Ozorai várkastély
Látnivaló,  MOZDULJ KI!

RENESZÁNSZ HANGULATBAN OZORÁN

Lépj be Ozorai Pipo várkastélyába, ahol átélheted a reneszánsz udvarok hangulatát! A felújított épület vöröstéglás burkolata, a vadszőlővel befuttatott reneszánsz belső udvara téged is ámulatba ejt majd.

A Tolna megyei Ozorán találod azt a várkastélyt, amelyet a firenzei kereskedőcsalád sarja, Filippo Scolari, ahogy Magyarországon nevezték, Ozorai Pipo építtetett.

Zsigmond király híres törökverő lovagját, a magyarok által Ozorai Pipoként emlegetett férfiút a szerelem láncolta Ozorához. Miután nőül vette a vidék urának leányát, Ozorai Borbálát, nagyszabású építkezésbe kezdett. Az épület, amely Pipo otthonául és gazdaságának központjául szolgált, nem hasonlított a korabeli várakra, díszítése inkább az itáliai városi palotákra emlékeztetett. Reprezentatív megjelenésével és lakályosságával tűnt ki a magyar várak közül.

Ilyen lehetett egykoron Pipo korában a vár (Látványrajz és 3D-grafika: Fodor Zsolt)

Rövid vártörténet

A szabályos, négyzet alaprajzú várkastélyt 1416-ban kezdték el építeni gótikus stílusban, amelyet kívül szabályos elrendezésű várfal fogott körbe. Ennek négy sarkát kerek tornyok erősítették, a várárokba pedig a közeli Sió vizét vezették. 1423-ra a vár minden bizonnyal készen állt, mivel Pipo ekkor már itt fogadta és látta vendégül Zsigmond királyt. 

Pipo halála után, 1426-tól özvegye, Borbála asszony lett élete végéig a várkastély birtokosa. Ezután a várat birtokolták a Héderváriak, Török Bálint, majd rövid megszakítással 140 évig a török, a 17. század elejétől pedig az Esterházyak kezében volt.

A vár reneszánsz stílusban történő átépítése 1510-ben kezdődött meg, amely során átépítették az udvari loggiát, az ablakok kereteit reneszánsz faragott kövekre cserélték ki, a boltozatokat pedig több helyen díszes famennyezetekkel váltották fel. Ezekkel az átalakításokkal vált Filippo Scolari várkastélya reneszánsz rezidenciává. 

A 18. század elején az ozorai uradalmat újjá kellett szervezni, s a romos középkori várat helyreállítani. Így 1727 és 1733 között kastélyszerű hivatali, tiszttartói központot alakítottak ki belőle. A külső várfalakat lebontották, a leomlott délnyugati szárnyból csak a földszintet építették újjá, középen az új, kőkeretes barokk kapuzattal. Kívülről puritán kiképzést kapott, belső terei azonban igényesen készültek el, amelyet a stukkódíszítés és a rokokó falfestés töredékei is tanúsítanak. Gyökeres változtatást eredményezett az 1800-as évek elején történt újabb átépítés, amikor az U alakú kastélyt magtárrá alakították. 

Napjainkban

Az ozorai várkastély ma a reneszánsz korszakot idézi: helyreállított és rekonstruált reneszánsz kőfaragványok díszítik belső udvarát és emeleti folyosóit.

Ozorai várkastély
Pipo Várkastély
képforrás: Ozorai Várkastély – web

A várkastélyban jelenleg láthatod Pipo hitvesének, Borbálának hálószobáját, a reneszánsz kandallós trónteremet és a reneszánsz ebédlő. 

Felszentelt kápolnájában freskótöredéket figyelhetsz meg, valamint itt őrzik Szent György csontereklyéjét. Az emeleti termekben Ozorai Pipo életén keresztül elevenedik meg Zsigmond király korának lovagi kultúrája.

Megtekinthető az egyedi fegyvermásolatokkal berendezett fegyverterem, Pipo rekonstruált páncélzata, a középkori enteriőrök sora és számos vadtrófea is.

A földszinten az érem- és fegyvergyűjtemény, valamint egy 17. századi konyha vezet el a lovagok korába.

Ki is volt Ozorai Pipo?

A különleges nevű ozorai Pipo, azaz Filippo Scolari (1369–1426) egy firenzei polgári családból származott, aki tudásával és észjárásával lenyűgözte Zsigmond királyt. Legendás hadvezér volt, aki egész életét a királynak szentelte. Zsigmond bizalmasává vált, akitől számos tisztséget kapott: például királyi kincstartó vagy a királyi sókamarák vezetője lett, illetve az ország egyik legbefolyásosabb főurává vált.

Ozorai Pipo
Filippo Scolari (Ozorai Pipo)
képforrás: Ozorai Várkastély – web

Az Ozorai nevét onnan kapta, hogy magyar leányt, Ozorai Borbálát vette nőül, melynek köszönhetően hatalmas birtokra és vagyonra tett szert. Tagja volt az egyetlen magyar alapítású lovagrendnek, Zsigmond király híres sárkányos lovagrendjének. Tizennyolc győztes hadjáratot vezetett a török ellen. Udvarában és kíséretében vált férfivá a híres törökverő Hunyadi János. Ozorai Pipo élete végén hadi érdemeiért és főleg hűségéért különös kegyben részesült: a magyar királyok temetkezési helyéül szolgáló székesfehérvári bazilikában helyezték örök nyugalomra. 

Milyen ember lehetett Ozorai Pipo? Hogy teltek a várban a mindennapok? Milyen volt az itt élő török várkatonaság élete? Hogyan lett a várból barokk kastély, majd uradalmi magtár és börtön? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a várkastély öt évszázados történetét bemutató vártörténeti kiállítása.

Ozorai várkastély
Pipo-várkastély
képforrás: Ozorai Várkastély – web

TIPP! Éjszakázz a Pipo-várkastélyban!
Az ódon fala között légy Te a várkapitány vagy az úrhölgy! Öt, korhűen berendezett szoba nyújt zavartalan kikapcsolódást a megépítésekor is lakályosnak számító várkastélyban.

További információ: http://pipovarkastely.hu, https://www.facebook.com/pipovarkastely

Nyitókép : Pipo Várkastély, képforrás: Ozorai Várkastély – web

Oszd meg másokkal is az eseményt!