Látnivaló,  MOZDULJ KI!

KÉZ-kilátó – Igazi csoda a Cserhátban

Farkaskútvölgyben a tenyerükön hordoznak! Az itt található Kéz-kilátó egy kezet formáló, fából készült alkotás, ahol a pihenés mellett csodás kilátás is nyílik a völgyre és a Cserhát közeli dombjaira.

A vadregényes Farkaskútvölgy Nógrád megyében, Hollókő és Felsőtold között található, az Országos Kéktúra útvonala mentén. Egy különleges alkotás született meg itt, amely egyre népszerűbb a turisták körében.
A különleges építmény minden eleme fából készült, precízen kidolgozott, aprólékos munkával. A Kéz-kilátó lenyűgöző alkotás, melyet neked is látnod kell!

Egyedülálló építmény

A kezet formázó kilátópontot Csíkszentmihályi Benjámin építész, fanyűvő-művész a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesület kezdeményezésére alakította ki.

Kéz-kilátó – akácfából készült, precíz munkával
képforrás: Fesztiválok.info

„Bakancslistánkon volt, hogy valami maradandót alkossunk. Így született meg a túrázóknak is egy szép úti cél, ahonnan belátni az egész vidéket. Nekünk pedig egy elmélkedő pont, ahonnét a birtokot álmodhatjuk tovább” – olvasható az egyesüket honlapján.

Az alkotással kifejezik azt a hitüket, hogy mindnyájan Isten tenyerén élünk, hogy a természet egyik legnagyobb csodája az emberi test, ez emberi kéz pedig a teremtés jelképe. Kapocs az emberek között, kapocs a természettel, kapocs az égi világgal.

Kéz-kilátó
képforrás: Fesztiválok.info

A hatalmas kezet megformáló kilátó tenyerére felléphetsz 4-5 lépcsőfokon, illetve a hüvelykujjára fel is mászhatsz, ráülhetsz élvezve a gyönyörű kilátást. A kilátónál a friss levegő mellett a háborítatlan környezet nyugalma, a csodás panoráma fogad, de meditációhoz, elmélyüléshez is kiváló a helyszín, melyhez a hátteret e különleges alkotás szolgálja.
A kilátópont egész évben szabadon látogatható.

Kéz-kilátó – tenyerén hordoz Farkasvölgy
képforrás: Fesztiválok.info

A Kéz-kilátó megközelítése

A különleges kilátó kisebb túrával közelíthető meg Hollókőről vagy Felsőtold irányából.
Hollókőről
A Küszöb információs pont parkolójából indulj el a kék túrajelzés vonalán a vár irányába. Körülbelül 5 perc múlva egy kereszteződéshez érsz, ahol táblák jelzik az irányt Alsótold felé.

A kéktúra iránya – Hollókő
képforrás: Fesztiválok.info

Balra kell fordulni, s a kék jelzésen haladni. Az út végig a Szár-hegy gerincén vezet a vadregényes Farkaskútvölgy irányába. Egy hangulatos, könnyű, közel 3 km hosszú túrával érsz el a Kéz-kilátóhoz.
Felsőtoldról
Felsőtold irányából a barokk haranglábnál érdemes megállnod kocsival, s szintén a kék jelzés vonalán juthatsz el a kilátóhoz kb. 2,5 km hosszú túrával.

TIPP! Fedezd fel a környéket!

A kilátó megtekintése után érdemes mindkét település látnivalóit is beiktatni a programodba, ahogy Farkaskútvölgy is tartogat még meglepetéseket.

Farkaskútvölgy
A Cserhát szívében található csendes és vadregényes völgyben Hollókőtől mindössze 2 km-re található. A 20 hektáros völgy szívében egy száz éves kárpátaljai faház, rönkházak és jurtasátrak állnak, barátságos és igazán emberléptékű hangulatot árasztva magából. A völgyben egy tó is található, valamint a csörgedező Szekerce-patak szeli át folytatva útját a Felsőtoldra vezető szurdokban. A mezőn lovak legelnek, a helyiek tanyasi állatokkal, vidéki ízekkel, programokkal, jurtával, jógával és még sok kikapcsoló programmal várnak – ha már lesz rá lehetőség. De a természet addig is számos látnivalót tartogat, amit felfedezhetsz.

Felsőtold
A falu a Cserhát domborulatai között, a Zsunyi-patak völgyében fekszik. E csodás vidék őseinket is vonzották egykor: ezt bizonyítja, hogy Alsótold és Felsőtold határában mintegy ezeréves, több szintből álló temetkezési helyet tártak fel, alatta pedig római kori település nyomát fedezték fel.
Érdekesség, hogy a falunak soha nem volt saját temploma: az egyemeletes, fagúlával fedett, barokk harangtornyot 1800 körül emelték.

Hollókő
Magyarországon egyedülálló „Világörökségi” kis falu a Cserhátban, élő hagyományokkal. Az Ófaluban bármikor tudsz sétálni, s felfedezni a kis ajándéküzleteket, kézműveseket. A Hollókői vár jelenleg zárva tart, ahogy a kiállítások is. Az itt kialakított tanösvényeket szintén bejárhatod, illetve érdemes megkóstolnod a Kalácsos Pékség finomságait is.

A csodás természeti környezet, a kellemes mozgás a friss levegőn, a különleges alkotás látványa garantáltan fel fog tölteni!
A környék felfedezését családosoknak is ajánljuk.

További információ: https://www.facebook.com/farkaskutvolgy

Nyitókép: Kéz-kilátó, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!