Balaton,  MOZDULJ KI!

Télen is BALATON!

Bár legtöbben nyáron utaznak a Balatonhoz, a magyar tenger a hűvösebb, téli hónapokban is nagyon élvezhető. Rengeteg szépséget rejt ilyenkor is a régió, illetve a megszorítások ellenére is számos lehetőség kínálkozik az élményszerzésre. Mi most a Balaton északnyugati csücskében három település – Keszthely, Gyenesdiás és Balatongyörök – látnivalóiból, túrázási lehetőségekből ajánlunk néhányat, ahol biztosan feltöltődhetsz a téli időszakban is.

1. Séta a Balaton fővárosában, KESZTHELYEN

Keszthely a Balaton északnyugati végében, a Keszthelyi-hegység lábánál, a Balaton partján található. A kivételes földrajzi adottságok mellett a Balaton-part legnépesebb, hagyományokban gazdag települése, így méltán nevezik a Balaton fővárosának.

Keszthely – West-Balaton video

● Járd be a Festetics-kastély parkját!
A város legimpozánsabb látnivalója a Festetics-kastély, mely a város egyik jelképe. A 200 éven keresztül a Festeticsek tulajdonában álló kastély ma Helikon Kastélymúzeum néven muzeális intézményként működik: öt épületben hat állandó kiállítást mutat be. A múzeum jelenleg zárva tart, ezért majd feltétlenül jöjj vissza, amikor megcsodálhatod a 18-19. századi főúri életformát az épen maradt, közel százezres kötetes főúri magánkönyvtárral! Láthatsz főúri hintókat és kocsikat, trópusi növényeket, trófeákat, de itt található Európa egyik legnagyobb vasútmodell-terepasztala is.

Festetics-kastély – Keszthely
képforrás: Tourinform Keszthely

A Festetics család hazánk egyik legjelentősebb nemesi családja volt, akik jelentős szerepet játszottak az ország életében. 1739-ben Festetics Kristóf vásárolta meg a keszthelyi birtokot, aki 6 évvel később kezdte meg a kastély építését. Az építkezés, majd bővítés és átalakítás több generáción keresztül zajlott, mire elnyerte a ma is látható neobarokk és neorokokó stílusú formáját.

A kastély parkja természetvédelmi terület, melyben a járvány ideje alatt is kellemes sétát tehetsz.
További információ: http://helikonkastely.hu

Fedezd fel a sétálóutca épületeit!
Keszthely sétálóutcája (Kossuth utca) nemcsak üzletekkel, éttermekkel, kávézókkal van tele, hanem múzeumokkal is. Sajnos most minden zárva van, de majd a járvány elmúltával az itt található érdekes kiállításokat is felfedezheted. Az épületek többsége műemlékjellegű, a 19. században épült.

A Kossuth utca mellett találod a Fő teret, ahol szintén több látnivaló akad. Itt találod többek között a város életében meghatározó szerepet játszó Festetics György ülő szobrát, a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomot, mely a város legrégebbi épülete, benne hazánk legnagyobb felületű gótikus freskójával. De itt van a Szent Lőrinc-kápolna maradványai is a Várkertben.

Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom
képforrás: Fesztiválok.info

A keszthelyi Balaton-part
A Balaton Szálló és a Hullám Szálló épülete az 1890-es években épült – a parti sétánnyal és a mólóval a Monarchia hangulatát idézik. Nem messze, a hatalmas platánsor árnyas lombjai alatt nyáron borfesztivált tartanak. A két régi szálló közötti tér végétől, a Városi Strandtól közelítheted meg a Szigetfürdőt, mely Keszthely egyik leghangulatosabb része. Az első vízre épített fürdőház 1864-ben épült, melyet a 2000-es évek második felében helyre állítottak, s elnyerte 19. századi arculatát.

Szigetfürdő – Keszthely
képforrás: Tourinform Keszthely

Ha több időd van Keszthelyen,
érdemes a város további nevezetességeit is felkutatni, illetve a környékét is bejárni, hiszen számos látnivaló akad még.

A teljesség igénye nélkül, csak néhány ötlet:
Séta a keszthelyi Helikon parkbanTúra a keszthelyi-hegység valamelyik túraútvonalán ● Tekerj a Balatoni Bringakörúton! ● Nézd meg zalaszántói  Béke Sztúpát! ● Irány a Rezi vár!

További információ: https://www.keszthely.hu

2. Családi körtúra GYENESDIÁSON

Gyenesdiás a Nyugat-Balaton aktív és családbarát üdülőfaluja a Keszthelyi-hegység lábánál, Keszthelytől 2 km-re, Hévíztől pedig 7 km-re található. Fekvéséből adódóan az aktív kikapcsolódásra számos lehetőség kínálkozik.

Érdemes többször visszatérned, hiszen a Keszthelyi-hegységben változatos túraútvonalakat, kiránduló- és pihenőhelyeket, kilátókat, forrásokat, vadregényes völgyeket találsz, miközben a Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit fedezheted fel. S ha még többet szeretnél megtudni, akkor a Természet Háza Látogatóközpontban (a Festetics Imre Állatpark mellett, jelenleg zárva) az interaktív látványelemekkel, fotóillusztrációkkal, akusztikus és vizuális effektekkel és élethű diorámákkal színesített kiállítás bejárása további ismereteket nyújthat.

Festetics-kilátó – Gyenesdiás
képforrás: Tourinform Gyenesdiás

Mi most egy olyan túrát ajánlunk, ami nem tartalmaz kaptatókat, akár gyerekekkel együtt is elindulhatsz a járvány ideje alatt is.

Családi körtúra
Az útvonalon olyan kalandokban lesz részed, mint például az elhagyatott kőbányák látványa, a Festetics-kilátó gyönyörű panorámája, csodálatos kép a Fénykereszt szirtjén, de kipróbálhatsz egy erdei tornapályát is, vagy megismerheted a Vadlánlik barlangnyílást, a helyiek titkos pálinkafőzőhelyét, s amihez legenda is kapcsolódik.

Mária-szobor – Gyenesdiás
képforrás: Tourinform Gyenesdiás

Útvonal: Tourinform iroda, Gyenesdiás (Hunyadi. u. 2.) – Hunyadi utca – Kerek-hegy, Festetics-kilátó – Nagymező – Kőbánya – Vadlánlik – Dolomit tanösvény – Fénykereszt – Mária-szobor – Pince köz – József A. utca – Darnay utca – Jókai utca – Tourinform iroda, Gyenesdiás
Menetidő: 2 óraTáv: 8,6 kmNehézségi fok: könnyűSzintkülönbség: 350 m

További információ a túráról: https://www.gyenesdias.info.hu/aktivan/csaladi-tura

További információ: https://www.gyenesdias.info.h

3. Téli élmények BALATONGYÖRÖKÖN

Balatongyörök Keszthelytől 10 km-re fekszik, melyet könnyen megközelíthetjük a 71-es főútról, de vasúton vagy kerékpárúton is érkezhetsz. Györök és környéke  az egyik legszebb panorámájú balatoni település. Nem véletlen, hogy már a rómaiak is megtelepedtek itt, kialakítva és meghonosítva fürdőkultúrájukat. A domboldalra épült faluból páratlan kilátás nyílik a Keszthelyi-öbölre és a tanúhegyekre. A látvány lenyűgöző, maradásra késztet.

Balatoni panoráma a Szépkilátóból
A Szépkilátó Balatongyörök és a Balaton legszebb, legcsodálatosabb panorámáját nyújtja.
A 71-es út mentén találod, melyet kerékpárral is könnyen megközelíthetsz. A kilátóhoz érve Eötvös Károly idézete fogad, akit 1855-ben annyira megihletett a dombról elé táruló szép kilátás, hogy az Utazás a Balaton körül című művében (1900) is megemlítette. Egykor Kápolna-dombnak hívták, mert aljában a domonkos rendiek kolostora állt.

SzépkilátóBalatongyörök
képforrás: Balatongyöröki Turisztikai Egyesület

A kilátás valóban lenyűgöző, eléd tárul a Tapolcai-medence tanúhegyei: a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp vagy a Somló. Az élményt tovább fokozza még a Szigligeti vár csodás látványa.
Számos túraútvonal érinti ezt a pontot, így további túrára is elindulhatsz

Idézet: „Sohasem felejtem el azt a pillanatot, amikor ezt a tündérországot megláttam… Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna.” Eötvös Károly

A Római forrás és jótékony hatása
A Szépkilátó alatti domb tövében található a Római forrás, ahová egy meredek kőlépcső vezet le. Közvetlen közelében találod a 2. századból származó római kori villa romjait és az épülethez tartozó fürdőt. Az itt fakadó forrás egykor a fürdőépület és a villa vízellátását is szolgálta.  A forrás jelenleg egy kőkúton keresztül csordogál a fák tövében.

Római forrásBalatongyörök
képforrás: Balatongyöröki Turisztikai Egyesület

Római forrásnál egy Kneipp taposó kapott helyet, ahol Te is kipróbálhatod a hidroterápia áldásos hatását.

Le a cipőkkel, 5 perc felfrissülés Neked is jár!
Az itt található vizes taposó a Római forrás vizét használja. A lábad vérkeringését fokozhatod a különböző méretű, formájú és anyagú „talajon” vízben járva, mellyel a talpad reflexzónáit ingerled. Minden lépésnél emeld ki a lábfejedet a vízből, s úgy lépegess lassan! Ezután hagyd lábaidat megszáradni a levegőn, majd melegítsd fel mozgással!

A Szent Mihály-domb varázsa
Balatongyörök és Vonyarcvashegy határán, a környező tájból kiemelkedő, 136 méter magas domb tetején áll a Szent Mihály-kápolna, amely már messziről magára vonja a tekintetedet. Hazánk egyetlen, ma is álló halászkápolnájának látványa lenyűgöző, környezete különleges atmoszférával rendelkezik. A kápolna előtt egy kis tisztás fogad fenyőkkel árnyékolt padokkal, a tisztás végében fából faragott Golgota-szoborcsoporttal, és nem utolsó sorban gyönyörű kilátással a Balatonra.

Szent Mihály-kápolaBalatongyörök
képforrás: Balatongyöröki Turisztikai Egyesület

A domb egykor a Balaton szigete volt, amely a földmozgások során emelkedett ki és vált a századföld részévé. A római időkben egy őrtorony, a 16. században a Györöki vár, 1622-ben pedig egy kápolna magasodott a dombtetőn.  

40 halász legendája
A legenda  úgy tartja, hogy a kápolnát halászok emeltették hálából, amiért egy balatoni rianásból megmenekültek. A történet szerint 1739 telén 46 halász dolgozott a Balaton jegén, amikor levált az alattuk lévő jégtábla. Közülük hatan beestek a jeges vízbe, és meghaltak, míg 40 társuk szerencsésen a jégtáblán maradt. A biztos haláltól a hirtelen megforduló szél mentette meg őket, amely a part felé sodorta a jégtáblát. Hálából a halászok megfogadták, hogy kápolnát építenek a dombon.

Valószínűbb, hogy átépítésről vagy felújításról lehetett szó, hiszen ekkor a kápolna már régóta állt. Az épület mellett egy régi temetőhely van, így a dombra felsétálva régi sírok, sírkövek adnak sejtelmes hangulatot az útnak. Itt láthatod a 40 halász Emlékhelyet is: Németh János kerámiája a halászok megmenekülésének állít emléket.

Nyáron több alkalommal koncertet tartanak a kápolnában: a kellemes zenét a domb oldalában üldögélve, a gyönyörű panorámával együtt élvezheted – a felejthetetlen élmény garantált.

További információ: https://balatongyorok.hu

Nyitókép: Balatoni panoráma a Szépkilátóból , Balatongyörök
Képforrás: Balatongyöröki Turisztikai Egyesület

Oszd meg másokkal is az eseményt!