Ridabányai bányató
Látnivaló,  MOZDULJ KI!

RUDABÁNYAI-TÓ, a borsodi tengerszem

Rudabánya mellett, a vörös sziklafalak között található kristálytiszta vizű, türkizkék színű bányató hazánk legmélyebb tava. A borsodi tengerszem geológiai csodahely, látványa lenyűgöző, amelynek szélén kilátópontokat is találsz.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Rudabányai-tó hazánk egyik csodahelye, amely egy külszíni bányaművelés eredményeként alakult ki a 19. században. Kiemelt fontosságú régészeti lelőhely is egyben, hiszen itt találtak rá Rudi-ra, a 10 millió évvel ezelőtt élt ősünkre, az emberszabású majmok közé sorolt előember maradványaira.

A bányató, amely hazánkban a legmélyebb

Rudabánya már a középkorban is a kiemelt bányavárosok közé tartozott, hiszen a környék igen gazdag volt vasércben és nemesfémekben. Hazánk egyetlen külszíni vasérctermelése is itt működött egészen 1985-ig, a bánya bezárásáig.
A felhagyott bányában a járatokat nem szivattyúzták tovább, így a karszt- és a csapadékvíz lassan felgyülemlett a bányagödörben. Kezdetben két különálló bányató keletkezett, de az idő múlásával, s a vízszint emelkedésével egy egybefüggő, nagyjából 80 méter széles, 300 méter hosszú állóvíz jött létre. Mélysége helyenként a 60 métert is eléri, így hazánk legmélyebb tava.

A geológiai különlegességnek számító tó élővilága szegényes, hiszen vize egész évben túlságosan hideg, horgászni sem lehet benne. S bár a tiszta víz fürdőzésre csábít, tilos benne fürödni, hiszen a hideg víz, a hirtelen mélyülőpart, s a víz alatt rejtőzködő sziklák igen veszélyesek.

Partját meredek sziklafalak és omlások határolják, amelyeket a növényzet – főként akác- , nyár-, nyír- és fenyőfák, valamint különféle cserjék – már visszahódított. A tó partján található egy ingyenesen látogatható kilátó is, ahonnan remek panoráma nyílik a tóra.

Tudtad-e
… hogy 1965-ben Henyák Gábor, a vasércbánya geológus mérnöke a tó melletti hegyoldalban találta meg az első rudabányai főemlős, a Rudapithecus csontjait, egy alsó állkapocs töredéket? A Rudapithecus Hungaricus névre keresztel lelet idővel világszenzáció lett, s további ásatások kezdődtek el a térségben.

A lenyűgöző látvány megéri a kis túrát, ne maradjon le a bakancslistádról!

TIPP! További látnivalók

Egészítsd ki a kirándulásodat a helyi Bányászattörténeti Múzeum és a Rudapithecus Látogatóközpont felkeresésével, ahol számtalan geológiai és régészeti érdekességeket láthatsz.

Megjegyzés: Bár a tó magánkézben van, szabadon látogatható. Rudabánya központjától a Kossuth Lajos utca mentén lehet eljutni a római katolikus kápolnáig, ahonnan egy magánút vezet tovább a látványossághoz. A tulajdonos egy fizetős parkolót létesített 10 percnyi sétára a tótól.
A Rudapithecus Látványtár a tó másik oldalán található, ahol a parkolás ingyenes, van büfé és mosdó is.

További információ: https://www.facebook.com/rudabanyaito

Nyitókép: Rudabányai bányató, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!