Látnivaló,  MOZDULJ KI!

Irány a PALÓCFÖLD varázslatos világa!

Képforrás: Palóc Út Egyesület

Palócföld hallatán elsősorban Nógrád megye juthat eszedbe, pedig ennél nagyobb területről van szó: hazánk északi részén terül el, mely kiterjed a Cserháttól a Mátra vidékén keresztül a Börzsöny, a Karancs, valamint a Bükk hegység területére is. 

Tele van csodával: a dimbes-dombos tájon élvezetes a kirándulás, ahol megbújó, évtizedek óta változatlan falvakat, romantikus várromokat, impozáns kastélyokat és kúriákat fedezhetsz fel a jellegzetes népi építészet mellett. Kiemelt látnivaló az UNESCO Világörökségeként nyilvántartott Hollókő, izgalmas attrakció az ipolytarnóci ősmaradványok csodálatos látványa, de lenyűgöző képződmények a Kazár közelében található riolittufák is.

Salgótarján feletti bányató
Képforrás: Fesztiválok télen-nyáron

Miközben bejárod Palócföld szépséges tájait, gyönyörködj a kontyólt palóc házakban, ismerd meg hagyományait, a színes palóc viseletet, mesterségeket, élvezd az ízes palóc tájszólást, és kóstold meg a „tót atyafiak és a jó palócok” jellegzetes ételeit is.

Mátraderecske, Párnafesztivál
Képforrás: Palóc Út Egyesület
Vanyarc, Haluskafesztivál
Képforrás: Vanyarc, Önkormányzat

Tudtad?

…hogy a palócokat Mikszáth Kálmán munkássága emelte be a köztudatba? Ennek első eleme „A jó palócok” című novelláskötete volt.

…hogy a két leghíresebb Palócföldről származó író Madách Imre és Mikszáth Kálmán? Madách egykori szülőházában, az alsósztergovai (SK) Madách-kastélyban ma emlékkiállítás mutatja be életét, és állít emléket főművének, Az ember tragédiájának. Itthon Csesztvén található az egyetlen Madách MúzeumA Mikszáth Emlékház Szklabonyán (Mikszáthfalva, SK) található, míg múzeuma Horpácson, ahol idősebb korában élt.

Irány a PALÓC ÚT!

A Palóc Út közel 40 település különálló, de mégis közös értékeiket köti össze. Több tematikus útvonalat járhatsz be: így a Palóc Galériák útvonalát, felfedezheted az itt található várakat, ahogy barangolhatsz Madách és Mikszáth nyomában is.

A Palóc Út természeti és épített kincseinek, élő hagyományainak a felfedezésében segítségedre lesznek a Palóc Út Egyesület honlapján (http://www.palocut.hu) található tematikus útvonalak, több mint 30-féle turisztikai csomag és a Palóc Útra készült GUIDE@HAND mobilapplikáció.

További információ: http://www.palocut.hu

Nyitókép: Nógrádi táj, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!