Homokkő fesztivalok.info
Látnivaló,  MOZDULJ KI!

NEMTI geológiai csodái

A Nógrád megyei Nemti a Mátra lábánál, a Zagyva völgyében található Salgótarjántól 22 km-re. A csodálatos környezet lenyűgöző, ahol számos lehetőség kínálkozik a gyalogos és a biciklis túrákhoz. Különleges geológiai csodák felfedezésére invitálunk, melyeknek látványa biztosan lenyűgöz.

Árpád-kori település a hegyek ölelésében

A középkorban is lakott települést csodás környezetben találod. A falut körülölelik a hegyek: Keleten a Halom, a túloldalon a Rézoldal magasodik a település fölé. Az Északi-középhegység teljes hegyvonulatát láthatod innen a Galyatetővel és a Kékestetővel.
Középen, egy kis dombon áll a templom a falu ősi magjával, amelyből kifejlődött a mai, több kilométer hosszan elnyúló település. A rajta végighaladó műút egykor hadiút lehetett, amelyen többek között a népvándorlás is áthaladt, s a török csapatok is járták.
A települést Zsigmond király ajándékoztat a  Devencséry családnak, de később több tulajdonosai is volt: többek között gróf Grassalkovich Antal, majd gróf Károlyi Mihály. Az 1800-as évek végén a határban kőszénbánya működött itt, valamint a kerámiagyártáshoz agyag- és homokbánya.

Az itt élők a természeti értékek mellett – Morgó-gödör, Leánykő (Kőleány), Sárkányszikla – nagyon büszkék palóc hagyományaikra, az ezt bemutató Tájházukra, a Bányamúzeumra, valamint a több mint 110 éves óvodájukra.

Geológiai csodák, amit látnod kell!

homokkő fesztivalok.info
Sárkánykő-szikla
képforrás: Fesztiválok.info

A falu fölötti, erdővel borított hegyek sok érdekességet rejtenek: mély árkokat, vad vízmosásokat, megkapó sziklaalakzatokat, homokkőkanyon, többszáz éves tölgyfákat. Ez a vidék a homokkő földje: ez a puha kőzet az időjárásnak – víz, jég, szél – köszönhetően rendkívül változatos formában bukkan elő. Van, ahol egy leányra hasonlít, van ahol egy sárkányra, de van olyan hely, ahol több méter mély kanyon falát alkotja.

Morgó-gödör – avagy nevadai kanyonhangulat Nógrádban

A gördör egy 20-23 millió éves őstengeri üledék-árok, amely kevésbé cementált szerkezetű homokkőből épül fel, így könnyen erodál. A kőzetben a víz kitartó munkája egy igazi természeti csodát hozott létre.

A viszonylag rövid, kb. 80-100 méter hosszú szurdok páratlan látványt nyújt, mintha nem is Magyarországon lennél. Az út a hatalmas, 10-15 méter magas függőleges falak között halad kígyózva, szűk folyosókon, ívesen, szélessége néhol alig éri el az 1 méter szélességet. A szűk szoros falainak kopársága és szikársága mellett a növényvilág egyre sokszínűbbé válik, ahogy a falak magassága csökken, illetve a szoros szélesedik
A gödör neve arra utal, hogy amikor a víz bekerül vagy a szél behatol a szurdokba, a falak között morajló hangot ad.

Megközelítése: A település keleti szélén – a Turista Panzió és Étterem mellett – indul a zöld jelzés felfelé, amiről kb. 200 méter után le kell térni az árok irányába vezető jelöletlen ösvényre. Ez az ösvény pár homoklépcső után beér a magas és egyre szűkülő homokfalak közé.

TIPP! Körtúra

A Morgó-gödörtől kb. 7 km-es körtúrával még további érdekességeket fedezhetsz fel. A szurdokhoz közel két szép, érdekes formájú homokkőszikla található: a Kőleány és a Sárkány-szikla – mindkettőt érdemes megnézned, de van itt egy elhagyott bánya is, amire csodás látvány nyílik a Bányatetőről.

Kőleány / Leánykő (328 m) – Látványos sziklaformáció, kőleány kinézetű homokkőalakzat a Morgó-gödörtől nem messze, kb. 1,5 km-re, a közeli hegytető oldalában, amelyhez legenda is kapcsolódik. Eszerint egy leány az erdőben dolgozó apjának vitte az ebédjét, de útközben megette azt. Esküdözött apjának, hogy nem ő volt: „válljak kővé, ha én tettem!” S lám, kővé vált.

Bányatető (368 m) – A tetőre érdemes felkapaszkodnod, ahonnan remek rálátás nyílik az elhagyott bányára, valamint a Mátra hegycsúcsaira. Van itt pihenőpad, s egy tűzrakóhely is.

Bánya fesztivalok.info
Kilátás a Bányatetőről
képforrás: Fesztiválok.info

Sárkány-szikla (249 m)– Szintén a falu fölött áll a Sárkány-szikla, ami egy fekvő sárkányra emlékeztet. A sárkány taréját egy keményebb, az időjárási viszonyoknak jobban ellenálló szilárdabb alkotja. A panoráma miatt feltétlenül érdemes ide eljönnöd, amely lenyűgöző egy naplementében.

Kevésbé ismert hely geológiai csodákkal – kellemes túra, maradandó élmény!

További információ: http://nemti.hu/2020

Nyitókép: Homokkőalakzat, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!