Pécs - belváros tavasszal fesztivalok.info
MOZDULJ KI!,  Szabadidő

Tavaszi séta PÉCSETT

Pécs az a város, ahová minden évszakban érdemes ellátogatnod.  Most tavaszi sétára invitálunk. A belvárosban kivirultak az épületek, a csodás növények fantasztikus hangulatot adnak a tereknek, a Király utcai korzón mindig élmény végigsétálni, ahogy felkaptatni a kanyargós utcácskákon a Tettyére. Pécsen járva lépten-nyomon érezheted a 2000 éves múltat, valamint számos izgalmas kulturális eseménybe is bekapcsolódhatsz.

A járványhelyzetből adódóan ugyan még várnunk kell arra a pillanatra, hogy a műemlékek, múzeumok, galériák és a különböző szolgáltatók kinyithassanak, de ettől függetlenül Pécs sétára hívogat. A város jelképének számító székesegyház, a Széchenyi téren álló dzsámi vagy a pécsi TV-torony lenyűgöző látvány. A mediterrán hangulatú város csodás épületek között a tavaszi tulipánok, nárciszok pompáznak, a fák virágba borultak – nem érdemes kihagynod!

Tudtad?

… hogy Pécsen együtt van az ókor, a középkor és az újkor? 2000 év rakódott egymásra, melynek számos nyomát fedezheted fel sétád során. Többségüket csak kivülről, de így érdemes felkeresned! Csak néhány példát említünk :
Az ókorból ránk maradt egy antik temető, mely a Világörökség része is lett. Páratlanul különleges földalatti világ táril eléd a Cella Septichora Látogatóközpontban, ahol változatos alaprajzú sírkamrák, sírépítmények között bolyonghatsz.
A középkorról hazánk első egyeteme mesél, amit 1367-ben alapítottak, valamint a 150 éves török uralom hagyatéka.  A török hódoltság alatt Pécs templomai átalakultak mecsetté, de épültek itt fürdők és türbék is. Érdemes felkutatnod ezeket a helyeket, melyek közül kiemelkedik a főtéren álló Gázi Kászim pasa dzsámija. Mellette szintén a török korról mesél Jakováli Haszán pasa dzsámija és a hozzá kapcsolódó minaret – amely hazánkban a legrégebbi, minarettel megmaradt török templom –, Idrisz baba türbéje, Memi pasa fürdőjének maradványai vagy a Tettyén található török derviskolostor romjai.
Szintén középkori eredetű a székesegyház altemploma is. A Székesegyház mai formáját a 19. századi átépítés eredményeként nyerte el, de újjáépítve is megőrizte a középkori katedrális varázsát. 

Barbakán-kert, háttérben a Székesegyház tornyai
fotó: Györkő Zsombor

Láthatod a Barbakánt, amely 15. században a kör alaprajzú, hajdani Püspökvár kettős védő falrendszer része volt.

Az újkor aranykorát a Zsolnay-hagyaték idézi fel. A város történetének jelentős állomása kezdődött el a Zsolnay-gyár felvirágzásával, melyet Zsolnay Miklós alapított. A kerámiaüzemet már fia, Zsolnay Vilmos fejlesztette gyárrá, s tette világhírűvé az itt gyártott kerámiákat. A Zsolnay család egykori rezidenciája helyén ma teljes pompájában és új funkciójában működik a Zsolnay Kulturális Negyed. Az itt található Zsolnay-kiállításoktól kezdve a Bóbita Bábszínház és Bábmúzeumon át a Planetáriumig és a játszóterekig a kultúra, a közművelődés, a felsőoktatás egyedülálló helyszíne – méltó folytatása annak, amit a pécsi hagyományokban tisztelünk.

4+1 élmény, amiért – a nyitás után – mindenféleképpen vissza kell térned Pécsre

1. Nézd meg, hogyan varrják a pécsi kesztyűt!
A kesztyűgyártás 1861-ben indult meg a városban, mely világhírűvé vált. Manufakturális keretek között, ma is méretre készülnek a darabok, melynek folyamatát Te is láthatod a Zsolnay Negyed Látogatóközpontban. Sőt, a régi eszközök kiállítása mellett Te is méretet vehetsz a kezedről.

2. Pezsgőzz a mélyben!
1868-ban itt jött létre hazánk első pezsgőgyára, melyet a lengyel származású Littke Lőrinc alapított fiával, miután megvette a belváros alatti pincerendszert. A gyártás – más tulajdonosokkal – mai is folyik. A Littke Látogatóközpont épülete alatt, a pécsi dóm szomszédságában egy 2 km hosszú, 5 szintes pincerendszer található, amelynek bejárása után finom borok és pezsgők kóstolására is lehetőséged nyílik.

3. Válogass a pécsi kiállítások közül!
A városban se szeri, se száma a múzeumoknak és a galériáknak, ahol különlegesebbnél különlegesebb kiállítások közül válogathatsz. Többek között láthatod a Zsolnay Negyedben a Zsolnay Család- és Gyártörténeti kiállítást, a Zsolnay Mauzóleumot, a Zsolnay aranykorát bemutató Gyugyi-gyűjteményt, Kismányoky Károly nagyméretű zománcképét a Modern Magyar Képtárban, a Pécsi Galériában kortárs művészek időszaki kiállításait, de nem hagyható ki a Vasarely vagy a Csontváry Múzeum kiállításai sem.

Zsolnay Mauzóleum
képforrás: Zsolnay Örökségkezelő

4. Nézz rá a városra a pécsi tévétoronyból!
A pécsi Tv-torony hazánk legmagasabb épülete, mely Közép-Európa legnagyobb körpanorámájával rendelkezik.  A 197 méter magas  építmény a Mecsek 535 méter magas Misina csúcsán áll. A kilátóból páratlan látvány tárul eléd – tiszta időben akár 100 km-re is elláthatsz –, felújított étterme pedig igazi kulináris élményt kínál.

Pécsi TV-torony
fotó: Györkő Zsombor

+1 Fesztiválozz a városban!
A számos esemény és fesztivál közül ne hagyd ki hazánk elsőszámú fényművészeti attrakcióját, a Zsolnay Fényfesztivált sem. A négynapos esemény ötvözi a fényfesztiválok világát az utcaművészeti produkciókkal, koncertekkel, színházzal vagy újcirkuszi előadásokkal.

Zsolnay Fényfesztivál
képforrás: Zsolnay Örökségkezelő

ZSOLNAY FÉNYFESZTIVÁL
2021. szeptember 30. – október 3., Belváros,

https://www.zsolnayfenyfesztival.hu

A városban még számos látnivaló és esemény visszavár, ahogy a környék is nagyon sok élményt tartogat. Pécs mindig élmény, amit újból és újból érezni kell!

További információ: https://www.iranypecs.hu

Nyitókép: Pécs – Széchenyi tér, Gázi Kászim pasa dzsámija
képforrás: Györkő Zsombor – Facebook, fotó: Györkő Zsombor

Oszd meg másokkal is az eseményt!