MOZDULJ KI!,  Szabadidő

TIHANY, a Balaton-felvidék gyöngyszeme – A HAZAI „LEGEK” nyomában 4.

A „legeket” – legkisebb, legnagyobb, legmagasabb, leghosszabb, legrégebbi, első, stb. – szeretjük megismerni. Minket is érdekel, ezért összegyűjtöttünk hazánk legjeiből egy párat. Ezekből mutatunk be olyanokat, amiért érdemes bakancsot húzni, elindulni otthonról és megnézni. Lesz ebben érdekes vagy múltat felidéző építészeti örökség, természeti képződmény, mesebeli hely vagy valamilyen csodás alkotás. Az biztos, hogy kalandos időutazásban, izgalmas élményben vagy lenyűgöző látványban lesz részed.
Korábbi cikkeinkben szóltunk már a budapesti 2-es villamosról, Esztergomról, Vácról, s most Tihany „legjei” következnek.

TIHANY,
a Balaton-felvidék gyöngyszeme

Történelmi és kulturális értékeinek, csodás természeti környezetének és a Balaton közelségének köszönhetően az egyik legszebb és leglátogatottabb településünk, amely minden évszakban megmutatja szépségét. De melyek azok a „legek”, amikkel Tihany rendelkezik, s amiket mindenféleképpen látnod kell, ha a Tihanyi-félszigeten jársz?

TIHANYI-FÉLSZIGET

» Tudtad, hogy hazánk legnagyobb félszigete a Tihanyi-félsziget?
A többszáz éves térképrajzok alapján ábrázolták szigetként, s tartozott félszigetként a déli parthoz is. Jelenleg 18, 5 km2.  Az igen változatos és attraktív táj hazánk első tájvédelmi körzete is egyben, mely ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

» Tudtad, hogy a tihanyi révnél található az úgynevezett „tihanyi kút”, ami a Balaton legmélyebb pontja?
A Balaton alapvetően sekélyvízű tó, az átlagos mélysége 3-4 méter. De Tihanynál van a Balaton legmélyebb pontja – „Tihanyi-kút”, igazából egy hosszas árok –, ami átlagban 11 méter mély.

Téli Balaton
képforrás: Tourinform Tihany

» Tudtad, hogy a Balaton Tihanynál a legkeskenyebb?
Tihanyál csupán 1,5 kilométert kell úsznod ahhoz, hogy elérd a déli partot, ellenben Balatonvilágos és Balatonalmádi között 12,7 kilométert, ahol a legszélesebb a Balaton.

GEOLÓGIAI ÉRTÉKEK a Tihanyi-félszigeten

A félsziget természeti értékei közül elsősorban a geológiai látnivalók, valamint a táj megkapóan változatos formái egész évben vonzzák a turistákat.
Az erdővel és szőlővel borított hegykúpok és dombok között két tó is található a félszigeten. A fokozottan védett Külső-tó számos ritka növény- és állatfajnak biztosít élőhelyet.

Belső-tó
képforrás: Fesztiválok.info

A faluhoz közelebb eső Belső-tó (amely 25 méterrel van a Balaton vízszintje felett) déli határoló területén számos hévforrás-kúp található, melyek Európában is egyedülálló képződmények. A vulkanikus tevékenység hatására kialakult sziklaszirtek közül legnagyobb az Aranyház, mely a rajta lévő sárga zuzmóról kapta a nevét. A bazalttufa változatos lepusztulási formáit a Kiserdő-tetőn tanulmányozhatod. A Tihanyi-félsziget különleges geológiai értéke a teljes és rendkívül kövületgazdag felső-pannóniai üledéksor. Ennek leghíresebb ősmaradványa, a tihanyi kecskeköröm néven közismert, megkövesedett Congeria-kagyló, mely ma már csak ritkán kerül a felszínre. Ehhez kapcsolódik a település egyik rendezvénye, a Kecskeköröm Ünnep, melyet idén május 1-jére terveznek.
Különösen szép forrásbarlangot láthatsz az Apátság épülete alatti részen, valamint a Csúcs-hegyen.

Vulkanikus eredetű szikla
képforrás: Fesztiválok.info

TIPP!

LÓCZY-GEJZÍR TANÖSVÉNY
A tanösvény Tihany legérdekesebb természeti és kultúrtörténeti látnivalóit fűzi fel, köztük mintegy tucatnyi hévforráskúpot. A tanösvényen 7 megállót alakítottak ki, melyek egy-egy nevezetességhez kötődnek. Az ismeretterjesztő táblák segítségével megismerheted Tihany természeti értékeit, de a szabadon látogatható tanösvény megtekintéséhez szakvezetés is igényelhetsz.
Útvonal: Apáti-templomrom – Nyereg-hegy – Csúcs-hegy – Szarkádi erdő – Gejzírmező / Aranyház – Ősközség – Kiserdő-tető – Óvár / Barátlakások – Hajóállomás.

TIHANYI BENCÉS APÁTSÁG

» Tudtad, hogy az apátsági alapítólevél (1055) a legrégibb latin nyelvű okirat, amiben magyar szavak találhatók?
Úgynevezett szórványemlék, melyet a Pannonhalmi Főapátság levéltárában őríznek.

» Tudtad, hogy itt található az egyetlen korabeli, épségben megmaradt királyi temetkezőhely?
Az apátságot 1055-ben I. András király alapította. A tufába mélyített altemplom az alapító király sírját is őrzi. A király kőből faragott képmását ma is úgy találod, mint 1060-ban, amikor a sírgödörre ráhelyezték a kriptafedelet.

Tihanyi Bencés Apátság
képforrás: Tourinform Tihany

» Tudtad, hogy az utolsó magyar király Tihanyban töltötte száműzetése előtti utolsó napjait?
Habsburg IV. Károlyt és Zita királynét a rendházban tartották fogva néhány napig 1921-ben, majd végleg elhagyták a magyar földet – Madeira szigetére száműzték őket.

REMETETELEP (Barátlakások)

» Tudtad, hogy Tihanyban található Közép-Európába egyetlen, aránylag épen maradt remetetelepe?
Érdekes látnivalót adnak az Óvár északi oldalán található üregek, melyek egykor lakhelyek voltak. A 11–14. század között ortodox görög vallású remeték vájták ki celláikat, kápolnájukat, ebédlőtermüket.

A remeteteleptől nem messze találod Tihany egyetlen forrását, amit korábban Orosz-kútnak, ma Ciprián-forrásnak hívnak.

TIPP!

SÉTA TIHANYBAN

Bencés Apátság barokk temploma már messziről hívogat. A mellette található sétányról gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra, tiszta időben Balatonfüred és Siófok is jól látszik.
(Felújítások miatt a Csokonai liget, az apátsághoz vezető lépcső le van zárva, illetve a templom mellett is elkerítettek egy rész – ez várhatóan nyáron is így lesz.)

Sétány, apátság
képforrás: Tourinform Tihany

Továbbhaladva a Visszhangdombhoz érkezel, ahol jelenleg szintén átalakítási munkák folynak.
» Tudtad, hogy többen azért jöttek/jönnek Tihanyba kirándulni, hogy visszhangot halljanak?
A legrégibb balatoni útikalauzokban azt írták, hogy a templom fala a Visszhangdombon gyorsan elkiáltott 15 szavas mondatot tisztán elismétli. A visszhang azóta fokozatosan gyengült, de szélmentes időben, különösen este ma is hűségesen visszaveri az elkiáltott szavakat.

A IV. Károly Kálvária legtetejéről, a három kereszttől csodás panoráma nyílik. Nevét Habsburg IV. Károlyról kapta, aki száműzetése előtti utolsó napjait családjával együtt Tihanyban töltötte.

A hajdan teljesen nádfedeles halásztelepülés több régi háza skanzenként működik, megőrizve a 19. századi Balaton-felvidék népi építészeti formáit. A hangulatos házak között többek között levendula termékeket árusító üzleteket találsz, hiszen Tihany a hazai levendulatermesztés egyik központja – levendula nélkül már elképzelhetetlen Tihany.

Érdemes lesétálnod a Belső-tó partjára, ahol a legelésző szürke marhák, az egyre gyakrabban előbújó ürgék és az apátság gyönyörű látványa vár. Ha időd engedi, körbe is sétálhatod a tavat.
» Tudtad, hogy a Belső-tó fölött magasodó színpadon rendezik meg a Tihanyi Szabadtéri Játékokat?
Bujtór István kezdeményezésére rendezték meg először 2004-ben, azóta minden éveben kellemes kikapcsolódást nyújt közönségének.

képforrás: Tihanyi Szabadtéri Játékok

Felmászhatsz a közelben található Aranyház gejzírkúpra is, ahonnan szintén ámulatba ejtő látvány tárul eléd.
A félsziget nyugati felén, az Apáti-tetőn találod az Őrtorony kilátót.

Tihany télen is lenyűgöző:
látnivalói, természeti értékei nagy élményt nyújtanak.
Tervezz be egy téli kirándulást a félszigetre, nem fogod megbánni!

További információ: http://www.tihany.hu, https://www.facebook.com/tihanyhivatalosoldala

Nyitókép: Tihany, képforrás: Tourinform Tihany

Oszd meg másokkal is az eseményt!