Látnivaló,  MOZDULJ KI!

Ráckeve a vizek városa, ahol érdemes kikötni

15+1 látnivaló és élmény, amiért érdemes Ráckevére ellátogatnod

Ráckevét a Csepel-sziget „fővárosának” tartják, nem véletlenül. Mindössze 47 km-re található Budapesttől a Ráckevei-Duna-ág (Kis-Duna) partján, ahol látnivalókban, élményekben, ízekben, feltöltődésben lehet részed.

Már a honfoglalás korában lakott volt az egész sziget, amelyet Árpád törzse foglalt el. Anno a Szentábrahámtelke nevet viselte a település, amelynek a rangját és a szerepét mutatja, hogy a Csepel-szigettel együtt a mindenkori magyar királyné nászajándéka volt.

Tudtad?… hogy a törökök elől délről, az Al-Duna menti Keve városából szerb kereskedők menekültek ide, s a várost ekkor kezdték el Kis-Kevének nevezni? Később a Rác-keve elnevezést kapta, mivel a szerbeket rácoknak nevezték a magyarok.

1698-ban a törökverő Savoyai Jenő herceg megvásárolta a területet, majd katolikus vallású, német telepeseknek adott letelepedési engedélyt és számos kedvezményt a gazdálkodásukhoz.
A különböző nemzetiségiek az évszázadok során is megőrizték hagyományaikat, kultúrájukat, amiből ízelítőt kaphatsz, ha ellátogatsz Ráckevére és környékre. Nem is gondolnád, hogy milyen pezsgő életű kisváros fogad, ahol a turisztikai látványosságok mellett számos élményben is részed lehet, miközben átélheted az itt élők vendégszeretetét.

Irány Ráckeve,
amelyhez összegyűjtöttünk 15+1 látnivalót és élményt, hogy emlékezetessé tehetsd a ráckevei kirándulásodat! Ráckeve a vizek, a tornyok a versek városa… – fedezd fel az értékeit!

képforrás: Tourinform Ráckeve

Programajánló

1. Régi Városháza – Tűztorony-kilátó
Mászd meg a 28 méter magas Tűztorony-kilátót, amelynek kilátószintjéről pazar panoráma fogad! Nemcsak a település házait és az üdülőtelepet láthatod, hanem tiszta időben kiveheted a budai hegyeket, Százhalombatta és Ercsi tornyait, de akár a Velencei-dombságot is.
Nyitva: április elejétől október második hétvégéjéig.
Látogatás: vezetéssel, nyitvatartási időben minden egész órakor.
Információ: Tourinfom Ráckeve

2. Hajómalom
Nézd meg működés közben hazánk első rekonstruált hajómalmát, s szerezd be az otthoni kenyér- vagy kalácssütéshez szükséges lisztet! A Hajómalom a Ráckevei-Duna-ágon ringatózik, amely ma múzeumként működik. Vasárnaponként beindítják az őrlőgépet: a malomban háromféle lisztet őrölnek, amelyekből akár vásárolni is tudsz.
Nyitva: április 1-jétől október 23-ig kedd–péntek 11–1 óráig, szombat–vasárnap 10–18 óráig. Október 24-től március 31-ig zárva.
Információ: http://www.hajomalom.rackeve.hu

3. Nagyboldogasszony-szerb templom (Istenanya elszenderedése szerb-ortodox templom)
Hazánk egyetlen fennmaradt gótikus szerb-ortodox templomába belépve lenyűgöző az a látvány, ami fogad. A templombelső gazdagon díszített: a rokokó ikonosztáz mellett a falakon – lábazattól egészen a mennyezetig – bizánci freskókat láthatsz. A templom az értékes ráckevei középkori műemlékegyüttesnek, az úgynevezett Szerb Porta legjelentősebb épülete.
Nyitva: április 1-jétől október 31-ig kedd–szombat 10–12 és 14–17 óráig, vasárnap 14–17 óráig. November 1-játől március 31-ig szombaton 10–12 és 13–16 óráig, vasárnap 13–16 óráig.
Információ:
Tourinfom Ráckeve

4. Keresztelő Szent János-templom
Csodáld meg a copf stílusban épült katolikus templom szekkóját, amely az egyik legnagyobb, 20. században készült egybefüggő szekkó Európában! A falképeket az egykor Ráckevén élt Munkácsy-díjas festőművész, Patay László készítette 1994-ben: a kb. 600 négyzetméternyi falfelületet borító, 245 alakos falfestmény fő témája: Jákob álma. 
Látogatás: előzetes bejelentkezés szükséges.
Információ: Tourinfom Ráckeve

5. János Vitéz-meseút
Járd be a 4,5 km hosszú meseutat, amely Ráckeve legszebb pontjait érinti! 12 gyönyörű, kézzel festett kis házikót köt össze, amelyekben Petőfi Sándor János vitéz és a költeményhez ihletet adó Horváth Nepomuki János kalandos története elevenedik meg játékos feladatok, próbatételek és történetek segítségével. Az indulás a Tourinform Ráckeve irodánál van, ahol kapsz egy térképet és egy mindent nyitó kulcsot.
Nyitva: a meseút az év minden napján elérhető, a kezdőállomás (Tourinform Ráckeve) nyitvatartási idejében
Információ: https://tourinformrackeve.hu

6. Halmúzeum
Ismerd meg a horgászat, a halászat és a halak világát korszerű installációk, több száz értékes tárgy és eszköz, valamint enteriőrök és életképek segítségével. Az egykori Fekete Sas fogadó régi szárnyában található múzeum további erőssége egy képzőművészeti gyűjtemény is.
Nyitva: főszezonban pénteken és szombaton 9–17 óráig.
Információ: http://www.halmuzeum.hu

7. Ráckevei Csónakos piac
Nézz körül szerdán és szombaton az úgynevezett csónakos piacon, ahol a helyi és környékbeli őstermelők, árusok portékái között válogathatsz, kóstolgathatsz hamisítatlan piaci hangulatban! Egykor nagy számban érkeztek csónakokkal az árusok és a termelők, innen maradt az elnevezés. Más napokon is érdemes lesétálnod a fűzfákkal szegélyezett Duna-parti sétányra, ahol a part mellett kihelyezett padokon megpihenhetsz, s gyönyörködhetsz a látványban.
Nyitva: minden szerdán és szombaton

8. Árpád híd, a versek hídja
Sétálj át a Kis-Dunán átívelő Árpád hídon, ahol nemcsak a vízben gyönyörködhetsz, de a várost, a tornyokat is megcsodálhatod a túlpartról! Sőt, a hídon haladva, megtudhatod melyek a ráckevei lakosok kedvenc versei. A korlátra kihelyezett kis táblákon elolvashatod a 30 magyar költőtől származó versidézetet.

9. Evezés a Ráckevei-Duna-ágon
Fedezd fel a Ráckevei-Duna-ág és környékét vízről, ahonnan egészen más arcát mutatja a város! Ülj be egy csónakba, sárkányhajóba vagy kenuba, s élvezd a kis szigeteket, lagúnákat!
Kenu-, kajak, Sup- és motorcsónakbérlésre több helyen is van lehetőség.
Információ: Tourinform Ráckeve

10. Sétahajós városnézés
Ne hagyd ki a sétahajós városnézést Balabánon, az egész Dunán kuriózumnak számító hajón! Az utasszállító dunai hajó – amelynek felépítménye teljesen fából készült – különböző túrával vár, amelyek között találsz egy- vagy kétórás kirándulásokat, szombati hajós városnézést piaci sétával, de rendelhetők egész napos hajóutak is. A vízen haladva páratlan élményt nyújt a városlátképe, a négy torony, vagy épp a Savoyai-kastély (jelenleg zárva), ahogy különleges élmény a szigetek megkerülése is.
Elérhetőség: www.balabanhajo.hu , Balabán hajó

11. Strandolás a Ráckevei-Duna-ágon
Nyári időszakban, a látnivalók megtekintése után kapcsolódj ki a ráckevei szabadstrand árnyékos fái alatt, ahonnan a négytornyú város (a régi Városháza tűztornya, valamint a katolikus, a református és a szerb-ortodox templom tornyai) páratlan panorámáját is élvezheted.

képforrás: FB/Ráckevei Kis-Dinai Szabadstrand

12. Kevevára Pálinkaház
Kóstold meg az Árpád fejedelem pálinkát! A Kevevára Pálinkaház termékpalettájában az ismert ízek mellett – például kajszibarack, szilva vagy alma – olyan különleges gyümölcsökből is készülnek pálinkák, mint az Irsai Olivér szőlő, a Szomolyai fekete cseresznye, a kökény, a fekete ribizli vagy a fekete szeder. Az Újhegyen található impozáns pincehelyiségükben igény szerint pálinkakóstolókat tartanak, ahol elszállásolásra is van lehetőség. Terméküket helyben, a webáruházukban, vagy a ráckevei Csónakos piacon, a Pálinkáriumukban vásárolhatod meg.
Nyitva: Pálinkaház – előzetes bejelentkezés alapján, a Pálinkárium szerdán és szombaton a piac idejében.
Információ: https://www.kevevarapalinka.hu

13. Aqua Land Termálfürdő
A fürdő élmény minden cseppjében! A létesítmény fedett fürdője és szolgáltatásai egész évben várnak, a vízi komplexum Auqa Park részlege pedig a főszezonban élménymedencékkel, csúszdaparkkal, különböző sportolási lehetőségekkel nyújt feledhetetlen élményt az egész családnak.
Információ, nyitvatartás: https://www.aqua-land.hu

14. Cadran Pub & Pizzeria
Ha a városnézés közben megéheztél, ülj be a Cadran étterembe, ahol a nevével ellentétben, nem csak pizzákat kóstolhatsz. A napi menü mellett, igényednek megfelelően a magyar, az olasz vagy a mexikói konyha ízeinek megfelelő palettából is választhatsz.
Információ, nyitvatartás: http://www.cadran.hu

15. Duna Relax Hotel****
Pihenj meg és töltődj fel hazánk egyik első felnőttbarát szállodájában, amely a csendes, romantikus napokra vágyó párok, a nyugodt kikapcsolódást kedvelő ifjak és örökifjak paradicsoma! Miközben elegáns, az otthonosság miliőjét árasztja. A hotel szobái a Dunára néznek, a szállodát hangulatos park veszi körül, benne szabadtéri medencével, a wellnessbirodaloma pedig az ókori római világot idézi meg. A vendégtér hangulatos kialakítása neves belsőépítészek kézjegyét viselik. Találsz itt éttermet, s részt vehetsz a szálloda különböző programjain is.
Információ: https://wellnesshotel.hu/hu

+ 1 Tipp!
Ha maradt még időd Ráckevén, további látnivalókat (például szobrokat, múzeumokat)  és élményeket (például fesztiválokat) is tartogat a város, nem is beszélve a környékről! További lehetőségekért keresd a Tourinform Ráckeve irodát, ahol a munkatársak készséggel segítenek!

TOURINFORM RÁCKEVE
Cím: 2300 Ráckeve, Eötvös u. 1.
Telefon: +36 24 429 747 ∙ E-mail: rackeve@tourinform.hu
Web: https://tourinformrackeve.hu
Facebook: https://www.facebook.com/TourinformRackeve

További információ: https://tourinformrackeve.hu, http://onkormanyzat.rackeve.hu

Kapcsolódó cikkünk: CSEPEL-SZIGET A CSALÁDDAL

Nyitókép: Ráckeve, képforrás: Tourinform Ráckeve, fotó: Jakab Gergely

Oszd meg másokkal is az eseményt!