Látnivaló,  MOZDULJ KI!

LEGSZEBB VÁRAK A ZEMPLÉNBEN – Vártúra

Ha az ország északkeleti részében, a Zemplénben jársz, kihagyhatatlan program egy-két csodás vár megtekintése. Erre számos lehetőséged van, kedvedre válogathatsz, hiszen több vár és várrom is található ebben a régióban, mely egykor a végvárrendszer erődítményei voltak. Fedezd fel a vadregényes Zemplént, ismerd meg gazdag természeti kincseit, történelmi emlékhelyeit!  A csúcsok meghódítása mellett a csodás látvány is maradandó élményt nyújt. Irány egy vártúra, melyhez most 5+1 tippet adunk!

1. Füzér vára

A Zempléni-hegység egyik leglátványosabb erődítményéhez egy félórás kaptatóval tudsz feljutni. De megéri, mert az újjáépült várból csodás panoráma tárul a Nagy-Milic vonulataira. A helyreállításnak köszönhetően a férfi és női palotaszárnyban, a várkápolnában, az alsó bástyán vagy a várkonyhában megelevenedik a középkor. A Mohácsi csata után itt őrizték egy ideig a Szent Koronát, aminek helyét a mai napig láthatod.

További információ: https://fuzervara.hu

Füzér vára
képforrás: Fesztiválok.info

2. Boldogkő vára (Boldogkőváralja)

Távolról is jól látható a sziklaszirten magasodó Boldogkő vára, mely nemcsak a Zemplén, hanem hazánk egyik legkülönlegesebb vára.  A leglátványosabb része a 20 m magas sziklagerinc, az Oroszlánszikla, melyen egy 100 m hosszú gyilokjáró vezet a végén található őrbódéhoz, ahonnan a kilátás fantasztikus. A legenda szerint a várban tündérek is laktak, de most helyettük, a hadtörténeti kiállítás mellett egy ólomkatona kiállítást is  láthatsz, mely egy nyolc négyzetméteres terepasztalon a Muhi csatát ábrázolja több mint ezer darab figurával.
A felújítások miatt jelenleg a vár csak részlegesen, illetve csak hétvégén és ünnepnapokon látogatható.

További információ: https://boldogkovara.hu, http://hivatal.boldogkovaralja.hu/seta-a-varban

Boldogkő vára
képforrás: Fesztiválok.info

3. Sárospataki Rákóczi-vár (benne: Rákóczi Múzeum)

Hazánk egyik leghíresebb és a késő reneszánsz építészet remeke a sárospataki Rákóczi-vár, a Rákócziak rezidenciája. A felújított várban megmaradt a legrégebbi rész, a Vörös-torony, egy építészeti gyöngyszem, a Lorántffy-loggia, a 17. századi „Sub-Rosa erkély”, a Wesselényi-féle összeesküvés titkos tárgyalószobája, az egykori ágyúöntő műhely és az Olaszbástya kazamatája is, melyben hadtörténeti kiállítást találsz.  A vár kiállítótermeiben, a Rákócziak dicső kora állandó kiállítás keretében a Rákóczi család történetét ismerheted meg, a vár pincéjében pedig gótikus és reneszánsz kőtár mesél több évszázad múltjáról.

Tegyél egy nagy sétát a vár kertjében, majd a Vízikapun keresztül menj le a Bodrog-partra is, ahonnan érdemes fotót készítened a Rákóczi-várról!

További információ: https://rakoczimuzeum.hu

Rákóczi-vár
képforrás: Fesztiválok.info

4. Regéci vár

Ha már Rákóczi család, akkor irány a 639 m magas Várhegy, amelynek tetején a regéci vár csúcsosodik. II. Rákóczi Ferenc itt töltötte gyerekkori éveit édesanyjával, Zrínyi Ilonával, később pedig a kuruc felkelésben játszott fontos szerepet. A császári csapatok által lerombolt erődítményt jelenleg is felújítják: a Reneszánsz Palota újjáépítésén dolgoznak, mely nem akadályozza a vár látogatását. A négyszintes Öregtoronyban kiállítótér, tetején található keringőből pedig páratlan panoráma tárul eléd.

További információ: https://www.regecivar.hu

Regéci vár
képforrás: Fesztiválok.info

 5. Szerencsi vár

A Hegyalja kapujának is nevezett település a Szerencsi Csokoládégyár mellett egy késői reneszánsz stílusú Rákóczi-várnak is otthont ad, amely a megye legfiatalabb vára. Egyik része turistaszállóként működik, míg a másikban a Zempléni Múzeum kiállításai kapnak helyet. Így láthatsz itt közel egy millió darabos képeslap kollekciót, a csokoládé történetéről szóló kiállítást, valamint a Rákóczi családról és a település történetéről szóló tárlatot. Érdemes elidőzni egy kicsit a várkertben is, melyet egy hangulatos tó fog körbe. Közben, akár egy finom szerencsi csokoládét is megkóstolhatsz!

További információ: http://szerencsivar.com

Szerencsi vár
képforrás: Fesztiválok.info

 + 1 Amadé várrom

A Nagy-Amadé-hegyen találhatod a vár romjait, melyet Göncről vagy Telkibányáról indulva is megközelíthetsz 1,5-2 órás gyaloglással. A 13. században épült vár romjaiból ma csak sáncgyűrű nyomait és az öregtorony töredékét láthatod, azonban romok közelében található sziklakilátóhelyről csodálatos a kilátás. Az Amadé várromoktól kb. 1 órás sétára találod a gönci pálos kolostor romjait, melyen még ma is megfigyelhető a gótikus építészet jellemzői.

Amadé várrom
képforrás: hegyaljakapuja.hu

Nyitókép: Zempléni táj – kilátás Füzér várából, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!