Balaton,  MOZDULJ KI!,  Szabadidő

Új turisztikai központ vár a KIS-BALATONNÁL

Szeptember 23-tól megnyílt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park legújabb bemutatóhelye, a Kis-Balaton Látogatóközpont a Keszthelyhez tartozó Fenékpusztán. A látogatóközpontban interaktív kiállítást, mozit, tetőn áthaladó tanösvényt, játszóteret, grillkonyhát és ajándéküzletet is találsz.

Kis-Balaton Látogatóközpont

A bemutatóhely elsődleges célja a fokozottan védett Kis-Balaton természeti értékeinek közvetítése.

Kis-Balaton
képforrás: BfNPI

A Fekete István regényeiből – Tüskevár és a Téli berek –már ismerheted a helyszínt, a Kis-Balatont, amit élőben is látnod kell! Szépsége és értékei miatt kihagyhatatlan élmény, Európai viszonylatban is jelentős természetvédelmi terület, igazi madárrezervátum.

Kis-Balaton
képforrás: BfNPI

Ha programot szervezel ide, érdemes figyelned arra, hogy a terület egyes részei csak szakvezetéssel járható be. Természetesen vannak szabadon bejárható részek is, így például a fahídon át a Kányavári-sziget és a kilátó, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum és a Vörsi Tájház.

Kis-Balaton, Kányavári-szigetre vezető fahíd
képforrás: BfNPI

A látogatóközponttól több izgalmas, a terület élővilágát bemutató túra indul szakvezetőkkel szárazföldön és vízen. Így eljuthatsz a Diás-szigeten található Fekete István Emlékhelyhez és a Matula-kunyhóhoz, illetve a Kis-Balatonon fokozottan védett csodás területeihez.

Kis-Balaton, vízitúra
képforrás: BfNPI

Nyitva: október 31-ig kedd–péntek 9–16 óráig, november 1-jétől péntek–vasárnap 9–16 óráig, a nyári hónapokban hétfő kivételével este 7 óráig.

További információ: https://www.bfnp.hu

TIPP! Tanösvények a Kis-Balatonnál

Búbos vöcsök tanösvény (Kányavári-sziget)
A Kányavári-szigeten kialakított 2,5 km hosszú tanösvényt egész évben látogathatod. A 15 állomásból álló túra a Kis-Balaton madárvilágának bemutatására törekszik, de nem feledkezik meg a térség denevérfaunájáról, valamint a Kis-Balatonnal kapcsolatos vízügyi tevékenységekről sem.

Kócsag tanösvény (Diás-sziget)
(a Fekete István emlékhelyre vezető kirándulás gyalogos szakasza)
A 1-1,5 km hosszú, 12 állomásból álló, kizárólag szakvezetővel látogatható tanösvényen betekintést kapsz a Kis-Balaton területén előforduló vízinövények, denevérek, halak, hüllők, kétéltűek, madarak és emlősök életébe. A Matula-kunyhó előtt állva elolvashatod egy Fekete István által írt levél részletét, melyből kiderül milyen halak akadtak az író horgára a Kis-Balatonon tett látogatásai alkalmával.

Kis-Balaton, Diás-sziget, Matula-kunyhó
képforrás: BfNPI

KIS-BALATON LÁTOGATÓKÖZPONT
Keszthely / Fenékpuszta
https://www.bfnp.hu

Nyitókép: Kis-Balaton Látogatóközpont,
képforrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Oszd meg másokkal is az eseményt!