MOZDULJ KI!

MISKOLC ÉS KÖRNYÉKE most is vár

A járványból adódó korlátozások miatt most a legtöbb beltéri attrakció zárva tart, de szerencsére Miskolcon számos érdekes látnivaló jelenleg is élvezhető. Ha szeretnél ezekben a bezártságra ítélt hetekben-hónapokban friss levegőn tartózkodni és emlékezetes élményeket szerezni, akkor a következő miskolci és Miskolc környéki helyeket és élményeket ajánljuk.

LILLAFÜREDI élmények

Utazz erdei kisvasúttal Lillafüredre!
Az egész évben közlekedő kisvonat a téli menetrend szerint hétvégente napi négy vonatpárral indul a diósgyőri városrészben található Dorottya utcai végállomásról a Bükk erdeivel körbevett Garadnára.

Lillafüredi kisvasút
képforrás: hellomiskolc.hu, fotó: Chikán Gábor

A fűtött kocsikkal közlekedő vonaton kötelező a maszk viselete.
További információ: https://www.hellomiskolc.hu/Lillafuredi-kisvasut

Könnyű túra a kisvasút mentén: Garadna–Lillafüred
A Garadna végállomásról számos túra indul, melyek közül mi most a kisvasút mentén haladó útvonalat javasoljuk. A Garadna végállomástól könnyű túrával visszasétálhatsz Lillafüredre, ami kb. 5 km hosszú. Számos látnivalót és érdekességet tartogat ez az útszakasz. Van itt izgalmas játszótér a gyerekeknek, a Bükk élővilágát és erdőgazdálkodását bemutató kiállítás (jelenleg zárva), végig mehetsz a Pisztráng tanösvényen (2,5 km hosszú), majd megnézheted a Lillafüredi Pisztrángtelepet. Ha megéheznél vagy egyedi gasztronómiai ajándékot szeretnél vásárolni, akkor itt különleges füstölt pisztráng is beszerezhető. Az úton tovább haladva, a következő látnivaló a Fazola-kohó, a Massa Múzeum, a Vasverő és a Szabadtéri gépkiállítás. (A kohó és a műszaki skanzen szabadon látogatható, a múzeum jelenleg zárva van.)
Az őskohót elhagyva a Hámori-tó felső végéhez érkezel, ahol érdemes egy erdei sétányon, a tó partján folytatni az utat, miközben csodálatos a kilátás a Hámori-tóra, illetve a Palotaszállóra.

Lillafüredi séta
Miskolc legismertebb hegyvidéki üdülőhelyén, Lillafüreden bőven van mit megcsodálni ebben az időszakban. A Hámori-tóban tükröződő Palotaszálló látványa megunhatatlan, és a függőkertben alázuhanó Szinva-patak vízesése is minden évszakban más arcát mutatja.

Lillafüred – megfagyott vízesés
képforrás: hellomiskolc.hu

A közel 1 km hosszan közlekedő libegővel hétvégeken könnyedén feljuthatsz a Jávorhegyre, ahol az 4.3 km-es Oxigén sétaúton megismerheted a Bükk gazdag természeti kincseit, állat- és növényvilágát, a Szent István-forrást és Hajnalka-forrást, a Fehérkőlápai kilátópontot, a „Lélekforrást” és egyéb különlegességeket.
További információ: https://libegopark.hu
További információ: https://www.hellomiskolc.hu/Lillafured

Gyógyító energiák BÜKKSZENTKERESZTEN

A libegő állomásától csak 2 km-es sétára van Bükkszentkereszt, az ország egyik legmagasabban fekvő települése. Itt tudsz csak igazán friss levegővel, napsütéssel és energiával feltöltődni! Ha pedig különleges felüdülésre vágysz, akkor látogass el a falu határában található Boldogasszony-kövekhez, melyeknek gyógyító erőt tulajdonítanak!

Téli örömök a BÁNKÚTI SÍCENTRUMBAN

A síközpont a Bükki Nemzeti Park legszebb és legmagasabb részén terül el. Kedvező időjárási körülmények esetén hét lesiklópályán (köztük két fekete pályán), kijelölt sífutónyomvonalon és egy elkülönített szánkópályán hódolhatsz a tél sportoknak. A pályák hossza: 3,3 km. Ha csak most ismerkedsz a síeléssel, akkor síoktatásra és kölcsönzésre is van lehetőség.
További információ: http://www.bankut.hu

Bükk
képforrás: hellomiskolc.hu, fotó: Gutter Krisztián

Túra a PETŐFI-KILÁTÓHOZ

A sícentrum melletti Bálvány tetején (956 m), amely a Bükk 4. legmagasabb csúcsa, – áll a 18 méter magas Petőfi-kilátó, ahonnan lenyűgöző, 360 fokos körpanoráma tárul eléd. Tiszta időben akár a Magas-Tátra hegyeit is megpillanthatod.

Túra a SZENTLÉLEKI PÁLOS KOLOSTORROMHOZ (Bükkszentlélek)

A Bükk rejtekében, 710 méter magasságban találod a Szentléleki pálos kolostorromot, ahová Ómassáról az úgynevezett Szuszogó ösvényen tudsz eljutni.

Pálos kolostorrom – Bükkszentlélek
képforrás: hellomiskolc.hu, fotó: Rogosz Péter

A romjaiban is fenséges látványt nyújtó gótikus vallási emlék közelében gyönyörű panoráma tárul a Lázbérci-víztározóra a Látó-kövekről.

MISKOLCTAPOLCAI séta

Az üdülőhely védett ősparkja szintén könnyű sétára csábít, és a közepén található kis csónakázótóban a kacsák és a hattyúk látványa a kicsiket és nagyokat is jobb kedvre deríti.

Miskolctapolcai park és csónakázótó
képforrás: hellomiskolc.hu

Az Európában is egyedülálló Miskolctapolca Barlangfürdő a járványhelyzet miatt jelenleg zárva tart, de amint lehetőség lesz a kipróbálásra, ne hagyd ki a páratlan élményt a természet fedett uszodájában!
További információ: http://barlangfurdo.hu/

MISKOLCI látnivalók

● Most csak kívülről csodálhatod meg a négytornyos, fenséges látványt nyújtó középkori Diósgyőri várat, melyet a Bükk hegység ölelésében, Miskolc belvárosától 5 km-re találsz.
További információ: https://diosgyorivar.hu

Diósgyőri vár
képforrás: hellomiskolc.hu, fotó: Tóth Zoltán

Tündérkert, a mesebeli pihenőparkA vár mögött egy kis gyöngyszem rejtőzik, a Tündérkert szabadidőpark. Igazi családbarát hely, ahol mindenki megtalálja a kedvére való programot.

Tündérkert
képforrás: hellomiskolc.hu

Ahogy sétálsz a kertet behálózó patak mentén, fából faragott tündérszobrok, óriás madárkalitka kismadarakkal, gömblámpák és kedves kis padok teremtik meg a varázslatos hangulatot. Háttérben gyönyörű a Diósgyőri vár látványa.
További információ: https://www.hellomiskolc.hu/Tunderkert

● Ne hagyd ki az Avasi kilátó szabadon látogatható panorámateraszát! Az Avason található 72 méter magas tévétorony Miskolc egyik jelképe, melynek tetejéről a hosszan elterülő város és a környező hegyek pompás látványában gyönyörködhetsz.

Avasi kilátó
képforrás: hellomiskolc.hu, fotó: Serfőző Péter

Innen a girbe-gurba lépcsőkön és pincesorokon leereszkedve szétnézhetsz a város sétálóutcáján.

● A hangulatos Szinva teraszon – mely a város egyik legkedveltebb köztere – a Miskolci lányok és a közelben álló Mancs mentőkutya szobránál is elidőzhetsz néhány percig, és készíthetsz egy kedves emlékképet a családi fotóalbumba.

TOURINFORM MISKOLC
Cím: 3530 Miskolc, Széchenyi u. 16.
Tel.: + 36 46 350 425 ● E-mail: miskolc@tourinform.hu
Nyitva: hétfő–péntek 8.45–16.30 óráig, szombaton 9–14 óráig, vasárnap zárva.
WEB: https://www.hellomiskolc.hu
FB: https://www.facebook.com/HelloMiskolc

További információ: https://www.hellomiskolc.hu

Forrás: hellomiskolc.hu
Nyitókép: Lillafüredi Palotaszálló, képforrás: hellomiskolc.hu

Oszd meg másokkal is az eseményt!