Úrkúti őskarszt fesztivalok.info
Látnivaló,  MOZDULJ KI!

ÚRKÚTI ŐSKARSZT – földtani csoda a Bakonyban

A Bakony déli lábánál található kis településen, Úrkúton található hazánk egyik leglátványosabb földtani értéke, a Csárda-hegyi őskarszt, amely megér egy kirándulást. A világon is egyedülálló sziklaképződményeket egy sziklakatlanban találod, melyet egy izgalmas tanösvényen járhatsz körbe.

Az Ajkától 10 km-re található Úrkút egykor fejlődését üveghutájának, majd magánérckészletére alapozó bányászatának köszönhette. A magánérc kézi, külszíni fejtése folyamán kerültek napvilágra a 100 millió éves eredeti formák, az őskarsztsziklafalak.

Úrkúti őskarszt fesztivalok.info

Úrkút, a mangánbányászat központja
Az okiratokban először 1785-ben említett község a szájhagyományok szerint nevét a határában található kútról kapta, ahol egykor a vadászat során megszomjazó főurak csillapították szomjukat. Így maradt fent az „urak kútja”, majd ebből az Úrkút elnevezés. A 18. század végére kialakuló település első lakosai Bajorországból idetelepített svábok voltak, akik kezdetben fakitermeléssel foglalkoztak, majd az üveghutában dolgoztak, végül a bányászat biztosította számukra a megélhetést. Szaktudásuknak köszönhetően nélkülözhetetlenné váltak a bányászat számára, ezzel elkerülték a kitoloncolást. Az úrkúti ércbányászat 2016-ban gazdaságtalansága miatt bezárt.
További információ: http://www.urkut.hu

Az Úrkút keleti szélén magasodó Csárda-hegy oldalában, szén után kutatva fedezték fel az ország legnagyobb mangánérckészletét, melyet 1918-tól egyre nagyobb ütemben bányásztak. Az 1920-as évek alatt volt az úrkúti mangánbánya fénykora. A ma látható tagolt felszín, a mély gödrök, töbrök és a közöttük emelkedő mészkőkúpok hosszú évmilliók fejlődésének az eredményei. A 100 millió évvel ezelőtt kialakult formákat a fiatalabb üledékek elfedték, s így megőrizték számunkra. Az őskarsztok csak az 1920-as években, a kezdetleges, kézi erővel – csákánnyal, vésővel – történt bányászat során tárultak fel, s eredeti állapotának megfelelően kerültek napvilágra.

Több mint 100 millió évvel ezelőtt ezen a területen trópusi klíma uralkodott. Ezidőtájt a Bakony területén tenger hullámzott, amely idővel elsekélyesedett, s mészkő keletkezett. Erre a tengermelléki kúpkarszt 20-25 méter mélységű karsztos tömbjeire települt az oxidos és karbonátos mangán. A rózsaszínes, tömött, jurakori mészkőben tengeri állatok mészvázas maradványai is előkerültek.

A 2,2 hektár területű képződmény 1951 óta védett terület. Az Úrkúthoz hasonló felszíni formákat manapság csak Földünk trópusi területein láthatunk, ilyet figyelhető meg például Dél-Kína több területén is. 2013-ban az év földtani értékévé választották a Csárda-hegyi Őskarsztot.

Az úrkúti őskarszt látogatása

A Csárda-hegyi tanösvény összesen 6 állomáson mutatja be a Csárda-hegy legfontosabb geológiai és bányásztörténeti látnivalóit, információt nyújt az Európában is egyedülálló őskarsztokról, valamint bemutatja az 1920-sa években folyó mangánbányászat menetét.
Erdei környezetben találod, hossza mintegy egy kilométer és a két szintből álló: a hatalmas katlanba hosszú, korláttal ellátott falépcsősor vezet le, de emellett a tanösvény a töbör peremén haladva az őskarsztot is megkerüli.

A sziklafalhoz épített hosszú, kanyargós falépcsősor a gödör aljába vezet, amelyről testközelből figyelheted meg az őskarszt jellegzetes, a jurakori kőzeteken kivált vasas-oxidos rétegtől vöröses színét. A rekultivált bányaterületet mára már szinte teljesen visszahódította a természet. Mohák, páfrányok népesítik be a sziklafalak alját, rengeteg védett növényfaj kedveli ezt a nyirkos, hűvös, árnyékos klímát.
Visszatérve a katlan szélére, mindkét irányból meg is kerülheted a bányagödröt a töbör peremén. Innen több helyen is lehetőséged lesz rálátni az őskarszt sziklafalaira, a katlanba vezető lépcsőkre.

Úrkúti őskarszt fesztivalok.info

A Csárda-hegyi őskarsztot egész évben ingyenesen látogathatod. A minden évszakban látványos, különleges erdei környezet, a bizarr sziklaformák, a sajátos mikroklíma, a szakadékba való leereszkedés kalandos élményt nyújt, izgalmas felfedezéssel szolgál. Az őskarszt megközelítése is egyszerű: kocsival a bejárat előtt tudsz parkolni, és az Országos Kéktúra is itt vezet el. Egy óra alatt kellemesen bejárható.

TIPP! A természeti értékek mellett a település sváb hagyományai is figyelmet érdemelnek, valamint a közelben – Ajka és Veszprém nevezetességei mellett – is számos látnivalót találsz.

További információ: https://www.bfnp.hu/hu/tajvedelmi-korzetekrol/urkuti-oskarszt-tt-hu

Képek: Úrkúti Őskarszt, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!