Látnivaló,  MOZDULJ KI!,  Szabadidő

Ősszel is vár a RÁCKEVEI DUNA-ÁG ÉS KÖRNYÉKE

A Kis-Duna mente térség hazánk egyik legcsodálatosabb vidéke, amely a fővárostól délre, néhány kilóméterre található. Különleges, akár több napra szóló turisztikai kínálatát elsősorban a Duna határozza meg, de a vízi élmények mellett számos látnivalót és érdekességet is tartogat.

A csodás Duna-ágról itt tekinthetsz meg egy kisfilmet:

A Ráckevei Duna-ág tavaszi-nyári arca után érdemes felfedezned a környék legérdekesebb, ősszel és télen is látogatható látnivalóit és élménygyűjtő helyeit.

6+1 élmény, amit ősszel és télen is érdemes átélned

1. RÁCKEVEI HAJÓMALOM,
Magyarország első rekonstruált és működő hajómalma

Nézd meg hazánk egyetlen, ma is működő szerkezete, amely 2010 óta az egyik legkedveltebb ipartörténeti emlék a térségben!
Lakossági kezdeményezésre építettek újjá az eredeti írásos emlékek, dokumentumok, fotók és rajzok alapján. A különleges malom abból az időből származik, amikor még a ráckeveiek jelentős része molnárként dolgozott: a jó idő beköszöntével a hajómalmot – amely otthonukként is szolgált – felhúzták a Nagy-Dunára, ahol a víz sodrását kihasználva őrölték meg a gabonát. A Hajómalom ma múzeumként működik, ahol vasárnaponként bemutatót tartanak: a malomban háromféle lisztet őrölnek, amelyből akár vásárolhatsz is a molnártól.

Ráckevei Hajómalom
képforrás: Kis-Duna mente TDM

Nyitva:  minden évben április 1-től október 18-ig látogatható.
Ráckeve, Szegedi Kis István sétány
További információ: http://hajomalom.rackeve.hu

2. SZIGETHALMI VADASPARK és ÁLLATSIMOGATÓ,
a családi élménypark

Az időutazást kösd össze egy kisvonatozással is, mely a család minden tagja számára felejthetetlen élményt nyújt. A Szigethalmi Vadasparkban és Állatsimogató kellemes környezetben sokféle barátságos állattal, állatetetéssel, pónilovalással, játszótérrel vár, de jó idő esetében még piknikezésre is van lehetőséged.

Családi Vadaspark
képforrás: Kis-Duna mente TDM

Kipróbálhatod itt hazánk legkisebb személyszállítására alkalmas kisvasútját is, mely garantáltan felejthetet len élményt nyújt.
Megjegyzés! A vadaspark jegypénztárát gyalogos földúton közelítheted meg meg, kb. 500 méterre a parkolási lehetőségtől.
Nyitva: kedd–vasárnap 10–16.30 óráig.
Szigethalom, Rákóczi u. 159.

További információ: https://www.szigethalmivadaspark.hu

3. AQUA LAND TERMÁLFÜRDŐ
Élmény minden cseppjében!

1973-ban olajkutató fúrásokba kezdtek Ráckevén – olaj helyett azonban termálvíz tört fel a kútból. A kút körül kialakított beton teknőben előszeretettel mártóztak a helyiek, akik sorra fedezték fel a fürdőzés gyógyító hatásait. Két év múlva már egy termál strand található itt

AquaLand
képforrás: Kis-Duna mente TDM

A mai Aqua Land területén 1040 m mélységből tör fel a 47 Celsius fokos gyógyhatású termálvíz, amelyet 2007-ben gyógyvízzé nyilvánítottak. A ráckevei gyógyvíz a magas nátrium-hidrogénkarbonát tartalma és hőfoka miatt mozgásszervi problémák esetén nyújt segítséget.
Az Aqua Land fedett fürdőrészét ősszel és télen is látogathatod, mely változatos lehetőséget kínál a kikapcsolódáshoz.
Ráckeves, Strand u. 4.
További információ:  http://aqua-land.hu

4. ÚSZOLÁPOK felfedezése

Tudtad, hogy itt Taksony, Szigetszentmiklós, Dunavarsány és Szigetcsép térségében húzódik Európa második legkiterjedtebb úszólápja?
Ez a víz felszínén lebegő, úszó „szárazulat” egy speciális növényi társulás, amely többnyire nádból, sásból és gyékényből áll összesen 700 hektár területen. Ezt az egyedülálló természetvédelmi értéket testközelből is tanulmányozhatod a rendkívül hangulatos szigetszentmiklósi Úszóláp Tanösvényen.

A hajóállomástól indul és a Kéktó Szabadidőpark vonaláig húzódik, mely iszapból megszilárdult zátonyon, vízelvezetők feletti fahidakon vezet. Az izgalmas ökológiai tanösvényen sétálva, figyelmesen nézelődve számos állatfajjal találkozhatsz, elsősorban madarakkal, békákkal és siklókkal, amelyeknek a megismerését információs táblák is segítik.
Táv: 600 méter, idő: kb. 30 perc
További információ:
https://szigetszentmiklos.hu/latnivalok/tanosveny

5. NAGYBOLDOGASSZONY-SZERB TEMPLOM

Hazánk egyetlen fennmaradt gótikus szerb-ortodox templomát Ráckevén találod, amelyet a törökök elől ide menekülő rác kereskedők kezdtek el építeni a 15. század második felében. Az idő múlásával egyre díszesebb lett és gyarapodott: a rokokó ikonosztáz mellett bizánci freskók díszítik a falakat, a lábazattól egészen a mennyezetig. A templom az ún. Szerb Porta részét képezi. A kőfallal körülvett területen a templomon kívül megtalálod még a különálló, barokk harangtornyot, a harangozó házát, valamint ide tartozik még a plébániaház és egy reneszánsz iskolaépület is. A kertben több mint 200 éves, görög feliratú sírboltokat is találsz.

Nagyboldogasszony-szerb templom
képforrás: Kis-Duna mente TDM

Nyitva: novembertől szombaton 10–12 és 13–16 órig, vasárnap 13–16 óráig.
Ráckeve, Viola u. 1.
További információ: https://www.kisdunamente.hu/erdekessegek/nagyboldogasszony-szerb-ortodox-templom/56860/

6. RÁCKEVEI „CSÓNAKOS PIAC”

A ráckevei „csónakos piac” elnevezését onnan kapta, hogy egykor a termelők és vásárlók is nagy számban érkeztek ide csónakkal a környező szigetekről és településekről. Természetesen ma is gyakran kötnek ki vízi járművek a parton a nevezetes szerdai és szombati piacnapokon. Ilyenkor a helyi és környékbeli őstermelők portékáiból válogathatsz, kóstolgathatsz hamisítatlan piaci hangulatban, de érdemes egy kellemes sétát is tenned a fűzfákkal szegélyezett Duna-parti sétányon.
A piacot itt találod: Ráckeve, a Duna-part Szegedi Kis Istvánról és Skarica Mátéról elnevezett szakasza

Ráckevei „csónakos piac”
képforrás: Kis-Duna mente TDM

+1 Csepel-sziget, mint borvidék

Tudtad, hogy a Csepel-sziget egy része a legnagyobb magyarországi borvidékhez, a Kunsági borvidékhez, azon belül is a Duna-menti körzethez tartozik?
A szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet mintegy 70 hektárnyi területen gazdálkodik a szigetszentmártoni dűlőkön, de 2011-től a Balaton-felvidéken termett nemes fajtákkal is gazdagodott az amúgy is széles borkínálata.
Nézd meg a kisfilmet, s biztosan kedvet kapsz ahhoz, hogy ellátogass a pincészetbe! https://www.youtube.com/watch?v=YVPOjQNzsHo&feature=youtu.b

Gál Szőlőbirtok és Pincészet
képforrás: Kis-Duna mente TDM

Pincészetükben inkább gyümölcsösebb, könnyedebb fehér-, illetve rozé borokat találsz. A leggyakoribb boraik a rajnai és olaszrizling, a cserszegi fűszeres, a pinot noir és a kékfrankos. Évek óta több hazai és nemzetközi díjjal jutalmazzák legszebb boraikat. Női borászként első alkalommal Gálné Dignisz Éva méltán érdemelte ki 2013-ban az „Év Borásza” címet.
Szigetcsép, Szőlőtelep
További információ: http://www.galpinceszet.hu

Fedezd fel a térségét,
mely a változatos természeti értékek és az épített örökségek mellett aktív kikapcsolódási lehetőségeket, színes kulturális programokat és gazdag gasztronómiai élményeket is kínál
!

Forrás: Kis-Duna mente TDM Nonprofit Kft.
Nyitókép: Ráckevei Duna-ág, képforrás: Kis-Duna mente TDM

Oszd meg másokkal is az eseményt!