Törley Pezsgőgyár
Látnivaló,  MOZDULJ KI!,  NE HAGYD KI!

A BUBORÉKOK VILÁGA

A Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont

Egy sokszínű, sikerekkel és nehézségekkel teli 140 évet meséli el a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont. A korabeli relikviák, feljegyzések segítségével tekinthetsz be a magyar pezsgőzési kultúra születésébe és fejlődésébe, ismerheted meg a Törley család és a Törley pezsgők történetét. De betekintést nyerhetsz a pezsgőkészítési technológiák rejtelmeibe is, valamint a vezetett séta végén az itt készült világhírű pezsgőket ismegkóstolhatod.

A Törley pezsgők története majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza. Rövid idő alatt az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett, a millenniumi kiállításon pedig már a „császári és királyi udvari szállítók” címet viselte. A rákövetkező évtizedekben a Törley híre és zamata eljutott Párizstól Amerikán át egészen Ausztráliáig, a gyár pedig 1910-re már elérte az évi kétmillió palackos termelést. A sikert végül a második világháború törte meg, amelyet egy nehézségekkel, majd újjászületéssel teli időszak követett. A Törley a mai napig tartja piacvezető pozícióját Magyarországon.

A világmárkának számító Törley pezsgő mintegy száz országban kapható, a legfinomabb magyar borok és pezsők sorát egészíti ki. 2016-ban Törley pezsgő bekerült a Hungarikumok Gyűjteménybe.

Ki találta fel, honnan ered a pezsgő?

A pezsgő „igazi” feltalálója egy francia bencés rendi szerzetes, Dom Perignon (1639–1715), aki 28 éves korától a Hautvillers apátságban tevékenykedett a híres szőlőtermő vidéken, Champagne-ban. (A pezsgő a legtöbb nyelven ma is őrzi Champagne nevét.) Az első pezsgőt egy arra alkalmas bor utóerjesztésével készítette el. Ezt a műveletet tavasszal hajtotta végre, de az újrafermentálás még nem volt elegendő: erős, jól lezárt üvegben erjedni hagyta a folyadékot, s így – két érlelési fázis után – kapta a máig nevezetes nedűt.

Törley Pezsgőgyár - szobor
Dom Perignon, a pezsgő feltalálója
képforrás: Fesztiválok.info

A rossz nyelvek szerint persze egyszerűen csak arról volt szó, hogy a pincéjében felejtett borospalackban utóerjedt a bora, amely az erjedési szénsavat megtartva „pezsgővé változott”.

Tudod-e?
… hogy milyen italt nevezünk pezsgőnek? A pezsgő a bornak olyan fajtája, amelynél a bor második érése a palackban megy végbe. Az alapborokat tirage-likőrrel (élesztő és cukor) vegyítik, aminek hatására szénsavassá válnak. Tehát a széndioxid csak erjedésből származhat.

A hazai pezsgőgyártás kezdetei

A pezsgő fogyasztása a 19. században lett igazán divatos az európai arisztokrácia és nagypolgárság körében, a század végén már Magyarországon is több mint tíz vállalkozás foglalkozott pezsgőgyártással.
A hazai pezsgőgyártás kezdete a 19. század elejére tehető: J. E. Hubert J. 1825-ben Pozsonyban, 1835-ben Echs és Társa, Palugyai és fia 1842-ben foglalkoztak pezsgőgyártással. Az első pesti pezsgőgyárat Höller Márton alapította 1852-ben Józsefvárosi Pezsgőgyár néven. Aradon 1862-ben létesítettek gyárat, majd ebben az időben létesült például a tatai Esterházy vagy a pécsi Littke pezsgőgyár. Törley József 1882-ben hozta létre pezsgőgyárát a mai Budafokon, ami azóta is működik.

A Törley manufaktúra története

Törley József a délvidéki Csantavéren született. Édesapja az 1848/49-es szabadságharcban vadászhadnagyként szolgált, eredeti neve pedig Schmierl Valentin volt. Később magyarosította nevét Törlei Bálintra. A szabadságharc leverése után követte Kossuth Lajost a törökországi emigrációba. Kossuthtól írásos, dicsérő elismerést kapott, amelyet élete végéig ereklyeként őrzött.

Fia, Törley József (1858–1907) a grazi kereskedelmi akadémia elvégzése után a pezsgőkészítés gyakorlati tudnivalóit a nagyhírű champagne-i borvidéken tanulta ki. 1880-ban a champagnei Reimsben hozta létre az első pezsgőpincészetét is.
Felismerve az etyeki szőlők pezsgőalapborként történő felhasználásának kiválóságát, valamint a budafoki mészkőbe vájt pincék kiváló adottságát 1882-ben Promontorra – a mai Budafokra – költöztette át franciaországi gyárát, s létre hozta Gyula bátyja anyagi támogatásával a Törley és Tsa. Pezsgőborgyárat.
A gyárban  a legkorszerűbb eszközöket, technikai vívmányait alkalmazták, de mellette megmaradtak a manufakturális elemek is: a gépesítés és a manufakturális elemek egyaránt megtalálhatóak voltak Törley József 1890-es években létrehozott Anna utcai 20.000 négyzetméteres pincészetében.
Törley folyamatosan fejlesztette borászatát, például ő vezette be hazánkban először a fagyasztással történő seprőeltávolítást (degorzsálás). Korszerű pincéivel, mintaszerű telepével, gépesített gyártósoraival, saját teherautóparkjával és cége reklámozásával kiemelkedett a világ hasonló vállalatai közül. Ferenc József nemességet adományozott a budafoki pezsgőgyárosnak.

Tudtad?
… hogy Törley József a pezsgők népszerűsítésében elsőként ismerte fel a reklám fontosságát, piacbefolyásoló szerepét? Az elsősorban a vendéglátósokat megcélzó reklámok voltak például a díszes fejlécű levélpapírok, a plakátok, a hirdetések, a számolócédulák, a menükártyák vagy a képeslapok.

reklám
képforrás: fesztiválok.info

Budafok, a hazai pezsgőgyártás fellegvárra

Pozsony után Promontoron (mai Budafok) 1880-tól és 1990-ig hat pezsgőgyár is létesült itt. Ezek közül két nagy rivális maradt talpon – a Törley és a Francols –, akik versengtek a hazai piacon, miközben egész Európában kedvelt pezsgőket gyártottak.

Érdekesség
Louis Francols-t Törley József csábította Magyarországra saját gyárába pezsgőmesternek, de idővel viszonyuk megromlott, s útjuk kettévált. Francols saját pezsgőgyárat alapított Törley szomszédságában.

A gyár fennállásának 25. évfordulóját 1907-ben nagy pompával ünnepelték meg. A jubileumi eseményt a gyáralapító nem sokkal élte túl, 1907-ben Törley József perforált vakbélgyulladásban meghalt.
Miután gyermeke nem volt – kislánya 1 éves korában meghalt – a gyárat Törley József testvérei és azok fiai örökölték az özvegy haszon élvezete mellett.

A gyár története Törley József után
A gyár az örökösök alatt is virágzott, 1910-ben a termelés meghaladta az évi 2 millió palackot. Az 1929-30-as gazdasági válság viszont mélypontot hozott, a termelés alig érte el az évi 200 000 palackot, de a 30-as évektől a pezsgők iránti kereslet újra növekedett.
1944-ben Csepel szőnyegbombázásakor a gyárat találat érte, a töltésre szánt bor elfolyt. A háború után 4 fővel indult új a gyártás.
1949-ben a gyárat államosították, 1951-ben pedig a termelés elindult. 1963-ban a klasszikus gyártástechnológia mellett bevezetésre került a tartályban történt erjesztési mód is.
A 100 éves jubileumra (1982) megújultak a pezsgők címkéi, s kialakultak az egyes fajtákra jellemző színkódok.

Törley pezsgők
képforrás: Fesztiválok.info

2005-ben a tartályban történő erjesztés átkerült a Háros utcai telephelyre, így az Anna utcában csak a palackban erjesztett pezsgők maradtak.

A rendszerváltozás után magánkézbe került, de a termékek változatlanul a hagyomány és magas minőség jegyében készülnek. A törley pezsgők ma is rendkívül népszerűek idehaza és világszerte egyaránt.

Légy részese Te is a vezetett túrának a video segítségével!

Hagyomány és minőség 1882 óta

A Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont

A Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont megtekintése vezetett pinceséta keretében lehetsége az előre meghirdetett időpontokban. A program magában foglalja a múzeum, az érlelő pince és a pezsgőkészítési eljárások bemutatását, valamint háromféle technológiával készült pezsgő kóstolóját.

Törley Múzeum
A Törley Pezsgőgyár sokszínű 140 évet meséli el a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont múzeumi szakasza. A gyűjtemény nemcsak tartalmában, de külsejében is valódi különlegesség, hiszen ha belépsz a kiállítótérbe, máris egy pezsgős dugó belsejében találhatod magad, amelyből egy pezsgős palackba, majd egy pezsgős pohárba sétálhatsz át. Ez a páratlan, újszerű formavilág még egyedibbé és felejthetetlenebbé teszi a tárlatot, amely korabeli relikviák, feljegyzések segítségével nyújt betekintést a magyar pezsgőzési kultúra születésébe és fejlődésébe.

Bemutatásra kerül a Chevaliers Törley Pezsgőrend, 1886-tól a François család relikviái, továbbá az 1955-ben létesült Hungaria Pezsgőpincészet is. A gyűjtemény célja, hogy átfogó színtere legyen mindennek, ami a pezsgőzéssel kapcsolatos.

A Törley Pezsgőmanufaktúra
A vezetett séta keretén belül, a múzeum megtekintése után a Törley pincékben folytatódik a túra.
Itt pezsgőmáglyákat, rázóállványokat és sok ezer palackot láthatsz a kővel és bontott-téglával gyönyörűen kirakott pincékben.

Manapság természetes, hogy a régmúltat felidéző eszközök használata mellett, az újabb technikai lehetőségeket is kihasználva zajlik a minőségi pezsgők érlelése és készre kezelése.


A háromemeletnyi mély pincerendszerben érlelődő palackok a tradicionális eljárás mellett a 1,5 literes magnum palackokban erjesztett transvasée pezsgőknek is az alapanyagát biztosítják. A technológia bár komolyabb gépesítést tesz lehetővé, az emberi jelenlétet ez az eljárás sem nélkülözheti.

Tudtad?
… hogy a Törley pezsgők három féle eljárással készülnek?
– Méthode terditionnelle – a teljes folyamat a palackban zajlik
– Méthode transvasée – a folyamat kombinált: palackban kezdődik, tartályban folytatódik, majd palackban fejeződik be.
– Méthode charmat – a teljes folyamat tartályban zajlik

Pezsgőkóstoló
A program része, hogy meg is kóstolhatod az itt készült pezsgőket: különböző, 3×1 pohárnyi, pezsgőt tartalmaz a kóstolás, illetve a kapott poharat haza is viheted, a jegy ára ezt tartalmazza. A kóstolás közben információt kaphatsz arról, hány fokra hűtsd le, hogyan ajánlott felbontanod, milyen pohárba töltsd ki, hogyan érdemes fogyasztanod, de arról is, hogy melyik ételhez, milyen pezsgő illik, mi a gasztronómiában betöltött szerepe.

Tudtad?
… hogy a pezsgőket cukortartalmuk alapján kategórizálhatjuk? Így megkülönböztetünk:
Brut Nature (nyerspezsgő, a legszárazabb): a cukortartalom max. 3 g/l ● Extra brut: max. 6 g/l ● Brut: max. 12 g/l ● Extra dry (extra száraz): 12-17 g/l ● Dry vagy Sec (száraz): 17-32 g/l ● Demi Sec (félszáraz): 32-50 g/l ● Demi Doux ● Doux (édes): min. 50 g/l
… hogy a pezsgőt kezdetben édesen fogyasztották? A cukor akkoriban nagyon drága volt, ami a jólétet, és a gazdagságot jelképezte. Éppen emiatt, akik megtehették, minél édesebben fogyasztották: például Európában közel 150-200 g/l, míg Oroszországban 300 g/l cukortartalommal. (Manapság egy 50 g/l cukortartalmú pezsgő már édesnek számít). Az idők során – angol hatásra –az emberek egyre szárazabb pezsgőt kezdtek el fogyasztani. Korunkban a világ nagy részén a legnépszerűbb pezsgőkategória a Brut pezsgő a maga 10 g/l cukortartalmával.

Természetesen, a kóstolás után, a kedvenc Törley pezsgődet meg is vásárolhatod a Törley Pezsgőboltban.

Megjegyzés!
A program időtartama: 2 óra
Kötelező a regisztráció: 
muzeum@torley.hu
A jegyeket a helyszínen a látogatás előtt tudod megvásárolni.
A pince hőmérséklete 12–14 Celsius fok – ennek megfelelő ruházatot hozz magaddal!
Az emblémázott kóstoló pohár árát a jegy tartalmazza, hazaviheted.

További információ: https://torleymuzeum.hu, https://torley.hu

TIPP! Kastélyok a gyár mellett – a Törley- és a Sacelláry-kastély
Törley József a család számára a gyár feletti dombokra kastélyt építtetett Ray Rezső tervei alapján, aki ekkoriban Törley házi építészeként dolgozott. A Törley-kastélyt az építész halála után, fia, ifj. Ray Rezső fejezte be. A középkorias, angol kastélykra emlékeztető épület nemcsak külsőleg volt lenyűgöző, hanem belső berendezése is: volt benne angol gótikus nagyterem, klasszicista márványcsarnok, bizáncias dolgozószoba és japán kabinet is. Jelenleg az Országos „Frédéric Joliot-Curie” Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézetének épülete, területére csak engedéllyel lehet belépni.

Az egykori Törley-kastély
képforrás: Fesztiválok.info

A kastély szomszédságában található Törley feleségének, Sacelláry Irénnek a kastélya is, amely 1904-re épült fel. Belső berendezése kicsit később készült el, ezért egykori pompájában Törley József már nem is láthatta, mert 1907-ben elhunyt. Jelenleg rendezvényközpontként működik.

Oszd meg másokkal is az eseményt!