Látnivaló,  MOZDULJ KI!,  Szabadidő

Kalandozás a KARANCS–MEDVES VIDÉKEN

A Karancs hegyvonulatát és a Medves-fennsík térségét Nógrád megye északkeleti részén, a Cserhát és a Mátra között találod. E csodás vidék nem tartozik a turisták első számú célpontja közé, pedig ezen a viszonylag kis területen rengeteg geológiai, történelmi és kulturális értéket, lenyűgöző látnivalót fedezhetsz fel. Szép erdők, virágos mezők, izgalmas tanösvények, különböző formájú bazaltsziklák, andezitoszlopok, megkövesedett állat- és növénymaradványok, vízforrások, vadregényes völgyek, a hegycsúcsokon pedig középkori várromok fogadnak, ha ellátogatsz Palócország – a helyiek szerint a világ – közepére. Bejárhatod gyalogosan, kerékpárral vagy lóháton, de a bátorterenyei repülőtérről motoros sárkányrepülővel a levegőbe emelkedve is rácsodálkozhatsz a vidék sokszínűségére és szépségére.
Tapasztald meg Te is e varázslatos táj páratlan hangulatát, szerezz élményeket e csodás vidék mesés világáról!

A vidék kialakulása a miocén korszakra tehető, amikor trópusi éghajlat és vulkánkitörések sora jellemezte ezt a területet. Ezeknek a mozgásoknak köszönhető az itt található hegycsúcsok kiemelkedése, ahogy a Medves-fennsík is. A Szlovákiához tartozó somoskői várhegy íves bazaltoszlopai világhírűek.

Salgó vára
képforrás: Fesztiválok.info

Medves-fennsík

A Medves-fennsík Somoskő és Rónabánya között terül el, amely kiegészülve a szlovákiai résszel Európa legnagyobb bazaltfennsíkja. Az eredetileg erdővel borított területet az ember később szántó és legelőként hasznosította – ma természetvédelmi oltalom alatt áll.

Karancs–Medves vidéke
képforrás: Fesztiválok.info

Karancs

A Karancs-hegy – a „palóc Olümposz” – méltósággal uralja a vidéket, melynek legmagasabb pontja 729 méter. Az itt található kiállítótoronyból a teljes körpanoráma nyújt csodás látványt. Tiszta időben jól látszik a Medves és várromjai mellett a Cserhát dombos vidéke egészen a Börzsönyig, valamint a Mátra csúcsiban is gyönyörködhetsz. A hegy lábánál az apró falvak házai, művelt földterületei láthatók.

Túrázz a vidéken!

Körtúra a Medves-fennsíkon és az eresztvényi kőbányák között
A Medves peremére érve szinte minden oldalról találsz egy-egy felhagyott bányát, kőfejtőt. Nem csoda, hiszen a területen valamikor több mint 30 bánya működött. Az itt bányászott kőanyag macskakőként Budapest mellett külföldi nagyvárosokba is eljutott. A túra 5 bányán vezet keresztül.

Novohrad-Nógrád Geopark Látogatóközpont
képforrás: Fesztiválok.info

Kiindulás: Eresztvény, Novohrad-Nógrád Geopark Látogatóközpont
Javasolt irány: Petőfi sétány ● Losonczy Anna-pihenő ● kis kitérő: Kőpark tanösvény (a hajdani Magyar-bányába vezet, ahol a környék jellegzetes kőzeteit gyűjtötték össze) ● Medves-fennsík ● István-táró légaknája ● Bányakör (Új-bánya ∙ Kis-bánya ∙ Közép-bánya/Tavas-bánya∙ Margit-bánya ∙ Nagy-bánya) ● Kőtenger ● Eresztvényi látogatóközpont
Túra hossza: 12,5 km
Túra időtartama: 4,5 óra

Közép-bánya/Tavas-bánya
képforrás: Fesztiválok.info

Bányász emlékoszlopok a Medves-fennsíkon
Az oszlopok a medvesi szén- és bazaltbányászat egy-egy nevezetes helyszínének állítanak emléket. A turistajelzéseket követve 3 órás sétával könnyen bejárhatod az 5 helyszínt, amelyeket Salgóbánya és Rónafalu között találod.

További látnivaló a környéken

A Karancs–Medves vidéket számtalan turistaút hálózza be, így a választék bőséges. Néhány látnivaló a környékről, amit érdemes felfedezned:  
Eresztvény: Novohrad-Nógrád Geopark Látogatóközpont ● Játszótér ● Madárpark ● Petőfi sétány
Karancs: Kápolna-hegy / Margit-kápolna ● Kercseg-lapos
Rónabánya: Szilváskői tanösvény
Salgóbánya: Geocsodák Háza ● Salgó vára ● Kis-Salgó hegy – Boszorkánykő
Salgótarján: Baglyaskő-vár Természetvédelmi Látogatóközpont ● Dornyay Béla Múzeum ● Bányamúzeum
Somoskő: Somoskő vára és a bazaltoszlopok ● Petőfi-kunyhó ● Vadaspark
Szilvás-kői vonulat: Kis-Szilváskő (615 m) ● Nagy-Szilváskő (626 m) ● Bagó-kő (575 m)
Zagyva „forrása” (forrásvidéke)

Somoskő vára
képforrás: Fesztiválok.info

További információ: https://www.bnpi.hu,
http://www.salgotarjan-turizmus.hu

Nyitókép: Medves-fennsík, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!