MOZDULJ KI!

Panorámás körtúra ALSÓPETÉNYBEN

A bájos nógrádi falut, Alsópetényt a Nyugat-Cserhát festői szépségű völgyében, a Kő-hegy (423 m) és a Dél-hegy (446 m) lábánál, Budapesttől 50 km-re találod. A körülbelül 670 lelkes község ideális helyszíne a túrázásnak, kikapcsolódásnak. Gyönyörű a táj, tiszta a levegő, az Országos Kéktúra útvonala áthalad rajta, s látnivaló is akad bőven. Ajánlatunkkal egy panorámás körtúrára invitálunk, illetve bemutatjuk a hangulatos kistelepülés látnivalóit is.

Panorámás körtúra Alsópetényben

A Cserhát ölelésében található Alsópetény fekvése és környezete kiváló lehetőséget biztosít a kiránduláshoz, hegymászáshoz.
A település központjából induló panorámás körtúra a kék jelzésen halad, mely egyre magasabbra vezet, csodás rálátással a falura.

Rálátás a falura
képforrás: Fesztiválok.info

A Korpa-hegy oldalában vezető kaptató után tökéletes helyszín egy szusszanásra a földszinten kőből, a felső szinten fából épült Kékesi Vadászház.

Kékesi Vadászház
képforrás: Fesztiválok.info

Körülötte padok és tűzrakóhely is található, ahová egy apró fahídon juthatsz el.

A körtúra kiemelt állomása a 421 méter magasságban található Prónay-kilátó, ahonnan a lombkoronák felett a cserháti tájat teljes körpanorámában láthatod.

Prónay-kilátó
képforrás: Fesztiválok.info

A 2017-ben átadott, 26 méter magas kilátó legfelső szintjére 128 lépcsőfok vezet fel, de megéri a fáradságot. Látszik a Börzsöny, a Selmeci-hegység és Szanda vára, de még a Mátra hegyvonulatai is jól kivehetők. Délre a Gödöllői-dombság, délnyugatra pedig a Naszály, a Pilis és a Visegrádi-hegység tűnik fel.

Információs tábla a Prónay-kilátó egyik pihenőszintjén
képforrás: Fesztiválok.info

A kilátó pihenőszintjein ismertető táblák segítik a hegycsúcsok felismerését, valamint tájékoztatást adnak a környék természeti kincseiről és hagyományairól is. (A kilátó az Országos Kéktúra útvonaláról rövid kitérővel minden évszakban látogatható.

A kilátó után a túra útvonala a Dél-hegy oldalában, majd a Petényi-patak völgyében ereszkedve a Cser-tó irányába tart.

Cser-tó
képforrás: Fesztiválok.info

Itt szintén érdemes egy kicsit letelepedni, megpihenni, mert a tó látványa gyönyörű. Innen már csak rövid séta a falu központja.

Nehézség: könnyű ● Táv: 10,6 km ● Szint+/–: 298 m ● Idő: 3,5 óra

Látnivalók a faluban

A túra után vagy előtt érdemes a faluban is tenni egy sétát és felfedezni a látnivalókat.

Templomdomb

Már a dombra felvezető lépcsősor is a letűnt korok hangulatát árasztja. A római katolikus templom a 15. században épült, melyet az 1720-as években átépítettek.

Római katolikus templom
képforrás: Fesztiválok.info

A templomtól különáll a kétemeletes barokk harangtorony, melyet a 18. században építettek. Három különböző méretű harang található benne.

A templomdombot körbejárva régi kőkeresztek jelzik, hogy itt volt az ősi temetkezési hely.

Harangtorony, mellette a Werbőczy-gúla
képforrás: Fesztiválok.info

Werbőczy István emlékét őrzi a templomdombon található, hatalmas méretű gránit emlékmű, a Werbőczy-gúla, melyet Gyurcsányi Ignác felesége állíttatott 1791-ben. A középkorban egy rövidebb időre Werbőczy István volt a terület ura, aki itt írta meg a feudális jogokat összefoglaló, híres Hármaskönyvet (Tripartitum), mely a középkori nemesség jogforrásává vált. (1514-től 1848-ig használatban volt, sőt egyes passzusai a II. világháború végéig érvényben voltak.)
Az emlékmű alatt található a Gyurcsány család, az alsópetényi kastély építtetőjének kriptája is.

Prónay-kastély

A kastély 1750 körül épült barokk stílusban. Az eredeti tulajdonosa Gyurcsányi Ignác volt, majd a család férfiágának kihalásával a Prónay család tulajdonába került. Mára a kastély sorsa nem a pusztulás, hanem a megújulás lett: a jelenlegi tulajdonos nagy gondossággal újította fel a műemlékegyüttest és a kastély parkját, mely harmonikus egységet alkot a nógrádi tájjal.

Prónay-kastély és a parkja
képforrás: Fesztiválok.info

A kastélyegyüttes négy fő épülete – a Nagykastély, a Kiskastély, a majorsági épületből kialakított Vendégház, valamint a Fürdőház – közül a két kastélyépület a 18–19. században keletkezett és a mai formájukban is elsősorban ennek a korszaknak az emlékeit őrizték meg.
A kastély alatt csodálatos pince húzódik, mely kiválóan alkalmas bortárolásra, boros események megtartására.

Andreánszky-kúria és park

A falu szélén álló kisebb kúria az Andreánszky családé. Az ő híres leszármazottjuk volt Andreánszky Gábor (1895–1967) botanikus, az MTA tagja.

Andreánszky-kúria
képforrás: Fesztiválok.info

A kastély parkja korábban természetvédelmi terület volt, jelenleg helyi védettség alatt áll. Az épületet – korabeli feljegyzések és egy fotó alapján – jelenlegi tulajdonosai teljesen újjáépítették.

Cser-tó

A falu határában található a mesterségesen kialakított horgásztó, ahol horgászversenyek sokaságát rendezik. Érdemes a partján sétálni vagy pihenni egyet, de az innen induló turista útvonalon a 423 méter magas Kő-hegyet is megközelítheted.

Cser-tó
képforrás: Fesztiválok.info

További szolgáltatások

● Ha megéheznél, a Werbőczy emlékére elnevezett Hármaskönyv Fogadóban finom és bőséges helyi ízeket kóstolhatsz – a járványhelyzet idején csak elvitelre!

Hármaskönyv Fogadó
képforrás: Fesztiválok.info

További információ: https://harmaskonyv-fogado.webnode.hu

Rózsavilág Manufaktúra, ahol garantáltan minden rózsás
Ha Alsópetényben jársz, nem hagyhatod ki a Rózsavilág Manufaktúrát sem, ahol rózsás illatok, ízek és élmények várnak Rád!

Rózsavilág Manufaktúra
képforrás: Rózsavilág

Káli Betty, a Rózsavilág megálmodója a rózsa illatos, finom csodáját ismerteti meg Veled. A rózsa szirmaiból különleges ételeket és italokat, finom test- és lélekápoló szereket készít. A rózsás termékek között találsz szörpöket, szószokat, desszerteket, ehető és bőrre kenhető kivonatokat, cseppeket és permeteket, de vannak szappanok fürdéshez, rózsapárnák alváshoz, fájdalomcsillapításhoz. Vannak olyan különlegességek, mint például a hibiszkuszos vagy chilis rózsaszörp, a fűszeres rózsacsatni, a rózsás karamell vagy a rózsás kávébalzsam, amelyekkel gourmet élményt varázsolhatsz.

Rózsacsatni
képforrás: Rózsavilág
Rózsadesszert – krémkaramell
képforrás: Rózsavilág

De találsz rózsaolaj macerátumot is, ami különösen a száraz, érett bőr ápolására alkalmas, bőrlágyító és ráncmegelőző hatású, s arcmasszázshoz is kiváló.

A Rózsavilágban átélheted, hogyan hat rád a rózsa illata, íze és érintése, és itt megtudhatod és megtalálhatod azt is, hogyan és milyen termékekkel varázsolhatsz rózsás hangulatot otthonodban. Egy rózsás kézfürdő, rózsatermékekkel készül vacsora, egy rózsás ajándékcsomag különlegessé teszi a napodat, a hangulatodat vagy szeretteiddel a közös élményt.

képforrás: Rózsavilág

Legyen Neked is egy rózsás élményed!

A termékek széles választékát megtalálod az oldalukon, melyeket meg is tudsz rendelni.
További információ: https://rozsavilag.hu

● Ha több napot tervezel a környéken, kellemes szálláshelyek várnak. Érdemes kipróbálnod – miután a járványhelyzet engedi – az alsópetényi vendégházak egyikét. Zsálya, Körtefa, Levendula vagy Ribiszke Ház – ahol harmonikusan ötvöződnek a hagyományos és a modern stílusjegyek.

Körtefa Vendégház kertje
képforrás: alsopetenyiszallas.hu

További információ: https://alsopetenyszallas.hu

● Múltidéző kastélylátogatás a Prónay-kastélyban
A 19. századi környezet a 21. század kényelmével és igényeivel kiegészítve esküvők, családi és baráti események illetve konferenciák, szakmai és kulturális rendezvények helyszíneként is kiváló. A gyönyörű lakosztályok és a modern szállodai szobák a rendezvényre érkező vendégek teljes kényelmét szolgálják. A minden évszakban csodás park, a felüdülést adó fürdőház, a finom ételek és a figyelmes kiszolgálás feledhetetlenné teszi a kastélyban töltött időt.

Nagykastély – Női szalon
képforrás: Prónay-kastély

Bejelentkezéssel sétálhatsz a parkban, illetve vezetett kastélylátogatásra is van lehetőség.
További információ: https://www.pronaykastely.hu

Láthatod, bármelyik évszakban is látogatsz el Alsópeténybe, garantáltan gazdag élményekkel térsz haza!

Nyitókép: Alsópetény előtti dombok, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!