Látnivaló,  Szabadidő

Új éjszakai túra a Várnegyedben – SZIKLÁBA VÁJT TÖRTÉNELEM

Új éjszakai túra indul a Budai Várnegyedben október 31-én, melynek különlegességét az adja, hogy három olyan létesítményt járhatsz végig a túra során, amelyeket eddig csak külön-külön tudtál megtekinteni. Így a Budai vár alatt található Sziklakórház Atombunker Múzeum megtekintése után a budai várbarlangot járhatod be, majd az útvonal végén a Mátyás-templom panorámateraszán élvezheted a főváros éjszakai látványát. A Sziklába vájt történelem – Árnyak és fények a Várnegyedben című különleges éjszakai túrát idén első alkalommal október 31-én tartják.

Tudtad, hogy a főváros talán legismertebb és legnépszerűbb turisztikai célpontja, a Budai vár alatt több kilométer kiterjedésű barlangrendszer húzódik, mely több évszázad titkait rejti? Váltsd meg jegyedet a túrára mihamarabb, hogy megismerhesd ezeket a titkokat Te is!

Sziklakórház

A túra első felében a Sziklakórház termeit láthatod, melyben megelevenedik a történelem. Talán olyan történeteket is hallasz majd, amiről eddig még nem volt tudomásod. A túra különlegessége, hogy a  múzeum ezen az éjszakán sötétségbe borul, s elemlámpával a kezedben, egyik teremből a másikba haladva ismerheted meg a háború valódi arcát.

Sziklakórház
képforrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Az 1944 februárjára megépült kórház hamarosan kicsinek bizonyult, mindenhol betegek feküdtek, akiknek az életükért az ápolók önfeláldozóan küzdöttek. Láthatod a szellőző rendszer nyomait, hiszen természetes szellőzés hiányában gépekkel biztosították az oxigént. Kevés volt a műtő, nem voltak gyógyszerek, fájdalomcsillapítók és kötszerek, s volt olyan is, amikor víz sem. Megtekintheted a kórház korabeli felszerelését, a viaszbábúk pedig életre keltik az ostrom alatti állapotokat.

A kórház történetéről
A Budai vár alatti barlangrendszerben a II. világháború és az 1956-os forradalom ideje alatt a több mint 2300 m²-es létesítmény kórházként működött.  Az ötvenes évek elején titkosították, illetve kibővítették, így 1963-től a kórház atombunker és polgárivédelmi raktár lett. 2008-ban mint múzeum nyitja meg kapuját a nyilvánosság előtt, mely hűen mutatja be a háború borzalmait, a múlt visszásságait és a hősiességet, amit az itt dolgozók tanúsítottak az embertelen körülmények között.

A Sziklakórház Atombunker Múzeum egész évben nyitva tart, vezetett túra keretében látogatható.
További információ: https://www.sziklakorhaz.eu

A túra második felében a Sziklakórház területéről egy üvegajtón keresztül léphetsz át a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó Várnegyed alatti barlangrendszerbe.

Budai Várnegyed alatti barlangrendszer

A Budai vár nyüzsgő utcái alatt termek és folyosók sokaságából álló, szövevényes barlangrendszer húzódik. Az eredendően természetes üregekből, kisebb barlangokból számos emberi átalakítás során létrejött labirintusrendszer hazánk egyik legsajátosabb barlangja, melynek egy részét a túra során bejárhatod. Megtudhatod, hogy volt itt borospince, börtön, a háborús időben pedig óvóhelyként használták. Volt olyan időszak, amikor egyszerre 10 ezer ember is rejtőzködött a föld alatti járatokban.

Budai Várbarlang
képforrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, fotó: Egri Csaba

A Vár-barlangi séta program keretén belül további érdekességeket tudhatsz meg a vár barlangrendszeréről.
További információ: www.varbarlangiseta.hu

Mátyás-templom

A túra utolsó állomása a 800 éves Mátyás-templom egyik tornya, a Mátyás királyról elnevezett Mátyás-torony tetején található panorámaterasz. Miközben megmászod a 197 lépcsőfokot, megismerheted a torony érdekes történeteit és legendáit, bepillantást kapsz a torony múltjába, és megismerheted a templom harangjait is.

Mátyás-templom
képforrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A teraszra felérve, melyet 46,7 méteres magasságban a torony alsó koszorúerkélyén alakítottak ki, eléd tárul az éjszakai Budapest csodálatos látványa.

További információ: https://matyas-templom.hu

Árnyak és fények a Várnegyedben

A túra attól lesz különleges és izgalmas, hogy három önálló programot kötöttek össze: a föld alatt, a sötétségben indul a felszín felé, majd halad a magasságokba és a fénybe, miközben a három különböző helyen kapott élmény a túra végére egységet alkot.

Fontos információk
Időpont: 2020. október 31., 19 órától kezdve óránként ● Túra időtartama: 1,5-2 óra ● Találkozási pont: Sziklakórház Atombunker Múzeum ● Egy túrán maximum 10 fő vehet részt. Az egyes túrákon való részvétel a jelentkezés sorrendjében biztosított ● A túrán 12 éven aluli gyermek nem vehet részt ● Jegyek megvásárolhatók a Sziklakórház honlapján

További információ: https://www.sziklakorhaz.eu/sziklabavajttortenelem

SZIKLÁBA VÁJT TÖRTÉNELEM – Árnyak és fények
2020. október 31., Budapest (Sziklakórház)
https://www.sziklakorhaz.eu/sziklabavajttortenelem

Nyitókép: Budai Várbarlang, képforrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Oszd meg másokkal is az eseményt!