Ráckeve
MOZDULJ KI!

Családi kirándulás Pest közelében

– Úti cél: Ráckeve és Ercsi –

A fővárostól néhány kilométerre délre, egy csodálatos vidéket, a Kis-Duna mente térségét találod , amelynek több napra szóló turisztikai kínálatát a Duna határozza meg, de mellette számos élményeket és látnivalókat is tartogat.

Mi most egy őszi egynapos családi kirándulásra invitálunk Ráckevére és Ercsibe, ahol többek között varázslatos panorámákkal, hazánk első rekonstruált és működő hajómalmával, hazánk egyetlen fennmaradt gótikus szerb-ortodox templomával, illetve Eötvös Józsefhez kötődő múzeummal és kápolnával is találkozhatsz.

RÁCKEVE

A Csepel-sziget déli részén, a Ráckevei-Duna-ág partján található a térség legszebb települése, amelyet a folyó látványa, a Duna-parti sétány, az üdülőterületek, az Angyali-sziget nádassal övezett romantikus világa, a különleges látnivalók és élményprogramok kedvelt kirándulóhellyé tesznek.

Hajómalom
A különleges ipari emlék hazánk egyetlen ma is működő hajómalma, amlyet a Szegedi Kis István sétány jól megközelíthetsz.  Az eredeti vízimalom – amelynek különlegessége az volt, hogy nem a parthoz rögzítve működött, hanem a folyó erősebb sodrású részein kelepelt, ezért csak csónakkal, ladikkal vagy más kisebb vízijárművel lehetett megközelíteni – sajnos nem maradt fenn, mert a jég összetörte. A jelenlegi szerkezetet az írásos emlékek, fotók és rajzok alapján építették újjá közösségi összefogással 2010-re, azzal a különbséggel, hogy az őrléshez szükséges energiát immár a villamos hálózat biztosítja. Izgalmas családi program a malom meglátogatása, hiszen megismerhető a malom működése, vasárnaponként pedig őrlési bemutatót is tartanak: a malomban háromféle lisztet őrölnek, amelyből akár vásárolhatsz is a molnártól.
Nyitva: október közepéig, kedd–péntek 11–17 óráig, szombat–vasárnap 10–18 óráig.

Tűztorony-kilátó (Régi Városháza)
Az 1901-ben épült szecessziós városháza ad otthont a közel 40 méter magas toronykilátónak, amelynek kovácsoltvas erkélyéről pazar körpanorámatárul eléd. Egykor tűzjelző szolgálatot látott el, ma pedig kilátóként működik: tiszta időben tökéletesen kiveheted a budai hegyeket, Kiskunlacházát, a kis-dunai szigeteket, Százhalombatta és Ercsi tornyait, de akár a Velencei-dombságot is, az itt élők pedig felülről is megkereshetik saját házukat, közvetlen lakókörnyezetüket.

A téli időjárási viszonyokra tekintettel a kilátó szezonálisan, április elejétől október második hétvégéjéig tart nyitva.
Vezetések a nyitvatartási időben minden egész órakor indulnak.
Nyitva: október 15-ig, szerdán, szombaton és vasárnap 10–16 óráig.
További információ:
https://www.facebook.com/tuztorony.rackeve

Szerb templom (Nagyboldogasszony-szerb templom)
Hazánk egyetlen gótikus stílusú szerb-ortodox templomát Ráckevén találod a kőfallal körülvett középkori műemlékegyüttes, a Szerb Porta területén. Az 1487-ben felszentelt templom belseje – minden négyzetmétere – gazdagon díszített: a rokokó ikonosztáz mellett bizánci freskók találhatók itt a lábazattól egészen a mennyezetig. Mellette áll a 34 méter magas barokk stílusú harangtorony, amelynek az égszínkék színe már messziről feltűnik.


Nyitva: novemberig kedd–szombat 10–12 és 14–17 óráig, vasárnap 14–17 óráig.
November és április között szombaton 10–12 és 13–16 óráig, vasárnap 13–16 óráig.
További információ:
https://www.kisdunamente.hu/erdekessegek/nagyboldogasszony-szerb-ortodox-templom/56860/

János vitéz Meseút
Tizenkét gyönyörű, kézzel festett házikó vár Ráckeve legszebb pontjain, melyekben Petőfi Sándor János vitéz és a költeményéhez ihletet adó Horváth Nepomuki János ráckevei lakos kalandos története elevenedik meg. Az eposz főhőséről Petőfinek Ács Károly helyi költő, joghallgató és nyelvész mesélt Kecskeméten 1843-ban, ahol Jókai Mór mutatta be őket egymásnak.
Induláshoz kapsz egy titkos térképet és egy mindent nyitó kulcsocskát, melyeket a kezdőállomáson, a Tourinform Ráckeve irodában szerezhetsz be.


Tourinform iroda címe: Ráckeve, Eötvös utca 1.
További információ
: https://www.meseutazok.hu/janos-vitez-rackeve

Még több látnivaló és információ Ráckevéről: https://tourinformrackeve.hu, http://onkormanyzat.rackeve.hu/turista-hirek.html

A Kis-Duna mente térség számos látnivalóval, színes kulturális programmal, változatos természeti értékkel és gazdag gasztronómiai élménnyel vár egész évben.
További információkat a térségről itt találsz: https://www.kisdunamente.hu

ERCSI

A szigetújfalui kompátkelőnél már csodás látvány tárul eléd a Duna jobb partján található településre, Ercsire, ahol már a római korban is éltek.

képforrás: Fesztiválok.info

Tudtad?
… hogy az Aquncumi városi igazgatáshoz tartozhatott és a mai napig macskakővel lerakott utat használhatták áruszállításra?
… hogy a honfoglaló magyar törzsek és nemzetségek a Dunán átkelve 896 táján elérték Ercsi területét is. Az Árpád-kor alatt a terület Árpád törzsének adott otthon.
… hogy az 1100-as évek végén Tamás nádor monostort építtetett a Duna bal partján? Az épület a magyarországi románkori építészet jelentős alkotása volt, az akkori Ercsi-szigetre épült, amit ma Csepel-szigetnek hívunk. A tatárjárás, majd a törökdúlás végleg megpecsételte a monostor sorsát: falai romba dőltek, lakói elpusztultak vagy elmenekültek. Megmaradt köveiből épült fel Szigetújfalu temploma.
… hogy Ercsi az 1526-os Mohácsi csata idején fontos helyszín volt? II. Lajos király itt vonult át seregével Mohács felé – ennek emlékére a Mohácsi csata lovas zarándoklata minden évben innen, Ercsiből indul.
… hogy a török uralom végén rácok telepedtek le Ercsiben? Ma is sok család vezetékneve őrzi ennek emlékét.
… hogy Ercsiben számos családnak a folyó biztosította a megélhetést? Egy évszáda még halászcsónakok tucatja szállt vízre hajnalonként. A halászat mellett a Duna árvonalában lecövekelt hajómalmok őrölték a gabonát: a környéken, aki jó lisztet szeretett volna vásárolni, Ercsibe jött.
… hogy Lilien József uradalmi területén magas színvonalú mezőgazdasági termelés folyt? Többek között sütőolaj-, szesz- (sör, likőr, puncs-szesz, rum, kölnivíz) és répacukorgyártást is végeztek a településen.
… hogy a Wimpffen család aktív munkájának köszönhetően 1912-ben cukorgyártás indult a településen? Ez volt az akkori Európa egyik legkorszerűbb cukorgyártási kisüzeme. (Az 1990-es években zárták be.)                                                                                                                                                                  … hogy a 18. században felépült monumentális barokk stílusú római katolikus templom nemcsak a helyi katolikus, de a környező országok hívőit is ide vonzotta? Az Ercsi Szűz Mária-képnek csodatévő erőt tulajdonítottak.

Duna-part
A kompkikötőtől lemehetsz egyből a partra, ahol a kiépített partszakasz padjai adnak kényelmet és kilátást a folyóra és a szemközti Csepel-szigetre. Talász itt egy szép szökőkutat, ahogy a Vízen járók és vízimolnárok emlékművét is, amely utal arra, hogy a Duna mindig fontos volt a település életében. A Kikötő Étterem mellett a gyerekek örömére van itt egy játszótér is, valamint a város nagyobb rendezvényeinek is a helyszínéül szolgál.

képforrás: Fesztiválok.info

Tűzoltótorony
1903-ban épült, a torony mai napig teljes pompájában ékesíti a belvárost. Az Ercsi Önkéntes Tűzoltó Egylet volt akkoriban a legnépszerűbb, hiszen a település legfontosabb munkáját látták el. Akkoriban tűzoltó szertár csatlakozott hozzá, melyet 1960-as években bontottak el.

képforrás: Ercsi Művelődési Ház – weboldal

Szapáry–Eötvös-kápolna
A műemléki védettség alatt álló épületet báró Eötvös József (1813–1871) író, költő és politikus anyai nagyanyja, báró Lilien József felesége, Szapáry Julianna építette férje nyughelyéül 1828-ban. A Szapáryak a 17. századtól gazdálkodtak a városban. A birtokukat leányuk, Lilien Anna örökölte, akit báró Eötvös Ignác vette feleségül – így került a Mária Teréziától bárói rangot kapó Eötvös család Ercsibe. Fiúk, báró Eötvös József – az 1848-as Batthyány-kormány, majd az 1967-es Andrássy-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere, a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság elnöke – gyerekkorában sok időt töltött Ercsiben a nagyszülőknél, ezért mindig is ezt a várost tartotta szülőotthonának. Végakaratának megfelelően 1871-ben itt, a családi sírboltban temették el.
Az Eötvös-obeliszket 1879-ben közadakozásból építették meg Ybl Miklós tervei alapján, a szobrász pedig Szász Gyula volt.
Eötvös halála után a kápolna sajnos nehéz éveket élt meg, főleg a II. világháború alatt, amikor többször is kifosztották. Ezért az 1960-as évek végén a csontokat áthelyezték a falu közepén álló Eötvös-szoborhoz. A kápolnát végül 2016-ban újították fel, s Eötvös József földi maradványait halálának 150. évfordulóján, 2021-ben visszahelyezték eredeti nyughelyére.

Eötvös József Emlékház
Hazánk első vallás- és közoktatásügyi miniszteréhez, az ingyenes népoktatást és tankötelezettséget bevezető politikushoz kötődő emlékházat is Ercsiben, a családi kastélyhoz tartozó vendégházban rendezték be.

emlékház
képforrás: Fesztiválok.info

A két nagyobb egységből álló kiállítás Eötvös életét és a közoktatásban kifejtett munkásságát mutatja be. Az eső szobák a családi háttérrel, az ifjúkori munkásságával, tanulmányaival, külföldi útjaival ismertet meg. A szobákat hangulatossá teszik a család bútoraiból kialakított enteriőrök, Székely Bertalan festményei, valamint a falakon látható metszetek és tablók.
A második részben a 19. századi közoktatás helyzetét, valamit Eötvös közoktatásban nyújtott tevékenységét ismerheted meg. Bemutatja az 1848-as kultuszminiszterségét, valamint második minisztersége idején megalkotott, európai szintű közoktatási rendszerét. Az utolsó terem egy századfordulós népiskolai tantermet rekonstruál berendezési tárgyakkal és taneszközökkel.


Nyitva: előzetes bejelentkezés alapján
További információ:
https://ercsimuvhaz.hu/emlekhaz.html

További információ Ercsiről: https://ercsi.hu/varosunk, https://ercsimuvhaz.hu

Nyitókép: Ráckeve, képforrás: Kis-Duna mente TDM

Oszd meg másokkal is az eseményt!