Szádvár gyilokjáró fesztivalok.info
MOZDULJ KI!

Megújult a szögligeti Szádvár

Magyarország egyik legszebb természetvédelmi területén, az Aggteleki Nemzeti Parkban nemcsak a karsztos képződmények, a lenyűgöző cseppkőbarlangok, hanem a történelmi látnivalók is fontos említést érdemelnek. A térségben található kicsi faluban, Szögligeten újult meg az egyik elfeledett kincs: Szádvár.

Az Aggteleik Nemzeti Park szívében találod azt a páratlan látnivalót, amely megújulásával valóban lenyűgöző élményt kínál. Szögliget közelében emelkedik a 460 méteres Várhegy Szádvár középkori romjaival, mely hazánk legnagyobb hegyi vára. A Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében, az ICOMOS-díjjal kitüntetett, megújult vár romterületén kilátópontok, gyilokjáró, biztonságos látogatói útvonalak, padok, piknikező helyek, információs táblák, s az ország legnagyobb várbeli tereplépcsője vár Rád pünkösd óta.

Szádvár történetéről röviden

A tatárjárás után, a 13. század második felében épült vár a Kassára vezető Bódva-völgyi utat őrizte, és egyik láncszeme volt a Szendrő, Krasznahorka és Torna váraival alkotott erődláncolatnak. Az Óvár-tetőn lévő, mindmáig ismeretlen korú erődítmény lehetett a korai Szádvár elővára. Több család birtokolta, majd a mohácsi csata utána a Bebek család kezébe kerül, akik az addigra elavult várat kibővítették és megerősítették – ezzel elnyerte végleges formáját.
A hegy fennsíkját teljesen elfoglaló kővár négy, egymástól kőfallal elválasztott udvarból állt. Érdekes megoldást jelentett a meredek északi hegyoldalon kialakított kötélpálya, amellyel a nehezebb tárgyakat húzták fel egy lovakkal vontatott csigarendszerrel.
Bebek György várát többen is ostromolták, melyek közül híres volt az 1567-es, amikor férje távollétében Patócsy Zsófia úrnő védelmezte a várat a helyőrség élén. A korabeli krónikák szerint négynapi erős ágyúzás után Szádvár falai súlyosan megrongálódtak, ezért a védők a vár feladására kényszerültek.
Az utolsó katonai események a Thököly-féle kuruc hadjáratok alatt zajlottak le falai között: a felkelők végül a császári csapatnak nem tudtak ellenállni. A várat rövidesen felgyújtották és sorsára hagyták. A várrom ezután folyamatosan pusztult, megmaradt falmaradványait visszavette a természet.
Szerencsére az elmúlt években a Szádvárért Baráti Körnek és a régészeti feltárásnak köszönhetően, az észak-magyarországi műemlék a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében megújult és biztonságosan bejárható turisztikai vonzerővé vált.

Egy lelkes csapat több mint 15 évvel ezelőtt sétált fel először a Szögliget melletti Várhegyre, hogy kigazolják Szádvár romjait.. A 15 év alatt hihetetlen eredményeket értek el az önkéntes vármentők. A Szádvárért Baráti Körnek hála mára Szádvár egy páratlan kirándulóhellyé alakult.

Élmény a Szádvár

A várkomplexum két részből, alsó- és felsővárból áll, amit a felújítás során egy 374 lépcsővel kötöttek össze, megszakítva pihenőpontokkal, információs táblákkal, amelyek a várról és környékéről mesélnek. Ez az ország legnagyobb várbeli tereplépcsője, melyen 67,6 méter szintkülönbséget tehetsz meg. Emellett 444 méter hosszú falszakaszt konzerváltak, védőkorlátokat építettek ki, így biztonságos turistaösvények létesültek, emellett kilátópontokat alakítottak ki. A várban talált faragott köveket egy Kőtárban láthatod, melynek a végén található kilátóhelyről gyönyörű panoráma nyílik a falura és a környező hegyekre.

Az értékmentő munka része volt a várfalak tetején lévő lőrések konzerválása, ahogy az alsóvár kapujának a részleges rekonstrukciója, valamint a gyilokjáró megépítése is. A külső vár főkapuja melletti épületben feltártak és részlegesen bemutatnak egy kívülről fűthető, 17. századi boltozatos kemencét, de a vár különlegessége a kilátóvá alakított, Szabó-ház melletti bástyában létrehozott, rejtett tárolóhelység is. Ami pedig a régészeknek is nagy örömet okozott, hogy a földmunkák során nemcsak középkori, hanem őskori (kb. 5000-6000 éves) kerámiatöredékek és csiszolt kővéső is előkerült.

TIPP! A Szalamandra-ház és környéke
A Szalamandra-ház az Aggteleki Nemzeti Park védett területén belül, Szögliget falutól alig két kilométerre, a Ménes-völgyben áll. Tőle néhány kilométerre található Derenk romközség, melynek lakóit a ´40-es évek kezdetén telepítették ki. Emléküket egy állandóan nyitott kiállítás őrzi a hajdani község valamikori iskolájának épületében, mely egyetlenként áll még a faluban.
A Szalamandra-ház kiváló kiindulóhely gyalogos vagy kerékpáros túrázáshoz, akár Szelcepuszta–Jósvafő felé, akár a vadregényes Alsó-hegy irányába, ahol a világon a legsűrűbben találhatók a zsombolyok, vagyis a lefelé táguló, mély, aknaszerű üregek, barlangok. A Ménes-völgyben mintegy 15 perc gyaloglással érheted el a Ménes-tavat, amely egyben horgásztó is. Itt rendelkezésedre áll kiépített szalonnasütőhely és egy forrás, a Hideg-kút.
A 60 férőhelyes szállással rendelkező Szalamandra-ház felújítás miatt jelenleg zárva van! Tervezett nyitás 2021. júniusban.
További információ:
https://anp.hu

További információ: http://nkvp.hu/helyszinek/szadvar

Nyitókép: Szádvár, képforrás: Salisbury Kft.

Oszd meg másokkal is az eseményt!