Látnivaló,  MOZDULJ KI!

MÚLTIDÉZÉS A NYÍRSÉGBEN (2.2) – Kastélytúra

Folytatjuk barangolásunkat az Alföld észak-keleti részén, a Nyírségben, ahol csodás természeti értékek mellett a lenyűgöző épített örökségeket is felfedezheted. Összeállításunkban a Nyíregyháza környékén található kastélyokat vesszük sorra: a mostani részben is újabb hármat ajánlunk felfedezésre.

A cikk első részében a kállósemjéni Kállay-kúriát, a nyírbátori várkastélyt és a Vaján található Vay-kastélyt mutattuk be.
A cikk itt találod: MÚLTIDÉZÉS A NYÍRSÉGBEN (2.1) – Kastélytúra

A mostani részben a bakatlórátházi Degenfeld Kastélymúzeumról, a tiszadobi Andrássy-kastélyról és a téglási Degenfeld–Schomburg-kastélyról írunk.

Dégenfeld Kastélymúzeum (Baktalórántháza) 

Kastély, amely szórakoztat és visszarepít a múltba! A 17. században épült vadászkúria több főúri család birtoklása után hozományként került a Degenfeld családhoz. A 19. század közepén gróf Degenfeld Imre felújíttatta, s klasszicista stílusú lakosztállyá alakíttatta. Az elmúlt 100 év zivataros korszaka után 2016-ban nyitotta meg kapuját a felújított kastélymúzeum.

Baktalórántházi kastélymúzem
képforrás: baktaloranthaza.hu

Az itt található kiállításokat a 21. századi technikák alkalmazásával, interaktív eszközök segítségével járhatod végig. A kiállítás a helytörténeti ismeretek mellett bemutatja a kastély főúri családjainak (Barkóczy, Károly, Haller, Beck, Degenfeld, Podmaniczky) élettörténetét, valamint az interaktív eszközök segítségével a korabeli élet részese is lehetsz.

Baktalórántházi kastélymúzem – interaktív kiállítás
képforrás: Fesztiválok.info

A kastély emeletén egy interaktív természettudományos kiállítást találsz, mely a természetvédelem alatt álló Baktai erdő növény- és állatvilágát tárja eléd. Ha megnézed, biztosan kedvet kapsz egy kiránduláshoz.

Baktalórántházi kastélymúzem – természettudományi kiállítás
képforrás: Fesztiválok.info

A kastély kiszolgáló épületében idén alakították ki a város szülöttjének, gróf Károlyi Gyula miniszterelnök emlékházát.

Károlya Gyula (Károlyi Gyula Emlékház)
képforrás: Fesztiválok.info

Megjegyzés: A kialakult járványhelyzet és költségtakarékossági okok miatt a kastély 2021. március 31-ig zárva tart.

További információ: http://degenfeldmuzeum.hu

Andrássy-kastély (Tiszadob)

A romantikus stílusú Andrássy-kastély látványa lenyűgöző. Fedezd fel a termeit, ismerd meg a család történetét! A kastély parkja egyedülálló, mely különleges, legyezőt formáló bukszuslabirintussal vár. A kastélylátogatás végén ne felejtse el megkóstolni az impozáns főúri ebédlőben működő étterem fogásait is!

Andrássy-kastély, Tiszadob
képforrás: Wikimedia Commons

A festői Tisza-holtág partján fekvő Tiszadob 1654-től 1945-ig az Andrássy család birtoka, így a település legjelentősebb történelmi és kulturális hagyatéka is ehhez a családhoz kapcsolódik.
A látványos, soktornyú kastélyt (idősebb) gróf Andrássy Gyula építtette a Loire-menti kastélyok mintájára 1880–1885 között. Nem élvezhette sokáig, öt évvel később meghalt, így a kastély bútorozása, a park kialakítása fiára, ifjabb Andrássy Gyulára maradt. A kastély nemcsak lakhelyként funkcionált, hanem a család gazdag gyűjteményének is helyet adott: így az értékes festményeknek, a gobelineknek, a bútoroknak vagy a fegyvergyűjteménynek, valamint a tízezer kötetes könyvtáruknak.

A tiszadobi kastély egyik terme
képforrás: Forster Központ

A lépcsőház padlóján található mozaikoroszlán a család címerállata, különlegessége, hogy magasabbról nem kisebbnek, hanem nagyobbnak látszik. A hajdani lovagterem kőkandallóján olvashatod a család jelmondatát, melynek fordítása: „Hűséggel és bátorsággal”. A lépcsőházban gazdagon faragott tölgyfalépcső vezet az emeletre.

Andrássy-kastély, Tiszadob – lépcsőház
képforrás: Fesztiválok.info

A kastély érdekessége, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata van, a 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája, s a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van. A kastély igazi romantikus épület, a magyarországi historizáló kastélyépítészet legkarakteresebb alkotása.
Művészeti értékét növelte, hogy 1910-ben ide hozatták Budáról a Rippl-Rónai által tervezett híres Andrássy-ebédlőt. A nagyobb ebédlő kialakítása miatt az eredeti kastélyépületet kibővítették, melyet Róth Misa csodás üvegablakai tesznek különlegessé.

A tiszadobi kastély ebédlője Róth Miksa színes üvegablakaival
képforrás: Forster Központ

Sajnos 1918-ban fegyveres katonák törtek be a kastélyba, s a teljes berendezést összetörték, a könyveket, kerámiákat megsemmisítették vagy széthordták. Később a II. világháború pusztításának is áldozatul esett.

Tudtad-e

…hogy itt született Andrássy Katinka, aki később Károly Mihály miniszterelnök felesége lett, és „Vörös grófnőként” is gyakran emlegették? Édesanyjától szigorú, fizikai fenyítéssel tarkított neveltetés kapott, gyerekkorát katonásan, percre pontosan beosztott napirend szerint élte. Bár lázadott szülei ellen, későbbi vallomásában hasznosnak találta neveltetését. Szobája a kastély emeletén található, ahonnan csodálatos a kilátás a kastély kertjére és az egész környékre.

Megjegyzés: A kastély 2020. november 1-jétől felújítási munkálatok miatt bezár. Addig a kastély és az étterem zavartalanul üzemel.

További információ: http://www.tiszadob.info

Degenfeld–Schomburg-kastély (Téglás)

A Nyírség déli részén, Nyíregyhátától 26 km-re található a település, ahol a Tiszántúl legnagyobb kastélyát találod. A klasszicista stílusú épület elmúlt 200 éves, mely egykor a társasági élet központja volt. A felújított épület és a kastélypark a nyugalom szigete, ahol a főúri pompa a jelenkor letisztultságával párosul. A kastély felújított termei konferenciák, kulturális rendezvények, társadalmi események és családi ünnepek számára egyaránt alkalmasak, terasza és csodás kertje pedig kiváló lehetőség szabadtéri események magtartására.

Téglási kastély
képforrás: Fesztiválok.info

A kastélyt Beck Pál földmérő mérnök, földbirtokos építtette családja számára az 1800-as évek elején. Paulina lánya Degenfeld-Schomburg Imrével kötött házasságot, így hozománykét a kastély a Degenfeld családhoz került, akik kiemelt szerepet töltöttek be a Tiszántúl társadalmi, gazdasági és kulturális életében. Birtokukon megfordult többek között Csokonai, Kölcsey, Kazinczy és Széchenyi István is. A kastélyt Degenfeld Imre fia, Gusztáv bővíti tovább romantikus elemekkel. A kastélyban 1945-ig lakhattak a család tagjai, ezután rabszálláskén, majd gyermekotthonként működött, miközben lassú pusztulásnak indult. Jelenleg magántulajdonban van, a felújítási munkákat pedig folytatják.

Téglási kastély parkja
képforrás: Fesztiválok.info

A kastély elsősorban rendezvényekre vehető igénybe, de a helyszínen tartózkodó személyzet szívesen megmutatja a kastély termeit, az épület alatt található pincerendszert, a megtalált eredeti falfestéseket és a szépen rendbe hozott kertet.

További információ: degenfeldkastely.com

Nyitókép: Andrássy-kastély, Tiszadob képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!