MOZDULJ KI!

MÁTRAALJA – Barangolás a Mátra előterében

A Mátra a természetjárók egyik legkedveltebb helye hazánkban, hiszen itt minden együtt van egy kiránduláshoz, többnapos pihenéshez. A különleges természeti értékek, a látnivalók, a jó levegő, a változatos turistautak, a felújított várak, a múzeumok és tájházak, az aktív pihenési lehetőségek, a mátrai borok vagy szlovák és palóc gasztronómia – mind a tartalmas és a változatos kikapcsolódást segítik. A felkapott vagy az ismertebb célpontok mellett – például a Kékes, Mátraszentimre, Mátrafüred vagy Sástó – a Mátra számos meglepetést tartogat.
Mi most a Mátra előterében található, kevésbé látogatott településekből, nevezetességekből válogatunk, amiket szintén érdemes megismerned, felfedezned egy-egy kirándulás során.

MÁTRAALJA
„Mátraalján, falu szélén, lakik az én öreg néném” – így kezdődik az ismert verses mese, az Öreg néne őzikéje. A Mátraalja a Mátra déli előtere, amelynek lankáit szőlők borítják, átmenetet képezve a hegyvidék és az Alföld között. Legnagyobb települése Gyöngyös, de ide tartozik Abasár, Farkasmály, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Nagyréde vagy Rózsaszentmárton is, melyek a Mátrai borvidék települései. De itt található a markazi és a kisnánai várrom, Visontán pedig a Mátravidéki Hőerőmű. Természeti látványosság többek között az önálló tömbként kiemelkedő Sár-hegy (500 m), a jégkorszakból itt maradt kavicsmezők, vagyis a Markaz melletti Tatármező és a kisnánai Tarnóca-völgy, a Markaz és Domoszló között meghúzódó Tarjánka-szurdok, vagy a Gyöngyössolymos és Mátrafüred közötti útelágazásnál látható geológiai érdekesség, a Bába-kő nevű gejzírkúp.

Abasár
képforrás: Fesztiválok.info

MÁTRAFÜRED

A Mátra legismertebb települése nyugodt természeti környezetet és számtalan programlehetőséget kínál. Az egykor Beneváralja, Benepuszta néven illetett település mai nevét 1893-ban kapta. Bene vitéz nevét viseli még az erdőben található várrom (471 méter), illetve a településen átfolyó patak is. A benei posztó igen híres volt, a 19. század elején 17 kallómalom és 26 vízimalom működött, így egy igen komoly iparterületté vált. Később az iparosodással a malmok munkája fölöslegessé vált, így azoknak többségét családi házakká alakították át. 1893-ban nyitotta meg strandját, melyről a nevét is kapta. Hamarosan számos villa és üdülő épült fel, és fellendült a turizmus. Ma kényelmes szállodákkal, panziókkal, nyugodt természeti környezettel és számos aktív programlehetőséggel várják a turistákat, a pihenni vágyókat.

Mátrafüred
képforrás: Fesztiválok.info

Ne hagyd ki, ha Mátrafüreden jársz!

Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítás – A palóc népviselet darabjai láthatóak a babákon Lovászné Juhász Rita munkájának köszönhetően.
● Kirándulás a 700 éves Bene-vár romjaihoz (kék+ jelzés)
Kilátók Mátrafüreden és a közelben
Kozmáry-kilátó Mátrafüreden – a Mátra egyik jelképe, könnyen megközelíthető)
Muzsla-kilátó Mátrafüred közelében – 478 m magas, innen rövid túrával elérhető a Rákóczi-forrás
Hanák-kilátó – 590 m magas, ahonnan gyönyörű a kilátás a déli részekre.
Sástó-kilátó – a 40 magas, eredetileg a Szeged melletti Algyőn fúrótoronyként üzemelt kilátó tetejéről jól láthatod a Mátra vonulatait, településeit. Viharos időben a torony kilengése a legfelső szinten akár az egy métert is elérheti.

Sástói-kilátó
képforrás: Fesztiválok.info

Adrenalin növelő kikapcsolódás
High-tech Sportok Bázisa – 50-féle élményprogramból választhatsz a terepsegwayezéstől a motorrollerezésen át a snowscooterezésig. De lehet quadozni, részt vehetsz repülős túrán, lovas szánozáson vagy családi hófánkozáson is. További információ: https://4evszak.hu/matrafured

Segwaytúra Mátrafüreden
képforrás: High-tech Sportok Bázisa

Oxygen Adrenalin Park Mátrafüred és Mátraháza között, a sástói kőbányában található kalandparkban nemcsak az adrenalint termelő élményelemektől – libegő, téli-nyári bobpálya, quadpálya, függőhíd, canopy, átforduló hinta, mászófal – áll el a lélegzeted, hanem az eléd táruló panorámától is. További információ: https://adrenalin-park.hu
Mátravasút Próbád ki az egykor faszállításra kiépített erdei kisvasutat, melynek két ága is van a Mátrában! Az egyik Gyöngyös és Mátrafüred között közlekedik, a másik szakasz Gyöngyös és Szalajkaház között található. További információ: https://www.facebook.com/matravasut

PÁLOSVÖRÖSMART

A 600-700 főt számláló csendes és rendezett falu már csak nevében őrzi az egykor itt tevékenykedő pálos rend emlékét, melynek fénykora a török hódoltság idejéig tartott. A falu számos nevezetességet tartogat, melyeket érdemes felkeresni.

A település nevezetességei

Mária park
Pálosvörösmart éke a Mária park, mely egy kirándulás, csendes meditáció, piknikezés vagy  túra kiindulási pontja lehet. A 2016 nyarán felavatott park központi eleme egy szoborkompozíció: Szent István felajánlja a koronát Szűz Máriának. De mellette helyet kapott Boldog Özséb szobra, aki a Magyar Pálos Rend alapítója volt, valamint a Remete Szent Pál dombormű, amelyen a pálos címer valamennyi motívuma megtalálható.

Mária park – Pálosvörösmart
képforrás: Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület
fotó: Kápolnai Nagy Ágnes


Pálos tanösvény
A kb. 1 km hosszú tanösvényen 7 tábla mutatja be a Magyar Pálos Rend kialakulását, meséli el a rend címerét, mutatja be a hazai pálos történelmi emlékeket, és természetesen a rend történetébe is bepillantást enged. A pálos rend különlegessége, hogy az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend. Pálosvörösmart a hazai pálosok között is különleges helyet foglal el: a település címere megegyezik a pálos rend címerével. Megtalálhatók benne ugyanazok a motívumok – datolyapálma, holló, oroszlán –, az egyetlen különbség csupán az, hogy itt a falut körülölelő öt hegy is megjelenik.

Remete Szent Pálról készült dombormű – Pálosvörösmart
képforrás: Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület
fotó: Kápolnai Nagy Ágnes

Mezítlábas park és játszótér
A Pálos tanösvény amellett hogy remek útvonal egy kis sétához, tekerhetsz is rajta. Mátrafüredről tovább Markazra, egy egész napos kirándulás is tervezhető. A táblák mellett a tanösvény felső részén kerékpártároló, pihenőhely és tűzrakóhely várja a kirándulókat. A kicsiket játszótér fogadja, ami mellett egy kis labirintus is helyet kapott. Itt találod a 16 elemből álló Mezítlábas ösvényt, ami szinte a patakig vezet, egyedi hangulatot varázsolva.

További nevezetességek

Római katolikus templom (benne 14-15. századból származó pálos faragású szobrok, valamint a vérereklye) ● Meditációs ösvény (7 meditációs pont a Pálos Fogadó épületétől a Mária parkig, ahol Szent Ágoston reguláit olvashatod) ● Mezítlábas ösvény (különböző felületeken mezítláb járhatsz, melynek több jótékony hatása van)

Túra a környékre

Holló-kő
A falu egyik legszebb helyéhez, a Holló-kő tetejéhez vezet a kissé emelkedős tanösvény, melyen táblák jelzik a helyi jellegzetességeket. A tetőn csodálatos panoráma tárul a szemed elé: jó időben látod a Sár-hegyet, Gyöngyöst, több mátrai falut, a távolban a Galya-tetőt és a Felső-Mátra vonulatát. Az itt található vadregényes sziklákat nagyon szeretik az alpinisták. Táv: 1,5 km ● Szintemelkedés: 230 m

Holló-kő
képforrás: Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület
fotó: Demecs Norbert

Tekeres-kő, Rónya-bérc
Holló-kőről tovább folytatva a túrát a fennsík peremén, egy termetes kősánc vonulatát félkörívben követve, a Tekeres-kő hosszan elnyúló fennsíkja érhető el, amelyet a különféle alakot öltő andezit sziklák tesznek kimondottan látványossá. A sziklák tetejéről gyönyörű kilátás nyílik az Alföld irányába, előtérben Visonta, Abasár, Markaz és Domoszló községekkel, szemben a Hajnács-kővel, a Hidas-bérccel és természetesen az elmaradhatatlan Kékessel.
A fennsík északi végén a Rónya-bércet találod, melynek érdekessége, hogy feltehetően a Mátra bronzkorából származó emlék.

További információ: https://palosvorosmart.hu

MARKAZ

Markaz egyedülálló adottsága a változatos domborzat és a nagy szintkülönbségek, hiszen területe egészen Kékestető szomszédságáig felnyúlik. Az itteni erdő a túrázás mellett kiváló vadászati lehetőségeket rejt, a tó pedig vízisportolásra, horgászatra alkalmas, télen pedig, ha befagy, kiváló korcsolyapálya. A község látnivalóit egy sétaútra fűzték fel, amely során bemutató táblák, pihenőhelyek kerültek kialakításra.

Markaz nevezetességei

Markazi várrom
Markaztól kb. 2 kilométeres kirándulással (a zöld L jelzés) érheted el a Várbérc végén található egykori vár falmaradványait. A várat feltehetően az Aba nemzetséghez tartozó Kompolti család építette az 1270-80-as években. Katonai jelentősége nem volt, főként pihenésre, vadászatra használták tulajdonosai. A vár pusztulása feltehetően a török hódoltság alatt ment végbe. A téglalap alaprajzú vár délkeleti oldalán még ma is 6 m magasságban áll a fal, megmutatva, hogy a forró mészhabarcs a kőből épült falakat betonszilárdságúra fogta össze. A várból gyönyörű kilátás nyílik a környékre, amiért érdemes felkapaszkodni.

Markazi várrom
képforrás: Fesztiválok.info

Melegvízi-tó
A régi faluban fontos szerepet töltött be a „melegvízi” forrás és a mellette megépült vízimalom. A forrás zsilippel elrekesztve kicsiny tóvá szélesedett – napjainkban partja hangulatos pihenőhellyé vált.
A falu mindennapi életéhez tartozott a „melegvíznek” nevezett szabadtéri mosoda. A tó vize télen-nyáron 16 hőfokos volt, ahol az asszonyok a mosóköveken mosták a szennyest, miközben télen is mezítláb álltak a vízben.

Míves Tojásgyűjtemény – Patkolt tojás kiállítás
A kiállítson László Gyula tojáspatkoló munkáit láthatod, melyek közül igazi különlegesség a „templomtojás”. A templom főhajója strucctojásból, a torony japántyúk-tojásból, az oldalhajó pedig lúdtojásból készült. A belseje is teljesen berendezett: látható benne az oltár, a padsor, a szószék, a karzat, a harang, tehát minden, ami egy templomban megtalálható. A kiállítás kiegészült más technikákkal készült tojásokkal is, amely folyamatosan bővül, így mindig újat tud nyújtani.

Patkolt tojás – Markaz
képforrás: Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület
fotó: Kápolnai Nagy Ágnes
További nevezetességek

Római katolikus templom Faluszéli kápolnaTájház (melyben kék színű a búboskemence) ● Kézműves Ház Pusztatemplom (a Markazi-tóban található) ● Szent Korona Emlékmű

Szent Korona EmlékműMarkaz
képforrás: Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület
fotó: Kápolnai Nagy Ágnes

KISNÁNA

A Mátra lábánál található kis falu festői környezetben található, ahol kellemes és nyugodt a kikapcsolódás. Kisnána, mint a Mátra környéki települések többsége, egykor az Aba nemzetség birtoka volt, a 13. században pedig annak sarja, a Kompolti család birtokává vált, akik aztán hosszú ideig lakták.

Kisnána nevezetességei

Kisnánai vár
A késő középkori magyar nemesi rezidenciák egyik legszebb emléke, amely szokatlan módon nem a hegytetőre, hanem a település belsejében épült fel. A vár eredetileg földesúri udvarház, gazdasági épület és egy templom épületegyütteséből alakult ki a 11-12.században. 1400-as évek közepén Kompolti János építtette át várrá: kettős falgyűrűvel körülkerítette, valamint két kaputoronnyal és vizesárokkal látta el. A vár végzete Móré László nevéhez köthető, aki rablótanyává züllesztette a helyet. Portyázásai célpontja a török kereskedők voltak. A budai pasa 1543-ban megelégelve a fosztogatást, haddal támadt a kisnánai várra, és leromboltatta. A legenda szerint Móré aranypénzt dobott a török ostromlók közé, hogy kereket oldhasson, de ez nem sikerült, így az isztanbuli Héttoronyban végezte. 1560 után a várat már nem állították helyre, így építőanyagként szolgált a környék lakosainak.

Kisnánai vár
képforrás: Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület

A vár mai állapotában jól kivehető a gótikus templomtorony és a palotaépület. A toronyban láthatod a várnagy rekonstruált szobáját, a kaputorony tetejéről, a kilátóteraszról csodálatos panoráma tárul eléd, a vár alatti pincében bortrezor nyílt, a szokásos vártörténeti kiállításokon, kőtáron kívül pedig egy érdekes opálgyűjteményt is láthatsz, köztük Magyarország legnagyobb, négymázsás opálját.
Az országban harmadikként jelentek meg a falak között a kronoszkópok (összesen öt), melyek segítségével megcsodálhatod, hogy milyen is lehetett régen a vár és az itt élő emberek élete.

Ha szeretnél még többet megtudni a vár történetéről, akkor ne hagyd ki az óránként induló 3D-vetítést, ami egyben kitűnő alkalom egymás fényképezésére a vicces, túlméretezett piros szemüvegekkel.

Szlovák tájház
A gyönyörű világoskékre és fehérre festett tájház épületében találod a vár pénztárát. A várbelépővel benézhetsz a korhűen berendezett szobákba is. A török időkben teljesen elnéptelenedett Kisnánát a 18. század elején szlovákokkal népesítették újra, az ő leszármazottjaik egykori lakáskultúráját mutatja be a kis kiállítás. Fűtetlen tisztaszobából, sparhelttel és szabadkéménnyel felszerelt konyhából, illetve búboskemencével fűtött lakószobából áll a ház.

FELDEBRŐ

A község a Mátra lábánál, Egertől 20 km-re a Tarna völgyében fekszik. Feldebrőn járva a páratlan szépségű Árpád-kori templomot mindenféleképpen meg kell nézned.

Feldebrői altemplom
A falu közepén, egy kis zöld téren álló templom méltán európai kuriózum, mivel a honfoglalást követő évszázad történelmi viharaiban – amikor még nem dőlt el végérvényesen, hogy a magyarság a nyugati, avagy a keleti kereszténységet választja – olyan kegyhely épült, amely ötvözi a keleti és a nyugati keresztény építészet elemeit. A 11. században épült román stílusú templom és altemplom építtetője királyi rangú személy lehetett, talán maga Aba Sámuel, aki uralkodása előtt emeltette a templomot, majd halála után ide temették.

Az épen megmaradt középkori altemplom, valamint a fölötte lévő centrális templom maradványai a keleti kereszténységgel rokon építési mód. A vaskos pillérekkel osztott altemplomban hazánk legkorábbi freskói találhatók. Ezek a falfestmények, ikonográfiák viszont a nyugati kereszténység művészetéhez köthetők. E kettősségben rejlik az altemplom különleges értéke. A valaha fallal kerített, monostorral kiegészült templom a mai külső formáját többszöri átépítés után kapta. Megjegyzés: vezetéssel látogatható.

További látnivalók

Nepomuki Szent János szobor (a temető bejáratánál) ● TemetőkápolnaKálvária

ALDEBRŐ

A Mátra lábánál fekvő település „Magyarország legkedveltebb borvidéki települése” címmel büszkélkedhet. Köszönhető ez őseiknek, akik az 1740-es években Németországból települtek be, és akik magukkal hozták a szőlőművelés szeretetét. Szobrok falujaként is szokták emlegetni, hiszen a faluban sétálgatva több közterületi szoborral találkozhatsz, melyeket az ősök tiszteletére emeltek. Aldebrőhöz köthető a Debrői hárslevelű bor, mely Rácz Pál kompolti pincemesternek köszönhető. A sváb faluban őrzik a hagyományokat, gasztronómiai örökségüket, melyeket rendezvényekkel is igyekeznek életben tartani.

Szkíta emlékpark
Az emlékhely kialakításával a szkíták jelenlétéről emlékeznek meg a térségben. A környezet megidézi a szkíták kedvelt sztyeppei világát is. Alapja: 2017 nyarán egy szkíta kori, fagerendás szerkezetű, női halomsír került elő.

Szkíta fejedelemnő – Aldebrő
képforrás: Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület
fotó: Kápolnai Nagy Ágnes
További látnivalók

Gazdaház épülete (benne: Rác Pál hagyatékát őrző emlékszoba, honfoglalás kori leletek, néprajzi gyűjtemény, pincéjében: Bortrezor) ● Történelmi Emlékpark (Aldebrő történetét és a magyar történelem sorsfordító pillanatait megörökítő faragott táblaképek) ● Japán akác (15 m magas, széles, gömbölyded koronájú fa, a község egyik fő látványossága) ● Horgász-tavak és környéke Római katolikus templomNépház

DEBRŐI HÁRSLEVELŐ
A Debrői hárslevelű szőlőfajtát Rácz Pál neves szőlész és borász telepítette erre a vidékre. Neki köszönhető, hogy ez a szőlőfajta fennmaradt, és az ebből készült bor bekerült a világ borainak élvonalába. Jellemzői: aranysárga színű, jellegzetesen hársvirágra emlékeztető illatú és ízű, zamatos, félédes fehérbor. Szárnyasokból készült ételek, könnyű desszertek mellé kiváló választás

MÁTRAI BORVIDÉK

A Mátra déli lejtőin, a Tarna és a Zagyva folyók által határolt területen található a Mátrai borvidék, hazánk egyik történelmi borvidéke. Abasár, Gyöngyös, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Nagyréde és Rózsaszentmárton híres bortermelő települések.

Mátrai borvidék
képforrás: nagyredeiszolok.hu

A vulkáni termőtalaj, valamint a Mátra meredek fala által védett klíma, a szárazabb kontinentális éghajlat az itt készült fehérboroknak friss, virág- és gyümölcsillatot biztosít. De ez az üde, gyümölcsös jelleg a vörösboroknál is megmutatkozik.
Több középkori eredetű borospince található a vidéken, egy része felújítva ma is bort kínál.
Kedvelt szőlőfajták a borvidéken: Olaszrizling, Leányka, Irsai Olivér, Muscat Ottonel, Szürkebarát, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon

Nyitókép: Mátra – kilátás a Markazi várromnál, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!