Látnivaló,  MOZDULJ KI!,  Szabadidő

A MARTONVÁSÁRI BRUNSZVIK-KASTÉLY

Ahol a történelem, a természet és a tudomány találkozik

Budapest határától alig 20 km-re találod Martonvásárt, melynek kiemelkedő attrakciója a Brunszvik-kastély és annak csodálatosan szép kastélyparkja.

A parkba belépve és látva a hófehér falú kastély épületét, az az érzésed támadhat, hogy Angliába csöppentél. S az érzésed nem csal: a Brunszvik-kastély a hazai angol neogótika egyik legszebb épülete, kastélyparkja pedig Magyarország legjobb állapotban fennmaradt angolkertje.

Brunszvik-kastély
képforrás: MTA ATK Agroverzum

Lenyűgöző a kastély előtti Brunszvik-kert, de izgalmas látnivalót tartogat a kastély épületében található kiállítás is, amit a hely leghíresebb vendégnek, Beethoven emlékére rendeztek. A kastély mellett áll a Szent Anna kápolna, melyet Brunszvik Antal építtetett, miután megkapta a birtokot. És ez még nem minden!
A 70 hektáros kastélypark ad otthont a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának, valamint látogatóközpontjának, az Agroverzum Tudományos Élményközpontnak.
A park bejáratával szemben pedig hazánk egyetlen Óvodamúzeumát találod.

MTK ATK Agroverzum
képforrás: MTA ATK Agroverzum

Ha szereted a kalandos történelmet, ha érdekel, hogy ki járt itt előtted,
ha kedved van ismerkedni a mezőgazdasággal, vagy csak szeretnél egyet sétálni gyönyörű környezetben, akkor kiváló kirándulási célpont a martonvásári Brunszvik-kastély és parkja,
ahol kaland, szórakozás, tudomány és zenei élmények várnak.

Brunszvik-kastély és a park rövid története

Brunszvik Antal Mária Terézia királynőtől kapta a grófi rangot és a martonvásári birtokot, aki akkor „…csak vízzel borított pusztát talált ott. Nyolcezer hold száraz területen egyetlen ház, néhány pásztorviskó és egy fa állott” – írta naplójában Brunszvik Teréz. A birtok és a rajta található épület később még három generáción át tartó átalakításon és korszerűsítésen ment keresztül.

Ifjabb Brunszvik Antal, majd fia, Brunszvik Ferenc virágzó gazdaságot teremtett itt, a kastély köré pedig csodás angolkertet varázsolt a neves német kertépítész, Heinrich Nebbien – a Városliget későbbi tervezőjének – tervei alapján.

Brunszvik-kastély és parkja
képforrás: MTA ATK Agroverzum

A park fái között megtalálható a páfrány fenyő, a juhar, a platán, a hárs, az amerikai szivarfa vagy a balkáni vadgesztenye.

A park közepén egy tavat alakítottak ki, benne egy kis szigettel, melyet hatalmas fák – köztük a légzőgyökeres mocsári ciprus – tesznek árnyassá.

Ebben a hangulatos környezetben épült meg a szabadtéri színpad, ahol nyaranta Beethoven-koncerteket tartanak, annak emlékére, hogy a halhatatlan zeneszerző többször megfordult a Brunszvik család birtokán.
A színpad mellett Beethoven szobra emelkedik.

Beethoven-est a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarral
képforrás: Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarral

A kastély mai külsejét az 1870-es évek közepén Brunszvik Ferenc fia, Géza alakította ki angol neogót stílusban. Az egyemeletes épület karcsú tornyai, a támpillérek, a csúcsíves, nagy ablakok és a pártázatok együttese igazi romantikus hangulatot ad a kastélynak.

A Brunszvikok után a birtokot József főherceg vásárolta meg, majd a Dreher Antal sörgyáros tulajdonába került. Dreher Jenő és gyermekei az államosításig birtokolták az uradalmat.

1953 óta a MTA Agrártudományi Kutatóközpontja található itt, de otthont ad az Agroverzum Tudományos Élményközpontnak, valamint a Beethoven Emlékmúzeumnak is.

Beethoven és Martonvásár

A kastély és parkja nemzetközi hírű kultúrtörténeti szerepét a többször is itt vendégeskedő Beethovennek köszönheti.

Beethoven szobra a kastélyparkban
(Pásztor János alkotása)
képforrás: Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A sztori ott kezdődött, amikor Seeberg Anna bárónő Bécsben megkérte a mestert, hogy lányainak, a 24 éves Teréznek és a 20 éves Jozefinnek adjon zongoraleckéket. A zeneszerző nem szeretett tanítani, úgy gondolta, hogy tanítson az, aki nem tud komponálni, mégis elvállata a két lány oktatását, aminek aztán az lett az eredménye, hogy beleszeretett az egyik lányba. Terézzel levelező viszonyban volt, de a kiemelt figyelmet Jozefin kapta.

A Brunszvik lányok
képforrás: Fesztiválok.info

Beethoven és Jozefin között kialakult vonzalom többször fellángolt – ezt bizonyítja Beethoven Jozefinnek írt 14 szerelemes levele is, melyekre választ is kapott –, házasságra azonban nem gondolhattak vagyoni és rangbeli különbségük miatt.

Beethoven halála után egy három részből álló levél került elő, mely a Halhatatlan kedveshez néven vált ismerté. Az utóbbi évek kutatásai alapján „címzettjében” nagy valószínűséggel Jozefint tisztelhetjük, aki meghódította Beethoven szívét, Teréz pedig a mester örök tisztelője maradt.

Brunszvik Ferenc meghívására Beethoven háromszor járt Martonvásáron, aki barátsága jeléül több darabját – köztük az Appassionata-t (Op. 57) vagy az Op. 77-es G-moll zongorafantáziát – Ferencnek ajánlotta.

A haladó szellemű grófi családnál Beethoven mellett később Erkel Ferenc, Mosonyi Mihály és Liszt Ferenc is élvezte a család vendégszeretetét a kastélyban.

Beethoven Emlékmúzeum

A megújult és a kibővült interaktív kiállítás Beethoven és a Brunszvik család kapcsolatának történetét dolgozza fel sok-sok zenével, interaktív zenei játékkal. Bemutatja a kort és a korabeli Martonvásárt, a birtokot és a kastélyt.

A családi dokumentumok, könyvek, kották és a korabeli bútorok mellett a múzeum legérdekesebb látnivalója a család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezései, valamint a család egykori, Streicher márkájú, restaurált zongoráját, melyen 1846-ban Liszt Ferenc is játszott.

Agroverzum, a tudományos élményközpont

Az Agroverzum egyszerre játszóház és tudományos központ, ahol interaktív kiállításokon élvezetes formában ismerheted meg az agrártudományokat, s azok legújabb kutatási eredményeit, amelyek kihatással vannak a fenntartható mezőgazdaságra. Hogyan tud alkalmazkodni a mezőgazdasági termelés a megnövekedett élelmiszerigényhez? Hogyan készül a laborban a búza? Milyen kihívást jelent a klímaváltozás, a talaj pusztulása, a szélsőséges időjárás? És még sok izgalmas kérdés, amire itt választ kaphatsz.

Agroverzum
képforrás: MTA ATK Agroverzum

Nyári zenei élmények

BEETHOVENNEL A SZABADBAN – a Nemzeti Filharmonikusok hangversenyei Martonvásáron
2022. július 2., 9., 16., Brunszvik-kastély parkja

A hatalmas fák alatt, a Beethoven-szobor előtt felépített színpadon idén is három koncertet ad a Nemzeti Filharmonikusok zenekar. Élvezd Te is a csodás parkban a páratlan hangulatú koncerteket!

A további részletekről, pontos kezdésről, jegyárakról tájékozódj előzetesen!
További információ: https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/beethovennel-a-szabadban-2022

TIPP!

Barangoló – Kastélypark Tanösvény
A park nevezetességeit tanösvény kapcsolja össze, melyet telefonos applikáció és felfedezőlap segítségével is bejárhatsz. Összesen 1750 méter hosszú és 11 állomásból áll. Tájékoztató táblák jelzik az utat, és ismertetik a kastélypark természeti, építészeti és kultúrtörténeti látnivalóit, érdekességeit. 

Óvodamúzeum
Miután bejártad a kastélyt és a parkot, valamint az Agroverzumot, ne hagyd ki az Óvodamúzeum megtekintését sem, mely szintén a Brunszvikokhoz, Brunszvik Teréziához kapcsolódik!
A múzeum a hazai óvodáztatás történetét mutatja be Brunszvik Terézia kisdedóvójától az 1960-as évek napköziotthonos óvodájáig korabeli tárgyak, játékok, dokumentumok és enteriőrök segítségével.

A múzeumot a kastélypark bejáratával szemben találod.
További információ: http://www.ovodamuzeum.hu

Tudtad-e

… hogy Brunszvik Terézia 1828-ban hozta létre édesanyja budai házában (Mikó utca) hazánk, sőt Közép-Európa első kisdedóvó intézetét, az „Angyalkertet”?

Brunszvik Teréz, az első óvodánk alapítója, a nőnevelés úttörője
képforrás: Wikimedia Commons

2–7 éves korú gyerekek látogathattak, a játékos foglalkozások közben imákat, énekeket és világi ismereteket tanultak. Később újabb és újabb óvodákat nyitott. Elsők között volt a világon, aki a 2–5 éves korú gyerekekre irányította a figyelmet, és hangsúlyozta, hogy ez a korszak mennyire fontos a későbbi felnőttkor számára.

További információ: https://agroverzum.hu
Nyitókép: Brunszvik-kastély és parkja, képforrás: MTA ATK Agroverzum

Oszd meg másokkal is az eseményt!