Mecseki óriás fesztivalok.info
MOZDULJ KI!,  Szabadidő

ÓRIÁSI KALANDOZÁS a Mecsekben

Egy kincskereső játéknak köszönhetően 3 óriás költözött a Mecsekbe. A hatalmas, 3-4 méteres, akácfából készült szobrok három különböző településen csücsülnek és várják a gyerekeket. Kőmorzsolót Püspökszentlászlónál, Vasgyúrót Mecseknádasdon, Fanyűvőt pedig Bikalon találod, míg egy gumiból készült sárkány Máré-váránál kapott helyet. A meseíró, Császár Levente által megálmodott Kincskereső játék állomásai többek között ezek az óriások.

Mecseki mondák kincsvadászata

Pesti János Az ördögszántotta hegy baranyai mondáira és hiedelmeire épül fel a játék, amelynek alapján az óriások elmászkáltak a helyükről, ezért meg kell őket keresni. A három óriás – Kőmorzsoló, Vasgyúró és Fanyűvő – három különböző településen található, ahová a játék során eljuthatsz. Az óriások mellett egy gumiból készült hatalmas sárkány is készült, ami a Magyaregregy melletti Máré-váránál kapott helyet.

Gumiból készült sárkány Máré-várában
képforrás: Máré-vára – Facebook

A játékban több település érintett és különböző távokat lehet majd teljesíteni. Mindegyik állomásra kb. 2-2,5 órát kell majd szánnod, hogy be tudd barangolni a települést és környékét.
Kétféle játék közül választhatsz: Rejtett kincseket kutatva ● Mecsekkaland

Rejtett kincseket kutatva

A játék az adott település helytörténetére épül, így ha végighaladsz az útvonalon, miközben megoldod és teljesíted a feladatokat, megismerheted a hely múltját, jelenét, anekdotáit, mondáit, meséit. A játékot játszhatod úgy, hogy csak egy település kincseit kutatod fel, de az „igazi” kincsvadászat az, amikor településről településre haladva az összes kincseit felkutatod. Ezek a helyszínek a következők: Szászvár ● Kárász – Vékény ● Magyaregregy ● Hosszúhetény – Püspökszentlászló – Kisújbánya ● Mecseknádasd – Óbánya ● Pécsvárad – Zengővárkony ● Bikal ● Alsómocsolád ● Máza ● Szalatnak ● Egyházaskozár ● Nagyhajmás
A helyszíneket tetszőleges sorrendben keresheted fel.

Mecsekkaland

Ez a kincskereső játék hosszabb távon (20 km) és nehezebb terepen (szintemelkedés: 500 m) zajlik, melyet Szászvárról vagy Kárászról kiindulva tudsz teljesíteni. A kincskereső úton itt is kérdésekre kell válaszolnod, s feladatokat teljesítened.

Ajándék

Ha végigmentél a kijelölt útvonalon, s minden kérdést, feladatot helyesen megoldottál, akkor jár az ajándék: a kézműves termékek – méz, lekvár, szörp, bor, sör, ékszer, kerámia, szappan – mellé egy mesekönyv vagy játékkártya is járhat.

Kincsesházak

A Kincsesházak azok a helyek, ahol az egyes játékok indulnak, ahol az egységcsomagokat meg tudod vásárolni, illetve
az ajándékot átveheted. Vagyis: Szászvár (Püspöki Várkastély) ● Kárász (Faluház / Tourinform iroda) ● Magyaregregy (Vadgesztenye Panzió) ● Hosszúhetény (Hosszúhetényi Tájház) ● Mecseknádasd (Hetényi Pincészet) ● Pécsvárad(Pécsváradi Élményvár / Tourinform iroda) ● Bikal (Puchner Birtok / Recepció) ● Alsómocsolád (Alsómocsoládi Turisztikai Központ)

A járványhelyzet miatt a Kincskereső játék még nem indult el, de a hatalmas faszobrok már állnak, amiket élveznek, imádnak a gyerekek és a felnőttek egyaránt. A különleges alkotások 3-4 méter magasak, fel lehet mászni rájuk, sőt a tenyerükbe is bele lehet ülni.

Érdemes Neked is felkutatnod az óriásokat, igazán kedves látvány!

Forrás: pecsaktual.hu
További információ: https://mecsekioriaskaland.hu

Nyitókép: Kőmorzsoló Püspökszentlászlónál
Képforrás: Györkő Zsombor – web, fotó: Györkő Zsombor

Oszd meg másokkal is az eseményt!