Dunakanyar,  Látnivaló,  MOZDULJ KI!

TOP 12 látnivaló a DUNAKANYARBAN

A Dunakanyar Magyarország varázslatos része, a Duna Esztergom és Budapest közötti szakasza, ahol a Duna és a hegyek úgy ölelik át a térséget, hogy abba első látásra beleszeretsz.
A térség Váctól egészen Visegrádig, Szentendrétől pedig Esztergomig tart, de a Dunakanyar részét képezi a Rám-szakadék, Dobogókő vagy a Bánki-tó is. A Börzsöny és a Visegrádi hegység között kanyargó folyó közelében találsz parkerdőt, szigeteket, kis tavakat, természeti ritkaságokat. A természeti kincsek mellett történelmi emlékekben, építészeti örökségekben, kulturális élményekben is hazánk egyik leggazdagabb vidéke, így bármikor érdemes visszatérned erre a vidékre, mindig találsz felfedezésre váró helyeket, újdonságokat.
Most összegyűjtöttük számodra azokat a top látnivalókat, amiket mindenféleképpen érdemes megnézned, ha a Dunakanyarban jársz.

1. Szentendrei belváros

Szentendre egy olyan város, ahová mindig érdemes ellátogatni, mert számtalan élményt, programot és feltöltődést kínál.
A sajátosan mediterrán hangulatú város Fő tere több irányból is megközelíthető a macskaköves, zegzugos utcákon, melyeket szűk sikátorok, kanyargós lépcsősorok és régi barokk épületek szegélyeznek. Az utcákon egymást érik a különböző múzeumok, galériák, templomok, kávézók és éttermek.

Szentendre, Fő tér
Képforrás: Szentendre és Térsége TDM

A Fő tér a középkortól a város társadalmi és gazdasági életének helyszíne, ahol minden háznak külön múltja és története van. Itt található a város egyik fő szimbóluma, a Pestiskereszt (más néven Kalmárkereszt), és itt áll a legnagyobb egykori Kereskedőházis, mely ma a Szentendrei Képtárnak ad otthont. A térről induló kis utcákat érdemes egytől-egyig felfedezni, hiszen igazán varázslatos helyekre vezetnek. A sétából a Dunakorzó meglátogatását se hagyd ki a programból, Itt ugyanis nemcsak a Duna és a természet közvetlen közelségét élvezheted, de nagy eséllyel belefuthatsz valamelyik városi fesztivál vagy parti szórakozóhely kulturális programjaiba is.
https://iranyszentendre.hu/latnivalok

2. Visegrádi Fellegvár

A Dunakanyar talán legszebb és legismertebb látképe a Visegrád fölött magasodó meredek hegyen fekvő Fellegvár, mely méreteivel, pompájával kiemelkedő jelentőségű volt a magyarországi várak között középkorban.

Visegrádi Fellegvár
Képforrás: Visegrádi TDM

A királyi család tagjainak alkalmi szálláshelyeként szolgált, Öregtornyában őrizték a Szent Koronát a koronázási ékszerekkel, valamint az 1335-ös visegrádi királytalálkozó egyik fontos helyszíne is volt. A folyamatosan erősített és átépített vár a török időkben elszenvedett ostromok miatt rommá vált, így a 18. századtól elvesztette katonai jelentőségét.
Ma a csodálatos panoráma mellett több érdekes kiállítást tekinthető meg a Fellegvárban
https://visitvisegrad.hu/latnivalok/fellegvar

3. Esztergomi Várhegy és a Víziváros

A Várhegyen megcsodálhatod az ország legnagyobb, rangban legelső templomát, a Bazilikát. Itt található a reneszánsz „ékkő”, a Bakócz-kápolna és a Főszékesegyházi Kincstár világhírű egyházművészeti gyűjteménye.

Esztergomi Várhegy
Képforrás: Esztergom és Térsége TDM

Mellette megtekintheted az Európai Örökség Díjat elnyert Esztergomi várat, az itt található vármúzeummal, a Vízivárost, melynek egyik legszebb épülete a Prímási Palota, benne a Keresztény Múzeummal, valamint gyönyörködhetsz a városra és a környékére nyíló lenyűgöző panorámában.
https://iranyesztergom.hu/latnivalo

4. Visegrádi Salamon-torony és a Királyi Palota

A királyi palota a középkorban az ország egyik legpompásabb épületegyüttese volt: Zsigmond és Hunyadi Mátyás királyi rezidenciája. A rekonstruált termekben, folyosókon, udvarokon sétálva időutazást tehetsz a palota fénykorába, a 14-15. századba.

Salamon-torony, Visegrád
Képforrás: Visegrádi TDM

A Salamon-torony a IV. Béla által építtetett várrendszer Alsóvára, monumentális, 34 méter magas hatszögletű lakótorony. A torony melletti teraszon a téli időszakot leszámítva látványos lovagi torna bemutatókat tartanak. Ma az épületben a Mátyás Király Múzeum kiállítási anyaga tekinthető meg, illetve a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékoknak egyik helyszíne is egybe
https://visitvisegrad.hu/latnivalok

5. Vác barokk főtere
(Március 15. tér)

Magyarország egyetlen háromszög alakú barokk tere, ahol a város ezer éves történelmének különleges műemlékeit csodálhatod meg. Vác legismertebb közösségi tere, amely már a középkorban is egyházi, gazdasági és kulturális központ volt. Épületei a 18. század építő püspökei nyomán nyerték el mai formájukat.

Március 15. tér, Vác
Képforrás: Tourinform Vác

A téren található a Városháza, a középkori Szent Mihály-templom maradványai, a Fehérek temploma, az egykori Aranyszarvas Fogadó (ma a Pannónia Ház), az egykori Curia-szálló épülete, az ország első siketnéma intézete (Siketek Országos Intézete), a Nagypréposti Palota, az Irgalmasrendi Kórház és Kápolna.
Egykor Főtérnek, Piactérnek, Városháza térnek, Konstantin térnek hívták, jelenleg pedig Március 15. térnek nevezik.
http://turizmusvac.hu

6. Rám-szakadék (Visegrádi-hegység)

Lenyűgöző természeti szépsége miatt méltán tartozik Magyarország legismertebb kirándulóhelyei közé, mely Dömös és Dobogókő között található.

Rám-szakadék
Képforrás: Fesztiválok.info

Ha szereted a kalandot, akkor ne hagyd ki ezt a túrát, ahol meredek sziklafalak, vízesések, szűk völgyek, szakadékok várnak Rád! A szűk szurdokvölgyben korlátok, kapaszkodók segítenek, vagy vízesések melletti létrákon mászhatsz feljebb, miközben több mint száz méteres szintkülönbséget kell leküzdeni.
https://parkerdo.hu/turizmus/latnivalok/ram-szakade

7. Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Szentendre mesés lankái között, a Skanzen területén megismerheted hazánk jellegzetes tájainak (8 tájegység) népi építészetét, lakáskultúráját és életmódját.
Minden tájegységben vannak olyan helyek, ahol valamilyen élményprogrammal vagy foglalkozással várnak. Így találsz szatócsboltot, fényképésznek állhatsz, megismerheted a tanyasi életet, készíthetsz gyertyát, kipróbálhatod a szövést, fonást vagy a gyöngyfűzést, és még sok minden mást is. A Fa Házában a fából készült eszközöket láthatod és próbálhatod ki, a Fény Házában pedig a paraszti világítás módjait és a tűzhöz kapcsolódó hiedelmeket ismerheted meg.

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Képforrás: Szentendre és Térsége TDM

A tájegységek megtekintése mellett az év során számos hagyományőrző rendezvényen, kiállításokon is részt vehetsz (lásd Eseménynaptár). A sok-sok látnivaló, a nagy terület bejárása, valamint a számos érdekes program egész napra nyújt kikapcsolódási lehetőséget.
https://skanzen.hu

8. Váci „Múzeumi negyed”

Vác főterén megannyi csodás és egyedülálló múzeum és művészeti kiállítás vár Rád: megnézheted a világhírű „váci múmiákat”, a Sajdik Ferenc különleges művészetét bemutató gyűjteményt, gyönyörködhetsz az ezerarcú művész, a „Magyar Picasso”, vagyis Hincz Gyula páratlan életművében, ahogy Gádor István csodás kerámiáiban is, de láthatsz itt még borgyűjteményt, hajótörténeti vagy könyvkötészeti kiállítást is.

Váci „Múzeumi negyed” (Főtér)
Képforrás: Tourinform Vác

Megtekintheted a Sportmúzeum vagy az Egyházmegyei Múzeum kiállításait, az Öntöttvas Gyűjteményt, a Modern Művészeti Gyűjteményt vagy a nemzetközi MADI-gyűjteményt – mind páratlan élményt nyújtanak. http://turizmusvac.hu

9. Dömösi Prépostsági romok és Árpád-kori Altemploma

A festői Dunakanyar ölelte hegyvidék magyar királyok kedvelt tartózkodási helye volt a 11. században. Valaha I. Béla és I. Szent László királyaink vadászkastélya és palotája állt itt.

Dömösi Prépostsági romok
Képforrás: hu.wikipedia.org

A prépostságot és káptalant a 12. század elején Könyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapította. Az épületegyüttes a török háborúk idején pusztult el, romjait a 18. században széthordták. A templom alapfalait feltárták, megmaradt altemplomát, mely jelentős emléke az Árpád-kori építőművészetnek, látványosan rekonstruálták. A félköríves szentélyű altemplom boltozatát oszlopok tartják, melyeken levéldíszeket, állatábrázolásokat és szalagfonatos ornamentikát is megfigyelhetsz.
Miután megtekintetted az egykori prépostságot, gyönyörködj a Dunakanyar egyedülálló látványában vagy túrázz a híres Rám-szakadékban! https://www.facebook.com/domosiprepostsag

10. Mária Valéria-híd (Esztergom)

A híd, amely összeköti a Duna két partját, a két várost, Esztergomot és Párkányt, a két országot, hazánkat és Szlovákiát.

Mária Valéria-híd, Esztergom
Képforrás: Esztergom és Térsége TDM

A kiegyezés után épült, mely többször áldozatul esett a háborús pusztításnak. (Az I., majd a II. világháborúban is felrobbantották.) Újjáépítése után, 2001-ben adták át, melynek köszönhetően lendületes fejlődés indult el a két városban. Nevét I. Ferenc József Budán született kislányáról, Mária Valéria főhercegnőről kapta. https://iranyesztergom.hu/latnivalo

11. Zebegény főtere

A festői környezetben található Zebegényt sokan a Dunakanyar egyik legszebb településének tartják. A század elején a művészeket, ma pedig a turistákat vonzza varázslatos hangulatával.

Havas Boldogasszony-plébániatemplom, Zebegény
Képforrás: pixabay.com

Főterének meghatározó épülete a zebegényi Havas Boldogasszony-plébániatemplom, amely Kós Károly és munkatársainak magyaros-szecessziós temploma, a 20. századi templomépítészet egyik legszebb hazai alkotása. A templom mellett láthatod a Szent Erzsébet-szobrot, amely eredetileg a Maróti-villában állt, illetve találsz itt hangulatos kis falatozókat jobbnál jobb street food ételekkel. http://www.zebegeny.hu/hu/latnivalok_zebegenyben

12. Verőcei Duna-part

Verőce számos látnivalója közül kiemelkedik a Duna-parti támfal, amely Ybl Miklóshoz kötődik. Barátjának tervezett házat, melynek hátsó kertjét támfallal választotta el a Dunától, miközben egy terasszá alakította azt.

Verőcei Duna-part
Képforrás: veroce.hu

A többi a Duna-parti háztulajdonos példaként vette ezt a stílusos megoldást, és sorra épültek „Ybl-mintára” a támfalak, mígnem elnyerte a mai, közel 800 méter hosszú alakját. A támfal nem csak egyedi és látványos megoldás, de praktikus is, hiszen jól véd árvíz esetében.
A verőcei Duna-parton kellemeset sétálhatsz, strandot és bisztrót működtetnek itt, és kiváló terep a vízisportoláshoz is.
https://www.veroce.hu/latnivalok

Nyitókép: Dunakanyar a Prédikálószékről, képforrás: www.mtu.gov.hu

Oszd meg másokkal is az eseményt!