Látnivaló,  MOZDULJ KI!

MÚLTIDÉZÉS A NYÍRSÉGBEN (2.1) – Kastélytúra

A Nyírség az Alföld észak-keleti részén található, ahol csodás természeti értékeket fedezhetsz fel, valamint azokat a lenyűgöző épített örökségeket, amelyeket elődeink hagytak ránk. Összeállításunkban a Nyíregyháza környékén található kastélyokat vesszük sorra, azokat, amelyek nyitva állnak az érdeklődők előtt.

A cikk első részében a kállósemjéni Kállay-kúriát, a nyírbátori várkastélyt és a Vaján található Vay-kastélyt mutatjuk be. (A második részben a tiszadobi Andrássy-kastélyról, a bakatlórátházi Degenfeld Kastélymúzeumról és a téglási Degenfeld–Schomburg-kastélyról írunk majd.)

Kállay-kúria (Kállósemjén)

Ahol élmény a múltidézés! Nyíregyházától mindössze 23 km-re található a megújult kúria, mely egykor Kállay Miklós miniszterelnök otthona is volt. Az épületben az 1920-as és 30-as évek hangulatát kiállítás idézi fel enteriőrökkel, újságokkal és korabeli használati tárgyakkal. Ez a hangulat járja át az épületben található kávéházat, valamint a kastély parkját is.

Kállay-kúria
képforrás: Fesztiválok.info

A különleges atmoszférájú épület a Kállay-örökség része, melyben Kállay Miklós miniszterelnök és családja a nyarakat töltötte. A felújított épületben több kiállítást is megnézhetsz: így a Kállayak történetén keresztül megismerheted a környező vidék és az akkor Magyarország történetét is, a gyerekeket pedig egy játékkiállítás várja, ahol a 20. század elejének kedvelt játékait találják, a korabeli játékok másolataival pedig még játszhatnak is.

Kállay-kúria
képforrás: Fesztiválok.info

A kastély egyik különlegességét a kúria melletti kiszolgáló épületben találod: itt áll a Kállay család által is használ, gyönyörűen rendben tartott és működőképes 1931-es Ford A-modell. Esküvők alkalmával ki is próbálható a kastély csodás parkjában.

Ford A-modell, Kállay-kúria
képforrás: Fesztiválok.info

A kúriát különleges növényekkel beültetett kert veszi körül. Elsétálhatsz a zenepavilonhoz, a régi idők foci- és teniszpályájához, vagy a Kállay-kápolnához, amely alatt a család kriptája is megtekinthető.

Kastélykert, Kállay-kúria
képforrás: Fesztiválok.info

A kastélylátogatásod végén ülj be a 20-évek hangulatát hitelesen visszaadó kávézóba, ahol egy működőképes Herendi kávégépet is láthatsz, melyből összesen 10 darab van a világon!

Herendi kávégép, Kállay-kúria
képforrás: Fesztiválok.info

Ebben a kastélyban valóban élmény a múltidézés!

További információ: http://www.kallaykuria.hu

Megjegyzés: Szintén a településen, a Kállay-kúria szomszédságában található a volt Wolkenstein-kastély átalakított épülete is, amelyben jelenleg Család- és Karrierpont működik.

Báthori Várkastély és Panoptikum (Nyírbátor)

Nyírbátor névadói a középkori Magyarországon kiemelt szerepet betöltő Báthori család, akik a 14–15. században udvarházat építettek a településen. A várkastély, mely az ország egyik legjelentősebb késő gótikus emléke a 18. századra romos állapotba került. Mára felújították, s ennek köszönhetően a pincétől a padlásig bejárhatod, miközben megismerheted a Báthori család korát, híres és hírhedt alakjait, s a hozzájuk kapcsolódó legendákat.

Nyírbátori várkastély
képforrás: Fesztiválok.info

A történelmi panoptikumban 45 életnagyságú figura 5 életképben invitál időutazásra. Megismerheted a család életét, a középkori emberek mindennapjait, a korszak sorsdöntő történelmi eseményeit.

A sárkányok legendája
Nyírbátor a Sárkányok földje, hiszen a legenda szerint egy vitéz itt győzte le a közeli Ecsedi lápon tanyázó sárkányt, s bizonyítékul magával hozta a legyőzött sárkány három kitörött fogát. A hagyományt a nyírbátoriak évszázadok óta ápolják: a Szárnyas Sárkány Hete nemzetközi utcaszínházi fesztivál végén újra és újra megidézik, majd legyőzik a sárkányt. A Báthoriak címerébe bekerült a három sárkányfog képmása.

Szárnyas Sárkány Hete Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál
képforrás: Nyírbátori Kulturális Központ

Fedezd fel a múltat! A kaland Téged is vár a nyírbátori várkastélyban!

További információ: https://bathorivarkastely.hu

TIPP!
További látnivalók, élmények Nyírbátorban
Báthori István Múzeum ● Református templom ● Minorita templom és kolostor ● Várostörténeti sétány ● Sárkány Wellness és Gyógyfürdő ● Fedeles Lovarda

Református templom, Nyírbátor
képforrás: Fesztiválok.info

Vay-kastély / Vay Ádám Múzeum (Vaja)

A Felső-Tisza vidék egyik legszebb reneszánsz stílusú várkastélya a Vay család ősi birtokán, a nyírségi Vaján található. A várkastélyban, melyet őspark vesz körül ma a Vay Ádám Múzeum található.

Vay-kastély / Vay Ádám Múzeum
képforrás: Fesztiválok.info

A 17. század elejére elkészült kastély a Rákóczi szabadságharc alatt élte fénykorát. A kastélyban Rákóczi Ferenc két alkalommal is járt: a szabadságharc kezdetén, majd hanyatlása idején. Emlékét a kastély falán található emléktábla is őrzi.
Az épületben jelenleg a Vay Ádám Múzeum működik. A múzeum kiállításai a Vay család történetét, a Rákóczi szabadságharc eseményeit, valamint Rákóczi korabeli bútorokat mutat be. A berendezés nagy része eredetileg is a Vay családé volt, mely szerencsés módon vészelte át a II. világháborút.

Vay-kastély
képforrás: Fesztiválok.info

A kastély fontos művészettörténeti értéke a második emeleti nagyterem mennyezetfreskója, melyet Lohr Ferenc készített 1896-ban. A Vay család ezzel a műalkotással kívánt emléket állítani a honfoglalás ezredik évfordulójának. A festmény az 1396-os nikápolyi csata egyik pillanatát örökítette meg.

Részlet a mennyezetfreskóból, Vay-kastély
képforrás: Fesztiválok.info

A kastély védett, ősfás kertjében a kuruc kor jeles alakjainak mellszobrait is láthatod.

Mellszobrok a Vay-kastély parkjában
képforrás: Fesztiválok.info

További információ: https://vajavar.hu

Megjegyzés: A cikk második részben a tiszadobi Andrássy-kastélyt, a bakatlórátházi Degenfeld Kastélymúzeumt és a téglási Degenfeld–Schomburg-kastélyt mutatjuk majd be.

Nyitókép: Kállay-kúria, Kállósemjén, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!