MOZDULJ KI!,  Szabadidő

Legszebb körtúra a BÖRZSÖNYBEN

Csodás panorámájú gerincvonal és kőteraszok, mély völgyek, hatalmas fák, csörgedező patakok és elmosott sínek:  ez a Börzsöny északnyugati része és a Fekete-völgy. A látványért érdemes bakancsot húznod, s bejárni a vadregényes, az emberi kéz által kevésbé átalakított tájat.

A Börzsöny északnyugati szegletében egy igen látványos és változatos körtúrát tehetsz, ahol lenyűgöző panorámák és csodás természeti képződmények váltják egymást. Az útvonal érinti a Jancsi-hegy, a Holló-kő és a Vár-bérc lenyűgöző sziklaszirtjeit, az Ökör-orom vékony gerincét, a Salgóvár romjait, valamint leereszkedik vadregényes Fekete-völgyebe, ahol a Csarna-patak csorog, mellette az elhagyott, sok helyen levegőben lógó vasúti sínnel. A civilizáció egykori beavatkozását a természet tette tönkre, s a természet lassan kezd visszahódítani.

A túra útvonala

Feketevölgy Panzió – Strázsa-hegyi erdészeti tanösvény – Világos-pallag rét – Jancsi-hegy (586) – Holló-kő (685 m) – Kövirózsás (696 m) – Vár-bérc (715 m) / Salgóvár – Fekete-völgy – Hamuház – Csarna-patak völgye – Feketevölgy Panzió
Táv: közel 12 km ● Szintemelkedés: 550 m ● Idő: 3,5-4 óra

Megjegyzés! Nem keverendő össze Salgóvár Salgó várával, Holló-kő pedig Hollókő településsel.

Röviden a túráról

A Feketevölgy Panziót a Börzsöny-hegység északi részén, Kemence községtől mintegy 5 km-re találod, a Fekete-völgy festői környezetében. Ide érkezhetsz gyalog, autóval és kisvasúttal, amikor működik. (Jelenleg felújítás miatt nem közlekedik.)
Innen indíthatod a körtúrádat, amelyet kezdhetsz az Országos Kéktúra útvonalát követve a Csarna-patak vadregényes völgyében, de a panzió mögött elindulhatsz a P□ jelzésen, mely egyben a Strázsa-hegyi tanösvény 
útvonala is. Mi most így haladunk végig, kiemelve a főbb látnivalókat.

Út a Börzsöny nyugati gerincén
képforrás: Fesztiválok.info

A Börzsöny nyugati gerincére felkapaszkodva különleges formájú kőképződmények fogadnak.

A Jancsi-hegy kőteraszán, a Holló-kő és a Kövirózsás csipkés kőszikláinál érdemes megállnod és egy kicsit elidőznöd, hiszen a Magas-Börzsöny vonulatának lenyűgöző panorámája tárul eléd: sorban láthatod a Csóványos, a Magos-fa, a Nagy-Hideg-hegy vagy a Nagy-Inóc csúcsait.

Kilátás a Jancsi-hegyről
képforrás: Fesztiválok.info
Kilátás a Holló-kő csúcsáról
képforrás: Fesztiválok.info

Az út átvezet az Ökör-orom vékony gerincén, elhalad hatalmas kősziklák mellett, majd meredeken felkapaszkodik a Vár-bércre, ahol Salgóvár romját találod. Nehéz elképzelni, hogy egykor itt vár állott, amire ma már csak egy csekély falmaradvány és egy kis kőfülke utal. Viszont tetejéről jól beláthatod a környéket és a Börzsöny belsejét.

Hatalmas fák, mohás kősziklák
képforrás: Fesztiválok.info
Salgóvár romjai
képforrás: Fesztiválok.info

Innen lefelé, csodálatosan szép erdőn keresztül visz az út, ami a kék turistajelzést követve belevezet a Fekete-völgybe, ahol a túra legizgalmasabb szakasza kezdődik.

A romantikus szurdokban magas fák, kevés napfény, sejtelmes fényviszonyok fogadnak. Itt folyik a Csarna-patak, melyet a turistaút többször keresztez, ezért gázlókon vagy a vízből kiálló köveken, fatörzseken lépdelve tudod csak az irányt követni.

A turistaút több helyen a patakon keresztül vezet
képforrás: Fesztiválok.info

A vadregényes völgyet még misztikusabbá teszi a patak mellett haladó, 1913-ban épült erdei vasútvonal, mely egykor a favágók munkáját segítette – mára teljesen megrongálódott, elhagyatottá vált.

A patak vize kimosta a vasúti töltést
képforrás: Fesztiválok.info

A vasúti sínek töltését sok helyen kimosta az esővíz, a talpkövek leszakadtak, a vágányok alátámasztás nélkül maradtak, a rozsdásodó sínpárok a levegőben lógnak.

Leszakadt talpkövek, levegőben lógó sínpár
képforrás: Fesztiválok.info

Izgalmas látvány, miközben több helyen a meredek partszakasz fölött, vagy a még megmaradt romos vasúti talpkövek és sínek között haladsz a végállomásod felé.

Út a nyomvonal és a Csarna-patak mellett
képforrás: Fesztiválok.info

Megjegyzés!
A kirándulást a Fekete-völgyben érdemes akkor tervezned, amikor a Csarna-patak bővebb vize nem akadályoz a túrázásban.

Csarna-patak
képforrás: Fesztiválok.info

A túra ezen szakaszára gyerekeket is érdemes elhozni, hiszen számos izgalmas kaland várja Őket: számukra nagy élmény a gázlókon, a vízből kiálló köveken lépkedés, de ha van gumicsizmájuk, akár a patakba is belemehetnek. Gyűjthetnek ősszel színes leveleket, nyáron virágokat, ugrálhatnak a talpkövek között, egyensúlyozhatnak a síneken, kereshettek foltos szalamandrát, együtt hallgathatjátok a madarak éneket vagy közösen piknikezhettek is.

A túra részletesebb leírását keresd az interneten, számos túraútvonalat gyűjtő portálon megtalálod!

Ha szeretnél elmeneküli a városból pár napra,
itt biztosan ki tudod pihenni magad. A viszonylag érintetlen terület,
a lenyűgöző látvány megnyugtatja az itt túrázó lelkét.

Kemencei Erdei Múzeumvasút
képforrás: Fesztiválok.info

Kemencei Erdei Múzeumvasút a Csarna-patak völgyében
A Fekete-völgyben és a hozzá kapcsolódó mellékvölgyekben kirándulva felfedezheted az 1913-ban épült Csarnavölgyi Erdei Vasút és az ahhoz kapcsolódó mellékvonalak fennmaradt részét.
A kezdetben lóvontatású vasút Kemence–Wirterház–Hamuház–Halyagos vonalon futott több mint 9 kilométeren át. A fővonal fénykorában több mellékszárnnyal rendelkezett, a végállomásokon pedig lakást és műhelyt építettek. Az összesen 21,5 km hosszú vasútvonal az 1900-as évek derekáig a területen termelt faanyag mozgatását és kiszállítását biztosította.
A 1990-es években hatalmas esőzések miatt a hegy belseje felé vezető nyomvonalat a hegyről lezúduló esővíz, illetve a megáradt Csarna-patak tönkre tette: több hidat elsodort, támfalakat döntött le, számos helyen veszélyes alámosásokat okozott a töltésekben, máshol köves-földes hordalékokat rakott le.
Több tárgyalás és felújítás eredménye, hogy 2007-től már a Feketevölgy Panziót is meg lehetett közelíteni kisvasúttal.
Jelenleg felújítási munkálatok miatt a kisvasút nem közlekedik.

További információ: https://kisvasut.hu/kemence

Nyitókép: Börzsöny, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!