Szabadidő

KIRÁNDULÁSOK, ÉLMÉNYEK nem csak télre

A kirándulás mindig izgalmas esemény, s ha ezt egy élményprogrammal tudod fűszerezni, akkor az különösen felejthetetlenné  válik. A járványhelyzet miatt ugyan még zárva vannak a kulturális központok, múzeumok, turisztikai pontok, éttermek vagy szállodák, de ez nem jelenti azt, hogy nincs lehetőség a kimozdulásra. Számos túrázási lehetőség, városi séta adódik, amit össze tudsz kötni különleges élményprogramokkal. Íme hat ajánlat, amit kár lenne kihagynod.

1. LILLAFÜREDI LIBEGŐPARK

A Lillafüredi Libegő a magasból a Bükk hegység csodáira nyújt gyönyörű kilátást. A 16-18 perces menetidő alatt 1080 méter hosszan utazhatsz a lillafüredi üdülőövezettől a Jávor-hegy tetejére (606 m).

Lillafüredi Libegő
képforrás: Lillafüredi Libegőpark

Itt érdemes kirándulást tenned a számos túraútvonal egyikén, melyek közül kiemelnénk az Oxigén sétakört. A közel 4,5 kilométeres útvonalon megismerheted a Bükk gazdag természeti kincseit: így az állat- és növényvilág mellett a Szent István-forrást és Hajnalka-forrást, a Fehérkőlápai kilátópontot és a „Lélekforrást”, valamint egyéb különlegességeket.

Oxigén sétakör
képforrás: Lillafüredi Libegőpark

Az út során játékos elnevezésű megállópontokat is találsz, mint például az „Odúpark”, a „Hinta-kert”, a „Kalap-kert ”, a „Forrás-világ”, a „Lazító élménytér”, melyekkel még érdekesebbé válik a kirándulás.
További információ: https://libegopark.hu

További élmények

Séta a Hámori-tó festői szépségű partján ● Csodáld meg a 20 méter magas vízesést! ● Sétálj a Függőkertben, a Palotaszálló megerősített támfalának teraszos sétányrendszerében! ● (Barlangtúrák – Anna-barlang, Szent István-barlang – a járványhelyzet miatt jelenleg zárva tart!)

További információ: https://www.hellomiskolc.hu/Lillafured

2. JÁTÉKOS VÁROSISMERETI BOLYONGÁS BAJÁN

Fedezd fel Baját egy városismereti játék segítségével, melynek során megismerheted a várost, annak történelmét, hírességeit és nevezetességeit! Kiváló program családoknak, kisebbeknek-nagyobbaknak, baráti társaságoknak, de akár egy nagyobb csoportnak is.

Ismerd meg Baját! – játékos városismereti bolyongás
képforrás: Csodálatos Baja

A bajai Tourinform irodában kapható ingyenes szórólap segítségével kb. 1,5 óra alatt bejárhatod a belvárost pontról pontra, miközben válaszokat keresel a nem mindennapi kérdésekre. A helyes megoldásokhoz figyelmesen kell elolvasnod az épületeken és környékükön található emléktáblákat. A Szentháromság tér látnivalói mellett eljutsz többek között a Roosevelt téren álló Neptun szökőkúthoz, a Városháza mögött található egykori Ferences templom és kolostorhoz, megnézheted a Jávor Ferenc parkban található szobrokat, az egykori Vojnich-kúriát vagy a város egykori zsinagógáját.
Ha minden kérdésre helyes választ adsz, és a kitöltött keresztrejtvényt visszaviszed a Tourinform irodába, a kiváló városismeretedről oklevelet kapsz. A játék egész évben játszható.

További információ: http://www.csodalatosbaja.hu

3. KILÁTÓTÚRA VESZPRÉMBEN

Az ezeréves várost igazán úgy ismerheted meg, ha sokat sétálsz benne, s közben felkutatod az értékeit. Szent István király és Gizella királyné kedvenc tartózkodási helye a mai napig méltó módon őrzi a hagyományokat: itt a múlt, a vallás, a művészet, az oktatás és a természet jól megfér egymás mellett – ez adja meg Veszprém sajátos atmoszféráját, egyediségét.

Mi most a kilátópontjait ajánljuk bejárásra, ahol a csodálatos panoráma mellett nevezetességeket is találsz. Veszprém egykor hét dombra épült, így akár hét kilátópontot is találsz a városban a jelentős szintkülönbségeket leküzdve, de Veszprém környéket is érdemes bejárnod egy panorámatúra során.

Kilátóhelyek Veszprémben

TűztoronyA város egyik jelképe, melynek órája minden egész órakor Csermák Antal verbunkos zenéjét játssza. Eredetileg őrtorony volt, majd tűzfigyelésre használták. A 48 méter magas torony körerkélyéről páratlan kilátás nyílik Veszprém városrészeire. Kertjében a Veszprémi Pantheont tekintheted meg.

Tűztorony – Veszprém
képforrás: veszprem.info.hu

Szent Miklós-szegA volt Kálvária-domb tetejéről, a Szent Miklós-templom romjai mellől a megyei könyvtár épületét, a Színészházat és az egyetemi városrészt láthatod.

Kilátóbástya a Vár utca végén (a helyiek ezt a helyszínt a „világvégének” hívják) – Itt áll Szent István király és Gizella királyné szobra, mely Veszprém szimbólumává lett. Innen a Szent István-völgyhidat, a felújított Séd-völgyet és a Benedek-hegyet, valamint a Bakony vonulatait is kiválóan láthatod.

Szent István király és Gizella királyné szobra a Vár utca végén
képforrás: veszpreminfo.hu

Benedek-hegyi kereszt – A Várnegyedből, a Szent Mihály-székesegyház mögött egy keskeny kikövezett lépcsősoron érhetsz le a Benedek-hegyre, mely honfoglaló őseink temetkezési helye volt. A sétány végén magasodik a több mint 100 éves kőkereszt, ahonnan a panoráma minden irányban lenyűgöző: így gyönyörködhetsz a vár és a Séd-patak völgyének látványában, a város külterületeire és a Bakonyra nyíló panorámában. A Benedek-hegyről kitekintve megpillanthatod a Margit-romokat, a korai középkor jelentős egyházi épületének maradványait.

Benedek-hegyi kereszt
képforrás: veszpreminfo.hu

Panorámasétány a Giricses-dombonA panoráma út a Lovassy László Gimnázium mögötti Galamb utcáról induló Giricses-lépcsőről érhető el. Séta közben a vár látványa tárul eléd.

Harmat utcai kilátópont – A Harmat utcai kilátóhely különlegessége, hogy a vár sziluettjét és a viaduktot ugyanazon pontról szemlélheted, így egy helyen kaphatod lencsevégre Veszprém két legismertebb szimbólumát.

Szent István-völgyhíd – Veszprém egyik híres jelképe a Fejes-völgy felett átívelő viadukt, a kanyargó Séd-patak fölött 50 méteres magasságban emelt Szent István-völgyhíd. Magyarország egyik legnagyobb és legszebb völgyhídját Folly Róbert tervezte. Megéri felkaptatnod a viadukt tetejére (vagy a belvárosból kisétálva, a Dózsa György úton kényelmesen eléred), ahonnan szép panorámaképek tárulnak eléd a Várnegyedről, a Séd-patak völgyéről és a távoli Bakony hegyvonulatáról. 

Szent István-völgyhíd (Viadukt) – Veszprém
képforrás: veszprem.info.hu

Gizella királyné-kilátó – A 22 méter magas építményt az állatkert felső parkolójától mintegy tízperces sétával érheted el.

Jutas Vitéz-kilátó Az Árpád fejedelem egyik fiáról, Jutas vitézről elnevezett kilátót az Aranyos-völgyön végighaladva (Fenyves utca) közelítheted meg. A 6,15 m magas, farönkökből épült különleges kilátóból a Bakony vonulatát, a várost és a vár páratlan szépségű sziluettjét láthatod. A kilátó egyedi formája nem véletlen: szerkezete és arányai a természet és a matematika törvényszerűségének Fibonacci-sorozatokkal illusztrált kapcsolatát hirdeti. A kilátó a növekedést jelképező, csiga alakú alaprajzból és az erre állított, megdöntött palástból áll.

További látnivaló

Kolostorok és Kertek a Séd-patak partján
Az útvonal séta- és kerékpárútja több mint 3 kilométer hosszan kíséri a patakmedret rendezett, gondozott közpark ölelésében. A „smaragd ékszerdoboznak” is nevezett zöldövezeti helyszín a jelenlegi helyzetben is biztonságot nyújt, az aktív kikapcsolódás mellett Árpád-házi örökségeivel történelmi kalandozásra is buzdít. A Jezsuita templom mellett itt található a Szent Katalin-zárda – ismertebb nevén Margit-romok –, melynek egykori lakója Árpád-házi Szent Margit volt, valamint a Veszprémvölgyi Görög Apácakolostor, ahol egykor a koronázási palástot hímezték.

További információ: https://veszpreminfo.hu

4. KALANDOS SÉTA A GYADAI TANÖSVÉNYEN

A Gyadai tanösvény, mely a Vác fölött 6-8 km-re található Naszály-hegy északi lábánál található, a családosok számára kiváló program, igazi kalandtúra. Az 5 km hosszú útvonalon érdemes a Katalinpusztai Kirándulóközponttól elindulni. A 13 állomáson végighaladva táblák mutatják be a Naszály-hegy élővilágát, a Lósi-patak mentén fekvő erdők, rétek természeti értékeit, kultúrtörténeti érdekességeit. Csúzdás favár, minivasút, vadaspark, cölöpösvény, „óriások” pihenője, billenő híd, cölöpjárda, 15 méteres függőhíd… – kell ennél több kaland egy túrán? A tanösvény kényelmes kiránduló tempóval 2,5–3 óra alatt bejárható.

Gyadai tanösvény
képforrás:

A gyermekek részére külön munkafüzetet szerkesztettek, amiben a látnivalókhoz kapcsolódó játékos és gondolkodtató feladatokat oldhatnak meg, miközben útjukon a tanösvény jelképállata, Hangya Dani kíséri őket. További információ: http://www.turizmusvac.hu

További látnivalók Vácon

Az ezer éves múltra visszatekintő város mai arculatát a 18. században nyerte el. A barokk kisváros színes épületekkel tarkított főtere és a kanyargós utcácskák egyedülálló, romantikus hangulatot kölcsönöznek a városnak.

Március 15. tér – Fehérek temploma, Vác
képforrás: Tourinform Vác

Főtér (Március 15. tér) – Nevezetes épületeit bármikor megtekintheted kívülről. Így például a Városházát, a Fehérek templomát, a Curia vagy a Siketek Országos Intézetének épületét, a Nagypréposti Palotát vagy a Szent Mihály-altemplom romjait.

Diadalív – Vác
képforrás: Tourinform Vác

Diadalív Váci Duna-part SzékesegyházPüspöki Palota Ferences templomVárfal, I. Géza király szobra Hétkápolna Ligeti-tó Kőszentes híd a Gombás patak felett Hegyes torony – a középkori vár maradványa Kálvária

További információ: http://www.turizmusvac.hu

5. REZI VÁRA – Romantikus várrom csodás kilátással

Rezi vára a Keszthelyi-hegység északnyugati részén, a Meleg-hegy 418 m magas dolomitgerincén áll. A falu központjától könnyen megközelíthető romoktól páratlan kilátás nyílik a Balatontól egészen Sümegig.

A várról röviden

A várat a tatárjárás után kezdték el építeni, mely a 14. század közepén a Lackfi család kezére került. Egy királyellenes lázadás miatt kivégezték a vár urát, így a birtok, több tulajdonosváltást követően, a Pethő családhoz került. A sorozatos török támadásokat nem tudták finanszírozni, így az 1590-es évek közepére már romban állt Rezi vára.

Rezi vára
képforrás: Fesztiválok.info

A vár legkorábbi része egy természetes sziklaárokkal védett lakótorony volt. A szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos vár fénykorában 9 m magas védőfallal is rendelkezett. Ma már csak az egykori lakótorony és a várfal egyes részei láthatók néhány ablak és dongaboltozat nyomaival, az erődítmény többi része elpusztult. Az egykori várkert helyén jelenleg egy hangulatos erdei pihenőhely található, padokkal, asztalokkal és szalonnasütő helyekkel.

Kilátás a Rezi várból
képforrás: Fesztiválok.info

A várból páratlan kilátás nyílik a Zalaszántói-medencére, jól kivehető a Tátika szabályos kúpja, tiszta időben a sümegi vár is látható, a keleti várfalakról pedig felcsillan a Balaton víztükre, kirajzolódnak a Tapolcai-medence vulkáni tanúhegyei.

Virtuális vártúra: http://www.3dpano.hu/Rezi/Rezi.html
Rezi vára – Magyarországvárai: https://www.youtube.com/watch?v=2cuNZfRQVoE

6. NÉGY ÉVSZAKOS HIGH-TECH ÉLMÉNYEK ORSZÁGSZERTE

Az év minden napján élvezheted a high-tech élményeket, nemcsak
a 4 Évszak High-tech Sportok Bázisa négy bázishelyein – vagyis Mátrafüreden, Budapesten a Normafánál, Balatonfüreden és Hévízen –, hanem országszerte. 50-féle élményprogramból választhatsz a terepsegwayezéstől a motorrollerezésen át a snowscooterezésig. De lehet quadozni, részt vehetsz repülős túrán, csapatépítő kalandokban, lovas szánozáson vagy családi hófánkozáson is. 

Segwaytúra Mátrafüreden
képforrás: Fesztiválok.info

Szerveznek komplett programokat magánvendégeknek, családoknak, baráti társaságoknak vagy cégeknek, amit étkezéssel és szállásajánlattal is ki tudnak egészíteni. Itt minden arról szól, hogy jól érezd magad! Érdemes kipróbálnod, az élmény felejthetetlen.

További információ: https://4evszak.hu/hsb

Nyitókép: Naszály-hegy, képforrás: Tourinform Vác

Oszd meg másokkal is az eseményt!