Balaton,  MOZDULJ KI!

Újra kinyitott a FOLLY ARBORÉTUM!

Az arborétum igazi ékszerdoboz Badacsonyörs felett, az Örsi-hegy déli oldalában, ahol a különleges cédrusok és ciprusok gyűjteményének megismerése mellett a szórakoztatás és a gasztronómia is fontos szerepet kap. Az arborétum minden évszakban gyönyörű növényritkaságai, a lenyűgöző balatoni panoráma, az itt készített borok, szörpök és finom ételek, a különlegesen kialakított játszótér, vagyis az egész komplexum kiváló élményt nyújt korosztálytól függetlenül mindenki számára – valóban kihagyhatatlan balatoni úti cél. Március 10-től –  minden biztonsági intézkedést betartva – újra látogatható a Folly Arborétum.

kép: Folly Arborétum

A Folly Arborétum varázsa

A Folly Arborétum más, mint a többi, nemcsak egy arborétum, hanem egy család története is, négy generáció elkötelezett munkájának és kitartásának az eredménye. Jelenleg Folly Réka és családja (a „negyedik generáció”) vezeti az arborétumot méltón ápolva a dédnagypapa örökségét. A családi hagyomány, a tisztelet, a kemény munka ott van a fák között, ami különleges atmoszférát ad a kertnek, s egyben egyedivé is teszi azt.

Az arborétum története 1905-ben kezdődött, amikor Dr. Folly Gyula pécsi orvos („ a dédnagypapa) elültette az első fát. Felismerte, hogy a hegy, valamint a Balaton felelett párolgó víz különös mikroklímát biztosít a növényeknek. Ezt a munkát folytatta fia, és unokája (Réka édesapja), aki visszavásárolta az államosított területeket, és megnyitotta a kertet a nyilvánosság elött. A kibővült arborétum és a csatlakozó erdő – mintegy 400 tűlevelű és 200 lombos fa és cserje –, valamint több ezer virágzó évelő otthona.

kép: Folly Arborétum

Az arborétumban minden növény igazi kincs

A Folly Arborétumnak kiemelkedő szerepe van a ciprusfélék és a cédrusok meghonosításában, szaporításában, hiszen a világ mind a 25 ciprusfaja és három változata helyet talált itt. De olyan ritkaságokat és érdekességeket is láthatsz itt, mint a sárga lombozatú kínai boróka vagy a szilvagyümölcsű boróka, mely szinte egyidős az arborétum alapításával, de érdekesek Folly Gyula nemesített növényei is, melyeket például gyermekeiről nevezett el.

kép: Folly Arborétum

Légy részese a Folly család történetének! Ismerd meg a százéves cédrusok nyugalmát, a varázslatos balatoni panorámát!

Folly élmények

A Folly Arborétum sokszínű és egyedi élményt kínál minden korosztály számára: a különleges fák és a növények bármelyik évszakban – amit a járványhelyzetből adódó szigorítások befolyásolhatnak – megcsodálhatók.

Kellemes sétával megismerheted az arborétum növényeit, a jóleső sétát követően pedig – a járványhelyzetből adódó szigorítások feloldása után – az étteremben vagy a grillteraszon kulináris ínyencségekből tudsz fogyasztani, hozzá pedig Folly borokat, szörpöket vagy teákat kóstolhatsz. Mindeközben élvezheted a csodás panorámát: a szomszédos szőlőtőkék, valamint a Balaton lenyűgöző látványát.

kép: Folly Arborétum

A szigorítások megszüntetése után az arborétum számos programmal is készül. Vannak közöttük céges vagy csapatépítő rendezvények, kisebbeknek vagy osztályoknak szóló játékos feladatok vagy igényes kulturális programok (koncertek, zenés vacsoraestek).
Megismerheted az arborétumi termékeket: a Folly borokat, a kézműves szörpöket, a teákat és az egyéb ajándéktárgyakat, melyek kiválóan alkalmasak arra, hogy az itt megszerzett élményeket hazavihesd magaddal.

A tavaszi arborétum

Látogass el a tavaszi Folly Arborétumba, ahol már a krókuszok vagy a törpe nárciszok teljes virágzásban vannak, s hamarosan a nárciszok, a jácintok és tulipánok is díszíteni fogják a kertet!
Nagy területen nyílik a sárga színekben pompázó téltemető, a mandulafák is elkezdték kibontani rózsaszín szirmaikat, a Nyugat-kínai bogyóspuszpáng pedig intenzív illatával hívja fel magára a figyelmet.

Téltemető
képforrás: pixabay.com

A csodás látvány mellett az énekesmadarak – fekete rigók, széncinegék és tengelicek – is gondoskodnak a felejthetetlen élményről.

Az arborétum bejárása kb. 1–1,5 órát vesz igénybe.

Folly Arborétum – sokszínű és egyedi élmény minden évszakban!

További információ: https://www.folly.hu

Nyitókép képforrás: Folly Arborétum

Oszd meg másokkal is az eseményt!