Pilis naplemente
EGYÉB,  Szabadidő

Fuss az erdész szemével!

SPORTOLJ TUDATOSAN AZ ERDŐBEN!

A Sportolj tudatosan az erdőben! – Fuss az erdész szemével! című programsorozat negyedik kihívása a Pilisbe kalauzol el. A május végéig teljesíthető tavaszi kihívás Pilisborosjenőről indul
és ide is tér vissza.

Az Országos Erdészeti Egyesület „Fuss az erdész szemével!” kihívássorozata a természetben sportolók látóterét szeretné bővíteni és olyan összefüggésekre és érdekességekre rávilágítani, ami mellett amúgy jó eséllyel elfutnának.

Ha részt veszel az egyes évszakok kihívásaiban, az erdész szemével járhatod és láthatod az erdőt, mélyebben, alaposabban megismerheted életét. Egy-egy kihíváshoz számos érdekességet rejtő, mintegy 10 km-es útvonal tartozik, amelyen az aktuális feladatokat mutató, QR-kódokkal ellátott, ideiglenes – egyedi – turistajelzések kalauzolnak.
A kihívást az jelenti, hogy minden alkalommal kapsz egy feladatot, amit a kör teljesítése közben kell megoldanod.  A feladatok az adott helyszínhez és az erdőben zajló aktuális életciklushoz kapcsolódnak. A kihívás a megadott időintervallumon belül bármikor teljesíthető.
Fotózz és nyerj!  Ha megvan a megfejtés, akkor nincs más dolgod, mint lefotózni és elküldeni az egyesülethez. A beküldők között évszakonként 3 ajándékcsomagot sorsolnak ki. A programsorozat végén pedig kisorsolásra kerül egy hosszú hétvége, négy fő részére, a Huszárkelőpuszta Vendégházban azok között, akik a négy évszakból legalább három kihívást sikeresen teljesítettek.

Tavaszi kihívás – 4. állomás

A Pilisiborosjenőről, a Föld utca és Határ út sarkától induló és ide visszaérkező 10,7 kilométer hosszú
útvonal szintemelkedése közel 327 méter. Az indulástól az első látnivaló a Kevélyhegyi tanösvény
Kálváriája, majd a messziről is feltűnő, Teve-sziklának nevezett kettős ágú szirt következik, amely az
egykori kőfejtő területén áll. Innen a közelből élvezheted a kilátást a Szénások és a Kutya-hegy csoportja
felé. Tovább haladva – immár lefelé –, az útvonal talán legismertebb attrakciójához, az egri várhoz érkezel, pontosabban avárról szóló a híres film elkészítéséhez készült makettjéhez.

Ezután igazi természeti érték vár: az útvonal olyan erdőrészletben halad, amely egy ritka és védett, úgynevezett reliktum növényfajnak, a hegyi tarsókának ad otthont. A túra útvonala részben
Pilisborosjenő lakóövezetének határán vezet, ahol a Pilisi Parkerdő 25 hektár cser és kocsánytalan tölgy főfafajú, kísérleti örökerdőt hoz létre, amelyben az erdő társadalmi szerepe, a klímaváltozás lassítása és a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából is fontos kísérleteket,
kutatást, beavatkozásokat végez.

A kihívás időtartama: 2022. március 12. – május 31.
Kiinduló- és végpont: Pilisborosjenő, Föld utca – Határ út sarok
Táv: 10,69 km // 327 m+
Track: KATTINTS IDE!
Jelölés: QR kóddal ellátott, logózott ideiglenes irányjelzők
A kihívás:  A kör teljesítése közben készíts egy fényképet arról az erdei élőlényről (virág, fakadó levél, bogár …stb.), amely számodra a leginkább szimbolizálja a tavaszt, és küldd el az erdeisportok@oee.hu -ra. Kiváncsian várjuk a képeket!
Erdészeti érdekességek az útvonalon: KATTINTS IDE! 

TIPP!
A harmadik kihívásról ebben a cikkben írtunk: SPORTOLJ TUDATOSAN AZ ERDŐBEN!
Ha nem jártad be ezt az útvonalat, érdemes beiktatnod a kirándulásaid közé.

További információ: https://www.oee.hu/sportolj-tudatosan-az-erdoben, https://www.alltrails.com/explore/map/fuss-az-erdesz-szemevel-tavaszi-kihivas-fc394e9

Nyitókép: Pilisborosjenő határában – naplemente, képforrás: Pilisi Parkerdő

Oszd meg másokkal is az eseményt!