Balatonszemes fesztivalok.info
Balaton,  MOZDULJ KI!

Képeslap BALATONSZEMESRŐL

Üdvözlet Szemesről, ahol sok látnivaló fogadott minket!

Nem is gondoltuk, mennyi érdekességet tartogat ez a kis Balaton-parti település! Megnéztük az Árpád-kori római katolikus templomot, a 18. században épült uradalmi terménytároló magtárépület, szemes egyik legromantikusabb épületét, a Bagolyvár villát, melynek helyén a török időben egy földvár (Bolondvár) állott, s elmentünk Boldog Özséb-szobrához is, aki a pálosok rendjét, az egyetlen magyarországi alapítású férfi szerzetesrend alapította.
De láttuk a tragikus sorsú, nagy színészünk, Latinovits Zoltán szobrát is, akit 1976-ban a vasútállomás közelében ért a halál. Balatonszemesen temették el, sírja zarándokhellyé, síremléke helyi nevezetességgé vált. Tiszteletére 1995-től minden évben megrendezik az országos Latinovits Zoltán Vers- és Prózamondó Versenyt, ami a község életének jelentős kulturális eseménye. Itt található másik legendás színészünk, Bujtor Istvánt síremléke is, melyet Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész készített Bujtor István özvegye, Judit kérésére. A színész tiszteletére évente rendezi meg a Bujtor István Filmfesztivált, amely a Balaton legnagyobb filmes seregszemléje. A filmes versenyprogram mellett koncertekkel, színházi előadásokkal, utcabállal, oldtimertalálkozóval és izgalmas családi programokkal várnak mindenkit Szemesre, idén augusztus 19–22. között.
Igazán csodás látvány volt a Bagolyvár utca százéves gesztenyefái alatt sétálni, ahol meghúzódik az olasz „nagytestvér” mintájára épített Sóhajok hídja is. Miközben átmentünk rajta, nem maradt el a kívánság sem, mely a legenda szerint hamarosan teljesülni fog.
És persze megnéztük a hajó- és jachtkikötőt is, valamint a csodálatos Balatont, melynek látványa itt is lenyűgöző.

Látogass el Te is Balatonszemesre, nem fogsz csalódni! Úgy érezzük, a szemesiek szeretnek itt élni, büszkék településükre: a gondozott parkjaikra, a méltán híres gesztenye- és platánfasorukra vagy például az élményfürdőjükre és a négy szabadstrandjukra.

Nyárra is hagytunk látnivalót, amikor újra visszajövünk Szemesre, hogy két fürdőzés között megnézhessük az egykori lóváltó-állomás helyén található Postamúzeumot, melynek tárlata a 15. századtól mutatja be a postai szállítás történetét – állítólag a Mátyás-szekértől a százéves postaautóig szinte minden megtalálható itt. De szeretnénk látni a Latinovits Zoltán Emlékmúzeumot is, ahol a színészkirály életével ismerkedhetünk fotók, írások és egyéb dokumentumok segítségével. Az egyik este pedig szívesen beülnénk majd az ország egyik legismertebb vidéki éttermébe, a Kistücsökbe. Reméljük, hogy addigra már minden nyitva lesz, s élvezhetjük ezeket a szolgáltatásokat is!

Üdvözlettel, Fesztiválok.info

További információ: https://www.balatonszemes.hu

Fotók: Györkő Zsombor, akinek hálásan köszönjük a szép felvételeket.
További képek: Györkő Zsombor – Facebook

Nyitókép: Balatonszárszó – képeslap, készítette: Györkő Zsombor

Oszd meg másokkal is az eseményt!