök – többek között Pom-Pom, Gombóc Artúr vagy A nagy ho-ho-horgász – figuráját.

Sajfik-grafika
Sajdik-kiállítás
képforrás: Tourinform Vác

A Váchoz erősen kötődő grafikus- és karikatúraművész mesevárosa, girbegurba házai, hósapkás, piros tetős, hagymakupolás saroktornyai vidáman, szórakoztatva, néhol fanyar humorral keltik életre a várost. Váci kötődése kapcsán, a kiállításon látható Mária Terézia látogatása a városba, az első vonat érkezése Vácra vagy Petőfi Sándortól a Tintásüveg című vers születése is. A város történelme mellett újra találkozhatsz a kedvenc mesék hőseivel is. Sajdik Ferenc jellegzetes karakterei, a sajátos „sajdikos” világ mindig vidámságot és derűt árasztanak, kellemes időtöltést kínálva az egész család számára. 
A Pannónia Házban található kiállítás közel 140 képet mutat be.
További információ: https://sajdik-gyujtemeny.hu

MIHÁLYI PATISERRIE a legjobb cukrászdák között
Tudtad, hogy a váci Mihályi Patiserrie cukrászdát több évben is a legjobb cukrászdának választották? 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban is “Az év cukrászdája” lett.

Gesztenye Supreme – Mihályi Patisserie
képforrás: Facebook / Mihályi Patisserie

Mihályi László híres cukrászmester látványos kreációi, formabontó finomságai, egyedi süteményei, macaronjai, bonbonjai, finom kézműves fagyija, szezonális édességei az egész Dunakanyarból és Budapestről is vonzza az édesszájúakat. A desszertek választékában megtalálhatóak a magyar klasszikusok – kicsit újragondolva –, valamint az ízek, fűszerek, formák izgalmas és újszerű ötvözésével készült látványos kreációk.
Ha szereted az egyedi ízeket, semmiképp se hagyd ki a Mihályi Patisserie-t, mely többször elnyerte a Volkswagen-Dining Guide „Az Év Cukrászdája” elismerő címet, valamint nemzetközi elismertsége is töretlen.
További információ: mihalyipatisserie.com

Láthatod, megéri ellátogatni Vácra,
hiszen ennyi érdekesség vár Rád, s ez nem az összes!

További információ: https://iranyvac.hu, http://www.turizmusvac.hu

Nyitókép: Vác főtere, a Március 15. tér, képforrás: Tourinform Vác

Oszd meg másokkal is az eseményt!