MOZDULJ KI!

KORZÓZZ GYŐR BAROKK SÉTÁLÓUTCÁIN!

A járvány ideje alatt Győrben is zárva vannak a múzeumok, a színházak, az éttermek vagy a kávézók, ahol egyébként egész évben folyamatosan nagy a nyüzsgés. Most egy szabadtéri, városnézős programot ajánlunk a kisalföldi megyeszékhely belvárosában, amit a jelen helyzetben is élvezni tudsz.

Győr színes, élhető, szerethető és fejlődő város a Rába, a Rábca, a Mosoni-Duna és a Marcal összefolyásánál, ahol a folyók mellett a történelmi korok is találkoznak: a fiatalos, lendületes egyetemi jelleg jól megfér a patinás, barokk város hangulatával. Az óvárosi sétálóövezetben hangulatos utcák, szűk sikátorok, nagy terek és teraszok váltják egymást, miközben a csodás barokk épületekben gyönyörködhetsz.

Győr
képforrás: Győr – Polgármesteri Hivatal

TOP 4 látnivaló a belvárosban

Széchenyi tér és a tér épületei – például: Bencés épületegyüttes, Apátúr-ház, Vastuskós-ház, Mária-oszlop

Széchenyi tér
képforrás: Győr – Polgármesteri Hivatal

A Széchenyi tér, ahol egykor a piacot tartották, ma is a város szíve. A 16. században egy tűzvész utáni városrendezéssel nyerte el mai arculatát.

Káptalandomb (Nemzeti Emlékhely) – például: Püspökvár, Bazilika, Szent László-herma, Egyházmegyei Kincstár, Apor Vilmos Emlékkiállítás, Múzeumház, Toronykilátó

Püspökvár
képforrás: Győr – Polgármesteri Hivatal

A Káptalandomb Győr legősibb magja. Itt terült el a rómaiak Arrabona nevezetű tábora, s ide jelölte ki I. István a püspökség és a várispán székhelyét a 11. században. Ezért épült itt az első székesegyház, a püspöki épületek és a székeskáptalanhoz tartozó házak, melyekről a negyed a nevét kapta.

Nagyboldogasszony-székesegyház
képforrás: Fesztiválok.info

A mai Káptalandombnak két tere – Apor Vilmos Püspök tere és Gutenberg tér – van és egyetlen utcája, a „Káptalandomb.”

Eszterházy-palota – Egykor a győri Esterházy család palotája, melynek homlokzatán a mai napig látható az építtető monogramjával ellátott családi címere.

Esterházy-palota
képforrás: Győr – Polgármesteri Hivatal

Ma a a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum székhelye, a Radnai-gyűjtemény és időszaki kiállítások helyszíne.

Bécsi kapu tér – Győr talán legszebb tere, melynek szinte minden épülete műemlék, barokk, copf, és kora klasszicista stílusú homlokzatokkal.

Bécsi-kapu tér
képforrás: Győr – Polgármesteri Hivatal

Egykor itt állt a város nyugati kapuja, amit az 1809-es napóleoni ostrom súlyosan megrongálta, így később elbontották, a tér azonban ma is viseli a nevét. A tér közepén Kisfaludy Károly bronzból öntött szobra áll.

Tudtad-e?

…hogy Jedlik Ányos győri bencés szerzetes nevéhez fűződik a szikvíz nagyüzemi előállítása és palackozása? A szódavizet a borral kombinálta, így a fröccs feltalálójaként is beírta nevét a történelembe.

Szódásüveg formájú díszkút
képforrás: Győr – Polgármesteri Hivatal

Ennek tiszteletére Győrben Fröccsfesztivált rendeznek, illetve egy szódásüveg formájú díszkút áll a Jedlik Ányos utcában.

…hogy a város ismert szimbóluma, a vaskakas egy dicső csatához kapcsolódik? A török nagyvezér kijelentette, hogy amíg a toronydíszként szolgáló vaskakas meg nem szólal, Győr török kézen marad. 1598-ban a magyar csapatok visszafoglalták a várost.

Győri vaskakas
képforrás: Győr – Polgármesteri Hivatal

A legenda szerint az ostromkor egy magyar katona jóvoltából, aki trombitájából csalta elő a kukorékolást, a kakas meg is szólalt. A vaskakas ma is megtekinthető a Xantus János Múzeumban.

…hogy a Szent László koponyájának nagy részét őrző herma Nagyváradról került a győri székesegyházba? I. László uralkodása (1077–1095) alatt erőskezű lovagkirályként, határozottan, szigorú törvényekkel vezette az országot. Személyes bátorságának, erkölcsösségének, erényességének és mély vallásosságának köszönhetően a lovagkori férfieszmét testesítette meg, így válhatott a magyar lovagi kultúra és életmód példaképévé. Szent László halálának június végi évfordulójára Győrben minden évben megrendezésre kerülnek a Szent László-napok, melyek egyszerre állítanak egyházi és világi emléket a Lovagkirálynak és a lovagi kornak.

Szent László-napok
képforrás: Győr – Polgármesteri Hivatal

Amiért mindenféleképpen érdemes lesz visszajönnöd

A járványhelyzet elmúlása után is érdemes lesz visszalátogatnod a városba, amikor kinyílnak a kulturális és a gasztronómiai helyek, valamint kiváló kulturális programokba tudsz bekapcsolódni: a különböző koncertek és kiállítások, a Győri Balett lenyűgöző előadásai, a népszerű fesztiválok és a város többi látnivalói is visszavárnak.

Győri Városháza
képforrás: Győr – Polgármesteri Hivatal

Majd ne hagyd ki következőket sem!
Gyárlátogatás az Audi Hungaria Látogatói Központban ● Élményszerzés a Mobilis Interaktív KözpontXantus János ÁllatkertRába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő

Panoráma a káptalandombi Toronykilátóból
képforrás: Fesztiválok.info

2021-ben a csodálatos történelmi város 750. évfordulóját ünnepli.
Hogy mi vár rád az év során? Kövesd figyelemmel honlapjukat, s tájékozódj a jubileumi év programjairól!

LÁTOGATÓKÖZPONT / TOURINFORM GYŐR
Cím: 9021 Győr, Baross Gábor út 21.
Tel.: +36 96 311 771, +36 96 336 817 ● E-mail: gyor@tourinform.hu
Nyitva: hétfő–péntek 9–17 óráig, szombat–vasárnap zárva.
WEB: http://hellogyor.hu 
FB: facebook.com/LatogatokozpontGyor

További információ: http://hellogyor.hu 

Nyitókép: Széchenyi tér – Győr, képforrás: Győr – Polgármesteri Hivatal

Oszd meg másokkal is az eseményt!