szendrői kilátótorony fesztivalok.info
Látnivaló,  MOZDULJ KI!,  Szabadidő

VÉGre VÁR a Szendrői vár!

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrő egykor vármegyeszékhely volt, s nem is egy, hanem három vár is állt itt. Ezek részben nem egy időben léteztek, s helyileg is más-más helyen álltak, innen kaphatta Szendrő a „vándorló várak városa” elnevezést. Idén tavaszra sikerült a vár több évszázados pusztulását megállítani, s részben felújítani, így májustól már érdekes kirándulást tehetsz Szendrőre.

A Felsővár

A Felsővárnak a felújítás után is csak a minimális része látható: a kapitányi épület falait megmagasították, illetve itt találod a vár egykori lőportornya helyén felépült, 25 méter magas, faszerkezetes kilátótornyát, ahonnan a környező települések mellett tiszta időben a Tátra hegyei is látszódnak.

kilátótorony fesztivalok.info
Szendrői vár – Kilátótorony
képforrás: Szendrő – web

A Felsővár (Szedrői vár) építése az 1500-as évek első felében vette kezdetét: Bebek György építette, mely az akkori vármegye első kőváraként volt ismert. A katonai és védelmi szempontból is stratégiai jelentőségű Felsővár maradványai ma is megtalálhatók a fenyvesekkel tarkított hegytetőn. Vesztét egy villámcsapás következtében a lőportornyának felrobbanása okozta 1692-ben.  Hadászati jelentőségét fokozatosan elvesztette, a maradék falait, bástyáit II. Rákóczi Ferenc robbantatta fel 1707-ben. A későbbiekben a megmaradt részek folyamatosan pusztultak, köveit a lakosság széthordta.

Az élménypark

Egy központi helyen, Szendrő strandjánál épült fel a SZEND-ERŐD élménypark. Tulajdonképpen egy játszóvár, melynek alaprajza megegyezik a Felsővár külsőfalának ötszögalakú alaprajzával. A Felsővár kicsinyített másolata, modern építészeti megoldásokkal. Itt a gyerekek játékosan ismerhetik meg az egykor vár történetét, s megidézhetik a történelmi csaták küzdelmeit.

élménypark fesztivalok.info
Élménypark
képforrás: Szendrő – web

A látogatóközpont

Szendrő egykori mozijában a VÉGre VÁR Látogatóközpont kapott helyet, benne egy helytörténeti kiállítással, amely a Felsővár és a szendrői várak különlegességét mutatja be többek között makettek és hiteles ábrázolások segítségével. Ne hagyd ki a kávét a látogatóközpont fogadóbázisában, mely egy török kávézó hangulatát idézi.

épület fesztivalok.info
Látogatóközpont / Kávézó
képforrás: Szendrő – web

A Felsővár Rád vár! Három történelmi korszakot átívelő központ, Szend-Erőd élményparkkal.
Fedezd fel Szendrő rejtett történelmi kincseit az újjáépített Felsővár falai között!

TIPP! Ne hagyd ki!

● LÁTNIVALÓK a településen
Ha már a településen jársz, ne hagyd ki a többi látnivaló megtekintését sem!
Iskolatörténeti kiállítás ● A kékfestés munkafolyamata és tárgyi emlékei (Kékfestőház) ● Amerikás ház – kiállítás az Amerikába kivándorolt magyarok emlékére (Pedellus ház) ● A Bódva-völgy természeti kincsei kiállítás (Kincses Ház) ● Csáky-kastély ● Izraelita temető ● Református templom
● BEBEK PORTYA túramozgalom
A Bebekek nyomán fedezd fel Szendrő és környéke természeti és kultúrtörténeti értékeit egy kellemes túrával egybekötve. További információ: https://szendroitura.hu

További információ: https://www.szendro.hu

Nyitókép: Szendrői vár, képforrás: Szendrői Természetjáró Szakosztály – web

Oszd meg másokkal is az eseményt!